Rozvody 1,6 mpi

MPi 1AV
AEE
Odpovědět
Bolthorn - FK

Re: Čekají mě rozvody....

Příspěvek od Bolthorn - FK »

No jasný... V poho... Jde o to, že když máš auto, tak se s tím musí počítat... Jde ušetřit peníze na dílech made in china.. Ale to pak neplní účinek té výměny...
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Takže jak jsem psal se mění vše? Pokud to má smysl to vyměnit tak to samozřejmě beru. Jenom jsem vůbec neměl přehled co a jak se mění a ceny jsem taky neznal. Hold si půjčím, aby to bylo v pořádku. Pokud jsem to počítal tak by to mělo vyjít cca 5.500 Kč
Je možný nakoupit si díly sám a v servisu jen to nechat vyměnit? Funguje to takhle?
Díky
Bolthorn - FK

Základ je rozvoďák, kladka a pumpa... Myslím, že zbytek počká až došetříš..
Vici
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vici »

slegrusik píše:Ahoj Kluci!
Chci se zeptat: Když nové rozvody tak: Rovodový řemen+kladka+pumpa a rovnou vyměnit klínový řemen+napínací kladka? Když to sečtu tak je to pěknej balík!!! Jsem z toho teda špatnej!
Jak to řešíte Vy?
Díky

PS: ten klíňák co pohání altík+čerpadlo posilovače bych snad svedl vyměnit sám, né? Četl jsi si příručku a neměl by to být problém pokud se nemusí měnit i ta napínací kladka. Mění se?
kladka napinajici drazkovany remen (co pohani altik atd) se menit nemusi, pokud s ni neni nejaky problem. ale ten remen se vymenit musi... nebo mel by
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
slegrusik - FK

Prosím zkontrolujte mi díly, které bych případně kupoval nebo prosím o doporučení na jiný

Rozvod:
Vodní pumpa: http://www.skoda-dily.cz/index.php?acti ... .121.008+D
Rozvodový řemen: http://www.autodily-dnd.cz/product/2826 ... -original/
Kladka: http://www.autodily-dnd.cz/product/2065 ... ho-remenu/

Klínový drážkovaný řemen: http://www.autodily-dnd.cz/product/3272 ... men-gates/
Napínací kladka: http://www.autodily-dnd.cz/product/3271 ... menu-febi/

+práce
slegrusik - FK

Ahoj a díky!
Myslíš, že když se dnes stavím v Auto Kelly a vezmu tam ten drážkovaný řemen co pohání altík, třeba Gates, mohu to vyměnit sám?

A je lepší si koupit díly sám? Myslím rozvoďák+kladku+pumpu? Popř. co doporučujete za značky.
Díky mockrát ;)
Bolthorn - FK

Tak rozvoďák můžeš koupit i levnější... Pumpa, no nevím... Tam bych já osobně připlatil... Taky jsem na ní chtěl ušetřit a nevyplatí se to...
slegrusik - FK

Na kolik vyjde origo pumpa? Nikde jsem jí nenašel...
Naposledy upravil(a) emilio52 dne ned 22. bře 2009 13:55:40, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Bolthorn - FK

Teď přesně nevím ale asi v rozmezí 3500,- - 4000,- bych se musel podívat doma do etky.. Ale myslím si, že když koupíš pumpu od Febi, tak by to bylo v pohodě...
slegrusik - FK

Od FEBI pumpa je v Auto Kelly za 1.439 Kč, tak ji asi vezmu
Naposledy upravil(a) emilio52 dne ned 22. bře 2009 13:56:48, celkem upraveno 1 x.
Bolthorn - FK

Jo, uděláš líp, než s tou co jsi měl původně vybranou a Febi dělá dobré díly...
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Klidně ber i FEBI, také kvalita
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
agipfor1

potkání motoru - přetržený rozvodový řemen

Příspěvek od agipfor1 »

zdarec, může mi někdo prosím vysvětli nějak po lopatě, co se stane ,když se tzv. potká motor (po prasknutí rozvoďáku).. mockrát díky ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: potkání motoru

Příspěvek od 103457 »

Dá si pusu píst s ventilem.
Radek1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek1 »

