Vyčištění a reset klapky 1.3MPI - jak na to?
Re: Škrtící klapka, kolísání volnoběhu a vše okolo
jo mail platí
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
nesedne, musis ji zresetovatstraca píše:Dnes sem vyndal klapku celou vyčistil,byla docela špinavá,vyndal sem i to čidlo co je za ní myslím na snímání teploty vzduchu že?No a kdyz sem dal vše vyčištěné zpět tak to nastartuju a otáčky zůstali vyset tak na 1800 spadli až když sem tuknul do plynu na nějakých 1100 a když přidám plyn tak tak otáčky klesají nornálně ale u 2000 zpomalí a padají děsně pomalu a navíc při zahřátém motoru drzí tak 950 a dřív 750 známí mi řekl že je to normál ze si to pa 100-200km zase sedne do normálu je to tak??A taky sem slysel ze po čištění klapky se má delat reset řj??vadí když ho neudělám?jinak to jede normálně
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Cimbu v tom kupodivu nema zadnou vinu. Zajebala se Ti klapka. Vycisti mechanicky a zresetuj. Jina rada neni. Ja vytacim na omezovac celkem casto a mam to ok. Pokud jsi OP nebo BR, tak se stav.Krkawec píše:Čauws, mám takový menší problém se škrtící klapkou. Problém nastal při vytočení otáček na omezovač za ne příliš zahřátého motoru už tak před půl rokem, přičemž se to opravdu po několika km (někdo tu psal, že se nastaví po 30km) samo vrátilo do normálu. Jenže problém se opakoval před několika dny ze stejného důvodu. Pak se to opět nějak zpravilo a volnoběh držel přibližně těch 800ot/min. Dneska jsem jel po cestě z práce a do kopce jsem měl na otáčkoměru asi 4.000ot/min. Netuším, jestli se klapka ještě vůbec sama nastaví do normálu, ale i kdyby, blbne to poslední dobou dost často. Ještě podotknu, že felda si jako by sama přidává plyn, při jízdě v nižších otáčkách, myslím 1.500ot/min cuká, nereaguje čidlo průtoku, počítač ukazuje přímou spotřebu 0,0. Klapka je myslím ještě z výroby a nečištěná. Motor 1,3Mpi s chipem ECU od Cimbu, r.v. 1997, najeto 180.000km. Nevím, jestli je opravdu po ní nebo by mi pomohlo ji vyčistit. Každopádně budu rád za všechny zkušenosti a rady. Krátké video je ke shlednutí na youtube.com na adrese: http://www.youtube.com/watch?v=OqsUBOFYqTI
-
Zaki
- Kontaktovat uživatele:
hlavne musis najprv zapojit kabel do PC a az potom k autu, inak ti tu jednotku nenadje, netusim preco, ale mne to tak funguje. ked zapojim najprv auto a az potom PC tak to nenajde
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
V kabelu je chip, prevadejici USB na RS232. Pc a soft si jej musi nejdrive zdetekovat. Pokud to udelas opacne, nemas komunikacni port.
JJ uz to jede ale potreboval bych klíč k tomu vagu?
-
real - FK
divný volnoběh + problém
Dobrý den,
mám takový problém, při podřazování při nižších otáčkách cca 1500 se mi občas rozsvítí nebo problikne kontrolka baterky + mazání a po puštění spojky začne hodně cukat ale jakmyle se dostane do otáček kolem 1800 tak to jede vpořádku, přijde mi jakoby se motor dusil, v létě se mi stalo, že při podřazení z 3 na 2 mi motor po puštění spojky chcípnul a nešel nastartovat cca po půl minutě naskočil jakoby nic, k tomu se postupem času přidalo i kolísání volnoběhu, když na místě vytočim motor tak otáčky spadnou tak že skoro chcípne. Nevíte někdo čím by to mohlo být?
mám takový problém, při podřazování při nižších otáčkách cca 1500 se mi občas rozsvítí nebo problikne kontrolka baterky + mazání a po puštění spojky začne hodně cukat ale jakmyle se dostane do otáček kolem 1800 tak to jede vpořádku, přijde mi jakoby se motor dusil, v létě se mi stalo, že při podřazení z 3 na 2 mi motor po puštění spojky chcípnul a nešel nastartovat cca po půl minutě naskočil jakoby nic, k tomu se postupem času přidalo i kolísání volnoběhu, když na místě vytočim motor tak otáčky spadnou tak že skoro chcípne. Nevíte někdo čím by to mohlo být?
