Rady,tipy,problémy a vše kolem startování

AEF
Odpovědět
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Re: Starty při teplotě kolem sedmdesáti stupňů

Příspěvek od Kovi »

Nikdo přece neříká, že si idiot. Jen vyvracíme mýtus, kteří zavedli naši dědové na svých prastrojích. Dnes už je to přežitek a jen to motoru škodí o nových motorech nemluvě.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Snehulak - FK

Příspěvek od Snehulak - FK »

Zbysek píše:.... nenakládat tomu vůbec za uši a řadit v nízkých otáčkách.
prostě s tím jet jako s nafťákem :D
Monty

Příspěvek od Monty »

Zvacsit predvstrek na cerpadle a vybavene,bude chytat pri 40-50-60-70...stale a bez zhavenia+nove riadne cidlo so zelenym pasom
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

štartujete s vyslapnutou spojkou alebo s nevyslapnutou.mne kamarat minule oznamil že nestartujem dobre ked mam zmacknutu spojku.tak ako teda.aj to tu už asi bolo niekde ale hladal by som to do zajtra asi
Rex - FK

Příspěvek od Rex - FK »

dycky s vyšlápnutou. proč trápit motor při startu ještě roztáčením převodovky
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Ano, řešínse tu špatné starty v kritické teplotě na dieselu a jak jde vidět týká se to vlastně všech, což jasně ukazuje na slabší startéry a baterky, takže proč sebou ještě tahat převodovku a dávat mu o to více zabrat. Hlavně u studených startů pak jde část jeho výkonu zbytečně do převodovky, která je zatuhlá ještě a na motor pak zbyde o něco méně síly. Rozhodně to není žádný blbý systém startování, ale správný. Jen by mě zajímalo proč je to podle někoho špatně.
breta1 - FK

Příspěvek od breta1 - FK »

Jednoznačně startovat s vyšlápnutou spojkou. Snad jediný argument proti je odpor ve stlačeném spojkovém ložisku - to je ale kuličkové, čili má nesrovnatelně menší odpor než odpor, který kladou kolečka v hustém oleji převodovky za studena.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Nehledě na to, že hlavně pokud je zima, pocítíte po nastartování mírné zhoupnutí auta dopředu, když se spojka pustí. To je dokazuje jak je olej zhoustlý a startér by měl zbytečnou práci.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Lars1 - FK

Příspěvek od Lars1 - FK »

Vždycky s vyšlapnutou spojkou, ale hlavně když je motor studenej v létě v zimě prostě pokaždy.Dělam to u všech aut se kteryma jsem kdy jezdil. Jak se tu piše proč motat i se stuhlou převodovkou starterem?
smazany clen - FK

jasne.tiež si myslim.ja furt startujem s vyslapnutou.on vravel nieco so zotrvacnikom že sa nici ak si spominam.no neviem
smazany clen - FK

Ted mě tak napadlo k tomu žhavení. Nešlo by jen udělat v kabině tlačítko a nažhavit si při těch sedmdesáti ručně? Dotahnout jen jeden drát k relátku na žhavení? Aspon by se neblbla jednotka nějakejma odporama a jinejma čidlama a přerušovánim drátů atd.
Zbysek - FK

Ano, je to jedna z možností a řada lidí to má právě tak vyřešeno. Ideální je provedení právě s tlačítkem a ne se spínačem jak to někdo dělává, protože to pak klidně nechá zapnuté, což samozřejmě není dobré. U vřazení odporu nebo potenciometru jde spíše o to, že je to posunutí hranice přesně tam kde to dělá problémy a bude to tak žhavit vždy když je to opravdu třeba bez nutnosti jakéhokoli dalšího zásahu.
Lars1 - FK

Příspěvek od Lars1 - FK »

Falken píše:Ted mě tak napadlo k tomu žhavení. Nešlo by jen udělat v kabině tlačítko a nažhavit si při těch sedmdesáti ručně? Dotahnout jen jeden drát k relátku na žhavení? Aspon by se neblbla jednotka nějakejma odporama a jinejma čidlama a přerušovánim drátů atd.
No to není špatněj napad :!:
kubula - FK

Re: startování

Příspěvek od kubula - FK »

Nechci zakladat novy vlakno, takze to hodim sem - jak se vam panove startuje v tech prichazejicich mrazech? Me cim dal hur... Bude to moje prvni zima s timhle autem, takze prosim o radu.

