Jaký olej pro 1.3 BMM
-
smazany clen - FK
Mohu použít olej 10W-40?
Zdravím mám doma 4 litry oleje Aral 10W-40 tak jsem se chtěl zeptat zda bych ho mohl do motoru nalít či mám koupit nějaký 15w-40? Děkuji za rady
-
MagicanBlack - FK
Jaký olej pro 1.3 BMM
podle toho kolik ma motor najeto.....
Jestli uz ma najeto na 15w40 tak 150 tisic... tak bych to tam nelil.. jestli je v dobrym stavu tak to tam nalej...
Jestli uz ma najeto na 15w40 tak 150 tisic... tak bych to tam nelil.. jestli je v dobrym stavu tak to tam nalej...
-
Josh123456 - FK
Re: Mohu použít olej 10W-40?
my máme fel. s 120000 tu samou motoricky, co ty a přecházeli jsme z 15W na 10W-40 od Totálu a v poho... Záleží totiž na stavu motoru a jestli ti motor až do teď běhá dobře, tak nevidím problém ...
-
smazany clen - FK
motor má podle tachometru 108 tisíc a zdá se mi že chodí dobře
Startuje hezky, neklepe, nezvoní....
Mno tak díky moc za rady
Mno tak díky moc za rady
-
fanys
cau,koupil sem si felinku 1,3 bmm 50kw,ma najeto 115000 a predchozi majitel tam lil mogul felicia(je to 15w40),ale ja sem slysel ze je 10w40 lepsi,tak co tam lejete do felinky aby si hezky chroupala...???kazdopadne bych chtel zustat u mogulu---
-
smazany clen - FK
Jen tam ten olej 10W-40 nalej a už nic se neptej. Dle mého názoru je 10W-40 pro všechny felicie (1.3 i 1.6) jakýsi zlatý střed. U 1.6 požívání 15W-40 dokonce motoru škodí (hydraul. zdvihátka). Navíc mám pro tebe lepší typ, než ten mogul a sice Total Quartz 7000 10W-40, poměrně levný a kvalitní. Viz www.oleje.cz .fanys píše:cau,koupil sem si felinku 1,3 bmm 50kw,ma najeto 115000 a predchozi majitel tam lil mogul felicia(je to 15w40),ale ja sem slysel ze je 10w40 lepsi,tak co tam lejete do felinky aby si hezky chroupala...???kazdopadne bych chtel zustat u mogulu---
Jaký olej do motoru a převodovky??
Vím, že se to tu už řešilo několikrát, ale potřeboval bych ujistit, že jsem vybral dobře.
Je to do felicie 1,3 r.v 95 157 000km.
Do motoru - Total Quartz 7000, 10W/40 (5 l) Specifikace: SAE 10W/40, ACEA A3/B3, API SL/CF , VW 505.00 - VW 500.00 performance level 599 Kč (5L)
Do převodovky - Valvoline DuraBlend Gear Oil 75W/90, GL-4 (1 l) Specifikace: SAE 75W/90, API GL-4 275 Kč (1L)
Pokud existuje něco lepšího (v podobné ceně) tak si nechám poradit. Díky moc za rady.
Je to do felicie 1,3 r.v 95 157 000km.
Do motoru - Total Quartz 7000, 10W/40 (5 l) Specifikace: SAE 10W/40, ACEA A3/B3, API SL/CF , VW 505.00 - VW 500.00 performance level 599 Kč (5L)
Do převodovky - Valvoline DuraBlend Gear Oil 75W/90, GL-4 (1 l) Specifikace: SAE 75W/90, API GL-4 275 Kč (1L)
Pokud existuje něco lepšího (v podobné ceně) tak si nechám poradit. Díky moc za rady.
-
Zbysek - FK
Re: Jaký olej do motoru a převodovky??
Oboje oleje jsi zvolil velmi dobře, ovšem pokud chceš opravdu dávat novou náplň do převodovky, která už pravděpodobně stejně přežije to auto a dobu jeho používání, pak bych volil spíše Tutela Cart Technyx 75w85. Je o něco dražší sice, ale ten rozdíl se za kvalitu vyplatí. http://oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=599
Jinak k tomu totalu nejsou žádné námitky, protože za dané peníze patří k nejlepším olejům na trhu. Akorát do 1,3 se myslím nevejde 5 litrů ne? Protože nemá smysl si ho schovávat na příště, pokud tedy neměníš dříve než za půl roku.
