1.6 neohreje se
1.6 neohreje se
Mam otazku k Felde 1.6. Nechce se nejak moc zahrivat. Pri jizde se teplota drzi asi rucicka teplomeru mezi prvni a strednim indikatorem. VAG ukazuje neco koem 73-76^C. A to mam ted na aute i tu velkou clonu ka celni mrizku.
Auto topi velice brzo, chladic je uplne studeny a vrchni hadice vlazna. Pokud auto necham chvilku (zahrate asi na 5min) na volnobeh, teplota se klidne po jizde dostane i k sepnuti ventilatoru. Osobne mne to nevadi, ale nerad bych zbytecne zatezoval motor tim, ze nebude dukladne prohratej. Vcera jsem jel treba Zdice-Praha pres Beroun a Prahu a stejne se ta teplota na provozni hodnotu dle teplomeru nedostala.
Kdyz je chladic studenej, nepredpokladam spatnej termostat.
Kdyz jsem to asi pred mesicem meril na VAG, tak hodnoty odpovidaly ukazately.
Mam to resit ?
Muzete poradit, kde by mohl byt problem?
Auto topi velice brzo, chladic je uplne studeny a vrchni hadice vlazna. Pokud auto necham chvilku (zahrate asi na 5min) na volnobeh, teplota se klidne po jizde dostane i k sepnuti ventilatoru. Osobne mne to nevadi, ale nerad bych zbytecne zatezoval motor tim, ze nebude dukladne prohratej. Vcera jsem jel treba Zdice-Praha pres Beroun a Prahu a stejne se ta teplota na provozni hodnotu dle teplomeru nedostala.
Kdyz je chladic studenej, nepredpokladam spatnej termostat.
Kdyz jsem to asi pred mesicem meril na VAG, tak hodnoty odpovidaly ukazately.
Mam to resit ?
Muzete poradit, kde by mohl byt problem?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: 1.6 neohreje se
Nemůže to být nic jiného než termostat.
Zkus to po delší jízdě nechat vrčet na místě na volnoběh s vypnutým topením. Jestli se to stojící zahřeje až na pracovní teplotu, tak je to termostat.
Zkus to po delší jízdě nechat vrčet na místě na volnoběh s vypnutým topením. Jestli se to stojící zahřeje až na pracovní teplotu, tak je to termostat.
To se ohreje az na sepnuti vetraku. Ale fakt je chladic jinak vzdy studenej. Ale dik.
-
Wenca - FK
neadvno sem se tu v nejakem jinem topicu ptal na to same, taky se mi to i po delší jízde nezvedne nad 70, na volnobeh sem nezkousel..v pondeli prijde kabel na diagnostiku, tak to zmerim jestli neni jen blbej budik 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Když to zkusíš na volnoběh, tak ani nepotřebuješ kabel. Na volnoběh na místě se to zahřeje až na maximum ať termostat funguje, nebo ne. Pak posoudíš i to, jestli budík ukazuje jak má.
-
s4fin - FK
měl jsem to samý, na místě se to ohřálo jako prd ale při jízdě ručička nevylezla nad 70 - novej termostat a vše je jak má být.
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
Ja som mal ten isty problem, na vine bol samozrejme termostat, lebo ostal trosicku otvoreny...Kupil som novy, prevaril ho trikrat v hrnci a zatial funguje 
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
dik za info,
mou se zeptat zda staci jen ten termostat, nebo celou skrin? Zvladne se to bezneym hoby pristupem s klici a sroubovaky? U120 jsem si vetsinu veci delal sam, zde zatim neni cas.
Nasel jsem tyto dily:http://www.autodilykrc.cz/eshop/skoda/f ... termostat#
Pokud ten celej, tak po vzoru 1.3 radeji predelat na nejakej cizi bazmek na vymenej? Pokud vymenim a bude to trvalejsi, nebudu to resit. Ale nerad bych je kupoval nekolikrat do roka.
mou se zeptat zda staci jen ten termostat, nebo celou skrin? Zvladne se to bezneym hoby pristupem s klici a sroubovaky? U120 jsem si vetsinu veci delal sam, zde zatim neni cas.
Nasel jsem tyto dily:http://www.autodilykrc.cz/eshop/skoda/f ... termostat#
Pokud ten celej, tak po vzoru 1.3 radeji predelat na nejakej cizi bazmek na vymenej? Pokud vymenim a bude to trvalejsi, nebudu to resit. Ale nerad bych je kupoval nekolikrat do roka.