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Re: divný volnoběh + problém
Zacni vycistenim klapky a jejim nastavenim.
-
real - FK
Dobrá hned jak bude čas a finanční prostředky pustim se dotoho děkuji
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Klidne ji skus aspon vycistit na to potrebujes jen cas ale poradne ideal je ji sundat pac zespoda to pak zustava. A mozna se ti i sama srovna (resp ona se srovna sama ale nekdy to trva sakra dlooouho) tak pak pc.
- MartinB
- Kontaktovat uživatele:
Ono to zas tak těžké není... stačí sundat ten plastový kryt s námisem 1.3 MPI a koupit si sprej na čistění klapy. Sprejem vystříkáš klapu a nějakým slušným hadrem jí vyčistíš. Vůbec neuškodí, jak jí budeš natáčet pomocí toho lanka co vede k ní a čistit jí.
K tomu spreji. Kámoš rozebíral motor a na čistění používal přípravek od Valvoline. Mělo to být na čistění motorového prostoru (zevnitř) a škrtící klapy... aspon tahle mi tvrdil.
Snad ti to pomůže
Asi nejrychlejší cesta
rozhodně rychlejší než jí celou rozebírat
K tomu spreji. Kámoš rozebíral motor a na čistění používal přípravek od Valvoline. Mělo to být na čistění motorového prostoru (zevnitř) a škrtící klapy... aspon tahle mi tvrdil.
Snad ti to pomůže
Asi nejrychlejší cesta
MartinB
a jeho Felí 50 kiloWattová kráska v kombajnu
Můžeš se mrknout
http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... 16&t=15025
Můžeš se mrknout
-
real - FK
MartinB:a nevíš jestli mu to pomohlo? nebo rozebiral komplet celej motor a tohle už byli takový drobnosti který uz pak nemaj takovej vliv? Někdo tady psal ze je potřeba tu klapku potom seřídit na vagu i při tomto čištění je to potom nutné toto provádět? Jinak děkuji za radu 
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Neni treba hned na PC nekdy se chytne sama a ustali se a je to ok ale nekdy to trva silene dlouho a at tak nebo tak na pc je to nejlepsi.
-
real - FK
ja sem se dneska právě bavil s jednim známym kterej mi řikal že když to budu dělat tim sprejem a nebudu tu klapku vůbec vyndávat tak žádný seřizování přes PC potřeba neni
To záleží na tom, jak moc byla ta klapka zasviněná.
Pokud jenom trošku, tak se nic nastavovat nemusí, ani po vyndání klapky.
Proto je lepší čištit klapku častěji.
Pokud jenom trošku, tak se nic nastavovat nemusí, ani po vyndání klapky.
Proto je lepší čištit klapku častěji.
- MartinB
- Kontaktovat uživatele:
Reale na moji Feldě se čistila klapa nedávno (2 dny zpátky). Jinak mi bylo rečeno, že se klapa po čase ustálý ale pokud by jí to trvalo delší dobu, tak mám přijed na vag a dáme nové nastavení.
Kdyby ten kámoš vlastnil vag, tak nejspíš to nastavení uděláme hned... jinak, že bysme zajeli za kolegou na stk a ten mi to udělá.
Jinak k tomu spreji. Ten můj známý měl frantíka na kšeft, měl špatnou hlavu, myslím, že potkané ventily...no prostě hrůza. Hlavu vyměnil a kolem toho ještě další věci. No a tím sprejem, který je určený na čistění dutin stříkal stěny válce, když byly písti v HÚ a DÚ a pořád je točil aby ten bordel dostal pryč.
Jinak na obalu bylo napsané, že je to pro použití k čistění dutin v motoru a klapy. Kdyžtak tam za ním dneska zaskočím a fotnu ti obal
Kdyby ten kámoš vlastnil vag, tak nejspíš to nastavení uděláme hned... jinak, že bysme zajeli za kolegou na stk a ten mi to udělá.
