Já se nevstekám, mě se to prostě jen ze strojařského hlediska ekluje, přidám jen takový citát a pár obrázků pro přemýšlivé jedince
Nejběžnější způsoby provedení konců pružiny:
A: Otevřený konec neobrobený: krajní závit není přihnut k sousednímu, opěrná plocha pružiny je neobrobena
B: Otevřený konec obrobený: krajní závit není přihnut k sousednímu, opěrná plocha pružiny je obrobena v rovinou plochu kolmou k ose pružiny
C: Uzavřený konec neobrobený: krajní závit je přihnut k sousednímu (zpravidla tak, že k němu přiléhá svým volným koncem), opěrná plocha pružiny je neobrobena
D: Uzavřený konec obrobený: krajní závit je přihnut k sousednímu, opěrná plocha pružiny je obrobena
Kontrola pružiny na vzpěrné vybočení
U tlačné pružiny je třeba vždy kontrolovat její zabezpečení proti vzpěrnému vybočení. Kontrola je prováděna srovnáním maximální pracovní deformace pružiny s deformací dovolenou. Hodnota dovolené deformace je stanovena empiricky pro daný štíhlostní poměr pružiny L0/D a typ uložení pružiny. Obecně platí, že riziko možného vzpěrného vybočení roste s rostoucí hodnotou štíhlostního poměru a rostoucí hodnotou pracovního stlačení pružiny. Výrazný vliv na možné vybočení pružiny má přitom způsob uložení pružiny:
A: Pevné - volné uložení
B: Kloubové - kloubové uložení
C: Pevné - pevné s bočním posuvem
D: Pevné - kloubové uložení
E: Pevné - pevné uložení
Zakončení pružiny má velký vliv na její deformaci a celkové namáhání, holt když to hromymu funguje, já mu to neberu. Jako plazit se s tím po městě a dělat "gangstapyčo" bych si asi taky troufl, ale jezdit s tím denně po D1 s naloženým autem, nebo trénovat na rally asi vážně ee

Taky jsem tu zaznamenal kombinaci tlumič 1,3 a zkrácené péro z 1,9 a to už jsem vážně nepobral, to už tam ten tlumič nemusel mít dotyčný vůbec

Prostě zvěrstva vládnou tuningu