Chladící kapalina - problém u termostatu

Simos 2P
135M, 136M
MIKO94
Kontaktovat uživatele:

Chladící kapalina - problém u termostatu

Příspěvek od MIKO94 »

Zdravím,

před nedávnem jsem zjistil, že mi uniká chladící kapalina (nejdříve u termostatu, potom kvůli netěsnosti hadice k chladiči - u chladiče již problém není). Obrázek zde: https://uloz.to/!N8iuyF0YRsTC/100-0786-2-jpg

Nechal jsem místo utěsnit, ale bohužel mi stále chladička uniká (v podstatě bych mohl doplňovat celou nádrž až po max po nějaké najeté +/- tisícovce km). Problém je v tom plastě (je vidět utěsnění). Ptal jsem se po novém díle ale prý se již nedá sehnat, leda na vrakáči. Co myslíte že bych měl nechat všechno vyměnit? Šla by ta plastová část vyměnit za kovovou (kvůli delší životnosti)?

Díky za rady :)
pipo444
Kontaktovat uživatele:

Re: Chladící kapalina - problém u termostatu

Příspěvek od pipo444 »

máš to dajaké pokrtútené, najlepšie vymeniť celé za nový diel komplet, originál samozrejme tu http://www.skoda-diely.sk/nahradny-diel ... -2376.html

alebo ako si naznačil - dať kovové - hlinikové :) avšak potrebuješ komplet domček termostatu z Favorita alebo Feldy BMM do r.96, kúsok hlinikovej trubky, zváračku na hliník (TIG AC), termostat pre Favorit WAHLER a trocha zručnosti. no je to práca pre človeka, ktorý má prístup ku potrebnému materiálu. na druhej strane to vydží do konca živostnosti auta :D užívatel Rob tu o tom dosť písal, aj foto pridal. niekde sa to tu riešilo v inej téme, aj ja osobne som to tak opravoval na bratovej felde.

rozhodnutie je na tebe :thumright: jednoduchá varianta je tá prvá, zložitejšia tá druhá.
Rob

Příspěvek od Rob »

a hele, zrovna koukám, že se tady o mně vede diskuze :-D . Souhlasím s uživatelem pipo444, hliník je záležitost navěky. S plastem jsem měl jen samé špatné zkušenosti, takže to nemůžu doporučit. Vždycky mi to dříve nebo později začalo prolínat a téct. Je to tím, že plast holt je na vyšší teploty háklivější než hliník a také mám pocit, že to víko termostatu bývá z jiného materiálu než ten domeček, tudíž = rozdílná roztažnost --> problém. Plastovej domeček a víko termostatu je kurvítko, takže jediná cesta jak tomu uniknout je hliník. Něco to stojí, dá to práci, ale je to řešení na 100% a nafurt. Navíc není ani zapotřebí svářečka na hliník, mám jednu vložku na čidlo lisovanou a ani mi nekápne. Chce to ovšem přesně obrábět, viz: http://robertx.rajce.idnes.cz/hlinikovy ... G_4497.jpg
hodně je toho napsáno ve vlákně zde: http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 21&t=37216
Možná bych tady jeden plastovej domek i s origo víkem a termostatem vyhrabal, dokonce originál a nepoškozený co neteče, ale blbě (brzo) otvíral. Nicméně já bych si ho tam už nedal...jedině hliník ;-)
MIKO94
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MIKO94 »

Ten hliníkový domek nevypadá to špatně :) Problém ale je, že nemám místo (panelák) ani svářečku, abych si to udělal :( Díly bych na vrakáči sehnal, což o to, druhá věc je kdo mi to vyrobí... :/
Jedině kdyby někdo měl tolik lásky a pomohl by mi to vyrobit (nečekám zadarmo :D ) nebo neprodává někdo něco takového? :D

Jinak jaké máte zkušenosti s tímto zlepšovákem a STK? Mě čeká teď na konci února.
Rob

Příspěvek od Rob »

..začnu odzadu... STK takovýhle věci vůbec nezajímají, alespoň já jsem s (nejenom) takto upraveným autem několikrát STK úspěšně absolvoval. Ono totiž na tom díle ani není vidět, že by to bylo nějak bastlený nebo že by to tam nepatřilo. V podstatě je hodně těžké poznat, že to není ten hliníkový domek, který se montoval do felicie BMM.

