Chladici kapalina v nádržce vaří
-
Kajaa
Chladici kapalina v nádržce vaří
Zdravim všechny, přehříval se mi motor, tak jsem vyměnil termostat (ten starej byl vysypanej) a víčko termostatu. Dal jsem tam originál. Samozřejmě dolil chladici kapalinu. Po výměně je už teplota OK. Po ujetí asi 150 km jsem se chtěl podívat, jak to vypadá v nádržce, a případně dolít kapalinu. Při ohřátém (vypnutém) motoru to v nádržce jaksi žbluňkalo, při pokusu o povolení víčka se kapalina chtěla v nádržky vyvalit ven, šel z ní trochu kouř, syčelo to. Pokud nechám víčko nádržky povolené při motoru běžícím na volnoběh, tak jakmile se zvedne teplota (sepne větrák), voda z nádržky začne přetékat ven. Čím to je? Těsnení pod hlavou? V oleji voda není. Díky 
-
smazany clen - FK
Re: Chladici kapalina v nádržce vaří
No to těsnění je taky možnost. Může Ti to podfukovat a tlačit vzduch do expanzky.
- Tweety
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsi měl odvzdušnit přes čidlo pokud jsi to nedělal.
VOda se dolívá při vychladnutým motoru, že tě voda postříka když to máš horký je vcelku normální, protože tam vzniká tím zahřátím tlak. Rozhodně bych do toho nelezl když je to tak horký, že se spíná větrák. Jestli se ti voda neztrácí, auto se ti nepřehřívá a uchladí, tak bych to neřešil.
VOda se dolívá při vychladnutým motoru, že tě voda postříka když to máš horký je vcelku normální, protože tam vzniká tím zahřátím tlak. Rozhodně bych do toho nelezl když je to tak horký, že se spíná větrák. Jestli se ti voda neztrácí, auto se ti nepřehřívá a uchladí, tak bych to neřešil.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport
- už taky vše pryč 
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
-
Kajaa
Vodu jsem samozřejmě dolil až to vychladlo. To odvzdušnění myslíš přes čidlo na termostatu?Tweety píše:Ještě jsi měl odvzdušnit přes čidlo pokud jsi to nedělal.
-
Bolthorn - FK
Nevím, ale já u 1.6 nikdy nemusel nic odvzdušňovat..
-
Bolthorn - FK
Sakra, zase se mi odeslali dva příspěvky... Tenhle prosím smazat...
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne úte 05. srp 2008 10:40:26, celkem upraveno 1 x.
-
smazany clen - FK
Jj, přes čidlo termostatu. Vytáhneš tu plastovou sponu, vyndáš čidlo a leješ dokud nemáš vodu zárověň a pak to zase strčíš zpátky. Jinak jak psal Tweety pokud se Ti neztrácí voda tak bych to neřešil. Ale jinak když Ti to fouká hodně do expanzky tak to může být i tím těsněním.Kajaa píše: Vodu jsem samozřejmě dolil až to vychladlo. To odvzdušnění myslíš přes čidlo na termostatu?
-
Kajaa
Diky, zkusím teda odvzdušnění přes to čidlo a budu sledovat, jestli nemizí voda. Víc se asi dělat nedá 
-
smazany clen - FK
Čím vyšší tlak,tím vyšší bod varu-systém tlakového hrnce doma v kuchyni.Naopak v Tatrách,kde je vlivem větší nadmořské výšky nižší tlak,vaří se voda už třeba při 98 st.C.Při vakuu cca 10 torr se vaří už při 20 st.C.Pokud je v pořádku přetlakový ventil ve víčku vyrovnávací nádržky,začne se chl.kapalina vařit až někdy při 120 st.C.Jestli tam máš těch cca 100 st.C(ručka kousek nad tou prostřední čárkou) a kapalina už se vaří,tak bude v háji ten ventil a stačí koupit to víčko nové.Je to cca za stovku.Hlavně pořádně dotáhnout a nepovolovat ho.Jinak to ztratí efekt.To těsnění pod hlavou poznáš tak,že necháš motor vychladnout,potom nastartuješ,sundáš to víčko a tůruješ motor.Pokud ti(takto zastudena) bublá v nádržce,je v háji těsnění pod hlavou.Záleží na tom,jak dlouho si s tím rozsypaným termostatem jel.Při trvalým provozu nad 120 st.C jde do háje těsnění.Na budíku je to cca takto:prostřední čárka 90,horní 110,červené políčko 120-130 st.C.Jinak taky,pokud by bylo v háji,tak ubývá kapalina a z výfuku jde typický zápach.
