Kdo má (měl) prasklé svody?

MPi 1AV
AEE
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Re: Kdo má (měl) prasklé svody?

Příspěvek od Schimi »

Včera jsem zachytil zajímavý nápad.
Na jedné feldě už potřetí vařili svody, a tak přidali ještě jeden vlnovec před katalyzátor. No a svody od té doby dělají dobrotu.
Jedná se o jeden případ, ale je možné, že ty dva vlnovce před blokem motoru nestačí zachytit všechny výkyvy motoru a svody se namáhají pnutím.
1,6 sportline 1999
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Na kolik °C cca jsou zahřáté ty svody při provozní teplotě?
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Josh123456 píše:Na kolik °C cca jsou zahřáté ty svody při provozní teplotě?
Traduje se i 800 °C.
1,6 sportline 1999
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Schimi píše:Včera jsem zachytil zajímavý nápad.
Na jedné feldě už potřetí vařili svody, a tak přidali ještě jeden vlnovec před katalyzátor. No a svody od té doby dělají dobrotu.
Jedná se o jeden případ, ale je možné, že ty dva vlnovce před blokem motoru nestačí zachytit všechny výkyvy motoru a svody se namáhají pnutím.
No to by možná byla i jedna z příčin, které mají na starosti to praskání :D Nemáš náhodou fotku jak to vypadá s jedním vlnovcem navíc?
Josh123456 - FK

aha, tak to nic :-D - jsem totiž myslel, že tam dám takovou hodně dobrou pěnu přes tu prasklinku, ale asi to tím pádem nechám bejt, protože to je na o dost menší teploty. :(
Hold až narazim na nové svody za dobrou cenu, tak pak to budu řešit.
slegrusik - FK

Jak je to s tím těsněním mezi hlavu a svody? Můžou se tam dát dvoje? Nebo to je moc?
A taky se to něčím zatěsňuje? Na šteftech mám povlak nějaké pasty jakoby měděné barvy. Je to nějaká hmota, která snad usnadňuje povolování matic?
Díky za vysvětlení ;)
trivet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trivet »

slegrusik: To zmákneš vyměnit sám, litr za výměnu je docela dost.... Štefty se dají v klidu sehnat a ty starý mě šli v bez problémů sundat. To jestli tam dát 2 těsnění to nevím, nemám s tím zkušenost. Ta měděná barva co jsi tam našel, tak ta je opravdu na to aby to pak šlo dobře sundat. Poptej se v krámě a oni ti dají něco podobnýho do vysokých teplot.
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

akorát se špatně povolujou zespoda ty tři u přířuby.. kor s klimou :) tak jsem vyheveroval a podepřel auto, šup pod něj a dloooouhou golou jsem to povolil.
jinak svody bejvaj teplý dost, na brzdě začínají žhnout :)
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Tady je přední díl s jedním měchem dole.Bohužel tam není cena.
http://www.autotypautodily.cz/?sekce=ka ... orie=44442
Obrázek
slegrusik - FK

Myslím, že by měli jít šrouby celkem v pohodě povolit. Svody byly nedávno sundávané. Spíš se bojím, abych oddělil konec katu od středu :? Tím pádem i střed od koncovýho tlumiče. Je to docela zarostlý do sebe! Nemáte někdo vhodný postup jak bezpečně výfuk celý rozpojit?
smazany clen - FK

Ty jo zas tolik se toho neboj! než na to půjdeš prostříkej všechny závity védéčkem třeba i den dva do předu a pak před samotným sundáváním a povolíš to jak nic! Ale vždycky je lepší počítat s tím že nějaký ten šteft může zařvat no. Vím že jsem nějaký ukroutil ale dal se v pohodě hasákem vytočit ze svého závitu. A myslím si že dvě těsnění na sobě být můžou on je to jen tenký plíšek který je trošku prolisovaný.
slegrusik - FK

Tak kluci!
Mám dotaz? Mám nové svody, sehnal jsem i 1.díl výfuku s katem. Chtěl bych přidat střed JP a mám koupit nový koncový tlumič? Ten stávající na autě mám i se středem originál Karsit a vypadá celkem dobře. Teď nevím jestli koupit nový konec nebo nechat původní. Mám i koupit novou sponu mezi kat a střed? Taková ta krátká trubka se dvěmi sponami. Jo asi bude dobře když přikoupím i nějaký těsnící tmel na výfuky?
Díky moc za rady :)
Nonamed - FK

