Kolísání otáček a cukání u felicie

Simos 2P
135M, 136M
LadaJakl

Kolísání otáček a cukání u felicie

Příspěvek od LadaJakl »

Zdravím všechny,
mám felicie 1.3MPI. A problém je ten, že při volnoběhu mi kolísají otáčky ( semtam se rozvítí kontrolka mazání) a při jízdě při ubrání plynu auto začne cukat.
Vyměnil jsem čidlo teploty, termostat i lambda sondu a je to pořád stejný. Díval jsem se na klapku ( z vrchu) a ta je čistá.

Byl jsem na diagnostice a údajně byla špatná lambda a tu jsem vyměnil. Ještě mě napadl regulátor napění na alternátoru.

Děkuju za pomoc Lada
Rob

Re: Kolísání otáček a cukání u felicie

Příspěvek od Rob »

kolísání otáček bývá nejčastěji způsobeno zanesenou škrtící klapkou. rozhodně doporučuji její demontáž a kontrolu zanesení i zespod, případně velmi pečlivě zkontrolovat i za pomocí svítidla otevřenou klapku. demontáž a vyčištění je ale tutovka, která nic nestojí a bývá velmi účinná. je pak třeba udělat reset ŘJ a nastavení klapky pomocí simos manageru a programu VAG com.
cukání bývá většinou způsobeno zapalováním, doporučuju kontrolu popř. výměnu svíček a zapalovací lišty. tyhle věci bych udělal jako první, pak bych laboroval dál.
LadaJakl

Příspěvek od LadaJakl »

Díky zkusím co jsi napsal a uvidím. Mej se .Lada
Rob

Příspěvek od Rob »

jo, nemáš zač. jestli budeš sundávat zapalovací lištu, zkus z ní sundat ty gumové návleky svíček a skoukni pružinky pod nima. Občas bývají zkorodované, pomůže očištění+prostříknutí kontakt sprejem. neboj se je klidně i sundat, ať se ti to lépe dělá. plus k tomu bych prostříkl kontaktsprejem i svorkovnici na liště a čepičky na svíčkách. hlavně zkontroluj, zda svíčky, které tam máš, jsou opravdu na feldu, už jsem viděl i feldu se svíčkama které patří do dvoutaktu ;-). Nejlepší zkušenost mám pro MPI s tříbodovými Brisky DR 15 TC, stojí pár korun a vydrží. kdyby ses chtěl plácnout přes kapsu, jsou moc dobré NGK BKUR5ET-10, dost lidí je tady chválí, ale jsou dost drahé a dle mého nepřinášejí o tolik vyšší užitnou hodnotu za několikanásobek ceny. tak jestli se ti bude chtít, dej pak vědět, v čem byl zakopanej pudl ...
LadaJakl

Příspěvek od LadaJakl »

Tak jsem klapku kompletně vyčistil a auto už necuká. Teď už jen ty kolísající otáčky při volnoběhu. Kolísají v rozmezí tak 5OO - 1000 za min. Takže zkusím asi diagnostiku.
Rob

Příspěvek od Rob »

....kolísající otáčky má téměř jistě na svědomí klapka, pokud jsi neudělal reset ŘJ programem Simos Manager a nastavení klapky VAGem. takže toto udělej a mělo by být OK. neměls načnutý papírový těsnění mezi sáním a klapkou? to také často bývá zdrojem nestabilních otáček...
LadaJakl

Příspěvek od LadaJakl »

Těsnění jsem vyměnil tak ještě zkusím někoho sehnat, aby udělal reset a nastavení.
Rob

Příspěvek od Rob »

...kdybys byl odněkud z jihlavska (z Vysočiny), tak bych ti to mohl udělat...
LadaJakl

Příspěvek od LadaJakl »

Olomouc...zkusím se po někom podívat.....
Rob

Příspěvek od Rob »

hmm...tak to je kapánek z ruky. skoro bych ti doporučil za 300 Kč koupit na aukru VAG kabel a dělat si to sám, než za to neustále někomu platit. bude se ti hodit i při jiných příležitostech, než při čištění klapky, kterou je dobré čistit tak 1x ročně. Např. při zjišťování různých závad a příčin problematického chování motoru...
LadaJakl

Příspěvek od LadaJakl »

a jaký bych si měl přesně koupit? Popřípadě jaký sw?
Kobi

Příspěvek od Kobi »

zdar, mám 40 kW 1,3 s plynem. začalo to cukáním při volnoběhu a zhasnutím při sešlápnutí pedálu. časem to začalo cukat i při jízdě, hlavně kolem 2000 otáček. Musím to vždycky vytočit. ted to dělá hlavně a nejvíc studená. Ve volnoběhu kolísají otáčky cca 800-1200 a při jízdě to cuká, že by mě to skoro prohodilo oknem. Vyměnil jsem celou klapku, nový snímač otáček, palivové čerpadlo, seřízené ventilové vůle. Kabely i svíčky jsou ok, lambda je rok stará. fakt už nevím.Před rokem dělané rozvody + přetěsnění motoru. budu rád za každou radu. díky.
LadaJakl