Nejak mi v ty nadchazejici zime nechce chytat auto. Cim vic zima, tim je to horsi. Normalne (aspon podle kontrolky) zhavi, ale pak se ten starter tak akorat prevaluje a zadny blafnuti se nekona, nevim jak moc je zdravy to trapit, tak vydrzim vzdycky tak max 10-15 sekund, a na nejakou treti serii to chytne, samozrejme z vejfuku dym jak z kamen. Dneska rano byla poprve trochu vetsi zima a byl to extrem. Starter? Zhavici svicky? Neco jinyho?

(se startama na "vlaznym" motoru mam v lete taky problem, ale tezko rict jestli je to oboji ten samej problem (unavenej starter) nebo neco jinyho.
Diablo - FK

Příspěvek od Diablo - FK »

ja mam olej 15W40 , zhaviciky tam jsou minimalne 6 let a to same baterka, takze taky zadna slava, dneska rano slo i poctiat prevaleni motoru a mezi tim reknes i "Elce telce do pekelce" a chytla tak na 4 prevaleni, jinak ty zhavicky vymenit musim a koupim jinou baterii a bude vse OK, mno ten starter to muze taky byt, je taky otazka v jakem stavu mas zhavicky, baterii, stav stari apod. Jinak ten dym je normalni do urciteho mnozstvi, ale spravne by nemel byt. Pokud je to jen decentni jen od "tepleho" vzduchu tak je to OK, ale pokud to vylozene huli jak 10 let odstavena avie tak je to uz spatny.
Zbysek - FK

S největší pravděpodobností se u tebe jedná o závadu žhaviček. To že svítí kontrolka pouze znamená, že funguje relátko žhavení, ale ani nemusí jít napětí na žhavičky vůbec. Tedy zaprvé zkontroluj žárovkovou zkoušečkou nebo multimetrem, jestli na lištu žhaviček opravdu vůbec jde napětí. Pokud ne, nejčastější závada je pojistka 50A. Pokud jde napětí, budou v háji žhavičky (jde to proměřit částečně ohmmetrem). Pokud je to ale opravdu tvá první zima s tímto autem a chceš s ním taky dál jezdit, doporučuju tak jako tak žhavičky vyměnit za nové a hlavně kvalitní, aby jsi měl na pár let klídek zase. Pokud startér točí celkem svižně ještě, akorát to nechce chytit, budou to právě žhavičky. Kdyby i startér sotva šel, pak je možná také slabá baterka, nebo ojetý startér (ten stoprocentně, když ti to blbě startuje za tepla, ale to tak nevadí).
Já když měl první zimu s feldou, tak jsem si taky předtím pořád říkal jak krásně to startuje. Pak přišly první mrazy a už to najednou nestačilo jen protočit, ale otočilo se to vícekrát. V -20°C po týdnu na kolejích jsem pak už startoval asi na čtyři série po 10s. Takže bylo jasné že jsou žhavičky v háji a musel jsem tak na o kouknout. Ze čtyř žhaviček měla jedna odlomený kontakt, že držel jen na liště, dvě byly totálně mrtvé a čtvrtá žhavila tak, že se na ní skoro dala udržet ruka. Tedy kompletní výměna všech žhaviček a od té doby stačí startérem doslova jen drbnout a frčí to.
Letos dostane feldička na zimu ještě novou baterku, protože ta co tam je je skoro tak stará jako auto a jelikož jsem si vybral samozřejmě už mnohem lepší (nejlepší co tam jde velikostně narvat), tak to musí ten startér urvat, když teď to startuje se slabou mrchou :twisted:
kubula - FK