řekl bych, že čím víc toho vyměníš, tím lepší bude výsledek :) Každopádně spony bych asi koupil, starý bejvaj dost zarostlý. Tmel snad netřeba, když to správně sesadíš.
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

JoS píše:Tady je přední díl s jedním měchem dole.Bohužel tam není cena.
http://www.autotypautodily.cz/?sekce=ka ... orie=44442
Obrázek
Cena je 2499,-. Díl je ocel stříkaná barvou do 600°C.
1,6 sportline 1999
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

A tenhle díl se dává na kat nebo se vaří rovnou na střed?
Nonamed - FK

vypadá to na kat
slegrusik - FK

Tak už mám nasazené nové svody!!! :D Povolit matky byla pohoda. Pavlíček mi štefty před rokem pomazal nějakou měděnou pastou, přidal mosazné matice a šlo to krásně :D Zvuk to má už i jiný, takový jakoby zdravější :D
Josh123456 - FK

tak ať ti slouží :-) tiše závidím :-)
slegrusik - FK

Díky, díky, díky! ;)
Fakt doufám, že to bude aspoň chvíli OK :) Ty staré jsem pěkně studoval. Ta jedna prasklina je zřejmá i při letmém pohledu a při bližším ohledání jsem zjistil, že to stejně na těch svárech pomalinku začalo praskat znovu :( Takže jsem to koupil tak akorát včas. Teď budu sledovat spotřebu jak na tom budu a jestli bude znát rozdíl i při jízdě. Přidám fotky starých a nových svodů ;)
Josh123456 - FK

jo jo sleduj, protože to mě zajímá a ty fotky mě taky zajímají, jelikož kdyby se ti spotřeba zlepšila, tak bych porovnal prasklinky moje s tvojema a věděl bych, jak na tom jsem :)
slegrusik - FK

Jasný, zítra pořídím fotky a pošlu je sem ;)
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Tak se hlásím do klubu svodařů.Včera jsem ze zvědavosti mrknul pod krycí plech a co myslíte, "měl ho tam" :D .
Vlasová prasklinka, ale plech není nijak očazený. Zvukově jsem také nic nepozoroval, tak to zatím asi nebudu řešit. Mám v plánu pořídit sportovní svody a do té doby to nějak s mazlikem přežijeme.
1,6 sportline 1999
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak jsem na tom přesně, jako Schimi, hlásím se do klubu, před týdnem nic a včera už tam byla :( , zatím se to nijak neprojevuje.
slegrusik - FK

Nemůžu odeslat fotky, nechce mi je vzít :(
Josh123456 - FK

já mám taky je prasklí, ale když to natočim, tak to fouká jen málo přes tu trhlinu, ale né, že by to mělo menší výkon, ale spíš mě trochu trápí spotřeba, jestli jí to neovlivňuje... Každopádně to malinko fouká tou prasklinou...
slegrusik: tak to zmenši a dej to přes fórum ty fota?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tady je moje foto.
Obrázek
slegrusik - FK

Josh123456 píše:slegrusik: tak to zmenši a dej to přes fórum ty fota?
Fotky mám zmenšený jako vždy, chci je vložit a hlásí mi to tohle: Nemohu odeslat soubor na ./files/4676_50f46d8463ea41972e9a5b8d399e38a6
Nonamed - FK

Fotky od Slerusika:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
vpavel - FK

Příspěvek od vpavel - FK »

Gratuluju pekne to ti zavidim ! mam tam taky praskliny asi 6-8 cm z vrchem a dole taky 3 cm, ted shanim neco ojety nebo novy za dobre penize !ale v www. autodilykrc.cz maji za 3600,-kč a shanim neco levneje,pokud neni tajny tak kolik ti to vyjde tenhle kousek ? Diky za info !
slegrusik - FK