-
smazany clen - FK
JoS píše:Čím vyšší tlak,tím vyšší bod varu-systém tlakového hrnce doma v kuchyni.Naopak v Tatrách,kde je vlivem větší nadmořské výšky nižší tlak,vaří se voda už třeba při 98 st.C.Při vakuu cca 10 torr se vaří už při 20 st.C.Pokud je v pořádku přetlakový ventil ve víčku vyrovnávací nádržky,začne se chl.kapalina vařit až někdy při 120 st.C.Jestli tam máš těch cca 100 st.C(ručka kousek nad tou prostřední čárkou) a kapalina už se vaří,tak bude v háji ten ventil a stačí koupit to víčko nové.Je to cca za stovku.Hlavně pořádně dotáhnout a nepovolovat ho.Jinak to ztratí efekt.To těsnění pod hlavou poznáš tak,že necháš motor vychladnout,potom nastartuješ,sundáš to víčko a tůruješ motor.Pokud ti(takto zastudena) bublá v nádržce,je v háji těsnění pod hlavou.Záleží na tom,jak dlouho si s tím rozsypaným termostatem jel.Při trvalým provozu nad 120 st.C jde do háje těsnění.Na budíku je to cca takto:prostřední čárka 90,horní 110,červené políčko 120-130 st.C.Jinak taky,pokud by bylo v háji,tak ubývá kapalina a z výfuku jde typický zápach.
Jinak víčko v origo Škoda stojí cca 250,-Kč. Stejně jako expanzka. Druhovýrobu bych už nekoupil po tom co mi před 14ti dny prdla čínská expanzka v tom sváru. A ještě měla o chlup menší obvod závitu.
-
Kajaa
Ok, dík, zkusím to testnout. Jinak jo, ta ručička je při jízdě malinko nad středem. Z výfuku snad nic cítit nejde, ale musím se na to ještě zaměřit. Ten termostat mi odešel v noci na dálnici, ještě jsem s tím kus dojel na nejbližší sjezd, sice na nížký otáčky, ale i tak... takže kdyby to bylo těsnění, ani bych se nedivilJoS píše:Čím vyšší tlak,tím vyšší bod varu-systém tlakového hrnce doma v kuchyni.Naopak v Tatrách,kde je vlivem větší nadmořské výšky nižší tlak,vaří se voda už třeba při 98 st.C.Při vakuu cca 10 torr se vaří už při 20 st.C.Pokud je v pořádku přetlakový ventil ve víčku vyrovnávací nádržky,začne se chl.kapalina vařit až někdy při 120 st.C.Jestli tam máš těch cca 100 st.C(ručka kousek nad tou prostřední čárkou) a kapalina už se vaří,tak bude v háji ten ventil a stačí koupit to víčko nové.Je to cca za stovku.Hlavně pořádně dotáhnout a nepovolovat ho.Jinak to ztratí efekt.To těsnění pod hlavou poznáš tak,že necháš motor vychladnout,potom nastartuješ,sundáš to víčko a tůruješ motor.Pokud ti(takto zastudena) bublá v nádržce,je v háji těsnění pod hlavou.Záleží na tom,jak dlouho si s tím rozsypaným termostatem jel.Při trvalým provozu nad 120 st.C jde do háje těsnění.Na budíku je to cca takto:prostřední čárka 90,horní 110,červené políčko 120-130 st.C.Jinak taky,pokud by bylo v háji,tak ubývá kapalina a z výfuku jde typický zápach.
-
Bolthorn - FK
Když odejde termostat, tak zastavit... Odšroubovat expanzku, položit jí co nejníže, potom vyšroubovat kryt termostatu, vytáhnout termostat, a zpátky vše přišroubovat.. Rozhodně bych takhle nejel... Je to otázka pár minut ho vytáhnout ven...
-
smazany clen - FK
No u vás co máte 1,6 to je jednoduchý, ale u nás na 1,3 musíš mít sebou kleště na segerovky, jinak nevyndáš termostat. No možná šroubovákem, ale to bude na dlouho. A myslím si že je málo lidí kterí vozí v autě segerovky.Bolthorn píše:Když odejde termostat, tak zastavit... Odšroubovat expanzku, položit jí co nejníže, potom vyšroubovat kryt termostatu, vytáhnout termostat, a zpátky vše přišroubovat.. Rozhodně bych takhle nejel... Je to otázka pár minut ho vytáhnout ven...
-
Bolthorn - FK
jj u 1.3 je to horší, ale taky to zas tolik neodchází...
-
smazany clen - FK
Chtělo by tohle považovat za stejně důležitý,jako rozvodovej řemen a kladku.