Příspěvek od kubula - FK »

Dik za info. Baterka je Varta tusim cca 60 Ah, neznameho stari. V breznu kdy jsem auto koupil byla od predchoziho majitele uplne mrtva, po tydnu provozu jednou rano neslo auto nedlabnout, starter jen zachrcel. Dal jsem ji pred vyhozenim jeste jednu sanci, natlacil jsem do ni asi 40Ah nabijeckou a od te doby bez problemu (jezdim kazdodenne kolem 50km a vikendy kolem 200), a i ted ty 10-15s serie startu dava az neuveritelne. Pred tydnem jsem ji kontroloval, chtel jsem ji nabit pred zimou, ale hustomer u vsech clanku ukazoval stav mezi 75 a 100 procenty, tak jsem to nechal byt.

Na kolik tak vyjde jedna zhavici svicka, co doporucujete a co nebrat, a jde to nejak rozumne vymenit i doma, nebo se s tim musi do servisu? Moje dilna je bohuzel parkoviste pred panelakem a naradim je akorat sroubovak, kombinacky a gola se sadou klicu...
Zbysek - FK

Žhavičky nejlépe Bosch duratherm, případně Brisky. Ty vydrží opravdu dlouuho a žhaví skvěle. Ostatní už pak nic moc.
Vyměnit to jde i doma, ALE: je tam přístup jako k penězům, protože jsou dvě žhavičky nádherně schovány za čerpadlem. Teď už ani sám nevím co to tam je za klíče, ale asi nějaká sedmička na liště a 10 nebo 11 na svíčkách. Nejlepší je to oddělávat asi několika různými klíči, protože pootáčíš tak maximálně o čtvrtinu otáčky snad a tak je dobré, když si ty klíče s různým náklonem můžeš měnit. Není to nijak těžká práce a zvládne to opravdu každý, ale chce to ploché a očkové klíče a hlavně trpělivost, protože je to na nervy.
Jo a cena žhavičky někde kolem 250Kč, tedy do litru za sadu.
Diablo - FK

Mno a tak jeste za 250 nejakou flasku tvrdyho a + rok moralni pripravy ;) hodne zdaru ;)
Diablo - FK

No jediny kde se to snad nedoporucuje je kamion v pripade, ze je malo tlk. vzduchu, jinak v tom nevidim problem, ja osobne to delam pokazdy, at je to teply ci studeny, delam to v kombinaci s brzdou, protoze jsem byl svedkem toho jak jednou jeden chlap vzal v garazi za starter, kdyz mel auto na str. vozejku a stal pred nim chlap a mel tam rychlost, zbytek si domyslite. :(
smazany clen - FK

Letos to bude taky moje první zima s 1.9D. Auto musím rano vždy dvakrát žhavit a chyta hned. Na jedno nažhavení ne.
Teď když klesnou teploty pod nulu a to zatím ne moc, tak i při tom dvojím žhavení sice chytne, ale chvilku kucká.
Mám strach, že při větších mrazech to nečapne vůbec. Mohly by to být žhavičky? Při startování točí dobře a vždy je nejistý
pouze ten první start v tom dni. Každý další pak už podle teploty motoru buď na jedno žhavení, nebo bez chytne na drc.
Dokonce vůbec neznám problém s teplotou kolem 70 stupňů.
Díkec.
Diablo - FK

ja pro lepsi start zhavim 2x za velkyho mrazu, navic baterka pamatuje jeste Žižku kdyz mel obe oci, takze se to pak prevaluje jak schcipla mrcha :D ale chyti tak na 3 prevaleni nejpozdeji, obcas pokuckne 2-3 hrnce asi tak na sekundu ci dve, ale to bych u desetiletyho auta s nejistyma zhavickama nevidel jako abnormalitu, kdyby to slo rozumne ozkouset jak funguji kazda zvlast tak to udelam, ale u feldy je to na pytel. U segry octy jsem je mel vyzkouseny a namontovany zpet za 15min. U feldy je to na hooooodne dlouho :D oproti tomu.
Zbysek - FK