Kamaráde, s výrobou ti já asi nepomůžu. Mně to dělal tchán už tři kousky, sice za to nikdy nic nechtěl ale pokaždé to bylo v rodině. Nechci zneužívat jeho ochoty a dobroty nehledě na to, že ty nejdražší věci na světě jsou zadarmo :-D. Občas jsem tady takovou věc viděl v inzerci anebo zkus mrknou na bazoši nebo na jiných inzertních servrech. Myslím, že jsem tady někoho viděl to prodávat asi za 6 nebo 7 stovek.

Jak jsem psal, v podstatě ani svářečku nepotřebuješ, stačí si nechat stočit z hliníku (duralu) podle tohoto výkresu vložku: http://robertx.rajce.idnes.cz/hlinikovy ... 1-12_6.jpg
+ vysoustružit do hliníkového domečku přesně otvor a vložku do něj zalisovat. Kdyby to náhodou prolínalo, pomůže červený silikon, případně se dá spára zatmelit preventivně zevnitř okolo hliníkového sedla (vložky). Nebo ti s tím třeba pomůže někdo jiný zde v diskuzi...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Nejsem zastáncem přebastění na hliník, pokud chceš zrobit, je to tvoje věc, tvoje auto, jen bych byl opatrněj s tím pouhým nalisováním, přece jenom je tam obrovský rozsah teplot, od cca -10°C až do cca +110°C. Navíc je chladící soustava přetlaková, takže je tam tlak. ;)
Rob

Příspěvek od Rob »

... každej máme svůj názor, já s tím mám výborné zkušenosti, plastové alternativy se mi ukázaly všechny jako problematické, některé více, některé méně. Hliník mám už několik let, najeto okolo 60 kkm možná více a nikdy žádný problém nebyl. Před montáží hliníkového domku k motoru jsem zkoušel s vložkou různě kroutit a tahat za ni a ani se to nehlo, je to vše záležitost přesné výroby a měření, u tchána v práci jsou zvyklí dělat s přesností na tisíciny mm, takže tomu věřím že to je tak jak to má být. Samozřejmě s domácím nářadím takové přesnosti člověk nikdy nedocílí a pokud by měly být nějaké pochybnosti, lépe to zavařit. Ale ono by se to už ukázalo i tím, že by to teklo, pokud by tam byla nějaká nepřesnost a netěsnost. Zkrátka nebudu nikoho přesvědčovat, je to na každém, co si zvolí, já za sebe doporučuju hliník. Neznám nikoho, kdo by s ním měl problém, narozdíl od plastového. Pokud by ty plastové fungovaly jak mají, nebylo by na toto téma zde tolik dotazů... ;-)
Koneckonců, pokud zde měl někdo hliníkový a vrátil se zpět k plastovému, může se vyjádřit, rád si jeho argumenty poslechnu
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Plastovej domek funguje dobře, že se zkroutí není vada, je to prostě konec životnosti, přece je to jen plast, který namáhá teplo. Je to stejné, jako s přepážkou u radiátoru nebo přepážkou v hrdle termostatu u 1,6-ky.
Ten hliník taky teplem a letama pracuje, takže proto bych to radši vařil. Zatím to nikdo neměl tak dlouho, jako plastový, aby byly objektivní informace. Na druhou stranu je pravda, že asi 10 let málokdo plánuje, že feldu udrží při životě.
Rob

