Teplota motoru
-
flacek - FK
Re: Teplota motora
No nebude ti to varit ale co treba rano nez se ohreje to musi byt docela darda ne?
-
stuky - FK
zdravim všechny, tak jsem další v řadě, co řeší teplotu. je to asi dva měsíce,co jsem uvařil auto na místě,protože mi nesepnul větrák. Když jsem opravoval prasklou hadici, tak jsem sundal termostat a ten byl rozpadlý. a po výměně termostatu asi po dvou měsících mam problem s teplotou. předem řikam,že rafička se držela na prostřední čárce na teploměru po výměně termostatu. Nyní mi ukazuje cca 100 stupnů behem normální jízdy a když to vytáči,tak vyleze na 110 stupnů. Dnes jsem měnil těsnění pod hlavou a závada je pořád. napadá mě,jestli neodešel termostat,že by otevíraj později. jeslti je to teda možné. pak už jenom snad vodní pumpa a nebo ucpaný chladič. nemáte někdo zkušenosti? dík stuky
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
spíš si myslím že je to termostatem.prostě odešel a měl jsi smůlu.jestli máš účet tak jim ho zkus vyreklamovat.na zarostlej chladič bych to nevyděl a že by to bylo pumpu je málo pravděpodobný.
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
-
smazany clen - FK
Mal som podobný problém,určite to bude termostat.V obchodoch ich je dosť šmejdackych.Mne pasol až tretí v poradí.Vymeň termostat.
-
stuky - FK
taaky si začínám myslet,že by to mlh dělat termostat. Ted se mi stalo, že při plné zátěži motoru při jízdě do kopce se mi ručička dostala až k červenému poli!!
a dnes jsem jel a teplota byla na 90. ale pak zase stoupla při předjíždění a vytáčení rychlosti. vyměnim termostat a uvidim.
-
Invisible1988 - FK
Takže jak to tak čtu tak mám stejný problém jako vy všichni.Jde o to,že jsem koupil ojetou feldu...a neukazoval budík na teplotu..borec že neví čím to je...tak hned po převozu do mého města byla to cesta cca 230 km dlouhá po dálnici takže furt 120 cca 3500 otáček vedro jak prase a motor v poho ....doma druhej den jsem pak u kámoše koukli do motoru on je mechanik a hned věděl že to bude termostat....sehnal mi novej ale podotýkám že stál 255 kč takže asi šmejd z polska...pak až to bylo zas zadělaný sme nakopli motor a trochu ho turovali aby se zahřál...ale budík furt nic neukazoval...ale najednou se pustila sahara...další den jsem jel do servisu a tam mi vyměnily čidlo na teplotu a hle budík už ukazoval...jezdil jsem pár dní a teplota i ve vedru uplně v poho...furt kolem 90...ale ted po 14 dnech když jedu tak v poho chladí na 90 ..ale na semaforu nebo v koloně to stoupá na 110 aji jen tak na volnoběh se to zahřívá...ale jak se zas rozjedu tak zas klesne z5 na 90 a když je to kolem těch 110 tak furt nejede sahara...dost mně to štve že nechcu odvařit motor...asi to hodím znova do servisu popíšu jim co to dělá at se na to kouknou...
-
smazany clen - FK
Problém felícií ktorý má v lete dost veľa ľudí.Ja som riešil ten problém tak že mám termospínač na sahare zo š120,ktoré spína pri 85,za predpokladu že celý chladiaci systém je OK.V servise ti prd pomôžu a len zoberú nehorázne prachy.Vymenil by som ten termospínač a uvidíš.
-
Invisible1988 - FK
Ale stejně mi nesedí jedna věc...jak je možný,že ta teplota tak moc stoupá když motor běží na volnoběh...to je přece totální blbost!!!na volnoběh by naopak měla trochu klesnout ne?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Invisible1988
to fungovalo u starých škodovek, které měly chladič vzadu a vrtuli chladiče se stálým pohonem. U náporového chlazení je motor chlazen proudem vzduchu ↔ náporem vzduchu za jízdy a když motor stojí, žádný nápor vzduchu ↔ proud vzduchu není, proto se motor více ohřívá
to fungovalo u starých škodovek, které měly chladič vzadu a vrtuli chladiče se stálým pohonem. U náporového chlazení je motor chlazen proudem vzduchu ↔ náporem vzduchu za jízdy a když motor stojí, žádný nápor vzduchu ↔ proud vzduchu není, proto se motor více ohřívá
-
smazany clen - FK
to je jasné ako facka len problém je v tom že je málo výkonný chladič a pri vysokých teplotách sa prehreje a nedokáže sa schladiť.Pri skoršom zopnutí ventosa to pomôže ale neodstrani problém ktorý je konštrukčný.