U vás obou to jsou bohužel žhavičky. Diablo to ví že jsou starý a nemůžou už pořádně fungovat, ale je línej se na to vrhnout a pár hodin tomu obětovat :D
No a u kastra je to to samé, protože příznaky, kdy se se snižující teplotou horší starty jasně ukazují na žhavičky. Ty jsou u tohoto motoru spíše jako bonus a není to jako u nových, kde se bez žhavení opravdu nedá nastartovat. Jednoduchá konstrukce tohoto komůrkáče ve spojení s velmi vysokými tlaky pokud je motor ok zajišťuje skvělé starty dokonce i bez žhavení. Samozřejmě v zimě to pak je o poznání horší a třeba i u mě jsem na to přišel až díky zimě že jsou žhavičky v háji, protože jinak auto startovalo perfektně dokud nepřišly mrazy. Pak jsem musel startovat najednou mnohem déle a bylo to jasné.
Celkově když má člověk diesela první rok, měl by si tyhle základní věci překontrolovat před zimou, aby ho pak auto někde nenechalo. Doporučuji dát si tu práci a žhavičky vydělat a až podle situace jak budou vypadat koupit nové. Většinou jsou teda na těchto autech už po smrti všechny, protože jsou už prostě staré, ale může být také nějaká dobrá.
Dobrá samozřejmě znamená, že bude žhavit minimálně do červena, lépe do bíla. Pokud je špatná pouze jedna žhavička až dvě, měnit pouze ty. Pokud více, samozřejmě už komplet nové. Většinou se teda doporučuje už při výměně dvou vyměnit všechno, protože pak má každý válec jiné podmínky. Pokud by jste ale chtěli šetřit a dvě vám fakt ještě fungovaly, tak je nahažte aspoň na přeskáčku s novými.
Jinak jak už bylo řečeno, žhavičky nejlépe bosch duratherm, případně brisk exclusiv, dobré jsou taky championy.
Sigy - FK

Příspěvek od Sigy - FK »

A ja jaj, takže u mě asik taky žhavičky :? uvidíme jak si bude felDa vest v dalších chladných dnech...
smazany clen - FK

Nevíte někdo jaký jsou žhavičky Beru? Maj je v kelly v akci za 208Kč. Nebo jsou ty Brisk exclusive lepší?
Ty maj v kelly za 267.
Zbysek - FK

Brisk jsou lepší než Beru, ale pokud seženeš Bosch, dej tam ty. Jsou opravdu o poznání lepší už když si je zkusíš jen tak píchnout na nabíječku. Jelikož na feldě je ten přístup fakt na houby, tak na tomhle nešpekulovat a vzít to nejlepší co jde. Jinak kelly je obecně velice drahé, takže doporučuji kupovat jinde.
smazany clen - FK

Nevíte prosím přesný označení těch bosch duratherm ? Myslím nějaký číslo, aby to byly ty správný na feldu.
Zbysek - FK

Tady máš označení výrobce, pokud ti to pomůže: N-10213002
Jinak pokud nebudeš moci sehnat ty Boschky, tak tam klidně prskni právě Brisky, Beru, nebo Championy (poslední dvoje se tam dokonce dávaly od výroby). Ty Bosche trošičku lépe žhaví, ale na tomhle motoru se to zase tak moc nepozná, protože mu stačí trochu tepla k dobrému startu a nepotřebuje se vznítit přes ozžhavenou svíčku.
Hlavní je se vyvarovat nějakým obyčejným šuntům jako starline a to ne z důvodu že by nestačily žhavit, protože to zvládnou i tak až dost, ale strašně málo vydrží proti kvalitním. A jelikož je to opravdu nepříjemná výměna na feldě, tak raději dát pořádné.
Diablo - FK

