Potýkám se s problémem klesajících otáček motoru na volnoběh (600-700) s postupně zahřívajícím se motorem. Někdy je zahřáté auto schopno chcípnout za jízdy, při zmáčknutí spojky v malých převodech a pomalé jízdě do zatáčky, pod zátěží posilovače, nebo při couvání bez přidání plynu. Otáčky spadnou na 450 a připadá mi, že se udusí, nebo přechlastá. Domnívám se, že příčinou je stará klapka.
Dle čísel na klapce se nejspíše jedná o originální díl. Číslo klapky 030 133 064 D VDO na plastovém krytu 408 237/130/002 II 1 45 97.
Auto má najeto přes 208 000km. Jedná se o Felici GLX 1.6 Mpi r.v. 1997. ŘJ Magneti Marelli
Přes VCDS-Lite vidím při zapnutém zapalování a vypnutém motoru polohu klapky oklo 17° bez sešlápnutého plynu, klapka se ale vůbec nepohnula. Klapka je vyčištěná, provedeno základní nastavení. Lanko plynu není napnuté a doraz je taky správně.
Motor se při stání rychle přehřívá až spíná saharu. Myslím si, že je to bohatou směsí, kterou ŘJ dává, jelikož dostává informaci o otevřené klapce a přesto chcípá tak dává ještě více paliva, než se udusí, nebo přechlastá? Výfukové spaliny jdou cítět hodně bohatě.
Sundal jsem krytku mechanizmu elektromotoru a podíval se na dráhu potenciometru, mám dojem, že je velmi opotřebovaná. Rád bych názor ostatních, na stav dráhy potenciometru
Na dráze co se hýbe vždy jsou vyryté drážky, dráha elektromotoru je unfiormní.
Pokud se jedná o klapkové nebe, nejspíše budu nahrazovat novým kusem. Z vrakoviště nevidím smysl.
Zde bych se chtěl dotázat na výrobce, je v nich nějaký rozdíl kvality a funkcionality? Četl jsem nebrat čínu, že může zničit ŘJ. Např na autokelly vidím 4 ERA, METZGER, Pierburg a VDO s cenou resp. 4 000 - 11 000Kč.
Momentálně je na autě VDO, je samozřejmě nejdražší
Za další nápady, proč by mohl takto blbout motor budu vděčný. Předchozí majitel vůbec netuší co bylo a nebylo na autě prováděno. Taky chvíli stálo a dostalo okuněno dle mého předchozího příspěvku.
Zkoušel jsem kontrolovat, zda nepřisává vzduch postupným zakrýváním klapky, ale motor se udusil, bez vzrůstu otáček. Vizuálně jsou hadice posilovače atd. v pořádku.
Čidla teploty vzduchu a vody také v pořádku.
Olej měněný.
Svíčky jsem nekontroloval, brzy je zkontroluji.
Palivový filtr jsem nekotroloval, ten je další na řadě a zatím doufám, že taky není originál.
A mnoho dalších jako rozdělovač atd. se bojím.
Děkuji za Váš čas a přeji pěkný den.
Dráhy potenciometru klapky

Dráhy potenciometru elektromotoru

Hodnoty VCDS při nesešlápnutém plynu (prohozené hodnoty teploty vzduchu a kapaliny ignorujte, jedná se o bug programu při čtení dvou senzorů)