zapojení spínače startování

Sem vše ostatní co se nevejde jinam
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

zapojení spínače startování

Příspěvek od Vlada320 »

prosím vás potřebuji radu.celej den se snažím zapojit spínač na startování motoru.má se to asi takhto.prostě mi nefunguje spínačka,nebo takhle ona funguje ale v poloze kdy točí startérem takl když jí pustím tak startér zůstává vyset a musím klíčksy vrátit do druhé polohy.no a nechce se mi kupovat nová spínačka tak jsem si řekl že si udělám tlačítko na startování.prostě zapnu klíčky do druhé polohy a zmáčknu tlačítko.vypínač už bych měl ale mám ten problém že když už to funguje tak motor sice začne startovat a naskočí ale pak mi nesvítěj světla,jen parkovačky ale potkávačky se nerozsvítěj.poradí mi někdo z vás jakej kabel na spínačce mám z ní vytáhnout a zapojit ke spínači a druhej kabel ke spínači na plusko?co jsme koukal tak jsou tam dva kabely červený,dva žlutý a ty maj společnej faston a pak nějaký malinký barevná a dva černý.děkuju předem moc mi to pomůže jelikož už mám v palubce navrtanej ten spínač :( ale až teď večer jsem si šimnul že sice startuju ale nesvítím :(
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Jurka - FK

Re: zapojení spínače startování

Příspěvek od Jurka - FK »

To je ti líto dát 200Kč za spínačku?
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Když zapneš klíček do první polohy a nastartuješ tlačítkem, tak ti přece světla musí svítit. Psal jsi že ti blbne spínačka jen ve druhé poloze, tak ji přece můžeš zapnout na první ne? Pokud by jsi to chtěl naprosto bez spínačky, tak by jsi musel dát spínač na zapnutí první polohy (sepnutí 15-tky) a tlačítko na start.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

no bohužel už mám navrtanou tu palubku takže tam ten spínač prostě nechám jen vykoumat jak to zapojit.já ti nevím ale já mám na spínačce,první polohu,pak druhou kdy se rozsvítěj budíky a na třeti startuju.já chci dát spínačku do druhý polohy a nastartovat a hlavně aby když bych náhodou chtěl startovat spínačkou tak aby to nešlo a šlo to jen tím tlačítkem.no asi si budu muset poradit :( ještě tam mám do toho imobilizér a posranej imobilizér od alarmu tak se nedivím že si to děla co chce :(
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

co ale nechápu.tak když to zapojím jak to bylo předtím normálně a nastartuju,tak normálně rozsvítím světla ale ve chvíli kdy vytáhnu kabel ze startéru tak zhasnou potkávačky :evil: mi přijde jako blbost aby měl kabel ke startéru nějakou spojitost s potkávačkama :cry:
Zbysek - FK

Kabel ke staréru má souvislost se vším, co je napájeno spínanou patnáctkou. Tedy je to normální vlastnost. S těmi polohami spínačky to myslíme každý jinak. Oficiálně je na spínačce nultá poloha (když je klíček vypnutý), pak první (zapne se elektrika auta na kontakt 15) a pak start.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

počkej takže chceš i říct že když opravdu odpojím kabel od startéru tak mi zhasnou světla?
Zbysek - FK

Ano, jelikož relé světel je ovládáno nejen kontaktem od spínače, ale také zároveň relátkem, které umožňuje pouze zapnutí potkávaček až po zapnutí klíčku.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

já to nechápu takže to co chi je nemožný.prostě odpojit jeden kabel ze spínačky a dát na něj spínač a k němu plus od baterky :(
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

no jo ale pochop že já spínač na světla mám zapnutej a spínačku taky ale prostě když odpojím startér tak to zhasne
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

to je krám.kdo vymejšlle tu elektriku.zlatý bmw ach jo :evil: :x
Roman813 - FK

Příspěvek od Roman813 - FK »