Jinak k tomu totalu nejsou žádné námitky, protože za dané peníze patří k nejlepším olejům na trhu. Akorát do 1,3 se myslím nevejde 5 litrů ne? Protože nemá smysl si ho schovávat na příště, pokud tedy neměníš dříve než za půl roku.
Díky za odpověď, těch 5L se tam opravdu nevejde. Jenže ten olej prodávají jen v balení 1L nebo 5L. Protože to auto ten olej trošku "papá" (nic hrozného) tak potřebuju trošku rezervu. Pokud bych to koupil po 1L tak to bude dražší.
-
Zbysek - FK
Tak to potom jo, pokud tomu autu olej chutná, je to lepší. Ovšem záleží jak moc mu chutná a kde je příčina. Pokud žere olej jako že ho to přisává do spalovacího prostoru (špatně stírají kroužky), tak by mohlo být částečným řešením dát hustší olej. Pokud někde vyloženě trochu teče na motoru (gufera), tak pokud se ti to nechce opravovat a raději tam občas doleješ, je to takhle jednoduší.
- Peters56
- Kontaktovat uživatele:
Dávám taky 10W-40 a to Mogul forte Fx? ( nebo Fe )a žádný problémy jsem nezaznamenal , motor má najeto 102tkm.
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56

Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56

-
Radino - FK
Jaký olej pro 1.3 BMM
Ahoj.Můžete mi poradit jaký olej do mého autka?
1,3 BMM
Děkuji
1,3 BMM
Děkuji
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Motorový olej
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

Mogul Extreme je dobrá volba. Tady ti bude dost lidí radit oleje typu Shell, Total apod. Záleží jakou chceš cenu, takže bych dal bud Shell, Total, Mogul.... Vyhni se olejům typu Tesco apod...
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
-
Josh123456 - FK
tobě by mohl stačit i jen Mogul 10W-40. Jinak já jsem přešel na total z mogulu a udělal jsem podstatně dobře.
-
Návštěvník
jak moc, nebo spíš jak a v čem je poznat lepší olej? že to slyšitelně je tišší?
-
MagicanBlack - FK
ted v zimě je asi nejlepší 10W-40. Volil bych shell helix. Je to asi nej olej. na léto můžeš dát i 15W-40. Nic nezkazíš.
co se ti zlepšilo, nebo co si pocítil za změny?Josh123456 píše:tobě by mohl stačit i jen Mogul 10W-40. Jinak já jsem přešel na total z mogulu a udělal jsem podstatně dobře.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Já z Mobil S 10W40 na Total 9000 5W40, neslyším hydroštely, téměř nežere olej. A to nepočítám co rozpustil za bordel.
ex nebožka 1,6 lpg 

-
Josh123456 - FK
Dejwis: přestaly rázem cvakat hydroštely-což u mogulu trvalo dobrých pět minut, když auto delší dobu stálo, než ztichly, ale u totalu je to naprosto hned ticho při startu a i možná bych řekl, že jde lépe vytočit motor-nevim - je to můj pocit.
-
Josh123456 - FK
NN 1,6 motor mám. Ale určitě to neuškodí 1,3 BMM, ale zase možná je to pro ten motor i zbytečný tenhle olej. Do tohodle motoru musí stačit i mogul.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
U 1,3 nepoznáš u hydroštelů, ale v zimě to motoru jen prospěje díky rychlejším zaolejování. Do 1,6 je navíc předepsán doporučen 10W40.
ex nebožka 1,6 lpg 

-
Honza9007 - FK
Já mám z autorizáku 10W40 Esso Uniflo a dolejvám tam 10W40 zančky Pennasol (5l za 438,00 i DPH) a taky to jezdí a není to moc slyšet. Můžu do toho lít i dražší oleje, ale to by mě sežralo. Takže můžu doporučit z vyšší cenové třídy např. oleje Shell Helix, ze střední třídy pak Esso Uniflo, ale i ten Pennasol v nejlevnější cenové kategorii. Toť moje typy 
-
Honza9007 - FK
S BP osobně nemám žádné zkušenosti; ale celkově si myslím (teda pokud na auto nemáš nějáké přehnané nároky jako např. nějáké závodění či podobné namáhání motoru), že je docela jedno, jakou značku oleje tam leješ. Směrodatný je správný označení, který by mělo (ne vždy je!!) být u všech výrobců stejné dle příslušných norem. Vím, že jsem ti teda moc neporadil, ale je potřeba zkusit a zjistit ( a pak můžeš své poznatky hodit sem na fórum...Radino píše:A BP?