-
s4fin - FK
dá se to zvládnout doma a stačí vyměnit jen to těleso termostatu, povolíš dva šrouby, odděláš hadici, vyměnít termostat a těsnění, doleješ vodu a jedeš dál, s trochou štěstí práce na 10 minut max.
- lukydm
- Kontaktovat uživatele:
Este musis skontrolovat to viko termostatu, ci nie je prasknute, dost casta zavada, pokial sa termostat nemenil par rokov...Stoji par korun 
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
-
Nonamed - FK
Zdarec, je možný že se felda 1.6 uchladí jen topením a reduktorem lpg? měnil jsem termostat, protože starej propouštěl vodu do chladiče. Dal jsem Wahler a origo plastovej dekl termostatu a furt je to na pikaču, teplota tak 70 podle budíku. Když vypnu topení a jedu na benzín, tak se během dvou kiláků ručička zvedne a tvrdošíjně se drží na 90. Na volnoběh se to ohřeje tak za 5 minut, po dosažení těch 90 se ohřeje trubka do chladiče, tak jak by to mělo bejt. Ale jakmile jedu na plyn a mám puštěný topení tak na půlku, tak to padá. Jsem z toho mešuge 
může se něco pokazit na té celé skříni termostatu? a jak bez vagu zjistím, jestli mi budík nekecá? přijde mi že to topí tak nějak normálně...
může se něco pokazit na té celé skříni termostatu? a jak bez vagu zjistím, jestli mi budík nekecá? přijde mi že to topí tak nějak normálně...
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Tohle je normální, zvláště v těchto mrazech. Já jsem se zaseknutým termostatem v poloze zavřeno přijel 5. září z Mladé Boleslavy až do K. Varů. Uchladil jsem to jen topením, nedělej si starosti. Pokud bych nedal clonu před masku a před nárazník tak to v těchto mrazech na kratší vzdálenosti rovněž neohřeju na 90°C, aby mi otevřel termostat.
-
Nonamed - FK
to je divný. pokud ti nepropouští termostat, k čemu je tam clona? že by motorovým prostorem proudilo tolik vzduchu že to ochladí blok natolik, že se ani neotevře velkej okruh?
no fakt na to koukám jak puk, kámoš jezdí s BMM na plyn a nemá s tím problém... A já si tam teda dám dečku no
no fakt na to koukám jak puk, kámoš jezdí s BMM na plyn a nemá s tím problém... A já si tam teda dám dečku no
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Topení zvládne při plynulé jízdě motor uchladit. Topení u Feldy má výkon asi 4kW. Při plynulé jízdě tak zvládá ochlazovat vodu že to nedojde až na 90st.
-
Nonamed - FK
je mi divný, že nepotkávám auta s clonama častějc, když by to bylo takhle, tak studený motory máme všichni 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ne všihni to řeší
spoustě lidí stačí teplota 60 - 80°C.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Naco bych mel clonu, kdyz mi funguje termostat a do chladice zadnou vodu nepousti. Ted jsem zrovna jel 50km. Nez se motor zahral, tak jsem moc netopil. Po 10 km jsem byl na 80st. Kdybych hned od zacatku dal vetrak na trojku a topeni naplno, tak by se to zahralo po 20km, protoze bych teplo z vody odebiral topenim. Papir pred cladicem maximalne brani ochlazovani bloku.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ano, správně ty clony na masce a nárazníku brání pronikání ledového vzduchu do motorového prostoru, čímž dochází k rychlejšímu prohřátí motoru.
Já vyjedu z nevytápěné garáže, než zavřu vrata od garáže a vrata od zahrady fouká mi vlažný vzduch, po ujetí cca 10km mám ručičku vodorovně. Po celou dobu větrák na 2ku. Bez toho zakrytí se to ohřeje cca za dvojnásobnou dobu. Při delších jízdách to zakrytí není ani potřeba, na couračky po městě je to dobré pro motor.