Když Ti praskne rozvoďák,tak se Ti zastaví vačková hřídel ale klikovka se točí dál a tím že vačka stojí tak zůstane otevřený některý z ventilů a píst do něj narazí.V nejlepším případě to odnese jen ohnutý ventil ale většinou je to poškození mnohem větší.
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Oprava motoru vyjde potom dráž než je hodnota auta, proto je vhodná prevence a rozvoďák vyměnit raději dřív než pozdě zvlášť když je to vozidlo z bazaru nebo bez vedenejch servisních záznamů. Rozvoďák + kladka cca 1.500.-Kč + práce. Mluvím o 1.6
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
slegrusik - FK

Hodně lidí mi říkalo, že preventivně je dobré vyměnit i vodní pumpu. Sám o tom nemám ani páru, ale rozvody mě čekají ve středu, tak se to bude měnit komplet. Nechat opravit potkaný motor? Radši poslat Feldu ze svahu :lol: Kecám, bulel bych jak želva! :( :lol:
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

me prasknul rozvodak u 1,6. ve 180 na dalnici....menil se blok i hlava.
Škoda Felicia SportLine 1,6mpi rv. 6/2000 a Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995 no.2
bylo Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995
este bych si pral nejakyho peknyho pickupa
http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... =16&t=8259
http://madmaik.rajce.idnes.cz/
sowwwa - FK

Příspěvek od sowwwa - FK »

honzikol píše:a co by se stalo kdyby.. praskly rozvody u feldy 1.3... vím, že je to málo pravděpodobné , ale rád bych to věděl
díky 8-)
Ten motor je OHV, tzn. vacka je dole, ne v hlave. Ventily se otviraj pres takovy dlouhy kovovy tycky - zdvihatka. Predpokladam ze by se ohnuly/zlomily prave tyhle tycky a mozna i ventily.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Ten duplex u OHV fakt nikdy nikomu neprasknul a nepraskne. U modernějších motorů s řetězem je to o jiném. Mrkněte jak je silný řetěz u 1.2 HTP. To je proti duplexu ve starých škodovkách doslova tkanička.
jajjcy - FK

Příspěvek od jajjcy - FK »

Známýmu spadnul rozvodák na 1.3,páč ho měl vytahanej a nic se motoru nestalo.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

V životě jsem neviděl, ani neslyšel, že by někomu na škodovce prasknul nebo jen spadnul řetěz, je tak předimenzovaný, že to není možný.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

U 1.3 bývá problém s povolenou řemenicí na klikovce. Když někdo při výměně rozvodů špatně utáhne řemenici, tak se to časem povolí a může se posunout pero co unáší řetězové kolo. Pak by se to teoreticky mohlo i potkat. Tenhle problém jsem ale už viděl několikrát a vždy stačilo jenom vše smontovat jak to má být a motor běhal dál bez sundavání hlavy.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Znáte někdo značku řemenu DAYCO co je to za kvalitu?
a kladku TIMKEN
Bolthorn - FK

TIMKEN je údajně v pohodě..
sowwwa - FK

Timken je hodne znama znacka v USA a JP, neco jako u nas SKF, obecne se da rict docela kvalitni. Presto jsem uz slysel par stiznosti na loziska kol (nebyl jsem u toho, tak nevim jestli to nebyla chyba uzivatele) a osobne jsem jednou videl vadnou serii kladek na Octavku - uplne novy nenamontovany a chroupaly! Ale kupuju je porad, myslim ze znacka je to dobra.

Dayco jsem nikdy nezkousel, vsichni me od toho odrazujou, s Gatesem se pry neda vubec srovnavat. Tak logicky by mel ten interval vymeny prezit, ale ze vydrzi dele, to bych nespolehal ..
slegrusik - FK

Tak mám rozvody taky za sebou. Mechanik mi tam dal oba řemeny Contitech, kladku tuším taky od stejné firmy a pumpa je nějaká španělská a tuto značku vidím poprvé. Nejprve mě to zarazilo, ale snad to bude OK. Značka Airtex. Je to dobrá značka? Díky ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Já mám najeto 64 tis km, tak zatím sonduju, co dát za rozumný peníz, při mojí roční kilometráži cca 12 tis.km :)
Bolthorn - FK

Pumpu dej asi Febi nebo orig.. Nic jiného bych nedával..