-
Radino - FK
http://www.olejshop.cz/xVP-valvoline-du ... 0)-4-litry
http://www.olejshop.cz/xVP-mogul-gx-fe- ... 0)-4-litry
Chlapy a co ten.Má vlastnosti jak ten shell
http://www.olejshop.cz/xVP-mogul-gx-fe- ... 0)-4-litry
Chlapy a co ten.Má vlastnosti jak ten shell
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Dá se koupit levněji http://www.olejshop.cz/xVP-cinol-10w-40 ... sel-4litry a co jsem četl diskuzi na oleje.cz, tak i levněji.
ex nebožka 1,6 lpg 

doporučujete tam nalít nějakou přísadu, když se přechází z jiné značky oleje na jinou?
-
drv.Astor - FK
Do oleje v žádném případe nepřidávat sračky, které snižujou třeni, hlučnost apod. jsou založené na chloru... motor bude opravdu tižši a tření v motoru bude menší a spotřeba nižší... ovšem velký negativ v tomto přípravku je že způsobuje korozi! První rok nic poznat nejde, ovšem druhý rok se začnou projevovat následky... Nesmíme zapomenout, že úloha oleje v motoru neni jen mazat, ale i odvádět teplo a chránit motor před korozí a tribokorozi... Pokud chcete pro své auto udělat nejlíp, tak v žádném případě nepřidávejte žadné příměsi do motorového oleje.
Jen pro upřesnění... syntetika – polosyntetika – minerál
Fenomén syntetických, polosyntetických a minerálních motorových olejů se projevuje i v tom, že těmito termíny jsou často určovány jak viskozitní vlastnosti, tak i kvalita olejů. Přitom to spolu vůbec nesouvisí! Z minerálních olejů lze namíchat olej v podstatě s jakoukoli viskozitou. Ta ale nic neříká o kvalitě oleje. Tzv. výkonové vlastnosti, tzn. kvalita olejů, jsou dány především použitou aditivací. Ta je rozhodující pro konečnou kvalitu motorového oleje. Samozřejmě také záleží na kvalitě základového oleje. A to ať už je syntetický nebo minerální.
Nejprve je třeba opět zdůraznit, že viskozitní údaje nemají nic společného s kvalitou či životností oleje, ani s kvalitou mazání a ani s tím, zda je olej „syntetický“, „minerální“ . Viskozitní údaje podávají informaci o tom, jak lehce či obtížně lze olej dopravovat na potřebná místa, jak moc je olej tekutý, řídký nebo naopak hustý.
Pokud mají dva oleje stejnou specifikaci (např. ACEA nebo VW), jedná se o kvalitou rovnocenné motorové oleje. Nezáleží na značce oleje, na jeho viskozitní třídě nebo na tom, zda je olej minerální či syntetický. Měřítkem je pouze údaj o výkonové specifikaci. Může se tedy stát, že oleje SAE 10W-40 a SAE 5W-40 mají stejnou specifikaci ACEA A3/B3. Jedná se tedy kvalitou a životností o rovnocenné oleje. Oba oleje prošly stejnými motorovými testy a v obou případech byl motor stejně čistý, jinak by olejům nebyla přiznána stejná výkonová specifikace.
Všechny motorové oleje jsou navzájem mísitelné. Problém při mísení různých olejů je, že se může změnit viskozitní charakteristika oleje. Smíšení dvou olejů SAE 5W40 a 15W40 nemusí vzniknout 10W40. Je to způsobeno reakcí modifikátorů viskozity se základovými oleji.