To Nonamed: Díky za vložení fotek :D
To vpavel: Svody jsem sehnal za 2.400 Kč na inzerát a kupodivu to byl kluk i zde z fora :) má nick Trivet. Skus mu písnout jestli by ještě jedny nesehnal ;) Včera jsem sehnal jetej kat komplet i s vlnovci z jiný 1.6ky, ale je OK tak aspoň chvilku poslouží :)
Josh123456 - FK

tak ať si svody slouží :)
docela ti je závidím :-)
já jsem teď měřil spotřebu a mám po výměně lambdy u 1,6 v combíku spotřebu po couračkách 7l/100 :-)
takže zatím to neřešim tu prasklinu, protože to jede dobře a asi je tak malinkatá, že to neovliňuje lambdu :)
smazany clen - FK

slegrusik píše:To Nonamed: Díky za vložení fotek :D
To vpavel: Svody jsem sehnal za 2.400 Kč na inzerát a kupodivu to byl kluk i zde z fora :) má nick Trivet. Skus mu písnout jestli by ještě jedny nesehnal ;) Včera jsem sehnal jetej kat komplet i s vlnovci z jiný 1.6ky, ale je OK tak aspoň chvilku poslouží :)
Za kolik jsi to sehnal?To je z vrakoviště?Cena nového předního dílu je totiž nehorázná. :evil:
A ještě se zeptám:Šly vám všem ty svody nasadit na ty štefty lehce?Možná by to chtělo zvětšit třeba ty otvory na štefty,aby nebylo pnutí i tam?Mám totiž možnost sehnat jeté a vypadají jako nové..............Díky. :)
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

já mám taky prasklé spotřeba určitě vyšší hlubší zvuk ale při soietě a středu bez tlumiče jsem to nepoznal, až po sundání krycího plechu, a budu kupovat nové, nechat si to zavařit s tím že to jednou stejně prdne sa furt to hlídat :roll:
slegrusik - FK

Za kolik jsi to sehnal?To je z vrakoviště?Cena nového předního dílu je totiž nehorázná. :evil:
A ještě se zeptám:Šly vám všem ty svody nasadit na ty štefty lehce?Možná by to chtělo zvětšit třeba ty otvory na štefty,aby nebylo pnutí i tam?Mám totiž možnost sehnat jeté a vypadají jako nové..............Díky. :)
JoSi, nasadit svody byla pohoda! Je tam trošičku vůle a můžeš si s tím poposunout podle pořeby. Bylo to asi 1mm do strany. Neměj strach ony ty díry na přírubě jsou nepatrně větší něž štefty ;) Myslím, že nejhorší je pokud nejdou matice povolit a nedej Bože aby se zalomil šteft! Namém autě se zlomily 2! Ještě, že mi to dělal kluk, protože já bych na to nestačil. To jak říkal, třeba musí sundat chladič a odvrtat! Pro jistotu si závity poaž měděnou pastou. Je to fakt super věc a jde to krásně povolit. Doporučuji matice z mědi-nezareznou!
Ty svody vem pokud jsou za rozumnou cenu a jsou-li OK!
Ten 1.díl výfuku s katem jsem sehnal na inzerát za litr. Byl OK, ale kluk ho musel v servise ořezávat a nastavovat, protože na konec 1.dílu někdo svařil se středem na pevno :evil:
Tak ať se Ti to podaří vyměnit a pak napiš :)
vpavel - FK

Příspěvek od vpavel - FK »

joo joo ja to mel ! u 1,6 MPi
a koupil jsem tady na klub od jednoho clena fung novy za 2400+ dobirka je to od kveten 09
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

Ukáže sa prasklina na VAG-u :?: . Mám totiž zavarené zvody (opäť praskli ), a v Bloku nameraných hodnôt v skupine 005 mám hodnotu počtu zopnutí ventilu odvetrania nádrže 19,9 % :shock: . Podľa príručky tam má byť 6 - 19 % :scratch: . Nesprávne číslo znamená asi nesprávny pomer zmesi :oops: . Lambda mi skáče 0,04 - 0,78 a v pamäti závad mám Sporadickú chybu Vstrekovača č.1 :roll: . Vedel by mi niekto poradiť ako ďalej :?:
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Ukáže sa prasklina na VAG-u :?: - NE
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

OK, takže tá hodnota vyplýva z niečoho iného, ale z čoho to môže byť :scratch: :?:
p.s.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od p.s. »

