Felicia 1.6Mpi - Klesající otáčky se zahřívajícím se motorem - podezření na starou klapku

MPi 1AV
AEE
FilipS

Felicia 1.6Mpi - Klesající otáčky se zahřívajícím se motorem - podezření na starou klapku

Příspěvek od FilipS »

Dobrý den,

Potýkám se s problémem klesajících otáček motoru na volnoběh (600-700) s postupně zahřívajícím se motorem. Někdy je zahřáté auto schopno chcípnout za jízdy, při zmáčknutí spojky v malých převodech a pomalé jízdě do zatáčky, pod zátěží posilovače, nebo při couvání bez přidání plynu. Otáčky spadnou na 450 a připadá mi, že se udusí, nebo přechlastá. Domnívám se, že příčinou je stará klapka.
Dle čísel na klapce se nejspíše jedná o originální díl. Číslo klapky 030 133 064 D VDO na plastovém krytu 408 237/130/002 II 1 45 97.
Auto má najeto přes 208 000km. Jedná se o Felici GLX 1.6 Mpi r.v. 1997. ŘJ Magneti Marelli

Přes VCDS-Lite vidím při zapnutém zapalování a vypnutém motoru polohu klapky oklo 17° bez sešlápnutého plynu, klapka se ale vůbec nepohnula. Klapka je vyčištěná, provedeno základní nastavení. Lanko plynu není napnuté a doraz je taky správně.
Motor se při stání rychle přehřívá až spíná saharu. Myslím si, že je to bohatou směsí, kterou ŘJ dává, jelikož dostává informaci o otevřené klapce a přesto chcípá tak dává ještě více paliva, než se udusí, nebo přechlastá? Výfukové spaliny jdou cítět hodně bohatě.
Sundal jsem krytku mechanizmu elektromotoru a podíval se na dráhu potenciometru, mám dojem, že je velmi opotřebovaná. Rád bych názor ostatních, na stav dráhy potenciometru :salut: .
Na dráze co se hýbe vždy jsou vyryté drážky, dráha elektromotoru je unfiormní.

Pokud se jedná o klapkové nebe, nejspíše budu nahrazovat novým kusem. Z vrakoviště nevidím smysl.
Zde bych se chtěl dotázat na výrobce, je v nich nějaký rozdíl kvality a funkcionality? Četl jsem nebrat čínu, že může zničit ŘJ. Např na autokelly vidím 4 ERA, METZGER, Pierburg a VDO s cenou resp. 4 000 - 11 000Kč.
Momentálně je na autě VDO, je samozřejmě nejdražší :cry: .

Za další nápady, proč by mohl takto blbout motor budu vděčný. Předchozí majitel vůbec netuší co bylo a nebylo na autě prováděno. Taky chvíli stálo a dostalo okuněno dle mého předchozího příspěvku.
Zkoušel jsem kontrolovat, zda nepřisává vzduch postupným zakrýváním klapky, ale motor se udusil, bez vzrůstu otáček. Vizuálně jsou hadice posilovače atd. v pořádku.
Čidla teploty vzduchu a vody také v pořádku.
Olej měněný.
Svíčky jsem nekontroloval, brzy je zkontroluji.
Palivový filtr jsem nekotroloval, ten je další na řadě a zatím doufám, že taky není originál.
A mnoho dalších jako rozdělovač atd. se bojím.

Děkuji za Váš čas a přeji pěkný den.

Dráhy potenciometru klapky
Obrázek

Dráhy potenciometru elektromotoru
Obrázek

Hodnoty VCDS při nesešlápnutém plynu (prohozené hodnoty teploty vzduchu a kapaliny ignorujte, jedná se o bug programu při čtení dvou senzorů)
Obrázek
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Re: Felicia 1.6Mpi - Klesající otáčky se zahřívajícím se motorem - podezření na starou klapku

Příspěvek od ferdamravenec »

Bohatý bohatý bohatý ......
Gumička pod regulátorem tlaku paliva?
Odpovědět