před nějakým časem auto zlenivělo a po připojení na VAG se objevila závada - čidlo klepání - defekt. Pokud závadu vymažu, auto jede normálně, jakmile ale překročím cca 4000 ot při vyšší zátěži na vyšší rychlostní stupeň, závada se opět načte a auto zase zleniví. Provedl jsem výměnu čidla, kontrolu vedení od čidla do ŘJ, zkusmo výměna snímače otáček... NIC. Závada se stále opakuje, v servisu nevědí co s tím. Mám podezření na vadnou ŘJ. Neřešil jste někdo podobný problém?
Snímač klepání motoru
-
Wally - FK
Snímač klepání motoru
Ahoj,
před nějakým časem auto zlenivělo a po připojení na VAG se objevila závada - čidlo klepání - defekt. Pokud závadu vymažu, auto jede normálně, jakmile ale překročím cca 4000 ot při vyšší zátěži na vyšší rychlostní stupeň, závada se opět načte a auto zase zleniví. Provedl jsem výměnu čidla, kontrolu vedení od čidla do ŘJ, zkusmo výměna snímače otáček... NIC. Závada se stále opakuje, v servisu nevědí co s tím. Mám podezření na vadnou ŘJ. Neřešil jste někdo podobný problém?
-
Marty_pv - FK
Re: Snímač klepání motoru - nevím!
Čidlo je dotažený předepsaným momentem (20 Nm)? Jinak totiž nefunguje
-
JAWAEVO - FK
tak proste pri tích 4000 ot niečo tak rezonuje na kotoroe ako keby klepal niečo povolené vymlátené a podobne
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Neni zoxiodvany kontakt na konektoru?
-
Wally - FK
Čidlo je dotažený předepsaným momentem (20 Nm).
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
dotiahni ho na 30 nm resp . trošku pritiahni od tých 20 očisti konektor a vyskúšaj
-
sowwa - FK
to čidlo nemeria klepanie motora ako sa to čidlo volá, žiadne vibracie ani nič podobné. Meria detonácie, samozápaly, ktoré sa vyskytuje keď tak v tych otáčkach nad 4000
Vieš ho zkontrolovať aj vo Vagu v meranych hodnotach na adrese 017, vypisuje tam napätie, malo by sa hýbať a byť okolo 1V
Vieš ho zkontrolovať aj vo Vagu v meranych hodnotach na adrese 017, vypisuje tam napätie, malo by sa hýbať a byť okolo 1V
-
JAWAEVO - FK
héééj a ako meria tie detonácie ??
či ich počúva ???, skús sledovať osciloskop a klepkať jemne kladivkom na motor či sa niečo bude meniť ak niečo vybruje na motore neaká kovová časť niečo povolené klepe to čidlo nerozozná že to niesu detonácie
-
sowwa - FK
teda ak sa jazdi po jamach alebo mam starsie silentbloky,pripadne ak ma motor 400tis km a klepe jak hrkalka to cidlo vyhodnocuje niak inak? alebo to da vediet???
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Klepani je neustale vymezovani vule klika/blok, klika/ojnice, ojnice/pistni cep, pistni cep/pist vlivem spatnych podminek spalovani - blby predstih, vysoky kompres, malooktanovy benzin, nizke otacky. Nejvice se prenasi do kliky, proto je u ni ono cidlo. Motory s litinovou hlavou se nejvice ztisily po vymene klikovych a ojnicnich panvi. Blok pusobi jako ozvucnice. A ono klepani ma svou urcitou frekvenci a cidlo je dle meho nazoru piezo element, schopny se rozvibrovat pouze pri te jedne dane frekvenci a pri vibraci samozrejme zmeni sve hodnoty, viz. treba prenoska VK(VB)4302. Jestli kecam, tak me opravte, jako elektrotechnik to ovsem vidim takto.
sowwa: pokud pri 400kkm nema problem s hodnotami, nebo nekdo nesnizi hlavu pod unosnou mez, tak to klepani neni. navic 400kkm pro tu kliku celkem nic neni. v bazaru jsme meli fazola z pujcovny, co mel pres milion a jeste tam vymenili motor s tim, ze byl jeste moc dobry. zkus si podtocit jakykoliv stupen, parkrat klepne, pote jednotka zvysi predstih a klepani ustane
sowwa: pokud pri 400kkm nema problem s hodnotami, nebo nekdo nesnizi hlavu pod unosnou mez, tak to klepani neni. navic 400kkm pro tu kliku celkem nic neni. v bazaru jsme meli fazola z pujcovny, co mel pres milion a jeste tam vymenili motor s tim, ze byl jeste moc dobry. zkus si podtocit jakykoliv stupen, parkrat klepne, pote jednotka zvysi predstih a klepani ustane
-
Marty_pv - FK
Lugosy: to čidlo funguje přesně jak píšeš, piezo element "naladěný" na frekvenci při které detonace rezonují blokem (většinou kolem 6kHz, záleží na konkrétním motoru) - jenom klepání není vymezování vůlí, ale jde o detonační spálení směsi (výbušné spálení komplet palivové směsi ve spalovacím prostoru způsobené zvýšeným tlakem a teplotou)
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Marty > diky za osvetleni. Odstranim tedy blud s vuli ze svych www 
-
robin1 - FK
Za určitých okolností môže snímač klepania detekovať hluk z rozvodovej reťazi a tým mylne informovať riadiacu jednotku o detonačnom spaľovaní, čo má za následok výpadky vo výkone motora.