HTHS viskozita
Měří se při 150 °C a dává v podstatě informace o síle (tloušťce) mazacího filmu při této teplotě. Normální HTHS viskozita má hodnoty vyšší než 3,5 mPa·s, některé moderní oleje, zejména typu longlife mají HTHS viskozitu sníženou na hodnotu 2,9-3,5 mPa·s.Čím je hodnota HTHS viskozity vyšší, tím silnější je povrchový olejový film.
Závěrem... Je na každém z nás, které značce důvěřujeme a která si nás získá, ale platí obecně, že oleje různých výrobců stejné výkonostní třídy a stejné viskozity jsou takřka shodné. Já používám motorový olej ESSO Ultra SAE 10W40. Je ovšem po světě známo, že motorové oleje značky TOTAL jsou vysoké kvality. Do motorů staré konstrukce se nevyplatí investice do motorových olejů SAE 0W30(lechkoběžný olej). Nevýhodou lehkoběžných olejů je mírně zvýšená hlučnost motoru a možnost vyšší spotřeby oleje. Motor musí být konstruován pro použití lechkoběžných olejů, jinak se lechkoběžný olej nedoporučuje používat z důvodu nižší HTHS. Pro převažující mimoměstský a dálniční provoz je výhodné volit oleje např. SAE 10W40 nebo 15W40. Tyto oleje je dobré také zvolit v případě zvýšené spotřeby motorového oleje, kdy pomohou dotěsnit píst ve válci a mohou přispět ke snížení spotřeby oleje.
Jen pro upřesnění... syntetika – polosyntetika – minerál
Fenomén syntetických, polosyntetických a minerálních motorových olejů se projevuje i v tom, že těmito termíny jsou často určovány jak viskozitní vlastnosti, tak i kvalita olejů. Přitom to spolu vůbec nesouvisí! Z minerálních olejů lze namíchat olej v podstatě s jakoukoli viskozitou. Ta ale nic neříká o kvalitě oleje. Tzv. výkonové vlastnosti, tzn. kvalita olejů, jsou dány především použitou aditivací. Ta je rozhodující pro konečnou kvalitu motorového oleje. Samozřejmě také záleží na kvalitě základového oleje. A to ať už je syntetický nebo minerální.
Nejprve je třeba opět zdůraznit, že viskozitní údaje nemají nic společného s kvalitou či životností oleje, ani s kvalitou mazání a ani s tím, zda je olej „syntetický“, „minerální“ . Viskozitní údaje podávají informaci o tom, jak lehce či obtížně lze olej dopravovat na potřebná místa, jak moc je olej tekutý, řídký nebo naopak hustý.
Pokud mají dva oleje stejnou specifikaci (např. ACEA nebo VW), jedná se o kvalitou rovnocenné motorové oleje. Nezáleží na značce oleje, na jeho viskozitní třídě nebo na tom, zda je olej minerální či syntetický. Měřítkem je pouze údaj o výkonové specifikaci. Může se tedy stát, že oleje SAE 10W-40 a SAE 5W-40 mají stejnou specifikaci ACEA A3/B3. Jedná se tedy kvalitou a životností o rovnocenné oleje. Oba oleje prošly stejnými motorovými testy a v obou případech byl motor stejně čistý, jinak by olejům nebyla přiznána stejná výkonová specifikace.
Všechny motorové oleje jsou navzájem mísitelné. Problém při mísení různých olejů je, že se může změnit viskozitní charakteristika oleje. Smíšení dvou olejů SAE 5W40 a 15W40 nemusí vzniknout 10W40. Je to způsobeno reakcí modifikátorů viskozity se základovými oleji.
HTHS viskozita
Měří se při 150 °C a dává v podstatě informace o síle (tloušťce) mazacího filmu při této teplotě. Normální HTHS viskozita má hodnoty vyšší než 3,5 mPa·s, některé moderní oleje, zejména typu longlife mají HTHS viskozitu sníženou na hodnotu 2,9-3,5 mPa·s.Čím je hodnota HTHS viskozity vyšší, tím silnější je povrchový olejový film.