Jinak k tomu spreji. Ten můj známý měl frantíka na kšeft, měl špatnou hlavu, myslím, že potkané ventily...no prostě hrůza. Hlavu vyměnil a kolem toho ještě další věci. No a tím sprejem, který je určený na čistění dutin stříkal stěny válce, když byly písti v HÚ a DÚ a pořád je točil aby ten bordel dostal pryč.
Jinak na obalu bylo napsané, že je to pro použití k čistění dutin v motoru a klapy. Kdyžtak tam za ním dneska zaskočím a fotnu ti obal
MartinB
Můžeš se mrknout
Můžeš se mrknout
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Jakou mas verzi? Aby nas nevyhmatla softwarova policie.
je to IHR 304
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
304 mi taky neslo kreknout. Stahni si reset jednotky - http://www.pc-autodiagnostika.cz/Ke-stazeni/
Pak nejakou jinou verzi Vagu ji na kanale 98 zresetujes, ale myslim, ze i ten reset jednotky provede zakladni nastaveni. Mam sice Vag 311.2-N, jenomze nevim, jak se mi podarila instalace, protoze ted, kdyz ji zkousim, tak to nejde. Takze ti asi nepomuzu
Pak nejakou jinou verzi Vagu ji na kanale 98 zresetujes, ale myslim, ze i ten reset jednotky provede zakladni nastaveni. Mam sice Vag 311.2-N, jenomze nevim, jak se mi podarila instalace, protoze ted, kdyz ji zkousim, tak to nejde. Takze ti asi nepomuzu
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Tan mail co máš v profilu je platný?straca píše:je to IHR 304
jj samozrejme
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Tak sem ti něco poslal.
ok ale todle uz mam ale neukaze mi to zadnej kod
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Noooo jooooo.tak pokud to s tím neumíš tak to je těžký...
Musíš nejdřív opsat z vagu sériový číslo a ten program ti pak vygeneruje aktivační.
Musíš nejdřív opsat z vagu sériový číslo a ten program ti pak vygeneruje aktivační.
Když mi tak zůstávali viset ty otáčky bylo to k vzteky jeste ze uz je to v pořádku ale tak mě napadla 1 věc nesel by nějak udelat do feldy tempomat??
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Jedna obyc palena cihla a mas ho - porad plny plyn. Pouzitelne zvlaste v zime na lede a snehu 
Ne ja to myslel vazne jesi by to nejak neslo
?
?
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Kdysi v Zetorech 25 byl krom nozniho take rucni plyn. Ale ted vazne. Beres-li v potaz mechanicko elektricke ovladani, je to problem. Bylo-li by pouze elektricke ovladani, tak "jen" upravis soft a pridas nejake programovani nastavene rychlosti. Ale takhle nevim, jak by to fungovalo, aby si sama ridici jednotka natahovala lanko. Mozna, kdyby se pouzil krokovy motor se snekovym prevodem jako u satelitniho rotoru, tak by dokazal plyn ovladat i elektricky. Ovsem, neber to osobne, zni mi to jako cira utopie. I kdyz mozna by sel vyuzit motorek nastavovani klapky pro sytic. Fakt nevim 
-
Faster - FK
Ahoj kluci, jen se zeptám, když jste měnili těsnění pod klapkou, dávali jste mezi to ještě nějáké těsnění v tubě nebo stačí jenom to ''papírové'' těsnění samo o sobě? Moc děkuju...
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Ja daval jen papirove. Tesni to v poho uz treti rok. Neni to dvojkomorovy jikov, aby se prohnula priruba 
- Suri
- Kontaktovat uživatele:
pečlivo očistiť tupým nožíkom príborovým dosadacie plochy na klapke aj na saní , odmastiť technickým benzínom správne dať tesnenie - výstupkom do predu , nasadiť klapku a na kríž utiahnuť žiadny tmel tam nedávaj, borec to tam napatlal a auto zastalo lebo na vstreku sa zachytil silikon
- MartinB
- Kontaktovat uživatele:
Mě by zajímalo jak provést základní nastavení přes vag? To je nějaká funkce přímo v tom programu? Koncem týdne mě příjde kabel, tak bych to chtěl vyzkoušet.piskot píše:Může si to sednout a také nemusí. Lepší je udělat reset pomocí simos manageru a pak základní nastavení přes vag.