Takhle to maji vsechny auta na svete, i to zlaty bmw... To je proste odlehcovaci rele X, ktere behem startovani odpoji vetsinu zroutskych spotrebicu (vetrak, svetla, vyhrivani skel, zrcatek atd) a tohle rele je uzemnene pres starter. Pokud by jsi na to tlacitko zapojil oba zlute draty, tak jak je to na spinacce, tak to musi fungovat. Pokud by to nepomohlo, bylo by zrejme potreba zluty drat, co je na spinacce (mely by tam byt dva na jednom spoji - jeden ke strateru, a jeden k relatku)) uzemnit, ale ten co vede k relatku. (mel by byt podle schematu tensi) Pak by se z relatka X stal obycejny spinac patnactky, ale holt ti pri startu nebudou se odpojovat spotrebice. Ale kdyz na to tlacitko zapojis 15ku ze spinacky (cerny drat) a na druhou stranu OBA zlute draty, musi to jet.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

dobrý už to mám zapojený. ;) od rána jsme se s tím sral a konečně to běhá
borlan - FK

Příspěvek od borlan - FK »

Fakt bys spíš měl začít výměnou tý el. části spínačky za nějakých 200+ . Kde máš napsaný, že když se ti to kouše z polohy 2-1, že to nezačne dělat časem bordel i v jiných polohách...prostě je načnutá a nakonec třeba budeš v situaci kdy najednou nebudeš moct vypnout motor y 1-0(někdo zde zmiňoval). Mě to dělalo jak tobě, nějak to tam zadrhávalo a chrulo se, tak jsem radši preventivně vyměnil, nebylo to nic extra složitého a je vše ok...

Ještě k tomu tvému řešení spínačem - zřejmě tímto nemáš zajištěnou bezpečnostní funkci kdy nemůžeš startovat nastartovaný auto. Nemáš to tzv. "blbuvzdorný", pokud na to tlačítko sáhneš při ještě se točícím motoru, tak může nastat nějaká destrukce kolem startéru...aspoň si to teda myslím...
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

ten spínač mám přes pojistku,pak je to zapojený přes relé a od spínačky si beru jen signál pro to relé,a ještě k tomu když startuju tak tam mám vypínač kterej po nastartování vypnu a tím mi zabezpečí že už nejde znova startovat ;) já to mám promyšlený jen jsem se zadrhl nějak s tím kabelem ke startéru.ale už to mám vyřešený.jinak ta spínačka funguje normálně jenom je podle mě nešjaká pružinka v ní vypadlá protože se při nastartování a puštění klíče nevrátí zpátky a startér pořád běží dál s motorem.už jsem s ním jednou takhle ujel asi 200m ale nic se mu nestalo ale nadšenej z toho asi nebyl :lol:
no nic teď jsme spokojenej,už to chodí jak má a hlavně si při startování připadám jak v ledadle :lol:
jo a ještě něco zapojil jsem si to i přes imobilizér a alarm takže pohodička ;)
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

A máš to stále že musíš otočit klíčkem do polohy svítících kontrolek? Nebylo by to lepší úplně bez toho. Jen dálkou odemkněš auto, pustí se ti immo a pak jen tlačítko na nastartování, když by jsi měl v kapse klíček.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport ;-) - už taky vše pryč :-(
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
borlan - FK

Vlada320 píše:ten spínač mám přes pojistku,pak je to zapojený přes relé a od spínačky si beru jen signál pro to relé,a ještě k tomu když startuju tak tam mám vypínač kterej po nastartování vypnu a tím mi zabezpečí že už nejde znova startovat ;)
Koukám, že sis teda pěkně vyhrál... :D njn, holt proti gustu... 8-)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

Tweety píše:A máš to stále že musíš otočit klíčkem do polohy svítících kontrolek? Nebylo by to lepší úplně bez toho. Jen dálkou odemkněš auto, pustí se ti immo a pak jen tlačítko na nastartování, když by jsi měl v kapse klíček.
to mě taky napadlo ale zase už to mám daný dohromady a nechci se v tom už hrabat.jinak tu funkci že když začnu startovat tak se mi vypnou ty spotřebiče co maj největší odběr mám zachovanou ;)
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