Závěrem... Je na každém z nás, které značce důvěřujeme a která si nás získá, ale platí obecně, že oleje různých výrobců stejné výkonostní třídy a stejné viskozity jsou takřka shodné. Já používám motorový olej ESSO Ultra SAE 10W40. Je ovšem po světě známo, že motorové oleje značky TOTAL jsou vysoké kvality. Do motorů staré konstrukce se nevyplatí investice do motorových olejů SAE 0W30(lechkoběžný olej). Nevýhodou lehkoběžných olejů je mírně zvýšená hlučnost motoru a možnost vyšší spotřeby oleje. Motor musí být konstruován pro použití lechkoběžných olejů, jinak se lechkoběžný olej nedoporučuje používat z důvodu nižší HTHS. Pro převažující mimoměstský a dálniční provoz je výhodné volit oleje např. SAE 10W40 nebo 15W40. Tyto oleje je dobré také zvolit v případě zvýšené spotřeby motorového oleje, kdy pomohou dotěsnit píst ve válci a mohou přispět ke snížení spotřeby oleje.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Značka ještě nic neznamená, záleží co tam bylo dřív, jak často se měnil atd. Pokud už to jezdíš delší dobu a měníš včas, tak není potřeba tam dávat nějaké čističe. Pokud si nejsi (po koupi jistý), tak doporučuji tam dát nějaký čistič, pak něco levného (např. Cinol) na cca tisíc a pak už dle přání.Dejwis píše:doporučujete tam nalít nějakou přísadu, když se přechází z jiné značky oleje na jinou?
ex nebožka 1,6 lpg 

Nene, to je u mé Feldy. Já jsem přemýšlel že přejdu na ten olej Total. Jinak já měním jednou za rok, bez ohledu na ujeté km. Nic to nepapá, jen běžné dolívání pár dc ročně. . .
-
a1ex - FK
dobry den, na internetu sem si objednal olej shell helix super 15W40, nicme mi ten clovek poslal 15W50. sem nastvanej a nechce se mi to posilat zpet, ale asi budu muset. jakej je v tehlech olejich rozdil? do feldy se to asi nalejt neda ze?
-
smazany clen - FK
No nejsem žádnej expert, ale dle mého soudu ti poslal olej ještě lepší. První číslo udává do jaké teploty je olej ještě čerpatelný v zimním provozu (čím nižší, tím lepší) a druhé číslo zase jak snáší vysoké teploty. U hodně namáhaných motorů se myslim používají oleje 10W-60
Já bych to tam nalil, ale záleží na tobě a moje "moudra" ber s rezervou
Já bych to tam nalil, ale záleží na tobě a moje "moudra" ber s rezervou
- panjawa
- Kontaktovat uživatele:
Já bych jen doplnil, že jestli tě ho poslal za stejnou cenu jak ten 15w40, tak si stoupni před zrcadlo a potřesej si pravicí 
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 10. črc 2009 17:30:04, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
-
drv.Astor - FK
Vydelal jsi, mas drazsi olej za cenu levnejsiho. Je to olej vhodny do vyssich teplota1ex píše:dobry den, na internetu sem si objednal olej shell helix super 15W40, nicme mi ten clovek poslal 15W50. sem nastvanej a nechce se mi to posilat zpet, ale asi budu muset. jakej je v tehlech olejich rozdil? do feldy se to asi nalejt neda ze?
Re: OLEJ
Já bych to celé vypustil a dal nový i s filtrem. Pokud už máš ten olej jetej (což asi jo když jsi dolíval tak hodně ?!), tak není co řešit.
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
- Pawlick
- Kontaktovat uživatele:
Re: OLEJ
Tak motoru se nic nestane. Spíše je důležitější jak dlouho tam ten olej už máš...
Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net-
Dexter - FK
je tu všude tolik informací o tom jaký olej použít až se v tom nějak neorientuju. tak se ptam co použít když mám najeto 170tkm celou dobu se tam lil castrol 15W40 posledni dobou ten high millage. dělal jsem teď rozvody a nevim jeslti zas použít mineral nebo polo. nemusí to byt nej olej ale takový který autu stačí. jezdím spíš delší trasy. přemýšlím buď Mogul felicia, nebo Valvoline Max life přip. polo total quartz
- DonSalieri
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=607
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=682 a motor bude spokojen
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=682 a motor bude spokojen
1.9TD Passat Variant....
-
Návštěvník
Ja tam teda davam 15w40 zaleži co jsi tam měl předtim jinak bud tam dej omv to většinou tam davaji autorizovany servisi a nebo shell.