Zbysek píše:U vás obou to jsou bohužel žhavičky. Diablo to ví že jsou starý a nemůžou už pořádně fungovat, ale je línej se na to vrhnout a pár hodin tomu obětovat :D
No a u kastra je to to samé, protože příznaky, kdy se se snižující teplotou horší starty jasně ukazují na žhavičky. Ty jsou u tohoto motoru spíše jako bonus a není to jako u nových, kde se bez žhavení opravdu nedá nastartovat. Jednoduchá konstrukce tohoto komůrkáče ve spojení s velmi vysokými tlaky pokud je motor ok zajišťuje skvělé starty dokonce i bez žhavení. Samozřejmě v zimě to pak je o poznání horší a třeba i u mě jsem na to přišel až díky zimě že jsou žhavičky v háji, protože jinak auto startovalo perfektně dokud nepřišly mrazy. Pak jsem musel startovat najednou mnohem déle a bylo to jasné.
Celkově když má člověk diesela první rok, měl by si tyhle základní věci překontrolovat před zimou, aby ho pak auto někde nenechalo. Doporučuji dát si tu práci a žhavičky vydělat a až podle situace jak budou vypadat koupit nové. Většinou jsou teda na těchto autech už po smrti všechny, protože jsou už prostě staré, ale může být také nějaká dobrá.
Dobrá samozřejmě znamená, že bude žhavit minimálně do červena, lépe do bíla. Pokud je špatná pouze jedna žhavička až dvě, měnit pouze ty. Pokud více, samozřejmě už komplet nové. Většinou se teda doporučuje už při výměně dvou vyměnit všechno, protože pak má každý válec jiné podmínky. Pokud by jste ale chtěli šetřit a dvě vám fakt ještě fungovaly, tak je nahažte aspoň na přeskáčku s novými.
Jinak jak už bylo řečeno, žhavičky nejlépe bosch duratherm, případně brisk exclusiv, dobré jsou taky championy.

tady chce byt nekdo bez oleje :D
Zbysek - FK

Nene, hodný Diablo, dobrý to chlapec :D
smazany clen - FK

ja som menil pred 8 mesiacmi.daval som boschky no ak budem niekedy vymienat zase tak už radsej odmontujem trubky od cerpadla lebo 4 hodiny nad autom da dost zabrat
Zbysek - FK

Hlavně ne trubky na čerpadle, a už vůbec ne na tryskách. Potom si prodloužíte výměnu žhaviček ještě o pěkných pár hodin až budete řešit vzniklé netěsnosti. Tyhle spoje jsou velice ošemetná věc a dát je do kupy je vždy problém, protože už si znovu nesednou nikdy stejně jako před demontáží.
Diablo - FK

ty jo u mazdy jsis je povoli, odehnul "o pul metru :lol: " a nikdy nic :D to vite japonec sere se nakonec :lol:
Zbysek - FK

No, u feldy zrovna moc ne. Na tryskách je to úplně úlet a na čerpadle to je pak vždycky o mordování a stejně to ne vždy těsní jak by mělo.
Diablo - FK

no te prdel a ja je chtel vyndat abych se k tomu lepe dostal
smazany clen - FK

Ty žhavičky Beru jsou prej orig. a ještě jsem našel nějaký NGK . Ty jsou prej nej. Co ty nato Zbysku
Zbysek - FK

NGK žhavičky nic moc. NGK svíčky bomba. originál se dávaly Beru a Champion jak jsem už psal. To že se něco dává originál samozřejmě neznamená, že je to nejlepší, ale nejlevnější pro výrobce, který dostane pěknou slevu. Ovšem zrovna Beru i Championy jsou velice dobré žhavičky a lepší jsou právě jen Bosche díky jiné konstrukci. Jak už jsem ale psal, nebál bych se tam dát ani jedny z Bosch, Brisk, Beru, Champion, protože jsou to opravdu velmi kvalitní věci. Po něčem jiném bych moc nekoukal. Nejlepší by bylo, kdyby ti je v obchodě ukázali a prohlédnul jsi si jak které žhaví, ovšem na to se ti každý vykašle.
smazany clen - FK