Já prasklý svody řešil tímto zpúsobem vybrousil sem v prasklině drážku na obou koncích sem jí slabým vrtákem navrtal aby se nešířila důkladně sem vše odmastil a zalepil tímto kamnářskym tmelem http://www.naradi-stavebniny.cz/ty-kamnarsky/ a drží :roll:
cert17

Příspěvek od cert17 »

Zdravím,dnes jsem jen tak surfoval po felda-foru a zaujal mne tento článek o svodech.Celé téma jsem si pročetl a poté šel s hrůzou vyšroubovat 3 šestky šrouby a co myslíte ? Měla ji tam.Tak 5-6 cm dlouhá jizvička,naprosto čistá,také krycí plech bez známek začouzení.A již jsem rozhodnut opravu udělat podle "ps" a to kamnářským tmelem,který se mi jeví jako nejlepší,nejrychlejší,nejméněpracný a nejlevnější prostředek řešení tohoto problému.Také jsem si myslel,že když mám 1.6 LK a tudíž jěště motor originál VW,že svod bude kvalitnější,ale povídali že mu hráli.
Hudo - FK

Příspěvek od Hudo - FK »

Takže ja to mám zvárané z oboch strán s predhriatím, ale aj tak to časom prasklo, tak som to zatmelil z vrchu tmelom Bosal na výfuky s použitím sklotextilnej pásky ( na sadrokartón ). Aj tam vidím jemnú prasklinu ( zo spodu netuším aký je stav :oops: ). Možno ešte skúsim zohnať ten kamnársky tmel, ale neviem, či to vydrží tú rozťažnú silu liatiny. Keďže už dlhšie riešim nezrovnalosti, čo píše diagnostika chcel som vylúčiť prasknuté zvody bez ich výmeny.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Hudo píše:Ukáže sa prasklina na VAG-u :?: . Mám totiž zavarené zvody (opäť praskli ), a v Bloku nameraných hodnôt v skupine 005 mám hodnotu počtu zopnutí ventilu odvetrania nádrže 19,9 % :shock: . Podľa príručky tam má byť 6 - 19 % :scratch: . Nesprávne číslo znamená asi nesprávny pomer zmesi :oops: . Lambda mi skáče 0,04 - 0,78 a v pamäti závad mám Sporadickú chybu Vstrekovača č.1 :roll: . Vedel by mi niekto poradiť ako ďalej :?:
Na VAGu se prasklina přímo nijak neprojeví. Když jsou svody už hodně rozpraskané, tak se do výfukového potrubí může dostávat kyslík a lambda dodává zkreslené hodnoty. Teoreticky by se to mohlo dostat až na takovou úroveň, že řídící jednotka vyhodnotí lambdu jako vadnou a to už v paměti závad bude.
Hodnotu počtu sepnutí ventilu bych neřešil, když je mimo o jedno procento. Stejně nikdo nevíme co to znamená :D
Lambda ti skáče správně.
Sporadiská chyba jedničky vstřiku je standartní výbava tak čtvrtiny jednašestek.
Josh123456 - FK

Tak já už jsem také vyzrál na prasklinky svodů jedním spešl tmelem a zdá se, že to bude fungovat :-), kdyby někdo chtěl vědět o co jde, tak písněte. :thumleft:
Centauria - FK

Příspěvek od Centauria - FK »

Josh123456 píše:Tak já už jsem také vyzrál na prasklinky svodů jedním spešl tmelem a zdá se, že to bude fungovat :-), kdyby někdo chtěl vědět o co jde, tak písněte. :thumleft:
Tak mě by to zajímalo, já jsem tam dal tmel na výfuk, ale vzhledem k tomu, že už se mi jeden šroub při sundávání toho "krytu" podařilo ukroutit a drží to teď jen na jeden tak už tam radši nelezu abych zkontroloval jestli to tam drží. Ale když jsem ten tmel použil na výfuk tak to tam vydrželo asi 1/2 roku a pak to bylo najednou pryč :-D

BR

Cent
JoS

Příspěvek od JoS »

