Alternátor Bosch, Valeo, ... na Felicii 1.3

Sadra17

Re: Jak zapojit alternator z Fabie?

Příspěvek od Sadra17 »

lord_sef píše:to ja prave nevim z ceho, jde me o to, aby se ten altik dal sehnat nejak rozumne, za rozumnou cenu a zapojeni bylo podobne magnetonu. Montaz aby sla take probest... poradi tedy nekdo z ceho altik??
1.6 ;) stačí pár podložek ;)
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
Host

Příspěvek od Host »

Je to sice úplně mimo, ale jinde jsem nic jiného nenašel. :( Otec má Peugeot 206 a odešel mu tam alternátor Valeo 70Ah tak jsem koupil z Partnera Valeo 90Ah, ale problém nastal v tom, že na starém altíku byl vývod B+ to je jasné a pak je tam dvoj konektor označený L a DFM no a na tom altíku co jsem koupil je vývod B+ a konektor (šrub) na který by měl přijít nejspíš přívod od spínačky co jde přes žárovku. Po proměření konektoru co jde do alternátoru jsem zjistil, ze pokud je klíček v první poloze tak je na L 12V a na DFM 0V a pokud je klíček v druhé poloze (svítí kontrloky) tak je na L 12V a na DFM 10,44V. Prosím o radu jak to zapojit zda stačí DFM zapojit na buzení nového alternátoru a vůbec zda bude 10,44 V stačit na regulaci alternátoru. Díky za každou radu.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

L by mělo být lampe a tudíž buzení tak prosím zkusit.
host

Příspěvek od host »

Díky to tak nějak i tuším, ale spíš mi dělá starost co udělat s tím druhým nepřipojeným kabelem DFM. Zda třeba řídící jednotak to nebude vyhodnocovat jako chybu. Chápu, že jsem úplně na jiném fóru, ale já mám felinu a vím, že mi zde vždy zde bylo dobře poraděno. :salut: jinak tu 206 bych nechtěl ani zadara. :D
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pon 03. led 2011 23:41:17, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č.4
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Z DFM leze signál do řj který informuje o aktuálním zatížení alternátoru.Pokud ho auto využívá (jako že popisuješ že asi ano) tak bych to viděl jako asi problém,jelikož auto podle zatížení alternátoru připojuje/odpojuje některé věci které v tu chvíli zrovna nejsou až tak důležitá.
DjLukes - FK

Příspěvek od DjLukes - FK »

Ivarek píše:Z DFM leze signál do řj který informuje o aktuálním zatížení alternátoru.Pokud ho auto využívá (jako že popisuješ že asi ano) tak bych to viděl jako asi problém,jelikož auto podle zatížení alternátoru připojuje/odpojuje některé věci které v tu chvíli zrovna nejsou až tak důležitá.
Nic proti ale DFM funguje trochu jinak. Zde maly clanek.

Jak funguje multifunkční regulátor?

Multifunkční regulátory pracují na jiném principu. Obvykle je u nich vypuštěna svorka D+ alternátoru, která u klasického regulátoru zabezpečovala nabuzení alternátoru a indikaci dobíjení. Proud předbuzení je přitom odebírán přímo z akumulátoru a svorky B+ a D+ jsou nahrazeny tzv. elektronickou svorkou 61E, která zabezpečuje indikaci poruchových stavů v obvodu alternátoru a zároveň může řídit pomocnou zátěž.
V případě nedostačujícího výkonu alternátoru, nebo při závadě v obvodu dobíjení řídící prvek vypne, nebo zamezí dalšímu zapojení spotřebičů „méně důležitých“ pro základní potřebu vozidla. Mimoto svorka 61E upozorňuje na závady v palubní síti, jako je přepětí, podpětí, zastavení alternátoru, nebo nedostatečné otáčky pro dobíjení.
Regulace napětí v alternátorech s multifunkčním regulátorem není zajišťována pouhým zapínáním a vypínáním proudu do budícího vinutí, ale pulsně šířkovou modulací. To znamená, že do budícího vinutí přichází signál o konstantním kmitočtu, ale s proměnnou šířkou impulsů. Ta může být od 0 do 100 %. Podle šířky impulsů pak lze snadno určit zatížení alternátoru. Digitálně upravený signál z alternátoru se za tím účelem používá k připojení na počítačovou jednotku vozidla (PTC) a výstupní svorka je označována DFM (Digital Field Modulation).
Zpracování signálu DFM umožňuje určit zatížení alternátoru v aktuálním režimu a předcházet tak, ve spolupráci s PTC, možnosti poklesu napětí v palubní síti vozidla. V okamžiku přechodu alternátoru do plného buzení regulované napětí vystupuje mimo regulační pásmo a při dalším zatížení se snižuje podle zatěžovací charakteristiky připojených spotřebičů. V tomto případě palubní počítač odpojuje jednotlivé zátěže (vedlejší spotřebiče), aby udržel požadovanou hodnotu napětí, která je důležitá jak pro správné dobíjení akumulátoru, tak pro optimální funkci všech elektrických zařízení namontovaných ve vozidle. Jednotlivé zátěže se odpojují podle jejich priority. Klasický příklad nastává u osobních automobilů při parkování, kdy jsou nízké otáčky motoru a přitom vysoké zatížení palubní sítě například od elektrického servořízení. Do ukončení tohoto režimu se odpojují méně důležité spotřebiče, jako například vyhřívání zadního okna.
Podobný případ může nastat u traktoru, kdy mohou být ve chvíli kdy traktor strojí a motor běží na volnoběh odpojovány přídavné světlomety, nebo další spotřebiče na nichž nezávisí okamžitá bezpečnost provozu stroje.
Kromě uvedených výhod jsou multifunkční regulátory vybaveny funkcí LR (Load Response) jejímž cílem je zabezpečení měkké reakce alternátoru při elektrických zátěžových skocích v oblasti volnoběžných otáček motoru. Touto zpožděnou reakcí alternátoru nedochází ke skokovému nárůstu momentu na řemenu alternátoru, která jinak vyvolává prudkou změnu otáček motoru. Funkce zpoždění je aktivní i při startu, čímž je zabezpečen optimální startovací režim.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Tak a teď mi napiš co jsem napsal jinak oproti tomu článku který jsi okopíroval.
DjLukes - FK