-
Abdul - FK
thermos ty žiariš .......
"....problém ktorý je konštrukčný....."
Konštruktér bol určite nejaký amatér......
"....problém ktorý je konštrukčný....."
Konštruktér bol určite nejaký amatér......
-
smazany clen - FK
No myslím si a nielen ja že je to ešte vzhladom na motor slabé chladenie.A o tom žiarení sú tu silnejšie hviezdy ako ja.
-
Abdul - FK
Ak Feldy tuzemského trhu uchladia Chorvátsko a Taliansko v júli a auguste, Grécko v auguste, tak o kvalite chladenia môžeš napísať čokoľvek.....
-
smazany clen - FK
No nie je každé auto od výroby rovnaké.S jedným je viac problémov a s iným menej je to o šťastí pri kúpe.Niekde je chyba ked má kopa ľudí v lete problémy.Možno ty ich nemáš ale ak by si ich mal budeš iného názoru.
-
RedmeX - FK
Abdul: chladenie 1,3 je proste slabé. Za normálnych okolností to stačí, ale skús ísť dlhšie po diaľnici v kolóne (skoro nulové chladenie náporom, iba na vetrák) a potom napíš či je to konštrukčne dokonalé 
Na druhej strane kopec ľudí má vetrák a saharu z 1,6 a to vraj na 1,3 dokáže divy...
Na druhej strane kopec ľudí má vetrák a saharu z 1,6 a to vraj na 1,3 dokáže divy...
- smrcek
- Kontaktovat uživatele:
a to se musí vyměnit celej chladič nebo jenom novej větrák?
-
Abdul - FK
Koľko je to dlhšie po diaľnici ? BA-Padova s jedným tankovaním a cikpauzou je dlhšie alebo kratšie ? Len netreba mať zasratý chladič, čínsky termostat, spínač a držať pri benzíne 5ku na 1800 otáčok. Neviem čo je problém s chladením. Asi som kúpil zázrak.
-
RedmeX - FK
Neide celkom o vzdialenosť, ale fakt, že ak ti niečo blokuje nápor vzduchu na chladič 1,3 sa začne hriať a ak motor práve slušne točíš, vetrák to nezvláda. Hovorím o vlastnej skúsenosti a to mám celé chladenie vo výbornom stave
V sobotu som si dával kopec (zabehával som opravené brzdy) a dobehol som Polo pred sebou. Nebolo ho ako obehnúť, tak som sa viezol v závese za ním (šlapali sme do toho slušne
) a už po pár km som mal teplotu okolo 110st a zapnutý vetrák. Keby som neodbočil a išiel za ním takto povedzme 20km určite by som sa blížil k vareniu motora... V reáli je takáto situácia málo bežná, lebo sa na autá pred sebou nelepíte, ale na diaľnici v kolóne sa tomu občas vyhnúť nedá (tiež skúsenosť s prepchatou diaľnicou do Chorvátska v lete, ale nie vo felde).
Kým fúka vzduch na chladič felda to v pohode zvláda...
Ja vymenený vetrák a saharu nemám, ale pokiaľ viem chladič stačí aj z 1,3. Napr. favo to má zrobené, tak vie viac
niečo som našiel aj tu: http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... ra#p171828
Kým fúka vzduch na chladič felda to v pohode zvláda...
Ja vymenený vetrák a saharu nemám, ale pokiaľ viem chladič stačí aj z 1,3. Napr. favo to má zrobené, tak vie viac
niečo som našiel aj tu: http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... ra#p171828
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 27. kvě 2009 19:15:22, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
-
smazany clen - FK
Možná je to termostat ale mě to dělalo to samé a bylo vadné čidlo teploty. Nové cca 150Kčgerrik píše:Já to budu muset nějak řešit, pač mám provozní teplotu kolem 70CAle zase v zimě to topilo skoro hned
-
Abdul - FK
V kolóne na diaľnici krokom ti aj BMW pôjde na vetrák.Dokonca si myslím, že každý 6 valec. Ale to sú extrémy, o ktorých sa nedá povedať, že je to konštrukčná vada. Odcitujem ťa : .... V reáli je takáto situácia málo bežná,...... - tak tu nerobme z toho pravidlo. A pred tvojim príspevkom tu bolo tvrdenie o konštrukčnom nedostatku. A to považujem za blud. Preto som sa aj ozval.
-
RedmeX - FK
Abdul: to máš pravdu, konštrukčná vada to nie je, ale silnejší vetrák nikdy neuškodí a šetrilo sa na felde 1,3 vo všetkom.