Tak to až se budeš nudit a nebude tě bavit startovat letadlo :D
Teď to má nový Swift a mně se to hrozně líbí(sice nemá čudlík, něčím otočíš na spínačce, ale nemusíš tam nic strkat). Ani nemusíš otevírat dálkou jen to máš v kapse a hotovo.
Já vždy odemknu auto, klíče si dám do kapsy, protože tam ještě něco dávám, pak si tam s nima sednu, nemůžu je najít a pak je nemůžu v sedě dostat ven :oops:
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport ;-) - už taky vše pryč :-(
Jurka - FK

borlan píše:Fakt bys spíš měl začít výměnou tý el. části spínačky za nějakých 200+ . Kde máš napsaný, že když se ti to kouše z polohy 2-1, že to nezačne dělat časem bordel i v jiných polohách...prostě je načnutá a nakonec třeba budeš v situaci kdy najednou nebudeš moct vypnout motor y 1-0(někdo zde zmiňoval). Mě to dělalo jak tobě, nějak to tam zadrhávalo a chrulo se, tak jsem radši preventivně vyměnil, nebylo to nic extra složitého a je vše ok...

Ještě k tomu tvému řešení spínačem - zřejmě tímto nemáš zajištěnou bezpečnostní funkci kdy nemůžeš startovat nastartovaný auto. Nemáš to tzv. "blbuvzdorný", pokud na to tlačítko sáhneš při ještě se točícím motoru, tak může nastat nějaká destrukce kolem startéru...aspoň si to teda myslím...
Jo to byl můj problém, že mi to nešlo chcípnout to auto....

Vlada320: BuĎ si jistej, že se ti to časem (a nebude to dlouho trvat) ta spínačka vymrví úplně.... Pak někde budeš stát a budeš víš kde... A nesprávíš to...já sem si to rozdělal a je v tom snad milión součástek (kroužky kuličky atd..) Kdybys to viděl už bys to měl vyměněný:)
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

heleď za dvě stovky novou nekoupím a může se mi taky stát že koupím jinou za 200kč a ona mě někde nechá a nebo s nechám tuhle svojí s čudlíkem a ona vydrží až do smrti toho auta.nikdy nevíš ;) a když mě to někde nechá tak mě to někde nechá. :mrgreen: život jde dál,stávaj se i horší věci ;)musíš bejt optimista a hlavně svýmu autu věřit.když mu nebudeš věřit tak tě někde nechá :D
borlan - FK

Vlada320 píše:...heleď za dvě stovky novou nekoupím...
Jen takový nezávazný námět - http://aukro.cz/item427550960_el_cast_s ... licia.html
Zbysek - FK

Tweety píše:Tak to až se budeš nudit a nebude tě bavit startovat letadlo :D
Teď to má nový Swift a mně se to hrozně líbí(sice nemá čudlík, něčím otočíš na spínačce, ale nemusíš tam nic strkat). Ani nemusíš otevírat dálkou jen to máš v kapse a hotovo.
Já vždy odemknu auto, klíče si dám do kapsy, protože tam ještě něco dávám, pak si tam s nima sednu, nemůžu je najít a pak je nemůžu v sedě dostat ven :oops:

Tweety ten systém co popisuješ je ovšem na feldě nerálný. Imobilizér totiž funguje pouze několik málo centimetrů od snímače (v paxi prostě až po zasunutí klíčku). To co se používá na nových autech je naprosto jiný systém bezdrátové komunikace, kde to je pak možné provést. To samé by sice šlo dodělat i do feldy, ovšem byla by to tvorba vlastního imobilizéru s bezdrátovým ovládáním třeba na jeden metr.
Tweety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tweety »

Takže imobilizér je někde ve spínačce, já myslel, že až někde za budíkama :(?
Já se v elektrice nevyznám, takže to byl jen nápad co by se mi líbilo.
Ale podle toho co jsem četl, že s tím Vlado všechno vyváděl, tak by to třeba uměl. Jenže rozdělávat zase něco co už konečně funguje je asi těžké.
Jurka - FK

immo je takový černý kroužek kolem spínačky.....

Vlado320: Jaktože nekoupíš za 200Kč? Já koupil v mototechně nvou značkovou za 235Kč. Můžeš tomu veřit jak chceš nebude to dlouho trvat a vysere se ti to...
jinak tady např.: http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... 0d6628b2b9
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

dobře překecali jste mě.dojedu koupit novou a až se to vysre tak jí tam dám.ale do tý doby ne :oops: :P a budu jí radši vozit v kastlíku :lol:
Odpovědět