(hned mě nekamenujte, já ten program ještě pořádně neviděl
Asi tak před měsícem mě známý mechanik čistil škrtící klapu, nastavení jsme neprováděli, protože nemá vag... Se slovy časem se otáčky ustálý jsem odjel domů
V pondělí jsem se domlouval se spolužákem co má vag at se mi na Feldu podívá. Našel chybu a vymazal jí. Odpojili jsme baterku asi na 3 hodiny.
Po 3 hodinách jsme zapojili baterku a napíchly na vag. Vag už neukázal žádnou chybu ale problém pořád zůstal.
Při studeném startu mám otáčky kolem 1000 ot/min a po zahřátí při jízdě zůstávají na 2000 ot/min mě to připadá na durch stejný problém co měl Hanuš i příznaky jsou víceméně stejné.
Ale asi by nebylo na škodu provést základní nastavení ale vůbec nevím jak se provádí
Uměl byste mi někdo poradit?
MartinB
Můžeš se mrknout
Můžeš se mrknout
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Vyčištění klapky 1.3MPI - jak na to?
Pokud si stáhneš Simos manager tak je to tam popsáno krok za krokem včetně základního nastavení s vagem...návod opravdu jak pro...(bez urážky).
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Presne, jak pravi Ivarek, zvladnul jsem to i ja
Pod vlivem te stastne udalosti udelal par obrazku. http://jmjm.cz/clanky-skoda-felicia-130 ... -ecu-simos
Casem chci popsat instalaci a kreknuti vagcomu 304, protoze jsem si v tom konecne udelal poradek. Jen takovy poznatek do pranice. Podle zvuku, co vydava klapka pri resetu simosmanagerem si myslim, ze jiz neni potreba jeji zakladni nastaveni vagcomem, nebot pri nem vydava ty stejne zvuky stejnou dobu. Myslim, ze pri obou ukonech jednotka hybe klapkou kvuli nastaveni minimalni a maximalni polohy. Myslite, ze to tak je?
Casem chci popsat instalaci a kreknuti vagcomu 304, protoze jsem si v tom konecne udelal poradek. Jen takovy poznatek do pranice. Podle zvuku, co vydava klapka pri resetu simosmanagerem si myslim, ze jiz neni potreba jeji zakladni nastaveni vagcomem, nebot pri nem vydava ty stejne zvuky stejnou dobu. Myslim, ze pri obou ukonech jednotka hybe klapkou kvuli nastaveni minimalni a maximalni polohy. Myslite, ze to tak je?
Naposledy upravil(a) Lugosy dne úte 28. říj 2014 19:14:57, celkem upraveno 1 x.
- MartinB
- Kontaktovat uživatele:
Lugosy to je super návod 
MartinB
Můžeš se mrknout
Můžeš se mrknout
-
Lugosy
- Kontaktovat uživatele:
Dik, Martine
Pro mazani EEPROM pres Simosmanager si dej bacha na odpojeni kabelu, pripadne na nejakem neznicujicim ukonu odzkousej, ve kterem USB Ti kabel nejlepe sedi. Domnivam se totiz, ze prerusilo-li by se flashovani jednotky v prubehu, nebude ji mozno jiz naflashovat, nebot onen reset neni vlastne nic jineho, nez prepis 223 pametovych adres udaji pro novou jednotku. Treba jsem moc paranoidni, ani zkouset to nebudu, ale radeji si dej pozor 
- MartinB
- Kontaktovat uživatele:
Budu si dávat pozor. Dík za varování 
MartinB
Můžeš se mrknout
Můžeš se mrknout
-
Romisek - FK
Otáčky motoru zvláštně kolísají.
Ahoj kolegové řidiči.
Nedávno jsem si koupil vcelku pěknou Feldu 1.3 MPI kombika rv. 1999....Včera jsem musel vyměnit termostat. Při tom jsem vyměnil i chladící kapalinu a klíňák....Ráno při jízdě vše v pohodě. Když jsem jel odpoledne trasu 50km, tak když jsem nastartoval, otáčky vyběhly na 2700 a když jsem prošlápl rázněji pedál, tak spadly na cca volnoběh. Po rozjetí jsem přeřadil na 2. stupeň a po vyšlápnutí spojky se otáčky zvyšlovaly ke 3000....dělalo to pořád...Jakmile jsem jel a zkusil vyšlápnout spojku, tak se motor vytořil do otáček kolem 2400...3000. I za tepla. Pokud jsem prošlápl plyn, tak se motor potom dostal do menších otáček, ale byly vyšší, jak volnoběh ...900-950.