Příspěvek od DjLukes - FK »

Omlouvam se clanek sem proletel letecky a necetl cely mel si pravdu.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 04. led 2011 21:29:57, celkem upraveno 1 x.
Důvod: citace odstraněna, viz pravidlo č.4
Tomy
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternátor Bosch, Valeo, ... na Felicii 1.3

Příspěvek od Tomy »

Pridám sa do diskusie. Bude mi na 1.3MPI motore BOSCH 70A dobíjať aj na volnobehu tak ako BOSCH 90A? Alebo to bude ako u Magnetonu 70A.
Inak na tom BOSCHi čo mám možnosť splašiť, sú kontakty označené ako B+ D+ a W

Obrázek
a13sh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od a13sh »

Sice puvodni zamer tohohle topicu je jiny,ale posledni prispevek je k memu dotazu nejbliz.

Chci se zeptat jestli tady ma nekdo alternator Bosch 70A (z fe 1.6) v 1.3 BMM,pokud ano,tak by me zajimaly zkusenosti a taky typ remenice,kterou dotycny pouzil.
a13sh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od a13sh »

Nema/nevi nekdo? :cyclops:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Favo montoval altík tuším že BOSCH do 1,3ky,byl to ten typ co nepotřebuješ držák jako do verze s klimou/servem,tudíž s napínací kladkou.Klasika dole na fest a šponovací vzpěra.
favo

Příspěvek od favo »

Montoval jsem alternátory Bosch z fábií které jsou dost podobný těm co používá felda takže nebylo třeba moc změn. Každopádně řemenici jsem použil původní jaká tam byla. Já osobně bych změnu řemenice řešil až ve chvíli kdyby nastal problém s dobíjením při volnoběhu nebo s takzvaným nabuzením po startu. Třeba fábie používá 5ti drážkovou řemenici felda čtyř nebo šesti i tak jsem to nehrotil a nechal jednu drážku volnou.
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Radek96 - FK

Příspěvek od Radek96 - FK »

Prosím vás,mám možnost sehnat alternátor BOSCH 70A z Fábie 1,4 MPi. Jsou na něm špatné uhlíky,dají se ty uhlíky vyměnit,nebo se musí měnit celý regulátor napětí?
http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... erb-2.html
Jamie - FK

Příspěvek od Jamie - FK »

Uhliky jdou vyměnit aniz bys musel kupovat další regulátor,stačí vzadu odpajet a vložit nové a pripajet
Tom1

Příspěvek od Tom1 »

kamarád si do Feldy 1,3 MPi nechal namontovat alternátor Bosch z Fabie 1,4 MPi a je spokojen. Ten původní alternátor Magneton mu brzy odešel. Proč do Feldy 1,3 nemontovali také alternátor Bosch jako třeba do 1,6? Bosch byla úplně jiná kvalita než Magneton. U Feldy 1,6 jsem se ještě nesetkal s vadným alternátorem a to jsme jich v naší firmě měly několik a měly najeto i přes 220000 km. Ty Magnetony byly dost šmejdy, říká to každý mechanik, se kterým jsem mluvil. Vyrábí firma Magneton vůbec ještě alternátory?
lord_sef - FK

Příspěvek od lord_sef - FK »

mam dotaz, shanet altik z feldy 1.6 se servem nebo z 1.6 bez serva ? ktery bude pasovat s co nejmene upravama?
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Tom1:
Samozřejmě se jednu dobu i do Felicií 1.3 MPI montoval originálně nějaký alternátor Bosch,dokonce i starter.
Ale asi od toho fabrika z nějakých ekonomických důvodů opustila...

lord_sef :
Raději sháněj Bosch z Fabia 1.4MPI (český 8V) To je asi nejvíc podobný...
(pozor!: Někde už byl zase na 1.4-ce Magneton/Hanhart = česká napodobenina Bosche)
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
lord_sef - FK

Příspěvek od lord_sef - FK »

dobrá, budu shánět z fabky 1.4 mpi ... tyto alternátory by se měly i samy vybudit a nemusím řešit DFM aspoň jak jsem se tady dočetl, je to tak?
Tom1

Příspěvek od Tom1 »

jaké máte zkušenosti s alternátory Bosch montované do Felicií 1,6 MPi? Mám na mysli kvalitu ve srovnání s Magnetonem
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Nevím jak ty ale já po přečtení těchto dvou stránek jsem zjistil že Bosch je lepší :lol:
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
kwik

Příspěvek od kwik »

alternátor bosch 70A z fábie 1.4 mpi se vybudí, pokud zapojím jen "L" a DFM nechám volné ? nikde jsem se tohle nedočetl. díky
Odpovědět