Příspěvek od LadaJakl »

Ahoj, tak jsem připojil vag a žádná závada. Cukání je většinou kolem 2000 ot/min, při náhlém sundání nohy z plynu a nebo ubrání plynu. Když přijedu ke křižovatce tak volnoběh létá mezi 600 - 1000 ot/min, někdy se rozsvítí kontrolka s olejem a motor skoro zdechne. Při studeném motoru žádnou závadu nepozoruji. tak už nevím jak dál.
Rob

Příspěvek od Rob »

udělals ten reset simos managerem + nastavení klapky VAGem? pokud ne, tak se nehnem z místa, to je základ bez kterýho je zbytečný hledat nějaké další závady....
LadaJakl

Příspěvek od LadaJakl »

Jo reset jsem udělal, ale Vagem jsem nemohl udělat nastavení, protože jakmile kliknu na položku motor ( 04) tak mi Vag přestane fungovat, jako by to celé zatuhne. Mám win 7 tak nevím jestli to je tím a Vag mám 409 cz a kabel http://www.autodoleva-prokes.cz/product ... na-299-kc/. Lada
Rob

Příspěvek od Rob »

windowsem to nebude, spíš myslím, že u tadytěch čínskejch napodobenin je problém se studenými spoji a pájení bezolovnatým cínem. doporučuju propájet mikropájkou všude kam se dostaneš, protože jinak to bude zlobit furt. windowsem to téměř jistě nebude. Já mám VAG Com IHR304.0. a taky mi to zkraje zlobilo kvůli kabelu, popravdě jsem měl větší problém s resetem simos managerem, než s VAGem.
Dál bych zkusil vyndat snímač otáček - bývá pěkně zaprasenej a očistit hadrem, když nepomůže, zkus si od někoho půjčit na zkoušku. Dál bych zkusil čidlo teploty a tlaku nasávaného vzduchu zezadu na sacím potrubí. Dost často taky bývá toto kolísání otáček způsobeno rozpraskaným těsněním právě mezi hlavou a sáním, tak zkus sání sdělat a kdyžtak vyměnit. Případně zkus mrknout na svíce, podle nich by se dalo poznat, jestli ti třeba nevynechává nějakej vstřik.Měla by ta svíce u vadného vstřiku jinou barvu než ostatní. jinak doufám, žes při výměně lambdy nekoupil nějakou čínskou nebo starou bůhvíodkud. Totiž přesně tak jak popisuješ se mi u jedné feldy špatná lambda (nová čínská) projevovala. Díval ses na VAG scope na její křivku, zda dělá pravidelnou amplitudu?? Že není v paměti závad nemusí nic znamenat... Pokud chceš vyloučit její vliv, stačí odpojit od ní kabel a zkusit jeden den jezdit a hned poznáš.

V tomto pořadí bych doporučil postupovat, ale základ je fakt to nastavení klapky, bez toho nemá smysl pokračovat. Jestli máš někoho známého s VAG kabelem, komu funguje bezchybně, zkus za ním zajet, je to práce na 5 min i s pokecem ;-) .
LadaJakl

Příspěvek od LadaJakl »

Ahoj, tak jsem nastavil volnoběh pomoci simonu a potom pomocí vagu klapku, vše proběhlo OK. Ve vagu jsem měl dvě chyby - sporadické: lambda sonda a snímač tlaku v sacím potrubí a ty jsem smazal. Nicméně otáčky pořád kolísají a auto škube. Všiml jsem si, že mě ne zcela těsní termostat a trošku teče chladici kapalina, ale jen málo. Lambdu jsem měl i odpojenou a čidlo otáček vyčištěné a závada byla pořád stejná. Tak ted co bys mi poradil ted? Děkuju.
Jim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim »

Malý OT :
Lado, jak jsi zvýšil ten volnoběh ? Já jsem akorát dopnul lanko pedálu plynu, aby klapka brala víc vzduchu na volno a fungovalo to jenom chvíli, pak se to vrátilo opět k ne o moc vyšším otáčkám, než bylo původně :x

Jinak ten termostat doporučuju vyřešit, časem (a klepáním) se to může zhoršit a pak ti to vyteče a někde to uvaříš ...
.:: JIM ::.
Felicia LX (Combi) ● 1,6 ltr. MPi ● RV 1997 (old-face) ● cca 65 tis. km
Fabia II (Combi) ● 1,2 ltr. TSI ● RV 2014 ● cca 160 tis. km
LadaJakl

Příspěvek od LadaJakl »

Já jsem volnoběh nezvýšil, termostat jsem vyřešil. Zkusím ještě jednou Vag a potom uvidím. Možná to bude na výměnu klapky.
Rob

Příspěvek od Rob »

co ty svíce, zkoušels je vyměnit? případně na ně mrknout, jestli některá nebude mít jinou barvu než ostatní - to by ukazovalo na vadný vstřik. co těsnění mezi hlavou a sacím potrubím, není rozpraskané?
edit: jestli ti píše VAG závadu snímače tlaku a teploty vzduchu, určitě vyměň, to může klidně taky bejt příčina cukání.
Odpovědět