dobíjení nebo jiná zrada?
-
Petula - FK
dobíjení nebo jiná zrada?
popis cele situace - před vanocemi jsem při jízdě zaznamenávala občastné rozsvícení kontrolky dobíjení a ve večerních hodinách kdy bylo vidět na světlo před vozidlem jsem při stání na křižovatce viděla pokles intenzity při rozjezdu se opět světlo rozsvítilo více, párkrát se stalo, že auto chcíplo což se jinak nestávalo. Vždy šlo natočit a mohla jsem jet dál až do momentu, kdy už motor nenaskočil. Přijel otec na kabely (nové na maximálni zatížení do obsahu 2,5 litru - takže žádné OBI kutil) jsme začali startovat - motor točil supr na plno a nic, prohledl kabely - vyčistil svíčky ( svíčky mi dával nové před 6 měsíci)zkontroloval palec, dostatek benzínu a zase nic. Udělal ještě jednu kontrolu vyndal svičku připojenou na kabelu od svíčky a přiložením na kostru zda svíčka hází jiskru udělal kontrolu - jiskra při startu žádná. Tímto jsme to vzdali s tím, že při dnešní elektrosistémech už je na to krátký. S ohledem že je nedaleko servis Soukromník tak po svátcích auto manžel a kamarád odtlacili k servisu - domluvili se s majitelem na vyřešení závady s tím, že mu problémy uvedené výše podrobně popsali. Opravář řekl že si to pořeší a s tím tam auto nechali. Během opravy automechanik několikrát volal vždy s novým dotazem (zda je tam imobilizér a další dotazy, které jsem mu již nemohla zodpovědět, protože tomu nerozumím. Proto jsem to dala do servisu. Při vyzvednutí auta jsem zaplatila 3920,- Kč za tyto položky: snímač otáček 448Kč, regulátor napětí alt. 328Kč, zapalovací modul 1234, diagnostika 530 a mechanické práce 1380. S autem jsem jezdila dva dny a už první den se mi projevovaly stejné příznaky jako před opravou a z důvoudu nutnosti dojezdu, jsem skončila nedaleko svého bydliště, kde už auto nešlo znovu nastartovat. Po telefonátu s automechanikem mi arogantně napsal sms s vykřičníkem ať si tam auto dotáhnu, že se na to podívá. Proto se ptám jelikož nemám již k tomuto servisu důvěru, jak bych měla tuto situaci řešit a zda se vám toto zdá normální. Děkuji za odpověd Petra
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: dobíjení nebo jiná zrada?
Těžko radit takro na dálku, pokud se kontrolka dobíjení rozsvicuje v závislosti na otáčkách motoru. Při nastartování žne a s vyššíma otáčkama svítí více, tak to bývá můstek alternátoru. Ovšem alternátor ti dělaly, tak nevím, kde by mohla být chyba. Ovšem pokud jsi zaplatila takové nehorázné peníze v servisu, tak bych to tam reklamoval, ať to konečně opravé.
PS. pokud je baterka vybitá, tak nejde nastartovat ani přes kabely.
PS. pokud je baterka vybitá, tak nejde nastartovat ani přes kabely.
dle napsaných příznaků a také dle toho, že regulátorem napětí to nebylo, bych soudil, že problém bude v diodovém můstku alternátoru. Alespoň alternátory od Magnetonu mají s diodovim můstkem celkem problémy a žádají si pravidelný servis. Výhodou budiž to, že to většinou jde opravit bez jakékoliv investice, pouze se musí alternátor rozdělat.
Pro představu, v jaké součástce bude nejspíš problém: http://www.autowak.cz/?p=productsMore&iProduct=2358
A ještě jedna věc: pokud byla baterka vybitá, tak jí musíte nabít. Jinak udou problémy pořád.
Pro představu, v jaké součástce bude nejspíš problém: http://www.autowak.cz/?p=productsMore&iProduct=2358
A ještě jedna věc: pokud byla baterka vybitá, tak jí musíte nabít. Jinak udou problémy pořád.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Taky bych to tipoval za můstek, ale co je to za servis, že po výměně regulátoru alternátor neodzkouší???

