Stabilizátor přední nápravy

Přední i zadní
Odpovědět
RedmeX - FK

Re: Stabilizator krátke info!

Příspěvek od RedmeX - FK »

Sundávať ho nemusíš, ak ho chceš znefunkčniť, stačí ho odpojiť od ramien a vybrať tie medzikusy, aby nezavadili o rameno. Najdlhšia činnosť na tom je dvihnúť feldu a zhodiť kolesá :)
Dá sa s ním jazdiť v poho aj v zime, ale užívateský príjemnejšie by to malo byť bez. Ja si už rozdiely nepamätám :D
Jozan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozan »

Hmm, tak už mam dva stabilizátory na předek. :( Nějak se mi sešli dva, jeden jsem koupil a druhý dostal.
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

No tak jsem chtěl taky svoji feldu vylepšit př.stabilizátorem, ale teď teda fakt nevím... Používám feldu na běžné ježdění, takže by to asi byl pokrok, oproti nynějšímu povozku,ne? Vzpěru mám, ABS ne.
Mám 1.3Mpi 1997, půjde mi tam vůbec namontovat? A od jakého roku se montoval sériově na Feldy 1.3Mpi? 1.9D a 1.6 ho měli vždycky sériově?
Škoda felicia 1.3Mpi 1997
Vasek

Příspěvek od Vasek »

stabík se dle mého hodí i na úplně běžnou jízdu. Felda se míň naklání, je jistější v zatáčkách (minimálně já i sppolucestující mám takové pocity) a přejíždění nerovností mi taky přijde příjemnější. Když jsem si ho pořizoval, tak jsem taky uvažoval o tom, že ho na zimu odpojim. Změny k negativnímu na sněhu jsem ale nevypozoroval, takže s nim nic dělat nebudu. Nejvíc rozdíly poznáš, pokuď máš už jetější podvozek. Na feldu z roku 97 si myslim pujde, musíš mít nápravu typu Bentler. Od jakého roku se dávaly, to ale netušim. Jak vypadá, ty určitě najdeš, několikrát se to tu už řešilo. Na 1.3 se nikdy nemontovaly sériově, u nich to byla vždy mimořádná výbava. Cedrych taky píše, že 1.6 a 1.9 je měli standartně, ovšem to není pravda, hodně lidí se zmíněnými motory je nemá.
PS: ne všem stabilizátor vyhovuje, ale jinak než vyzkoušením nezjistíš, jak jsi na tom ty
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

tak jsem se včera díval pod auto a ty místa na uchycení tam jsou. Takže by tam šel. Na fldě mám najeto 158tis, takže už má svoje... Říkal jsem si, že vždyť už moje Š110L měla stabilizátor, tak proč ho Fa+Fe neměli?, jasně byla to náprava jiné konstrukce, ale přece .... Taky mě napadlo, že když ten stabilizátor ve škodovce vyvinuli pro felicie,tak to přece muselo projít nějakým testováním apod. jestli po jeho namontování nedojde k změně jízdních vlastností k horšímu, ne? On se ale asi vyvinul a montoval hlavně kvůli ztužení přední nápravy u těžších motorů 1.9D popř 1.6... ale tam ho taky nedávali úplně na každý kus, tak nevím jak to tedy bylo..
Joa když už jsem včera hleděl pod to auto tak jsem zjistil, že zadní stabilizátor tam mám :?: takže jsem z toho jelen, srnec a daněk zároveň :salut:
Naposledy upravil(a) PavelZet dne pát 24. pro 2010 14:48:26, celkem upraveno 1 x.
RedmeX - FK

Zadný stabilizátor majú všetky krátke feldy.
Fa stabík sériovo nemohol mať kvôli konštrukcii nápravy, nepočítalo sa s ním a tuhosť hliníkových dielov tiež nie je slávna. U feldy by som povedal len jedno. NÁKLADY. 1,3 ho mali v niektorých akčných výbavách po FL sériovo, rovnako ako rozperu, ABS, 2-4 airbagy a podobne. Hliníkový motor 1,3 je ľahší a tak nepotreboval tak znížiť ťažisko ako liatinový blok 1,6 resp. celoliatinová 1,9...
Krásny príklad šetrenia na stabíku je Fabia Junior. Tá tiež prišla o stabilizátor vrámci redukcie nákladov.
DanoSK - FK