Nemáte kontakt na někho kdo mi zrepasje pumpu?
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

103457 píše:Znáte někdo značku řemenu DAYCO co je to za kvalitu?
a kladku TIMKEN
Tenhle řemen mám já na autě cca 22000 a zatím ok-je to málo, ale tak si člověk ten řemen kontroluje přece, jak je naplej ... A Dayco dělá jen řemeny, tak si myslim, že to nebude žádnej šit. :)
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

slegrusik píše:Tak mám rozvody taky za sebou. Mechanik mi tam dal oba řemeny Contitech, kladku tuším taky od stejné firmy a pumpa je nějaká španělská a tuto značku vidím poprvé. Nejprve mě to zarazilo, ale snad to bude OK. Značka Airtex. Je to dobrá značka? Díky ;)
Mám skoro to samý z Prondo

kladka Litens (030 109 243K) + řemen Optibelt (032 109 119J) 1126,-
vodní pumpa AIRTEX 1530 (030 121 005H) 734,-
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Ahoj,
kolik jste platili za práci při výměně rozvodů a co všechno Vám dělali?
Dneska jsem byl u známého mechanika a ten koukal na rozvoDák, je jako novej, mám najeto 67 tis. km a myslel jsem, že v 70 tis bych ho vyměnil. A on mi tvrdil, že škodovka doporučuje první výměnu v 90 tisících a to pouze řemen a kladku, pumpu až při další výměně v 150 tis. km.
Nějak se mi to nezdá, řekl, že mi teda vymění řemen a kladku a jen za práci si řekl 2000 a to bez papíru. Co vy na to?
Na 1,3-ce jsem si to dělal sám, ale tady si nejsem jistý, ještě jsem to nedělal.
Haja - FK

Příspěvek od Haja - FK »

No to mi přijde dost já teda na felicii rozvody nedělal, ale nedávno jsem je dělal na Oktě 1.9 a platil jsem necelý dva tisice a to byly měněný komplet rozvody i s vodní pumpou v servise a s papírem
slegrusik - FK

Mě rozvody přišly na 4 tisíce bez papírů. Kladka a rozvoďák Contitech, pumpa Airtex Ceny dílů nevím, ale co mi říkal tak práce byla cca za 1.000 Kč. Ještě přeměřil chladící kapalinu a prohlédl celé auto, co by tak a kdy se mělo udělat. Říkal, že stav je celkem slušnej takže jen nová spojka (tak leden 09, páč ta už je s dechem u konce) a je klid :D
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak mám tyto varianty:
rozvodový řemen originál vw ag a kladku od firmy litens
Rozvodový řemen Optibelt-Germany. Kladka od výrobce LITENS-Canada
ROZVODY MOTORU FELICIE,OCTAVIA 1.6i,55kW Výrobcem je firma Foorward.

Co vybrat nebo nějaké další nabídky na netu :?:
-mm-
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -mm- »

Další alternativa: http://katalog.mjauto.cz
- sada rozvodu na 1.6 CONTITECH nebo INA za cca 1500,- a vodní pumpu u nich určitě taky vyberete, pro "nebrňáky": dá se v klidu domluvit po telefonu, pošlou to na dobírku ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Už jsem koupil origo sadu VW, a k tomu i nový klínový řemen a mám domluvenýho i mechanika, za 1.500,-Kč
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak mám hotovo, sada rozvodů 1.250,-Kč, pumpa SKF 1.700,-Kč, klínovej řemen 550,-Kč + práce 1.500,-Kč. Mám klid a můžu si jezdit :P
jadvor

Příspěvek od jadvor »

Pozná se nějak,jestli je rozvodový řemen dostatečně napnutý?
Popř.je nutné za nějakou dobu po výměně řemenu kontrolovat napnutí?
(Je to jen podotázka k dotazu na rozvody)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Zjednodušeně řečeno, řemen musí být natvrdo napnutý, aby nemohlo dojít k přeskočení zubu.
Kladka má svoji vlastní pružinu, která dostatečně napíná řemen, myslím, že to nejde nijak upravovat, kladka má takové zobáčky a nejde ji posouvat.
sowwwa - FK

Kladka ma uprostred diru pro sroub co couha z motoru - tam se nasadi a lehce dotahne matkou. Zobacky (8) musi sedet tak jak je to na obrazku. Pak vezmeme imbusovej klic, zasadime ho do sestihranne diry ve vrchnim krytu kladky a pootocime s ni tak, aby zobacek (11) ukazoval do vyrezu (12), nebo i trochu pod nej. Tim se remen napne. Stedovou matici v teto poloze dotahneme natvrdo. Klicem otocime trochu klikou a zkontrolujeme jestli zobacky porad ukazujou spravne ..
aee.jpg
Mejra
Kontaktovat uživatele:

Rozvody

Příspěvek od Mejra »

V servisní knížce od Škody Felicia 1,6 MPi z roku 1996 je uvedeno, že při 122000 Km byly měněny rozvody.Zajímalo by mě, o co se jedná, řekl bych, že to bude rozvodový řemen umístěný uvnitř motoru, ale nejsem si jistý.Je normální, že rozvody u tohoto motoru 1,6 MPi vydržely pouze 122000 Km?Podle mě by to mělo vydržet víc.Díky za radu
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozvody

Příspěvek od Atnarfus »

Ano, rozvody = rozvodový řemen + kladka
122k to už je o hubu. Tak 90 je rozumné maximum.