Hudo:Ta sporadická závada prvního vstřiku (to není můj výmysl,ale mám to vyčtený na fóru)bývá u 1,6 způsobena tím,že praskne membránka v regulátoru paliva.Jednak to nereguluje přechodové stavy mezi volnoběhem a přidáním plynu(rozjezdy a přidání plynu z brzdění motorem),protože motor čeká,až to vyhodnotí lambda jako chudou směs a pak teprv přidá a jednak se prasklou membránkou dostává benzin tou opředenou hadičkou do sání a dokud v létě při studeném startu nezačne lamda měřit(než se ohřeje),tak je to přebohacený a chrchlá to.Pokud se to ještě sejde s unaveným piezzosnímačem v čidle tlaku a teploty nasávaného vzduchu,tak je to docela vopruz s tím jezdit.U 1,3 a 1,6 MPI je akcelerace nejvíc závislaá na těchto snímačích a signál z potenciometru je až na druhém místě,snímá spíš jak rychle chcete akcelerovat,atd.U 1,3 BMM je signál z potenciometru jediný a proto BMM vždycky bude přidávat na začátku dráhy pedálu mnohem líp,než všechny MPI.
Sundej šroubovákem tu opletenou hadičku ze sání a podívej se,jestli z ní nekape benzin.Jestli ano,je KO.Vyměnit a smazat sporadickou chybu1.vstřiku.Já jsem si sehnal regulátor z vrakáče.Je funkční,takže až bude tepleji,zkusím ho vyměnit.
Obrázek
Josh123456 - FK

Centauria: no já to tam mám cca 14 dní, ale tenhle tmel nebo tedy spíše elastické lepidlo má takové schopnosti, že můj šéf s tim slepoval rošt, co máš u kotle na pevná paliva (dříví + uhlí) a řikal, že to je paráda, jak to drží a že se nic neupeče. Já jsem s tím opatlal to potrubí a opravdu to má velmi elastické vlastnosti, což je dobré=při teplotě pod nulou nebo nad nulou, tak to má fůrt ty svoje vlastnosti. Respektive na obalu toho el. lepidla je napsáno myslim -25 až 290°C, že to má si zachovat svoje vlastnosti. To lepidlo je od Rettechu a jmenuje se TOP GASKET. Předtím, než jsem ty svody opatlal timhle, tak jsem je umyl zase odplavovacím čističem od retechu CLEAN.
Až to pořádně odzkouším, tak dám vědět výsledek, ale podle prvních dojmů to funguje docela dobře.
JoS

Příspěvek od JoS »

Nemohl bys prosím vyfotit jak jsi to udělal,čili,jak to vypadá a hodit to sem?Dík. :)
Josh123456 - FK

Našel jsem to na netu:
http://www.retech.cz/tesnici.html top gasket
a
http://www.retech.cz/cistici.html clean

Jinak fotky, jak jsem to dělal ti vyfotim dneska až přijedu z práce a dám to sem večer. ;)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Díky moc,Joshi!Já jsem teď sehnal jedny parohy takřka zadarmo.Na fotce je vidět nepatrná počínající prasklinka ještě bez očouzení okolo.Tak jsem myslel,že bych to před výměnou preventivně zatmelil,ať už mám pokoj.Ještě musím odvrtat a projet závitníkem dva ulomený šrouby na ten plechový předehřívačDám tam štefty a mosazný matice M6.
Obrázek
Josh123456 - FK

Neni zač. rád jsem ti vyhověl.
ta prasklinka je přesně v těch místech, kde jí mám já, ale já jí mám o dost větší a nemám tam hlavně jen jednu, ale asi tři. Nejvíc mi to fouká právě z těchto míst a proto jsem to zatmelil tím elast lepidlem.
Na povolování šroubků zarezlých je dobrej taky od Würtha přípravek ROST OFF, kdyby sis chtěl někdy ušetřit práci s povoláním zarezlých menších šroubů.
Já myslim, že když to zalepíš timhle tmelem, co jsem použil já, tak to bude ok, ale otázkou je kolik stojí tenhle top gasket, protože já měl možnost si ho půjčit, tak jsem cenu nemusel řešit. Ideální by bylo, kdyby ti ho někdo půjčil... Nebo použít něco jinýho hold teda pak.
Odpovědět