Příspěvek od DanoSK - FK »

na vystuzenie este odporucam gumy medzi pruziny. Auto tak neprepruzi a menej sa naklana aj v zakrutach. Zaroven sa menej vlni, ako pred tym (myslim pri prejazde nerovnych vlnitych zakrut). Zaroven to vsak trosku viacej bucha na hrboloch a zda sa mi, ze pri vysokych rychlostiach (od 120-130 hore) to auto trosku vyhadzuje do vzduchu (napr. pri prejazde diletacnych spar na mostoch, alebo na hupakoch). Mam teraz po jednej gume iba vpredu na Felde Combi. Stabik mam tiez len vpredu. Rozperu mam tiez.
Dozadu chcem zohnat na leto jeden alebo dva stabiky. Ale momentalne som spokojny aj s tymto stavom.
Este dodam, ze ziadne nedotacanie alebo odskakovanie na zakrutach som si nevsimol ani pred tym, ani teraz v zime. Svetla vyska auta sa nezmenila nijako. Tie gumy mam asi 2 mesiace, takze odskusane zatial len zbezne na suchych, mokrych aj zasnezenych cestach - cca 1500 km. Podvozok mam vzadu este seriovky (190 000km- felda skoro vzdy prazdna - velmi dobry stav) a v predu nove Bilsteiny plyno-kvapalina (cca 15 000km), takze podvozok je v dobrom stave.
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

dneska jsem montoval stabilizátor a není mi jasné, jak přesně to má být uchyceno v tom rameni. Šroub s okem jsem dal tak, že oko je vychýleno směrem ke kastli, to je zřejmě dobře,protože jinak se to křížilo, ale na šroubu je od výroby přivařena jedna podložka-trošku půlkulatá, pak mám dát co? podložku s dírou 10mmm nebo tu první gumu,užší stranou k rameni?pak to navlíknu do ramene a dám zespodu tu druhou gumu,opět užším k rameni a potom je podložka s dírou 8mm,která se dotahováním zastaví o to osazení na tom šroubu? Není někde nákres, jak to tam má být?

Totiž včera,když jsem zháněl ty oka do ramen, tak ve kšeftě měli buď čínu, která byla sestavená (oko se šroubem+podložka+guma+guma+podložka+samozajišťovací matice) nebo origo škoda, ale jen ten okošroub a pak jen ty gumy, podložky neměli. ...vzal jsem ten origo a teď nevím ,jak to má být přesně složeno... podložku velkou doma mám, sice ne tu origo ani čínu ale normální podložku, velkou, karosářskou,ta by měla být O.K. ,ne?
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Jako ta cina a rameno napravy je mezi guma guma presne jak jsi psal.
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

Jj, právě mi šlo o to, jestli se dává ještě jedna podložka na tu pulkulatou, co je na tom šroubu přivařená na pevno a pak až ta první guma nebo hned guma. tak to mám asi dobře... Mě právě připadlo, že se ty gumy dost rozplácly po tom dotažení na pevno. No uvidím.. každopádně díky za informaci!
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

Vasek

Příspěvek od Vasek »

jj, máš to dobře, ono to snad ani nejde zkazit. Dobře, že jsi použil nové gumy a šrouby. To, že by jsi zapoměl přišroubovat stabilizátor k nápravnici nepředpokládám (píši jen proto, že to není vyfocený a ty jsi to chtěl zkontrolovat).
škoda 791.136M 4/99
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Mas to ok jen bych jeste dodal klidne obyc maticku na konec toho zavitu aby byl chranenej. ;)
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

super,díky ;) Na nápravnici není co zkazit, tak jsem ji ani nefotil, a tu matku už jsem tam našrouboval na ochranu závitu..
zdeny90 - FK

Stabilizátor Rada

Příspěvek od zdeny90 - FK »

Dobrý den , potřebuji poradit ohledně předního stabilizátoru, mám feldu na které jsou ramena bez očka na stabilizátor(nezesílená). Nevím jestli stačí vyměnit jen ramena(za zesílená) a pak stabilizátor bude pasovat nebo jestli je potřeba měnit i nápravnici s ramenama. ještě se chci zeptat jestli by jste šli do použitých dílů např. z vrakoviště nebo do nových byť neoriginálů. Děkuji za odpovědi.
PavelZet
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PavelZet »

pokud nemáš zesílená ramena, tak s největší pravděpodobností nemáš ani novější nápravnici, která má oválné díry+závit pro uchycení stabilizátoru.. Musíš pod to lehnout a mrknout na to..a když se podíváš dál do tohoto vlákna, tak je tu i fotka jak ta díra v nápravě vypadá. Jinak já jsem zrovna koupil použitý stabilizátor, jen gumy jsem dal všechny nové(originál škoda).
bosator