Když jsem pustil plyn se zařazenou rychlostí, tak velmi pomalu zpomaloval...jako bych plyn velmi pomalu pouštěl...Až se dostal na 1500 otáček a pak nastalo klasické brždění motorem...dělá si co chce....nevím, kde hledat chybu...Je to velice nepříjemná jízda
Moc děkuji za pomoc.
Nedávno jsem si koupil vcelku pěknou Feldu 1.3 MPI kombika rv. 1999....Včera jsem musel vyměnit termostat. Při tom jsem vyměnil i chladící kapalinu a klíňák....Ráno při jízdě vše v pohodě. Když jsem jel odpoledne trasu 50km, tak když jsem nastartoval, otáčky vyběhly na 2700 a když jsem prošlápl rázněji pedál, tak spadly na cca volnoběh. Po rozjetí jsem přeřadil na 2. stupeň a po vyšlápnutí spojky se otáčky zvyšlovaly ke 3000....dělalo to pořád...Jakmile jsem jel a zkusil vyšlápnout spojku, tak se motor vytořil do otáček kolem 2400...3000. I za tepla. Pokud jsem prošlápl plyn, tak se motor potom dostal do menších otáček, ale byly vyšší, jak volnoběh ...900-950.
Když jsem pustil plyn se zařazenou rychlostí, tak velmi pomalu zpomaloval...jako bych plyn velmi pomalu pouštěl...Až se dostal na 1500 otáček a pak nastalo klasické brždění motorem...dělá si co chce....nevím, kde hledat chybu...Je to velice nepříjemná jízda
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Otáčky motoru zvláštně kolísají.
Klasika jako vzdycky - vycistit klapku a nastavit ji do zakladniho nastaveni.
-
Romisek - FK
Takže také, jak jsem tady četl?....Někdo psal o problému, že mu zase zlobí opačně, že mu chcípá a padá na 500 ot. Takže je možné, že prostě najednou, když jsem jel jednu jízdu, tak vše ok a když jsem po hodině a půl jel zpět, tak najednou se to po cestě pokonilo a bez jedný, nebo dvou vyjímek, kdy se to zachovalo dobře, to jen a jen zlobí?....Jsem z toho docela rozhozenej....
(Ještě jsem nenapsal stav km: 114 tis.) ...Jinak děkuji za tip, budu muset sehnat někoho, kdo to umí 
-
Stefi74 - FK
Napiš odkud jsi a možna ti odsud někdo pomuže s tim čištěnim 
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Urcite zacni vycistenim mas tady i navody na to takze pokud mas alespon zakladni nacini a chut klidne to udelas sam.(Alespon to vycisteni). A s tim nastavenim nekdy to treba ani neni potreba sama se vyrovna ale hold nekdy zas ne nebo to trva moooc dlouho.
-
Romisek - FK
No, dneska jsem pročítal obsáhlou diskuzi na toto téma
Zkusim to rozebrat...před tímto autem jsem měl a doposud mám 7 let stodvácu a na ní jsem si prakticky udělal vše. Ale potřeboval jsem větší auto s kufrem vzadu, tak jsem koupil tuhle Feldu, ale jak zjišťuji, stav nic moc, protože jinak vzhledově moooc pěkná a málo jetá, ale za 3 týdny, co jí mám, tak tam křičí po výměně a nebo opravě moc sučástí
Zítra se na to zkusím mrknout, protože nemám garáž a venku je už skoro tma
A když budu mít výjimečně štěstí, tak si ŘJ udělá rychle obrázek o tom, že je to ok
A zdá se mi, že taky docela papá palivo...to bude asi taky tím....( i když mi prvních 200km otáčky fungovaly normálně, jen do volnoběhu to šlo jaksi pomaleji )...a ještě otázka, co se týče startu v zimě studenýho a teplýho motoru, tak se mi zdá, že to hned po startu má obojí stejný otáčky (kolem 800)...jakoby byl sytič na "málo" ...ale starty a funkčnost (necuká) se mi zdá ok...asi to nemám řešit, že?
