Nestartuje, cerpadlo?

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Ulthar - FK

Nestartuje, cerpadlo?

Příspěvek od Ulthar - FK »

Ahoj, vim, ze je tady nekolik stejnych temat. Zkousel jsem je prochazet, ale nenasel jsem odpoved, proto zakladam nove tema.

Situace:
Rano jsem normalne nastaroval, dojel do prace. Kdyz jsem chtel z prace odjet, motor se tocil, ale nechtela naskocit. Otevrel jsem kapotu, vytahal kabely, pripojil znova, zatocil, nic. Zatocil podruhe a parkrat proslap plyn, najednou rana jak kdyby nekdo prastil kladivem do motoru, naskocila. Dojel jsem domu bez problemu, zadne skubani, nic nestandartniho. Pri zajizdeni do garaze se mi to podarilo udusit, tak jsem to startnul znova. Naskocila na prvni otacku. Zajel jsem do garaze a uz nenastartoval. Zacal jsem zjistovat cim to muze byt. Nakonec jsem dosel k nazoru, ze je to palivem. Zacal jsem tedy patrat. Otocim klickem, slysim cvaknout rele v pojistkovce, slysim cvaknout rele u uhlikoveho filtru, ale cepradlo je zticha. Protoze, ma auto mraky let a jeste tam nikdy nikdo nemenil palivovy filtr, myslel jsem, ze mocna bude ucpany palivovy filtr. Vymenil jsem jej. Profoukl hadice, trubky jsou ciste. Zkousel jsem otocit klickem, cerpadlo porad ticho. Zkousel jsem merit napeti na konektoru k cerpadlu. Na jednom paru (tom vnejsim) bylo po otoceni klicku tak 2 - 3 sekundy 12V, pak to spadlo na 0. Vnitrni par kontaktu ma 8V. Nevim jestli tomu spatne nerozumim, ale pokud v systemu neni tlak, tak by na tech vnejsich kontaktech melo byt 12V tak dlouho, dokud nebude v systemu tlak. Je to tak, nebo se mylim? Zkousel jsem oddelat kryt rele a zmacknout ten kontakt rucne, byla videt mala jiskra pri sepnuti kontaktu,takze stava tam jde. Dochazim tedy k nazoru, ze je to na 99% cerpadlem, ale nechci zbytecne kupovat cerpadlo dokud si nebudu jisty. Zkousel jsem jeste po vymene filtru a otocenim klicku, kdy melo cerpadlo natlakovat, ze je v palivove soustave sucho, takze palivo opravdu nejde.

Ma nekdo nejaky napad cim by to eventualne mohlo byt? Co dalsiho vyzkouset?

Dekuji za rady.
mikka

Re: Nestartuje, cerpadlo?

Příspěvek od mikka »

Na motorek čerpadla jsou skutečně ty vnější kontakty, ty vnitřní jsou od měření paliva.
Souhlasí i ty ca tři vteřiny, co jde na čerpadlo napětí, pak, pokud neběží motor, řídící jednotka vypne relé. Je to podle času, ne podle tlaku v palivovém potrubí.
Řídící jednotka nemá žádný signál o tlaku paliva.
Vypadá to jednoznačně na chybu v čerpadle.
Ulthar - FK

Ok. Diky za potvrzeni. Zacal jsem tedy koukat po novem cerpadle. Na webu jsem narazil na komplet cerpadlo, pouzite za cca 600. Koukal jsem se kolik stoji nove a zjistil ze je moznost koupit jenom samotne cerpadlo - bez toho bileho bazmeku okolo za cca 900. Proto ted vaham jestli koupit komplet stare za 600, ktere ale muze taky velice rychle umrit a nebo koupit nove za 900. Co byste volili vy?
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Na nový asi bude delší záruka . :lol:
osobně raději když je na výběr bych vzal nový .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Ulthar - FK

Tak me napadla myslenka, ktera mi prave usetrila 900... Zkusil jsem to cerpadlo natvrdo pripojit na baterku a ejhle, cerpadlo jede...

Takze to shrnu:
- cerpadlo - jede
- pri otoceni klicem je kabelu k cerpadlu cca 2 sekundy 12V
- pojistka c.4 - vymenena - funkcni
- rele cislo 5. vyndano, nahrazeno dratem

Takze podezdrely cislo 2 - prechodovy odpor :-/
123
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 123 »

ahoj mam ted stejny problem s cerpadlem ,ktery jsi mel ty v roce 2013 . ja koupil z vrakače jine ale pořad to nefunguje .respektive nekdy se čerpadlo chytne ale po vypnuti motoru čerpadlo se zapne na 3s motor naskočí ale hned se vypne ale když podruhe otočim kličkem tak čerpadlo už nesliším. v tvem připade to bylo tim relatkem? diky za každou radu.
Odpovědět