Příspěvek od bosator »

Zdravím vás, chci se zeptat, jestli raději koupit nový stabilizátor za 860kč + všechny držáky a gumy za 400, nebo můžu v klidu risknout starý stabilizátor z 1.9, která měla za sebou cca 230tis km za 300kč + 400 za nové gumy a držáky? Jde mi o to jestli ten starý nemůže být už unavený, tvarově zdeformovaný z těžkého motoru a těmi kilometry? díky
goodFela - FK

Příspěvek od goodFela - FK »

Držáky a gumy stopro, ale toho stabíku bych se nebál.
Zaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zaki »

No tak ja ti nevim... Ja som kupil z havarovanej 1,6 (otocena na strechu) a na pohlad je rovny, akurat ma zarazilo, ze je v strede z vrchu zodrata farba. A po montazi mi pri vacsom prepruzeni obidvoch kolies bucha do plechu nad katom... Neviem, ci to je krivy, alebo tym, ze moje auto je krive, alebo cim to je... Namontovat zle som to snad nemohol, to asi nejde
goodFela - FK

Tak je možný, že se ty nápravy tim otočenim trošku hnuly. Težko říct. Ale já myslim, že běžnym používánim stabilizátor neodpálíš.
Zaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zaki »

no ale prave nikdy nevies co ma ten stabik za sebou
goodFela - FK

to kolikrát ani nevíš, co má za sebou to auto, ve kterym denně jezdíš ;) Já bych do toho šel a přinejhoršim bych to prodejci omlátil o hlavu :lol:
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Namontoval sem zadní stabík, příjde mi, že to auto je vzádu takový tvrdší, ale je to asi jen placebo efekt. Přece ten stabík neovlivní náklony auta...spíš tam je jen jako nějaká výztuha tý nápravy? K čemu tam je? Ta náprava se snad nekroutí... Přední pochopím, když je přidělán přímo na ramena, ale ten zadní mi neleze do hlavy jakou funkci krom vyztužení nápravy má.
RedmeX - FK

Práve, že sa krúti, od toho má aj meno - náprava s torznou priečkou. Pri náklone sa pružiny na jednej strane stlačia, rameno cestuje hore a tým krúti celú strednú priečku. Teda sa hýbu tie trojuholníkové výstuhy voči sebe. Ak tam máš stabík, tak ten bráni ich pohybu...
Prípadne môžem nakresliť, ak sem dáš nejakú fotku nápravy :)
keenworth - FK

Koukal sem na fotky a už mi to je jasný. Jinak, snesl bych tam klidně ještě jeden :twisted:
Fidlla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fidlla »

Klidně ho tam dej-já mám taky na zadku 2----combi.... ;) ;)
keenworth - FK

Kdybych ho měl, tak ho tam dám :D - taky combi :thumleft:
Pak se jen musí použít delší šrouby a nějak to podstrčit pod brzdový hadičky, že?
Fidlla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fidlla »

Přesně tak,místa tam je habaděj.......... ;) ;)
keenworth - FK

Tak už mám další stabilizátory, takže budu mít jeden vepředu a dva vzádu :)
keenworth - FK

Takže, dnes namontován přední a druhej zadní stabík a při té příležitosti promazáno řazení ( to by jste neřekli, jak jde najednou krásně sázet kvalty - doporučuju). Narazil jsem na jeden problém a to, že když máte favo svody, jde tam stabík napasovat horko těžko - ještě že ten motor celej trochu pruží, ale měl sem staženou pr*** aby neruply litinový svody. Ale když nebudete líný povolit první díl výfuku, tak žádný problém - já na to neměl nářadí. Co se týče jízdy, tak jednoznačné zlepšení, auto se mnohem mín naklání ( a tak i na seriovém podvozku už nemáte pocit plavby po rozbouřeném atlantiku).
RedmeX - FK

Aká je špecifikácia šrúb čo ste použili na uchytenie dvoch zadných stabíkov? Nech viem čo kúpiť...
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Dal jsem 10.9 na jeden stabík pro klid duše - to by mělo stačit i na dva, případně shánět 12.9 ale ty už jsou cenově jinde
RedmeX - FK