Takže,jakmile koupím feldu,okamžitě vyměním olej,filtr,rozvody,vodní pumpu,palivovej filtr,svíčky,kabely,palec,víčko,termostat a přírubu+vyčistím klapku a provedu základní nastavení a nastavení předstihu.To už by v tom byl čert,abychom pak nezrušili topic AGREGÁT.

-
Bolthorn - FK
JoS: Napsal jsi to pěkně... Tak tak... Když se všechno tohle udělá, bude klid..
-
Kajaa
JoS píše:Chtělo by tohle považovat za stejně důležitý,jako rozvodovej řemen a kladku.Takže,jakmile koupím feldu,okamžitě vyměním olej,filtr,rozvody,vodní pumpu,palivovej filtr,svíčky,kabely,palec,víčko,termostat a přírubu+vyčistím klapku a provedu základní nastavení a nastavení předstihu.To už by v tom byl čert,abychom pak nezrušili topic AGREGÁT.
![]()
![]()
-
Kajaa
No já feldu koupil třeba třema týdnama a měl všechno tohle kromě svíček a toho termostatu už doma koupený a připravený na výměnu. Kdybych věděl, že ten termostat je tam takovej plastovej bazmek, co se rozpada už při pohledu, tak ho vyměnim hned.Kajaa píše:
- Tweety
- Kontaktovat uživatele:
Mně se naštěstí rozsypal a zůstal otevřený. Nevím co se tam porouchá když se sekne zavřený, ale jestli je seknutý nadobro a musí se to měnit, tak bych uloupl, ty plastové packy a vyndal bych to celé ven. Přesně tak se mi rozpadl a bylo to "bez problému". V pohodě se dalo dojet jen se to dlouho zahřívalo a pak jen dát nový i s tím plastem kolem.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
- už taky vše pryč 
-
Kajaa
No ano, jak sem ale psal, bylo to asi ve dvě v noci na dálnici, auto sem měl pár dní, neměl sem tam ještě ani blbej šroubovák, ani baterku... no co užBolthorn píše:Když odejde termostat, tak zastavit... Odšroubovat expanzku, položit jí co nejníže, potom vyšroubovat kryt termostatu, vytáhnout termostat, a zpátky vše přišroubovat.. Rozhodně bych takhle nejel... Je to otázka pár minut ho vytáhnout ven...
-
Kajaa
Můj byl rozpadlej, ale totálně zavřenejTweety píše:Mně se naštěstí rozsypal a zůstal otevřený. Nevím co se tam porouchá když se sekne zavřený, ale jestli je seknutý nadobro a musí se to měnit, tak bych uloupl, ty plastové packy a vyndal bych to celé ven. Přesně tak se mi rozpadl a bylo to "bez problému". V pohodě se dalo dojet jen se to dlouho zahřívalo a pak jen dát nový i s tím plastem kolem.
- Tweety
- Kontaktovat uživatele:
Já měl při tý smůle i trochu štěstí 
- už taky vše pryč 
-
Bolthorn - FK
Jo jasný.. Člověk který to nezná tak těžko bude řešit něco někde na dálnici... Já jsem už poučený... Jen se obávám, že když mě to teď někde zaskočí tak mi už nic nepomůže, protože už mám docelá vmleté ty díry od šroubů u termostatu... A místo jednoho mám už samořezný šroub... Ale snad bych si nějak poradil.
Jinak zavřený je většinou proto, protože se ta příruba o kterou se termostat opírá rozpadne...
Jinak zavřený je většinou proto, protože se ta příruba o kterou se termostat opírá rozpadne...
-
Kajaa
Proč to zůslalo zavřený nevím, moc jsem to nezkoumal, vysypalo se to na zem
Tuším ale, že tam byla ulomená jedna ta plastová nožka a z prostředku toho plastovýho víčka byl kousek odlomenej, ale úplně proražený to nebylo... možná se ta plastová ulomená nožka dostala někam na blbý místo a termostat se nemohl otevřít...
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
to ale predpokladam popisujes u 1,3ky....Matias píše: Jj, přes čidlo termostatu. Vytáhneš tu plastovou sponu, vyndáš čidlo a leješ dokud nemáš vodu zárověň a pak to zase strčíš zpátky. Jinak jak psal Tweety pokud se Ti neztrácí voda tak bych to neřešil. Ale jinak když Ti to fouká hodně do expanzky tak to může být i tím těsněním.