Příspěvek od Rob »

faktem je, že u fazola, kterej měl můj otec 25 let, se domek nikdy neřešil. ani nikoho z první feldou, kde byly hliníkové domky, neznám, že by takový problém měl. zato když se zadá do gůůůglu plastový domek termostatu felicia anebo plastové víko termostatu, vyskočí problémů neurekom. takže odtud moje úvaha, že hliník bude trvanlivější a méně problematický nežli plast. navíc, mám to podloženo osobními zkušenostmi z praxe. jinak feldu mám 5 let, pár drobných oprav a investic jsem absolvoval, nicméně mám v plánu si ji ponechat jak dlouho to jen půjde. Jediným limitním faktorem je koroze, jinak všechny věci od brzd, poloos, přes převodovku až po motor stojí v řádu stokorun, takže pokud mi felda vydrží, klidně si ji ještě deset let nebo i déle ponechám, pokud vrchnost a legislativa dovolí. mám objednané pozinkování blatníků a zadních vnějších a vnitřních lemů blatníků, které jsem pořídil nové, takže poté počítám ještě s mnohaletou životností ;-). trochu mám obavu, abych si tady na FK za pár let už nedopisoval jen sám se sebou, feldařů kvapem ubývá, jak už dlouho pozoruju... ale to už jsem fakt dost :ot:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Já nepsal o hliníkovém domku, jako takovém, psal jsem o tom nalisování mezikusu pro teplotní čidlo. Radil jsem vařit. Favo i první feldy tuhle úpravu neměly, takže nelze praxí ověřit, jak dlouho to nalisování bude spolehlivé.

A upřímně, když zadáš do toho tvýho googlu plastový domek felicia, vyběhne toho spousta, ale kolik příspěvků se jedná o deformaci samotného domečku? Minimum, všechno se týká pouze víka. Tento problém víka lze spolehlivě vyřešit víkem na segrovku a termostatem vahler.
Rob

Příspěvek od Rob »

..nemám nic proti tomu, když si to někdo přivaří. dokonce si myslím, že to bude v praxi častější úprava nežli lisování, přece jen v domácích podmínkách těžko docílit takové přesnosti, aby to neteklo. ale z mé zkušenosti to není třeba, pokud je hliníková vložka čidla i otvor pro něj proveden s dostatečně vysokou přesností.

Co se týče spolehlivosti, uvidíme, jak řekl slepej :-). 3 roky/60 kkm extra doba ani km průběh není, na druhou stranu troufnu si říci, že je to o spolehlivosti dostatečně vypovídající. Napíšu sem tak po dalších 3-5 letech, jak spolehlivě domek s lisovanou vložkou funguje, pokud toto fórum zde ještě bude fungovat a bude to někoho zajímat.

jasné, ať si každý namontuje co je jeho srdci bližší a na co jeho možnosti stačí. chápu, že každý nemá tu možnost hliník si vyrobit nebo to někomu zadat. jak jsem psal již v předchozích příspěvcích, to záleží na vkusu každého soudruha :-D
pipo444
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pipo444 »

súhlasím že ten hlinikový je určite trvácnejší ako plastový. ale na druhej strane ak by bola jedna čast kde je uložený termosta hliniková a víko plastové ( ako je o u 1,9) tak zasa by to fungovalo dlho. len keby to tak súdruhovia vymysleli. lenže oni spravili termostat "polovičný" a víko je jeho súčasťou, a preto sa to aj kazí, praská a tak ďalej.

ten polský so segerkou tiež nič moc, kúpil som to a zistil že segerka nemá drážku a termostat je prilepený o víko nejakým silikonom. a vyhotovenie termostatu tiež na zaplakanie :D nepotrebujem to otvárať dvakrát, takže termostat Wahler išiel do hlinikového víka a bolo vystarané ;)
Rob

Příspěvek od Rob »

... ještě jeden takový nápad, který jsem při výrobě prvního exempláře hliníkovýho domku zvažoval. pokud by snad měl někdo pochybnost o trvanlivosti potažmo pevnosti lisované vložky a zároveň neměl možnost vařit hliník, je taktéž možné na vložku a do otvoru v domku nechat zrobit závit a zašroubovat do sebe - těsnost je možno ještě vylepšit například namazáním závitu červeným silikonem. původně jsem to chtěl takto udělat, ale byl jsem odborníkem přesvědčen, že je to tak zbytečné a lisování je ze všech ohledů dostatečné. dodatečně tomu musím dát za pravdu...

