Falešná dioda - alarm

Dejwis

Falešná dioda - alarm

Příspěvek od Dejwis »

Čus klucí, dříve se probíralo kam zapojit falešnou diodu, jako místo alarmu. Kam tedy připojit kabely aby po vypnutí klíčku se dioda rozblikala a při jízdě nesvítila? :) Thx
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 22. kvě 2008 5:53:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: pravopis ;-)
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Falešná dioda - alarm

Příspěvek od Atnarfus »

Budeš tam muset dát relátko s rozpínacím kontaktem. Cívku relátka zapojíš na spínací skříňku. V klidu je kontakt relátka sepnutý, tak bude dioda blikat. Když zapneš zapalování, tak se kontakt rozepne a dioda přestane blikat. Dá se to jednoduše udělat i s tranzistorem.
gerrik - FK

Příspěvek od gerrik - FK »

Já myslím že relátko být nemusí, aspoň to tak mám já. Teď přesně nevím, na které pojistce to mám napíchlý, ale prostě oba konce + a - jsou píchlý k pojístkam a funguje to. Při vyplým zapalování bliká, při zaplém nebliká. Doma se můžu mrknout jak to mám zapojený.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

přesně tak, relátko není potřeba, jde napojit i na spínačku, je to přesně v návodu u diody popsaný. Já to mám napíchlý na servomotor centrálu ve dveřích, takže jakmile se dveře zamknou, tak se rozbliká.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Jo, také jsem si říkal že nic o relátku jste nepsali, jen dva drátky od diody a píchnout to někam :) - mrkni se pls kam přesně si to dal, díkas.-....
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

No teoreticky by přímo na spínačce na vývodu "P" mělo být při vytaženém klíčku napětí. Několikrát se to tu ale řešilo a s výsledkem, že to tak nefunguje.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Nevím, jestli je to zrovna svorka P, ale oba dráty jdou zezadu na spínačku a funguje to.
gerrik - FK

Takže zapojený to mám takto: plus normálně na ostrej u pojistek, a černej drát na pojistku č.3, tj ventilátor topení. Už to mám takhle roky.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jo, tohle bude fungovat.
Dioda se po vypnutí zapalování a rozpojení rele X uzemní přes motor větráku topení a další zařízení připojená ke svorce X. Když je zapalování zapnuté a je sepnuté rele X, tak je na obou vývodech diody plus a tedy nesvítí.
Obecně se tak dá dioda tímhle způsobem zapojit kdekoli na svorku X

Pozor ale, je to vhodné jenom pro připojení tak malého spotřebiče jako je svítivá dioda.
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

gerrik píše:Takže zapojený to mám takto: plus normálně na ostrej u pojistek, a černej drát na pojistku č.3, tj ventilátor topení. Už to mám takhle roky.
Díky, a jak máš vedenej kabel? Máš tu diodu tam kde je rámeček na palubní počítač kam se to běžně dává? pokud ano, jak a kudy vedeš kabel až k pojistkovce? THX
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

A proč by to na tom kontaktu "P" nemělo fungovat?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Já jsem to nikdy nepotřeboval, tak jsem to neměřil, ale párkrát se tu o tom debatovalo, že tam ten pin vůbec neni, nebo nefunguje. Ale třeba kecám.
gerrik - FK

Díky, a jak máš vedenej kabel? Máš tu diodu tam kde je rámeček na palubní počítač kam se to běžně dává? pokud ano, jak a kudy vedeš kabel až k pojistkovce? THX[/quote]
Přesně tak, dioda je v tom rámečku, jak to víš? :shock: Ještě se dávají do volného spínače vedle výstražných blinkrů. Vedený to mám normálně zadem, to je snad jedno, jak to vedeš, hlavně aby to nebylo vidět :D
Raceman

Příspěvek od Raceman »

schéma spínačky jasně ukazuje že na P je napětí po vytažení klíčku
Bez názvu.jpg
nojmis - FK

Příspěvek od nojmis - FK »

pak se to taky zapojovalo nejjednodušeji mezi plus a 15tku. funkce naprosto stejná
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

gerrik píše:Díky, a jak máš vedenej kabel? Máš tu diodu tam kde je rámeček na palubní počítač kam se to běžně dává? pokud ano, jak a kudy vedeš kabel až k pojistkovce? THX
Přesně tak, dioda je v tom rámečku, jak to víš? :shock: Ještě se dávají do volného spínače vedle výstražných blinkrů. Vedený to mám normálně zadem, to je snad jedno, jak to vedeš, hlavně aby to nebylo vidět :D[/quote]

Vím to, vidím ti ted akorát do auta :D - vidíš to mě nenapadlo, dát to do panelu kde je výstražné tlačítko atd, to se vejde do toho úplně napravo, ten malej konečnej umělej blbinec vid?
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

nojmis píše:pak se to taky zapojovalo nejjednodušeji mezi plus a 15tku. funkce naprosto stejná
takže ještě jednou: kam to dát? plus a pojistka 3 nebo plus a pojistka 15 :roll:
gerrik - FK