Jak dlouho by jsi chtěl, aby vydržel gumový řemen? Na mnoha autech se mění i po 60k.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

No to je fakt hodně moc na ten řemen, jestli to je pravda. Bych se nedivil, kdyby po tolika kilometrech prasknul.
Mění se kladka, řemen a z vlastní zkušenosti bych doporučil i vyměnit vodní pumpu.
Já jsem dělal rozvody po 70000 a to jsem si řikal, že už je to taková hranice.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Taky bych to viděl spíš takhle(60-70tis.)Podle mě je ohubu i těch 90.Záleží,od jakého výrobce to je.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne ned 22. bře 2009 14:07:14, celkem upraveno 1 x.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Měnil jsem je asi při 85k a už to blbě napínalo. Když jsem promáčknul řemen, tak se to už samo nevrátilo, zůstal normálně volný. Za chodu ho to ale pořád ještě napnutý udrželo.
Standa3

Příspěvek od Standa3 »

Některé motory ale mají místo gumového rozvodového řemenu rozvodový řetěz a ten už by měl vydržet dost.Nevim, jak je to u Felicie s motorem 1,3, jestli i tento motor má stejně jako 1,6 MPi gumový rozvodový řemen nebo má rozvodový řetěz.
Zajímalo by mě, jak se u Felicie s motorem 1,6 MPi projevuje prasklý rozvodový řemen uvnitř motoru, ještě jsem to nezažil.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Prasklý řemen u 1.6ky je docela závažná událost. V každém případě se potkají ventily s pístama. Minimálně vezmou za své ventily. Záleží v jakých otáčkách se to stane a jak rychle na to řidič zareaguje.

1.3 má samozřejmě řetěz a to pořádný. Je tam duplex, který nikdy nikomu neprasknu a nepraskne. Mění se až v okamžiku, kdy je tak vytahaný, že se to nedá poslouchat.

Řetěz má řada dalších motorů. Například i 1.2 HTP. Dnes už je ale standartní napínání řetězu. Ten i když se vytáhne tak nedělá kravál. Ani řetěz s napínáním není na věky. Vydrží tak 200-300k km, ale pak je to většinou ranec. Mění se všechno (řetěz, kola, napínák, vodítka...)

Pak jsou motory, které mají pro jistotu obojí. Např. korejské motory 2OHC CVVT mají výfukový vačkový hřídel poháněný řemenem a sací vačkový hřídel řetězem. Je to vynucené technologií proměnného časování sacích ventilů.
andy - FK

Příspěvek od andy - FK »

Standa3 píše:Některé motory ale mají místo gumového rozvodového řemenu rozvodový řetěz a ten už by měl vydržet dost.Nevim, jak je to u Felicie s motorem 1,3, jestli i tento motor má stejně jako 1,6 MPi gumový rozvodový řemen nebo má rozvodový řetěz.
Zajímalo by mě, jak se u Felicie s motorem 1,6 MPi projevuje prasklý rozvodový řemen uvnitř motoru, ještě jsem to nezažil.
To jsi zazit nemoh, uvnitr motoru zadny remen neni (nikdy). V 1.6 je ozubeny remen VNE (venku) motoru. U 1.3 je ozubeny duplexni retez UVNITR motoru. (atnarfus). Prasknuti remenu u 1.6 se projevuje poradnou ranou, protoze do sebe narazi pisty s ventily. Prasknuti retezu u 1.3 se nestane, protoze to vedi mechanici.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Měnil jsem je teď a najeto mám 68 tis km a řekl bych, že to bylo tak akorát. Zda je řemen zralý na výměnu, poznáš podle toho, že zezhora řemen není hladký = rovný, ale jsou již na něm prohlubně = vlnky. Souběžně se s řemenem mění i kladka a vodní pumpa + doporučuji i vyměnit při jednom řemen co pohání alternátor, popř. klimu a servo
Odpovědět