-
buldozerxxx
ahoj lidi mam ten samy proble....mneni ljsem motor udelal nove tesneni pod hlavou,RJ bez chyb....ale kdyz se dostanu na cca 4000ot plis minus....tak se motoru uiz nejak nechce...a je to jako kdyz to nekdo drzi za prdel....detonacni cidlo jsem utahl na moment...a rekl bych malinko lepsi...je mozne ze to delaji relativne hodne vytahane rozvody
????k tomu bude asi i trosku bordel ve ventilech....
????k tomu bude asi i trosku bordel ve ventilech....
-
Josh123456 - FK
U těchto motorů se stalo občas, že se zničila větěv obvodová v ř.j. motoru. Zkus proměřit kabely a pokud budou od a snímač klepání utažený na správný moment a samotný snímač je ok, tak zkus sehnat na vyzkoušení jinou ř.j. motoru (samozdřejmě s tím, že ostatní věci, co se týkají zapalování atd elektroinstal. jsou v cajku). Rozvody na to nemají vliv a ty ventily to je základ mít seřízený 
Re: Snímač klepání motoru
dobry den,
mam problem po vymene felicie. kupil som feldu, na ktorej bola evidentne robena prestavba BMM na MPI.
problem je vo vykone, hlavne v otackach nad 3000 a do kopca je lenive a straca vykon.
vyskusali sme novy vyfuk, vymenu kataku, nastavili ventily. nic. mechanik ma stale presviedca, ze je problem v cidle klepania. totizto nie je umiestnene na bloku motora ako ma byt, ale na prevodovke.
je z toho jelen, ale ako poslednu sancu radi zohnat dobre cidlo a prilepit ho blok motora tekutym kovom. terajsi blok totiz nalitok na umiestnenie cidla nema.
ma sancu takto nalepene cidlo spravne snimat a vyhodnocovat?
dikes
roman
mam problem po vymene felicie. kupil som feldu, na ktorej bola evidentne robena prestavba BMM na MPI.
problem je vo vykone, hlavne v otackach nad 3000 a do kopca je lenive a straca vykon.
vyskusali sme novy vyfuk, vymenu kataku, nastavili ventily. nic. mechanik ma stale presviedca, ze je problem v cidle klepania. totizto nie je umiestnene na bloku motora ako ma byt, ale na prevodovke.
je z toho jelen, ale ako poslednu sancu radi zohnat dobre cidlo a prilepit ho blok motora tekutym kovom. terajsi blok totiz nalitok na umiestnenie cidla nema.
ma sancu takto nalepene cidlo spravne snimat a vyhodnocovat?
dikes
roman
-
dudlik1989
ZDRAVIM mam dotaz mam motoro ještě stary karbec ale dal jsem na něho mpi a nemam tam snimač klepani vubec pojede to ASPON TROŠKU?MOTOR natočim ale hned zdechne tak nevim jestly je to tim že tam neni to čidlo nebo že je to motor byvali karbec a nesedi mi vačka jako co se tiče nasavani a vyfukovani je to 135 a dal jsem na to 50kw mpi.prosim o radu.
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
romi - za tu zkoušku nic nedáš. na převodovce to určitě není úplně ok, jsou tam jiné frekvence klepání, tak kdo ví, co to vyhodnocuje. výfuk je stejný, s tím bych se určitě nezabýval. jinak zkus čidlo odpojit, jednotka dá náhradní signál pro neklepající motor, uvidíš. hodně na to má vliv lambda, určitě bych to zkusil. jakou máš mpi jednotku, pro 135 nebo pro 136? a jaký máš vlastně fyzicky motor - písty?? bez této znalosti se nedobereš výsledku. 135 jednotka na 136 motoru a naopak nejede vůbec jak má!!!
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
dudlik1989: čidlo tam nijak moc důležité není - já jel chvíli bez něj a rozdíl nebyl vůbec žádný
-
Carlos
Stejnej problém jsem měl i já,při 4000 naskočila chyba čidla klepání.Vyřešeno výměnou řídící jednotky.Nejřív jsem teda dělal všechno možný,ale až tohle pomohlo.