Já vyjedu z nevytápěné garáže, než zavřu vrata od garáže a vrata od zahrady fouká mi vlažný vzduch, po ujetí cca 10km mám ručičku vodorovně. Po celou dobu větrák na 2ku. Bez toho zakrytí se to ohřeje cca za dvojnásobnou dobu. Při delších jízdách to zakrytí není ani potřeba, na couračky po městě je to dobré pro motor.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
platí co píše kolega 103457 , neo si myslíte že dříve se to dávalo proto že všechno bylo méně kvalitní ? a proto to dnes není potřeba ?
a ještě jedna věc , jistě jste si všimli že do vyrovnávací nádržky chladící kapaliny je připojena hadice , ta je na odvzdušnění motoru , je připojena za termostat , jak to funguje když je termostat zavřený ? no přeci tak že má bud malou netěsnost , nebo vyřez , ventilek v podobě volného nýtku , atp. no a tudy proteče část vody (malá) do chladiče no a samozřejmě je na drhuhé straně studená voda od chladiče odebrána , a jestli si to uvědomujete tak to má teplotu okolí tzn. -XX a za jízdy i víc
např ráno jsem vyjel při startu -14 po vyjetí na hl silnici a zvýšení rychlosti na cca 40km/h byla teplota -17
a ještě jedna věc , jistě jste si všimli že do vyrovnávací nádržky chladící kapaliny je připojena hadice , ta je na odvzdušnění motoru , je připojena za termostat , jak to funguje když je termostat zavřený ? no přeci tak že má bud malou netěsnost , nebo vyřez , ventilek v podobě volného nýtku , atp. no a tudy proteče část vody (malá) do chladiče no a samozřejmě je na drhuhé straně studená voda od chladiče odebrána , a jestli si to uvědomujete tak to má teplotu okolí tzn. -XX a za jízdy i víc
např ráno jsem vyjel při startu -14 po vyjetí na hl silnici a zvýšení rychlosti na cca 40km/h byla teplota -17
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Dříve se to dávalo proto, že uživatelé nechápali jak to funguje, přesto ale měli tendenci to vylepšit. Dnes se to nedává proto, že to má každý na háku. Ono to funguje a nikdo nemá chuť se tom vrtat.
Například na traktoru mám vytahovací roletku na chladiči, která dokonale zakryje celý chladič. Opakovaně vyzkoušeno že to nemá rychlost ohřívání vody žádný vliv. Podmínkou je samozřejmě správně fungující termostat.
Kdo chce jezdít s kartonem před chladičem, ať si tak jezdí. Já jako člověk s technickým vzděláním se tím ale trochu bavím.
Například na traktoru mám vytahovací roletku na chladiči, která dokonale zakryje celý chladič. Opakovaně vyzkoušeno že to nemá rychlost ohřívání vody žádný vliv. Podmínkou je samozřejmě správně fungující termostat.
Kdo chce jezdít s kartonem před chladičem, ať si tak jezdí. Já jako člověk s technickým vzděláním se tím ale trochu bavím.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
ono jestli to u toho traktoru nebude tím že prostor kolem motoru je otevřený , a další věc je ta jetli ti stále neběží vrtule která to ochladí ? tohle samé mám u 1203 je tam roleta a vrtle když ji zatáhnu tak je to znát že se to rychleji ohřeje , píšu rychleji ale ne rychle , rychle se to ohřeje pokud tu vrtuli vymontuji , jenže u 1203 je šopatně umístěn chladič a proto u ní nefunguje nápor chlazení tak s tím nelze jezdit
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Viděl jsi někdy traktor? Zetor 6911 má motor zakrtý tak maximálně proti dešti.
Vrtule se na traktoru točí pořád, ale i traktor má termostat a do chladiče žádná voda nejde až do doby kdy se voda ohřeje. Praktick tedy nechápu na co tam ta roleta je. Já jí zatahuju pouze jako ochranu proti zamrznutí, protože tam nemám fridex a když je větší kosa, tak by mohl chladič zamrznout. To asi taky bude pravý důvod její přítomnosti.
Ve Feliciích zpravidla máme nemrznoucí kapalinu, tak roletku nepotřebujeme.
Vrtule se na traktoru točí pořád, ale i traktor má termostat a do chladiče žádná voda nejde až do doby kdy se voda ohřeje. Praktick tedy nechápu na co tam ta roleta je. Já jí zatahuju pouze jako ochranu proti zamrznutí, protože tam nemám fridex a když je větší kosa, tak by mohl chladič zamrznout. To asi taky bude pravý důvod její přítomnosti.