Dik Marty, myslel som aj priemer a dĺžku, nech viem čo pýtať v obchode bez rozoberanie auta :)
Petr - FK

Stabilizator

Příspěvek od Petr - FK »

čau potřebuju poradit mam felici 1.9 naftu a potřeboval bych vynit silentbloky na stabilizatoru pomuže mi někdo jak to mam vynit díky
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne ned 29. kvě 2011 10:49:32, celkem upraveno 1 x.
Důvod: slouceno, viz pravidlo c. 3 - fakt je potreba pro kazdeho nove tema?
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Re: Stabilizator

Příspěvek od Kuladmin »

Co na tom chces radit odsroubujes drzaky a vymenis. Az to uvidis pochopis ze je to jednoduchy. ;)
Petr - FK

Re: Stabilizator

Příspěvek od Petr - FK »

a všechny mam povolit naraz??silenTbloky
Vasek

Re: Montáž předního stabilizátoru

Příspěvek od Vasek »

pravděpodobně ano, jinak by jsi se asi na všechny nedostal. Ničemu to nevadí a myslim, že se to bude dělat líp.
škoda 791.136M 4/99
martan01

Re: Stabilizátor přední nápravy

Příspěvek od martan01 »

Jake jsou zavity v napravnici ? Jake srouby jse maji pouzit ? Diky
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

M8 , dobrý jsou takový co jsou na dveřích , popř na zámku 5tých dveří
DuDy

Příspěvek od DuDy »

je to normál metrika, dej tam M8 pozink, ale předtím to protáhni zavitníkem ;)
zasloužily by na..at na ruce a nepustit k vodě
ssss

Příspěvek od ssss »

Chtěl bych si dát na jaře stabilizator do předu i do zadu ale mám trochu strach že mi nepůjdou povolit šrouby nebo hůř že se strhnou stalo se to někomu ? Co pak snima. Nemám moc prostoru dá se to udělat na obyč pojízdnym heveru ? Není tu někdo zkušený z okolí libereckého kraje kdo by mi stim když tak pomohl ?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

měl by sis doplnit bydliště , okolí je LB kraje je dost velký
JanMarti

Příspěvek od JanMarti »

Na vase rady jsem svou Feldu dovibavil prednim stabilizatorem.
Jen jsem nepouzil originalni Skoda gumove usazeni a stabilizator strasne vrze.
Gumove ulozeni jsem se snazil u lehce maznout ale povrzava stale. Hlavne je to slysel pri velice nizke rychlosti.
Pri jizde na dalnici je klid.
Jsem stoho tak otravenej ze jak sleze snich tak auto zvednu a stabik asi pujde do srotu.
Ma nekdo take skusenost s vrzanim ??
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Stříkni tam na gumu trochu silikon spreje na promáznutí a vrzání přestane ,
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
martan01 - FK

Příspěvek od martan01 - FK »

Asi neprestane. Mazavy to je. Jak prestanou mrazy tak asi pujde dolu.
Grave
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grave »

Kup oigo uložení a vrzání přestane, chtěl jsem ušetřit peníze a koupil jsem uložení z kelly, jakmile byla voda na silnici a nebo větší vlhkost taky to vrzalo, jakmile bylo sucho, vrzání přestalo. Dal jsem tam origo uložení a i při vodě na silnici je klid.
Kozel je nebezpečný zepředu, kůň zezadu, hlupák ze všech stran.
marek.v - FK

Příspěvek od marek.v - FK »

ahojte, idem kupovat stabilizátor predný aj zadný a chcem sa spýtat, možno je to nezmysel ale napadlo ma to či može mať vek a najazdené km vplyv na kondíciu stabilizátora, ciže sa chcem spýtať či môže byť používaný stabík menej účinný ako nový, ďakujem za odpoveď :)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jestli myslíš únavu materiálu vlivem stáří, tak asi ne (tím myslím kov, nikoliv gumové uložení), spíš asi jen poškození vlivem nehody, ale to by zřejmě bylo vidět.
marek.v - FK

jj myslím niečo také ako unavu materialu... takže je to OK, diky :thumleft:
marek.v - FK

prosím Vás, je pravda, že každá felda má zadný stabík od výroby???
Odpovědět