Proč u některých svíček, konkrétně Starline a Beru píšou žhavící svíčka (ohřívač) a u jiných např. Champion, Brisk píšou pouze žhavící svíčka.
Zbysek - FK

Někdy je to pouze chyba označení, jindy je to proto, že se používají opravdu i jako ohřívače. Záleží vždy na přesném typu, zda jde použít i jako ohřívač.
Diablo - FK

ciste teorericky a ze skoly cituji"pri opacnem zapojeni lze pouzit jako ochlazovac a proto se da do sani misto intercooleru "

Hodina SIV 4. rocnik nejmenovany (radsi) kolega z dob skoly. Probiralo se zhaveni a ohrivace co maji napr octy apod. To vite selsky rozum rekl + a - neni jak - a + na odporovem ohrivaci :D ale opak
Naposledy upravil(a) emilio52 dne sob 22. lis 2008 14:03:09, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
smazany clen - FK

Chlapi jaký jsou žhavičky Denso?
Diablo - FK

tak kdepak je ten prdola co rek ze nejsem schopen vymenit zhavicky :twisted:
smazany clen - FK

Tak jsem žhavičky také vyměnil a je to opravdu dílo. Ty Durathermy jsem nesehnal a jak na netu tak i jinde jsem zaslechl o občasných
reklamacích Bosche. Jelikož jsem to chtěl vyměnit o víkendu sehnal sem ty Denso. Vůbec nevím jaký budou jen vím že japonský ajaponcúm já věřím.
Nebudu říkat, že podle prodavače byly samozřejmě nej. Na autě jsem měl Championy nevím jak dlouho,nebo zda tam byly od začátku.
Každopádně nebyly vůbec orezlý a šly povolit dobře. Stěma novejma za mrazu první ranní start na jedno žhavení nechytne. Když nažhavím
dvakrát chytne super. Každý další start i po delších přestávkách (tedy i vychladnutí motoru) jde hned. Dokonce i když se nerosvítí kontrolka žhavení
startuje na drc.
Zbysek - FK

To je teda ale divný že by to nechytlo s novýma žhavičkama. Jde tam teda v pořádku napětí žhavící? A hlavně jak moc zdechle točí startér po tom ránu? Ještě není moc zima, tak by to mělo startovat s novýma na drbnutí.
smazany clen - FK

Startér netočí vůbec zdechle a jak říkám na dvojí nažhavení chytne hned. Ted přemejšlím o relé zhav. protože žádný cvaknutí nikdy neslyším.
Diablo - FK

no u me to cvaknuti taky neni slyset, u mazd apod v praci to je slyset, jedna dokonce pripomina davku z kulometu :D
Zbysek - FK

Relé jde slyšet u každého auta, pokud není člověk hluchý. Je samozřejmě pravda, že je to v motorovém prostoru a je to slyšet maličko hůř, ale já třeba startuju právě podle relátka a zvykl jsem si ho poslouchat. Jinak pokud to aspoň na dvoje žhavení nastartuje, tak tam nějaká šťáva půjde, ale záleží jak moc. Chce to změřit. Hlavně tedy opravdu pokud není na motoru jiná závada, musí to někde do m=nus deseti stupňů chytnout na drbnutí i po pár dnech stání.
Diablo - FK

tak ja jsem pripraven i na sibir, nemurznouci do - 45 , nova baterie Yuasa 72ah 620A a durathermky ;) je to jiny startovanicko, me staci jedno dve rychly prevaleni i kdyz je - 5 jako dnes a ferdik naskoci, spis me vadi, ze trosinku zapada nafta, ale na chytnuti to vliv nema, spis na tech naslednych tak 100m :(
Zbysek - FK

Koukám že jsi vzal letošní přípravu na zimu zodpovědně. já už taky jen čekám na novou baterku, aby si felinka lépe startovala až přijdou ty kruté mrazy.
Diablo - FK

ja jsem si ji vzal zodpovedne to ano, ale naklady 0,- :D
Odpovědět