Janis, Gerrik: A ak je prevádzková teplota motora okolo 70st a termostat sa normálne otvára (zatvára), tak je na 100% vadné čidlo teploty. Nedávno som ho takto menil
Janis, Gerrik: A ak je prevádzková teplota motora okolo 70st a termostat sa normálne otvára (zatvára), tak je na 100% vadné čidlo teploty. Nedávno som ho takto menil
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
RedmeX
tak si dej chladič a saharu z 1,6 nebo 1,9 Pokud máte někdo takovéto problémy a bojíte se, tak proč to neřešíte? Feldy se vyvážely do Itálie, Řecka a ostatních jižních zemí, tak chlazení musí být spočítáno dobře.
Pokud byl motor v pořádku, tak jsem nikdy neměl problém s přehříváním, jak u 1,3ky, tak nyní u 1,6ky
tak si dej chladič a saharu z 1,6 nebo 1,9 Pokud máte někdo takovéto problémy a bojíte se, tak proč to neřešíte? Feldy se vyvážely do Itálie, Řecka a ostatních jižních zemí, tak chlazení musí být spočítáno dobře.
RedmeX
Když je provozní teplota motoru 70 st., chyba je buď v termostatu (příliš brzo otvírá), nebo v čidle teploty. Dobré je porovnat teplotu na budíku a teplotu, kterou z čidla čte řídící jednotka (napojit na VAG).
Když je provozní teplota motoru 70 st., chyba je buď v termostatu (příliš brzo otvírá), nebo v čidle teploty. Dobré je porovnat teplotu na budíku a teplotu, kterou z čidla čte řídící jednotka (napojit na VAG).
-
Invisible1988 - FK
Tak dneska jsem dojel domu z práce a v tom největším vedru na slunku cca 35 stupňů jsem felinku nechal klapat na volnoběh a teplota pomalu stoupala až nad 110 na cca 112 když v tom sepnul větrák a teplota pomalu mírně klesla pod 110 na cca 108 a větrák vypnul...a pak ta teplota už se držela takhle...chci se ale zeptat...kolik rychlostí má ten větrák?jedenu pomalejší a druhou rychlejší nebo má prostě jen jednu?a jestli by se nedalo na tu saharu dát čidlo který by seplo větrák trochu dřív cca už při 105?aby to zbytečně nelezlo tak vysoko ta teplota a kolik to čidlo stojí...díky
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Pokud nemáš klimu, tak máš jen jdnu rychlost větrku, čidlo je možné dát jiné, je jich několik s různou teplotou sepnutí, ale nejdřív bych doporučoval zajít na VAG, je klidně možné, že čidlo spíná správně a jenom lže ručička - celkem běžné u felicií.
-
flacek - FK
Nekoumal bych zbytecne tyhle veci pokud se ti nelibi spinani az pri 100stupnu jako me dejt cidlo co spina driv a mas klid a mas to nejednodusi a nejlevnejsi variantuInvisible1988 píše:Tak dneska jsem dojel domu z práce a v tom největším vedru na slunku cca 35 stupňů jsem felinku nechal klapat na volnoběh a teplota pomalu stoupala až nad 110 na cca 112 když v tom sepnul větrák a teplota pomalu mírně klesla pod 110 na cca 108 a větrák vypnul...a pak ta teplota už se držela takhle...chci se ale zeptat...kolik rychlostí má ten větrák?jedenu pomalejší a druhou rychlejší nebo má prostě jen jednu?a jestli by se nedalo na tu saharu dát čidlo který by seplo větrák trochu dřív cca už při 105?aby to zbytečně nelezlo tak vysoko ta teplota a kolik to čidlo stojí...díky
-
Invisible1988 - FK
to právě taky chci udělat dát dřívější čidlo že 110 na sepnutí je docela hodně...jsem se díval ty čidla jsou docela levný kolem 150-200 kč když moc takže pohoda
-
flacek - FK
Jak pisu uz nekolikrat ted jak sou ty paraky tak v kolone a to ze v Praze je jich dost mi vyleze rucicka do vodorovne polohy a tam drzi a jakmile se rozjedu spadne zas na tu carku.Ty cidla kupuju Facet jsou teda asi za 250kc ale fungujou dobre a mel sem ho i na Facku
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 27. kvě 2009 19:16:05, celkem upraveno 1 x.
-
gerrik - FK
Mně to asi fakt dělá jen čidlo, protože auto po pár km dobře topí, to by při otevření na velký okruh tak rychle netopilo, ne?