Je to asi jedno, buď ta 3 nebo 15, hlavně aby to fungovalo jak má. Co se týče těch čudlíků, tak já tam mám jeden volnej, ten za výstražnejma světlama. Do toho malinkýho to nedáš, za ním je šroub.
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Koupil jsem samoblikací asi za 60.-Kč, zapojil po jistkovky na 1a2 pojistku, když nastartuju nebliká, když vypnu motor tak začne blikat, je to to nejednodušší zapojení, když pominu zapojení na servomotory u dveří kdy začne blikat až po zamčení vozu.
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

gerrik píše:Je to asi jedno, buď ta 3 nebo 15, hlavně aby to fungovalo jak má. Co se týče těch čudlíků, tak já tam mám jeden volnej, ten za výstražnejma světlama. Do toho malinkýho to nedáš, za ním je šroub.
Jo vidiš, tam je šroub , dík ;)
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Peters56 píše:Koupil jsem samoblikací asi za 60.-Kč, zapojil po jistkovky na 1a2 pojistku, když nastartuju nebliká, když vypnu motor tak začne blikat, je to to nejednodušší zapojení, když pominu zapojení na servomotory u dveří kdy začne blikat až po zamčení vozu.
Diodu mám, vidíš tak ty píšeš na 1 a 2 pojistku, to je ale možností :lol: .......
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

sice jsem elektrikář, ale poradí mi někdo, na které barvy kabelů se to napojuje ve dveřích??? Dneska jsem chvíli laboroval s multimetrem a nějak se nedaří - napětí tam mám a je jedno, jestli je auto zamčený nebo odemčený - centrál je origo škoda - na konektoru 5 vodičů...

please help me...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Musíš tam natáhnout stálých +12V a pouze kostru bereš ze serv. Buď je to černý nebo žlutý drát. V jednom je kostra při zamčení a v druhém při odemčení.
smazany clen - FK

dííííík... to jsem potřeboval vědět...
smazany clen - FK

Chtel bych dát LED do všech dveří místo táhel. Chtěl bych aby blikaly, ale pouze pokud budou dveře zamčené(takže to bude i jako kontrola)Kdybych použil samoblikací, tak si myslím, že by každá blikala nějak jinak. Mám i alarm, tak kdyby šlo nějak použít ty blikající impulzy pro diodu z alarmu. Ale pak zase nevím, jestli bych to mohl napojit na minus co je na servech ve dveřích. Díky
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jde o to, jestli ti alarm zjistí, že máš dveře zamčený :?: :!: Aby se ti nestalo, že alarme je zaplý, dioda bliká, ale dveře nejsou zamčený :o
Když to totiž napojíš na servomotor přímo v těch dveřích, tak ti dioda nemůže blikat omylem, když by jsi nezavřel, jelikož dokud motor nesjede dolů a nezamkne, tak není na přepínači -12V a dioda nebliká.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne ned 06. lis 2011 20:54:29, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
smazany clen - FK

103457 píše: Jde o to, jestli ti alarm zjistí, že máš dveře zamčený :?: :!: Aby se ti nestalo, že alarme je zaplý, dioda bliká, ale dveře nejsou zamčený :o
Když to totiž napojíš na servomotor přímo v těch dveřích, tak ti dioda nemůže blikat omylem, když by jsi nezavřel, jelikož dokud motor nesjede dolů a nezamkne, tak není na přepínači -12V a dioda nebliká.
Právě, že to bych bral plus z tý diody od toho alarmu. a minus by pak udělalo to servo. tím, že by byl jen jeden zdroj plusu, tak by blikaly všechny diody stejně
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Pokud budeš brát kostru od motorů, tak nemáš jistotu, že oba budou chodit stejně rychle a za druhý vzadu máš jen řízené motory, ne řídící, takže z nich kostru nevezmeš, musel by jsi je vyměnit a natáhnout ještě 3 dráty do každých zadních dveří.
Myslím, že je to spousta problémů a malý zisk. Stejně neobhlédneš všechny 4 diody najednou, tak je jedno, jestli budou blikat shodně nebo ne. ;)
smazany clen - FK

No jo vlastně, vzadu jsou ty jednoduchý serva, vůbec mi to nedošlo. Tak to by za to opravdu nestálo. Díky
Frank
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frank »

Dioda se nechá koupit měl sem ji dřív ve favoritu tak sem ji zapojil na spínací skřínku na 15 a na kostru když sem vypnul klíček tak se rozblikala a když sem ho zapnul tak zhasla fachá ještě do posud.
smazany clen - FK