-
tgfh - FK
Jestli jsi koupil "nové" auto nech udělat kompletní servisní 60 tis. km kontrolu se vším co k tomu patří. S tím musí každý kupce počítat, že do toho auta po koupi něco vrazí.
Ohledně spotřeby a sytiče apod. na tohle je nejlepší diagnostika
Ohledně spotřeby a sytiče apod. na tohle je nejlepší diagnostika
-
Romisek - FK
S tím jsem počítal...hned jsem vyěnil kotouče, destičky, brzdovku, olej v motoru, termostat, chladící kapalinu, klíňák a ještě další prkotiny...tlumiče mám koupený, ale ty budu muset ještě vyměnit
...takže jsem už něco udělal...To právě, chtěl bych ji nechat přečíst, co bude potřeba a tak...
Takže to asi budu muset nechat udělat a nebo co zvládnu, udělám sám (kromě prací s ŘJ )
-
tgfh - FK
Když jsou s autem problémy, ideální hned jako první diagnostika, ta ti ulehčí vždycky hodně času.
-
Romisek - FK
No, právě v sobotu jsem měnil akorát termostat, vodu a klíňák...a gumičky na stěračích
Jinak po té jsem auto nastartoval a maximálně šáhnul na hadice, kvůli kontrole, zda termostat otevírá ( i když je novej, tak to drží na cca 80 st)...v jednu chvíli jaksi otáčky mírně povyskočily (cca na 1500), ale potom se vše ihned vrátilo zpět. Sice jsem se divil, ale nedával jsem tomu moc pozornost. Akorát jsem odpojil lambdu, když jsem vyndaval ten termostat. Ale vše jsem zapojil zpět. Pak jsem v neděli jel cca 10 km a vše v naprostým pořádku, když jsem po hodině a půl nastartoval, tak taky ok, ale po několika minutách jízdy a pak povyřazení, z důvodu blížícího se přejezdu mi vyskočily otáčky do cca 2800...a od té doby to dělá i po padesáti km jízdy....Strašná to jízda
...Ano, diagnostika...Budu muset najít nějakýho domácího automechanika...do Tukasu a nebo do jiných Škoda servisů nepojedu...tam jezdím se služebákem a jak se podivaj na auto, zaplatíš ranec 
Mám hodně podobnej problém a už se stim patlám od vánoc a pořád sem na nic nepřišel. Klapku sem nechal vyčistit, několikrát nastavit a i dokonce přehrát soft. v ŘJ. Chvíli po nastavení to jede v pohodě, ale pak se to postupně zhoršuje, otáčky nepadaj dolů a nebo se drží až příliš pod volnoběhem. A diagnostika, krom spor. chyby lamb. sondy nic nezjistila. Tak až se ti podaří problém vyřešit, tak dej vědět.
-
Romisek - FK
To určitě dám vědět....pokud mám ten samý původ problému, tak doufám, že se to podaří s pomocí někoho brzy vyřešit (nedá se s tim fakt jezdit, je to o nerv). Co pamatuju, tak jsem před několika lety jezdil služební 1.3 MPI kombi a krom blbnutí centrály to auto bylo špičkový....v zimě topilo, budíček ukazoval 90 st. a otáčky nikdy nezlobily a to dostávala vcelku záhul...Tak jsem se potěch zkušenostech utvrdil, že si ji prostě někdy koupím a budu spokojenej uživatel...Ale tahle "potvora" mě chce zlobit
Ale, když už jsem si ji koupil, tak si ji nechám a musí se na to přijít 
-
Romisek - FK
Tak jsem sundal vše na té klapce a zvrchu jsem ji vyčistil....Nad samotným mechanizmem to bylo vcelku čistý, ale pod ním černý mastný povlak. Vyčistil jsem to jen jak jsem dostal z vrchu. Ty hvězdičky (torxy) jsem nemohl odšroubovat, protože nemám na to šroubovák.Mám o něco menší a tim bych to nepovolil. Nevíte rozměr torxu, který to je?...Rád bych tu klapku sundal celou a vyčistili z druhé strany (zespodu). Děkuji. Pak dám info, zda se to zlepšilo.