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
jenze ty mas 1,3 ze?Tweety píše:Mně se naštěstí rozsypal a zůstal otevřený. Nevím co se tam porouchá když se sekne zavřený, ale jestli je seknutý nadobro a musí se to měnit, tak bych uloupl, ty plastové packy a vyndal bych to celé ven. Přesně tak se mi rozpadl a bylo to "bez problému". V pohodě se dalo dojet jen se to dlouho zahřívalo a pak jen dát nový i s tím plastem kolem.
chapci ve snaze nutne prispivat motate puvodnimu tazateli ponekud hlavu, protoze vubec neberete v uvahu znacne rozdily mezi motory a jejich prislusenstvim...........
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
-
sowwwa - FK
Me to taky varilo kdyz jsem Feldu koupil. Kdyz sem zastavil, melo to zvuk jako varna konvice. Voda neubyvala, akorat byla uplne cerna a plna neceho co vypadalo jako saze. Nekolikrat jsem to proplachnul (dokonce i WAPkou primo do nadrzky
) a nalil tam cervenej fridex. Ten ma vyssi bod varu, takze uz to nevari a dokonce je ted krasne cistej a pruhlednej.
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
jo je to klasika.. termostat aby otevrel se opira kovovou tycinkou o pricku v tom hrdle .... priska se bud vylomi nebo ji tycinka propichne = termostat neotevre a nestesti je hotovo. a pokud jedes se zavrenym termostatem dlouho tak tesneni pod hlavou prdne jak nic (to bude asi tvuj pripad - to vyhazovani vody z nadobky tomu nasvecuje). znam pripad kdy dotycna jela tak dlouho az praskla hlava, praskl blok a rozteklo se vse z plastu co bylo namotoru (saci potrubi taky..)Kajaa píše:Proč to zůslalo zavřený nevím, moc jsem to nezkoumal, vysypalo se to na zemTuším ale, že tam byla ulomená jedna ta plastová nožka a z prostředku toho plastovýho víčka byl kousek odlomenej, ale úplně proražený to nebylo... možná se ta plastová ulomená nožka dostala někam na blbý místo a termostat se nemohl otevřít...
doporucuju radeji nechat nekde sundat hlavu, zkontrolovat a dat nove tesneni... do te doby bych s timjezdil co nejmene at nenapachas dalsi skody
-
Kajaa
Jo, o te prirube jsem tu nekde cetl, na te moji byl ten prostredek trochu ustiplej, ale z opacne strany, nez se opira termostat.Bolthorn píše:Jo jasný.. Člověk který to nezná tak těžko bude řešit něco někde na dálnici... Já jsem už poučený... Jen se obávám, že když mě to teď někde zaskočí tak mi už nic nepomůže, protože už mám docelá vmleté ty díry od šroubů u termostatu... A místo jednoho mám už samořezný šroub... Ale snad bych si nějak poradil.
-
Kajaa
ANO, jedna se o motor 1,6 MPi, dal jsem to do jemu venovane sekce, takze v dotazu jsem to uz neuvadel 
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
jjKajaa píše:ANO, jedna se o motor 1,6 MPi, dal jsem to do jemu venovane sekce, takze v dotazu jsem to uz neuvadel
-
smazany clen - FK
Ježiši promiň.Kajaa píše:ANO, jedna se o motor 1,6 MPi, dal jsem to do jemu venovane sekce, takze v dotazu jsem to uz neuvadel
- Tweety
- Kontaktovat uživatele:
jj 1.3(ale taky MPiVici píše: jenze ty mas 1,3 ze?
chapci ve snaze nutne prispivat motate puvodnimu tazateli ponekud hlavu, protoze vubec neberete v uvahu znacne rozdily mezi motory a jejich prislusenstvim...........
- už taky vše pryč 
-
smazany clen - FK
Tak a to je právě ono-ten termostat se díky tomu propíchnutí neotevře.Vyměnit tu přírubu ihned po koupi auta má větší význam,než samotnej termostat!!!!!!!!!!!!!!!!!Loni jsem si tady o tom četl,sám pěkně cool a letos ejhle.Najednou to přijde a hotovo!!!!!!!!Kdyby to bylo vyrobené z hliníkové slitiny,či nerezu,tak to přežije celý motor.To pnutí tam je obrovské a na ten plast to absolutně není stavěné.Kajaa píše:Proč to zůslalo zavřený nevím, moc jsem to nezkoumal, vysypalo se to na zemTuším ale, že tam byla ulomená jedna ta plastová nožka a z prostředku toho plastovýho víčka byl kousek odlomenej, ale úplně proražený to nebylo... možná se ta plastová ulomená nožka dostala někam na blbý místo a termostat se nemohl otevřít...