Tak děkuju moc za radu - už top šlape - mám to stejně jako Fabka ve dveřích a připojený to je na motorek centrálu - šlape pěkně, jen nevím, jestli jsem to s tou vysocesvítivou nepřehnal - je to docela rudá záře... :mrgreen:
Vašek - FK

Příspěvek od Vašek - FK »

Lumpo píše:je to docela rudá záře... :mrgreen:
V Hradci u dědy na parkovišti stojí feldí pick-up s nástavbou a má tam modrou diodu.. V noci mu modře bliká celá bouda.. :D
smazany clen - FK

no aby to pak zase spíš tu pozornost nepřipoutávalo... :(
nojmis - FK

jeden čas jsem v kabině míval bílou vysocesvítivou ledku na alarm. je fakt že jakmile se setmělo blikalo celý auto :D
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Hele, když se dává ta falešná dioda na tu pojistku 1a2, tak nemusí se vyndavat baterka nebo tak něco aby se to neodpálilo? :-) - je jedno na jakou se dá drát dříve? thx
nojmis - FK

je to jedno kdy který drát připojíš dřív. Baterku odpojit můžeš, ale nutné to není
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Samoblikací dioda - popis připojení přímo z návodu :

PLUS ( červený ) blikající diody připojte na pojistku s trvalým plusem ( u vozu ŠKODA pojistka č. 1 )
MINUS ( černý ) připojte na tu pojistku, kde se při otočení klíčku do první polohy objeví plus ( pojistka č. 2 nebo drát č. 15 )

Dioda se automaticky zapne jakmile vyndáte klíče ze zapalování.
Obrázek
kilo

Příspěvek od kilo »

a treba tam dat aj nejaky odpor alebo pripojiť napriamo na poistky

Díky moc
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Ne, žádný odpor mám to zapojený přímo na pojistkách. Musíš ale mít tu samoblikací.
Obrázek
Frank
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frank »

Dejwis píše:Čus klucí, dříve se probíralo kam zapojit falešnou diodu, jako místo alarmu. Kam tedy připojit kabely aby po vypnutí klíčku se dioda rozblikala a při jízdě nesvítila? :) Thx

Taky sem to mel na fáčku je to blikajicí dioda tak sem dal 1 drát na kostru a 2 zapojil na spínací skřínku myslím že to bylo 15 čislo a pracuje dodnes a jeto už 5 let
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

U š120 jsem to měl zapojený přez samostatný vypínač .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
zwan - FK

Příspěvek od zwan - FK »

Zdravím znalé problematiky.
Chtěl bych do auta zapojit pár blbinek v závislosti na zapnutém,vypnutém zapalování.
Dočet se že s pojistky č. 1 a 15 to lze zařídit.
Jak to ale zapojit? Přeci nepovedu drát přímo s pojistky?
Nevíte kde se napojit na 12 V trvalých a sepnutých tak abych kvůli tomu nemusel rozebrat „půl “ auta?
Děkuji za Inko.
lord_sef - FK

Příspěvek od lord_sef - FK »

falesny alarm jsem v tydnu zapojoval - zapojeni je jednoduche, koupis samoblikaci diodu, krouzek kolem diody, odpor kolem 500ohm, nejaky drat. No a stale + napichnes na zapalovac - prostredni drat a spinane minus vlevo ci vpravo u nohou ve slouku najdes svorkovnici, na ktere jsou napichnute el. zrcatka, central, repro atd... a tam je zluty drat tak na ten.

funguje to tak, ze zamknes a dioda blika, odemknes a prestane svitit.
mlhosi

Příspěvek od mlhosi »

Tak ja som to skusal na ten zlty drat u dvery a je pravda ze po zamknuti zacne blikat no i po odomknuti blika takym slabim svetlom a je to neprijemne hlavne za tmy cez den to skoro vobec nevidiet
lord_sef - FK

me to taky slaboucce pri odemcenem aute blika, ale blika to tak slabe, ze pokud na to vylozene nekoukam, tak to nevidim....
c1ca - FK

Příspěvek od c1ca - FK »

a jak jste připevnili tu ledku ? provrtat dirku do plastu a zezadu ji zabastlit sekundakem ?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

číčo záleží, kam jí chceš umístnit, já jí mám v trojúhelníčku zrcátek a drží sama bez jištění stačí jen navrtat přesnou dirku a ledku do ní natlačit. Pokud ji přesto chceš zajistit, tak nee vteřinovým lepidlem, mohla by ti zbělat, ve vfteřinovém lepidlu je azeton a ten leptá plast. Stačí i acetonové výpary nemusíš ledku ani potřísnit. Já na takovéto věci používám tavnou pistoli.
lord_sef - FK

na ledky se daji za halerove polozky dokoupit takove krouzky, hezky drzi diodu a v presne vyvrtane dirce taky.. zaroven to pak hezky vypada...
Odpovědět