pipo444: jj, je to tak, soudruzi z šáde auto při návrhu plast.domku termostatu přemýšleli p*delí. Ale zaplaťpánbu že to bylo jen u toho domečku a zbytek funguje spolehlivě, dnes soudruzi inženýři a návrháři přemýšlejí p*delí při navrhování 99 % technických řešení v automobilovém průmyslu, viz různé dvouhmotové setrvačníky, systémy distribuce/vstřikování paliva, rozvodů, DPF filtrů a mohl bych ještě dlouho pokračovat...
pipo444
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pipo444 »

áno aj to je možnosť, podla starého čidla ktoré má na sebe závit, vyrobiť medzikus na pripojenie nového čidla. ako tesnenie buď silikon alebo aj hlinikovú podložku ;) samozrejme zase to chce mať sústruh alebo sústružníka.

dnes je to všetko poddimenzované alebo na hrane, takže to málo čo vydrží, aj ja feldu opatrujem aby to vydržalo dačo :D preto je dobré mať diely aj nazvyš na prípadnú výmenu a do náhrady :D
Rob

Příspěvek od Rob »

... myslel jsem to trochu jinak.. udělat závit na vložku zde: http://robertx.rajce.idnes.cz/hlinikovy ... G_4508.jpg
a potom i do domečku s vysoustruženou větší dírou na vložku s čidlem. prostě by to vypadalo stále takto: http://robertx.rajce.idnes.cz/hlinikovy ... G_4491.jpg
s tím rozdílem, že by to nebylo nalisované, ale zašroubované do sebe.
S mezikusem se obávám, že by čidlo nebylo buď 1) správně ponořené v chladící kapalině, respektive mohla by se nahoře udělat vzduchová bublina a čidlo by proto ukazovalo špatně
případně 2) pokud by nenastala situace předchozí situace, je pravděpodobné, že by bylo čidlo zvláště v zimě při mínusových teplotách ochlazováno mrazivým vzduchem proudícím okolo a proto by opět nefungovalo korektně, pokud není tak jako u originálu ponořeno v hlavním řečišti proudící chladící kapaliny.

Zvažoval jsem při zástavbě hliníku mnoho možností a hledal jsem tu nejméně komplikovanou a nejspolehlivější a vyšlo mi z toho to co mám.

Souhlasím s tebou, při dnešní optimalizaci nákladů výroby to jde s kvalitou do (_!_) . Také sháním a schraňuji ND jak jen to jde, obávám se, že za pár let bude problém mnoho dílů vůbec sehnat.
pipo444
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pipo444 »

aha, už chápem, ja som to spravil tak, že som iba ten kus (to tvoje prvé foto) navaril priamo na ten domček. v domčeku ostala normálne diera so závitom, teda nič som neupravoval. a funguje to, voda tam ide. dokonca ja keď plním systém u 1,3 tak nalievam najprv do nádobky a potom cez otvor čidla lievikom až do plna. ten postup sa mi osvedčil :thumright:
Rob

Příspěvek od Rob »

..možná bych ti doporučil malý otvor se závitem odvrtat co možná největším vrtákem na průměr čidla a čidlo posunout co nejvíce dolů tak, aby kovový snímač čidla byl ponořen v hlavním proudu protékající chladící kapaliny. kámoš měl čidlo zbytečně vysoko a ukazovalo mu to teplotu nepřesně, viz: http://jmjm.cz/clanky-skoda-felicia-130 ... #termostat
(odstavec Výroba celohliníkového termostatu pro MPI čidlo - verze 1)

Ten tvůj postup plnění chladícího okruhu je takto asi nejlepší, i když naše termostaty Wahler mají odvzdušňovací nýt a odvzdušní se provozem samy. Nicméně u termostatu bez odvzdušňovacího nýtu je to jediný správný postup.
pipo444
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pipo444 »

no možno niekedy to prevrtám, no budík ukazuje správne, takže funkčné to je. voda tam prúdi a teplo sa prenáša aj hlinikom samotným takže v pohode :D
Odpovědět