-
RedmeX - FK
gerrik: ak ti hneď topí malo by to byť čidlom, bolo to tak aspoň u mňa. Na to či je vadné čidlo, je ešte jedna finta. Nechaj teplý motor stáť na voľnobeh a ak ti zapne vetrák niekde okolo 90st. tak je to určite čidlo
(teoreticky môže byť vadné aj oboje, ale to zistíš až vymeníš čidlo...)
-
gerrik - FK
jo, fajn, díky, zkusím. S těma čidlama není problém? Mám na myslí jestli zase tu nebudeme řešit polské, čínské apod 
-
flacek - FK
Ja osobne mam Facet FA 7.5017 spinani 87-82http://www.elitecat.cz/ArticleDetail.aspx?B=1& ... &NodeId=-1
Odzkouseno na dvou autech a spokojenost.Od polaku a cinanu a ja nevim veho bych kupoval max plasty
Odzkouseno na dvou autech a spokojenost.Od polaku a cinanu a ja nevim veho bych kupoval max plasty
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 27. kvě 2009 19:16:43, celkem upraveno 1 x.
-
smazany clen - FK
Ja len nechápem že ked je všetko OK ako tvrdí abdul načo meniť termospínač alebo saharu z 1.6 ,1.9 aj s ventilátorom.Mám takisto Fel 1.3MPI a s tým chladením to je v lete,hlavne v zápchach a nie na dialniciach v Chorvátsku,fakt problém.
-
flacek - FK
Jde spis o pocit.Origo cidlo spina pri cca 95 stupnich a to na chladici takze v tu chvili v motoru je vic jak 100vka. Staci kdyz budes mit sptnou expanzku nebo vicko a pomalu a jiste varis.Takze kdyz cidlo sepne diriv tak toho hrozi min protoze voda v motoru bude tesne pod 100kou asi tak.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne stř 27. kvě 2009 19:17:22, celkem upraveno 1 x.
-
smazany clen - FK
Len reagujem na abdula ktorý odmieta výmenu termospínača za iný.Všetko originál a teploty motora nd 100.Paráda.flacek plne s tebou súhlasím.Treba veciam pomáhať aby sme predišli väčším problémom.Môj názor
-
Abdul - FK
Kde som napísal, že odmietam výmenu spínača ????
Sa preber.Keby si poriadne hľadal a čítal príspevky aj v ostatných vláknach , tak tu nájdeš moju radu o výmene spínača za spínač 1,6.Tu je vlákno : http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... 21&t=11492. Ale čítanie robí asi problémy. Aj tu si predviedol svoje schopnosti. http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =21&t=8092
Navážaj sa do niekoho iného !!!!
Sa preber.Keby si poriadne hľadal a čítal príspevky aj v ostatných vláknach , tak tu nájdeš moju radu o výmene spínača za spínač 1,6.Tu je vlákno : http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... 21&t=11492. Ale čítanie robí asi problémy. Aj tu si predviedol svoje schopnosti. http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... =21&t=8092
Navážaj sa do niekoho iného !!!!
-
Fojc
Mno na mojí feli se dřív teplota držela na 85 stupních pořád, v kolonách nebo ve velkym hicu sepl ventilátor okamžitě poté co to přesáhlo cca 91C a jel než se zchladila zpátky na těch 85C.. Pak se bohužel sekl termostat takže se ani ve vedru neohřála přes 70C, jenom násilím při stojícím autě to stouplo na 80C kdy sepl ventilátor.. Pak jsem koupil novej i s čidlem, a při jízdě se to drží ať se děje co se děje na + - 80C ale když třeba popojíždím nebo auto dýl stojí na volnoběh tak to okamžitě vyleze.. podle VAGu sepne ventilátor v 101 stupních no nevim zdá se mi to docela dost ale chladička neubývá nic takže to asi nevadí

- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
101°C je OK to pro motor nic není.
-
gerrik - FK
Tak jsem to dnes zkusil, a opravdu je to tak. Termostat se otvírá kolem 70 C, a větrák se spustil kolem ty čárky mezi 70 a 110, což je asi 90 C. Tak vám nevím jestli to na léto mám nechat být, aspon se mi to neuvaří. A na podzim že bych vyměnil čidloRedmeX píše:gerrik: ak ti hneď topí malo by to byť čidlom, bolo to tak aspoň u mňa. Na to či je vadné čidlo, je ešte jedna finta. Nechaj teplý motor stáť na voľnobeh a ak ti zapne vetrák niekde okolo 90st. tak je to určite čidlo(teoreticky môže byť vadné aj oboje, ale to zistíš až vymeníš čidlo...)