-
Petula - FK
Tak jsem tu zpět - otec se mnou jel pro auto s tím, že ho odtáhneme k automechanikovi, aby to překontroloval, ještě sebou bral nabitou autobaterii, ale jaký div, když zkusil auto nastartovat tak normálně chytlo a proto jsme hned vyjeli před servis, aby jsme nemuseli táhnout na laně. Po celou dobu vše bez jakékoliv závady světla bez poklesu , žádný problik na kontrolce. Auto tedy necháme ještě jednou prohlédnout snad na zradu příjde. Táta prohlídl zda jsou opravdu vyměněny díly, které jsou na rozpisu materiálu a vše je nové. Ještě před tím než otevřel kapotu, říkal že obdobně ( to že motor chcípal nebo nešel po ujetí několika km když se zahřála zapalovací civka) tak se u jeho starších původních škodovek projevovala tato závada. Dříve to byl podlouhlý válec ze kterého vedl kabel na střed rozdělovače, nyní jak se přesvěčil je to asi v popisu materiálu ten zapalovací modul, který je nyní nový, tak to tím jistě nebude. Tak když to sesumíruju - dostadek benzínu, nabitá baterie, nový snímač otáček, nový regulátor napětí alt., nový zapalovací modul a přesto se jak jsem již psala - včera jsem dojela k obch. centru normálně (před tím dva dny vše OK) a při odjezdu ( při parkování vše vypnuto, takže vylučuji vybití baterie) ta byla při startování Ok jistě dle točení motorem plně nabitá, ale přesto bylo nutno dlouho nkolikrát startovat než to chytlo. Pak jsme ujeli cca 200m a tam rozsvítila kontrolka baterie a hned to chcíplo, pak už jsme nenatočili - nechtěli jsme to trápit tak jsme auto zamkli a dnes když jsme chtěli odtáhnout tak - zkouška a normálně chytlo a jelo na místo k servisu normálně, nebude to nějaký studený spoj nebo nolnější kontakt??? Jinak se omlouvám servisu beru zpět že nemám důvěru, protože to bude jistě jinde než jejich chybou. Díky za odpovědi
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Petro píšete o palci a ten jste měnili? Jelikož se může stát ,že bude vynechávat odpor v tom palci.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
k tomu alterntoru , rozsvěcení kontrolky/pokles intenzity svitu světel ,
na novém regulátoru buď potřeboval dosednout uhlík , nebo je závada na sběracích kroužcích v důsledku opotřebení ložiska ,
tj kroužek není není kulatý ale má plosky - vidět to není , pozná se to až při soustružení -a tím uhlík poskakuje a není buzen alternátor - rozsvěcí se kontrolka , a i když nesvítí tak dobíjení nedosahuje předepsaných hodnot
na novém regulátoru buď potřeboval dosednout uhlík , nebo je závada na sběracích kroužcích v důsledku opotřebení ložiska ,
tj kroužek není není kulatý ale má plosky - vidět to není , pozná se to až při soustružení -a tím uhlík poskakuje a není buzen alternátor - rozsvěcí se kontrolka , a i když nesvítí tak dobíjení nedosahuje předepsaných hodnot
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
jestli-že jste ujeli 200 m a rozsvítila se kontrolka a zhasnul motor,tak bych se zaměřil na pojistkovou skříň .Vypadá to tak ,že se po startu něco zahřeje a přeruší se spínaný obvod ,,15,, ,přes ten je celé napájení řídící jednotky i buzení alternátoru. Je to stejné jako když se vypne klíček.Rozsvítí se kontrolka bat.a chcípne motor. Jenom normálně se zapne klíček a nastartuje. Ve vašem případě dokud to nezchladne a náhodně nespojí tak nenastartujete. Několikráte zapnutí spínací skřínky. Při startování se může otříst deska s relátkama a spojit dotyčný spoj. Pojistkovku mám rezervní. Případně to není problém proměřit. Jenom nevím jestli to bude reálný .Já jsem z Kaznějova. Pracuji v Plzni na Slovanech. Komunikace je možná zde nebo e-mailem.