Ve Feliciích zpravidla máme nemrznoucí kapalinu, tak roletku nepotřebujeme.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Hele vy tu furt pletete jablka a hrušky dohromady. Přece tu nejde o termostat ani o dečku chladiče. Napsal jsem, že pronikání ledového vzduchu do motorového prostoru spomaluje onřívání motoru. To je fakt, fyzika funguje všude stejně. Kdo chce, tak si to tam dá, kdo nechce si to tam nedá a bude se bavit těma, kdo to maj. Ovšem bude u toho klepat kosu o trochu déle než já, kterej to tam mám. 
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
traktor jsem viděl , kam ta vrtule fouká vzduch ? na blok , a ten to ochlazuje a samo že i tu vodu v něm , proto je tam ta roleta , proti zamrznutí ta roleta není
Ja mam treba clonu na dire v narazniku u NF, ne ze by to nejak pomohlo ohrivani, ale nelita do chladicu tolik bordelu ze silnice... Pravda, kdyz jsem jel na hory ve 4, tak jsem to pred prejezdem Jeseniku musel sundat, neb bych to v tech serpentinach asi uvaril.
-
Nonamed - FK
já ten termostat budu muset asi zase rozhodit, ten motor se neohřeje ani po 30km se zakrytýma 2/3 chladiče...(se zapnutým topením teda)
-
sonik - FK
Zdarec, ted pres zimu ale i vlete mi felda funguje tak ze, Po meste se dostanu na provozni teplotu ale jak vyletim mimo mesto tak to spadne na 0c at je leto nebo zima.Vcera sem jel 50km voda nevylezla ani kousek jen kdyz sem projizdel mestama tak to skocilo na 40c a jak sem se dostal na 90tku tak to spadlo.Cim rychlej jedu tim driv se to ochladi at je leto nebo zima
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Termostat otevírá moc brzy, nebo je otevřený pořád.
Správnou funkci termostatu ověříš snadno. Necháš stát nastartované auto na místě. Teplota stoupá, ale chladič je stále studený. Až když teplota vystoupá na víc než 80 se termostat otevře a přívodní hadice s chladičem se zahřejí.
Jestli je chladič teplý dřív než při 80st, tak je v háji termostat.
Správnou funkci termostatu ověříš snadno. Necháš stát nastartované auto na místě. Teplota stoupá, ale chladič je stále studený. Až když teplota vystoupá na víc než 80 se termostat otevře a přívodní hadice s chladičem se zahřejí.
Jestli je chladič teplý dřív než při 80st, tak je v háji termostat.
-
Nonamed - FK
antarfus: a když mi to takhle funguje a přesto se auto nezrahřeje ani se zakrytým chladičem, co mám dělat?

- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Zkus to píchnout na Vag, zda ti ukazuje správně budík nebo čidlo. Je divné, aby se ti to neohřálo za jízdy ani po delěší době.
Možná bude špatnej termostat, možná zavře až, když úplně vychladne, pokud je voda teplá tak asi pořád propouští.
Možná bude špatnej termostat, možná zavře až, když úplně vychladne, pokud je voda teplá tak asi pořád propouští.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jestli se ti začne zahřívat chladič i když motor není zahřátý na pracovní teplotu (víc než 80st), tak je prostě špatný termostat. Mám obavu, že zakrytý chladič to nezachrání. Chladič je mnohonásobně předimenzovaný aby auto uchladil i ve 40 nad nulou se zapnutou klimatizací. Při současných teplotách stačí pár procent účinnosti chladiče aby se motor nezahřál.Nonamed píše:antarfus: a když mi to takhle funguje a přesto se auto nezrahřeje ani se zakrytým chladičem, co mám dělat?![]()
Když motor nezahřeje, je to problém termostatu, jinde nemá smysl hledat chybu.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ale on píše, že dle tvého popisu má funkci otevření termostatu správnou.
-
Nonamed - FK
to je mi právě divný, trubka z víka termostatu do chladiče je celou dobu studená (ta horní z komory termostatu do chladiče se trochu ohřívá), při 90 se náhle ohřeje... Ale tohle se děje jenom když stojím na místě a bez topení, jinak se na 90 ani nedostanu. Jdu to rozebrat, uvidím jestli spatřím nějaký jádro pudla. Na tý samotný skříni se snad ani nemá co rozbít ne ?
Termostatů na 1.3 jsem vyměnil kotel a nikdy nebyl problém ale tady je to nějaký podivný
Termostatů na 1.3 jsem vyměnil kotel a nikdy nebyl problém ale tady je to nějaký podivný
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Skříň by měla být OK, termostat otevírá správně, ale je otázka zad při poklesu teploty pod cca 70°C zavře. Měl jsem podobný problém, při studeném motoru auto nahřálo správně na 90, pak otevřel termostat, teplota klesla a již nestoupla dokud motor nevychladl úplně. Termostat zavíral jen při studeném motoru.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Dnes při návratu z víkendu jsem sledoval jak rychle se to ohřívá.
Auto stálo přes víkend venku. Když jsem startoval, venkovní teploměr ukazoval -10. Cesta vedla asi 300m vesnicí a pak po silnici první třídy.
Po cca kilometru jízdy se ručička teploměru odlepila od kolíku. Po dvou kilometrech byla odhadem na 70st. Po čtyřech kilometrech už dosáhla obvyklé polohy asi milimetr pod vodorovnou čárkou a z té se nehnula následujících padesát kilometrů. Trochu to kleslo až pro stání na parkovišti před obchodním domem. Po deseti minutách na volnoběh při větráku topení na dvojku a kolečku teploty naplno, se to ochladilo tak na 70st.
Škoda že nemám příležitost to vyzkoušet s kartonem před chladičem.
Auto stálo přes víkend venku. Když jsem startoval, venkovní teploměr ukazoval -10. Cesta vedla asi 300m vesnicí a pak po silnici první třídy.
Po cca kilometru jízdy se ručička teploměru odlepila od kolíku. Po dvou kilometrech byla odhadem na 70st. Po čtyřech kilometrech už dosáhla obvyklé polohy asi milimetr pod vodorovnou čárkou a z té se nehnula následujících padesát kilometrů. Trochu to kleslo až pro stání na parkovišti před obchodním domem. Po deseti minutách na volnoběh při větráku topení na dvojku a kolečku teploty naplno, se to ochladilo tak na 70st.
Škoda že nemám příležitost to vyzkoušet s kartonem před chladičem.
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
Nejlepší by asi bylo tohle měřit VAGem ne? Jeden den s kartonem a druhý den bez. Tam pak budou i vidět otáčky motoru apod. které na to mají také svůj vliv 
V Plzni teď máme -15 v noci a když mi větrák jede na jedničku, tak motor při stání na volnoběh se postupně ohřívá dokud nesepne větrák na chladiči. Když jede topení na dvojku a výš tak motor drží cca. 90 podle termostatu
V Plzni teď máme -15 v noci a když mi větrák jede na jedničku, tak motor při stání na volnoběh se postupně ohřívá dokud nesepne větrák na chladiči. Když jede topení na dvojku a výš tak motor drží cca. 90 podle termostatu
-
Nonamed - FK
Vyřešeno jest. VYzkoušel jsem ještě dva termostaty, ale jádro pudla bylo jinde než bych čekal. Auto se teď se zapnutým topením ohřeje na provozní teplotu zhruba do tří kilometrů. Nakonec to bylo tak, že tělo termostatu bylo celkově "krátké" a v komoře se nemohlo roztáhnout natolik, aby se pořádně zavřel. Vyřešeno demontáží a opilováním čtyř plastových ploch co na ně dosedají zobáčky, které to celé drží pohromadě... Tím se to celý trochu natáhne a funguje krásně
Někde to tady dokonce píše i Jura, jak jsem zjistil, ale bohužel jsem musel objevovat ameriku 
-
Josef
Zhruba před rokem jsem měl u Felicie 1,6 při provozní teplotě za jízdy rafičku teploměru vodorovně, tedy lehce nad tou silnější čárkou, teď se při jízdě pohybuje cca 2 mm pod tou silnější čárkou, maximálně se dostane přímo na ní, ale výš už se nedostane, to platí i při provozu v létě, jen když stojím na místě, rafička se dostane až nad tu silnější čárku. Je to normální nebo je někde chyba?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Rafičku bych až zase tak moc neřešil. Důležitá je skutečná teplota chladicí kapaliny a tu spolehlivě změřit není snadné. I diagnostika ukazuje jenom to, co leze z čidla, které může být vadné. V drtivé většině případů ale diagnostika i rafička ukazují správně a nižší teplotu má na svědomí termostat.
Normální provozní teplota je cca 90st a to je rafička na té skoro vodorovné čárce.
Normální provozní teplota je cca 90st a to je rafička na té skoro vodorovné čárce.