-
RedmeX - FK
gerrik: ono motor uvaríš aj tak!!!
Lebo to iba budík ukazuje špatnú teplotu, ale realita je iná (o cca 20st. viac), takže to je len ilúzia, naviac ti ide "sýtič" (bohatšia zmes) oveľa dlhšie ako je treba, takže vlastne stráčas na benzíne, v lete to na spotrebe veľmi nevidno v zime hej... (ja som mal v zime s blbým čidlom priemerku v meste 10l, čo je veľa)
inak menil som spolu s čidlom aj vzduchový a palivový filter a motor ide lepšie a kľudnejšie, avšak neviem koľko z toho urobilo práve čidlo...
Lebo to iba budík ukazuje špatnú teplotu, ale realita je iná (o cca 20st. viac), takže to je len ilúzia, naviac ti ide "sýtič" (bohatšia zmes) oveľa dlhšie ako je treba, takže vlastne stráčas na benzíne, v lete to na spotrebe veľmi nevidno v zime hej... (ja som mal v zime s blbým čidlom priemerku v meste 10l, čo je veľa)
inak menil som spolu s čidlom aj vzduchový a palivový filter a motor ide lepšie a kľudnejšie, avšak neviem koľko z toho urobilo práve čidlo...
-
gerrik - FK
No jo, to je fakt. Zítra koupím čidlo, bude výměna
Díky
edit: sakra, proč je někde žluté a někde modré? co to znamená?
edit: sakra, proč je někde žluté a někde modré? co to znamená?
-
gerrik - FK
Kurna, tady neřešíme ventilovou vůli ale teplotu motoru
Moderátoři, kde jste?
Ted pročítám knihu Jak na to, a nechce se mi k autu. Takže tam jsou tři čidla:
1. Termočidlo na chladiči - spíná ventilátor
2. Snímač teploty chladíci kapaliny - u termostatu
3. Snímač teploty pro vstřikování - kombinovaný se snímačem teploty kapaliny - u termostatu.
Takže, protože mi ventilátor spíná, tak je termočidlo na chladiči OK.
Takže musím vyměnit čidlo co je na termostatu, že?
Ted pročítám knihu Jak na to, a nechce se mi k autu. Takže tam jsou tři čidla:
1. Termočidlo na chladiči - spíná ventilátor
2. Snímač teploty chladíci kapaliny - u termostatu
3. Snímač teploty pro vstřikování - kombinovaný se snímačem teploty kapaliny - u termostatu.
Takže, protože mi ventilátor spíná, tak je termočidlo na chladiči OK.
Takže musím vyměnit čidlo co je na termostatu, že?
-
RedmeX - FK
gerrik: jj, je to také čidlo so žltým tesnením (ak máš ešte origo). Keď v predajni povieš, že chceš čidlo teploty motora, dajú ti práve toto čidlo 
-
gerrik - FK
RedmeX: díky. Neviš co stojí origo? Příp. nemůže někdo kouknout do Etky kolik stojí originál?
Ještě jsem slyšel, že když tam dám čidlo z 1,3 klima, tak mi větrák bude spínat dříve, viz nějaký článek: A ještě jedna drobnost nás zaujala: ventilátor chladiče se zapíná až ve chvíli, kdy je ručička teploměru dost vychýlená k červenému poli - neškodí to motoru? "Ventilátor spouští až ve 104 stupních, což neznalého člověka překvapí. U felicií je to běžné, není to závada - i když dlouhodobě to motoru moc neprospívá. Dost lidí to řeší tak, že koupí čidlo teploty chladicí kapaliny z felicie s klimatizací, které spíná dříve, což je k motoru šetrnější,“ vysvětluje Woitsch.
Ještě jsem slyšel, že když tam dám čidlo z 1,3 klima, tak mi větrák bude spínat dříve, viz nějaký článek: A ještě jedna drobnost nás zaujala: ventilátor chladiče se zapíná až ve chvíli, kdy je ručička teploměru dost vychýlená k červenému poli - neškodí to motoru? "Ventilátor spouští až ve 104 stupních, což neznalého člověka překvapí. U felicií je to běžné, není to závada - i když dlouhodobě to motoru moc neprospívá. Dost lidí to řeší tak, že koupí čidlo teploty chladicí kapaliny z felicie s klimatizací, které spíná dříve, což je k motoru šetrnější,“ vysvětluje Woitsch.
-
RedmeX - FK
gerrik: cenu origo neviem, ja som kúpil aftermarket... ale u vás v ČR stojí neorigo okolo 150 kaček, čo je super
a neviem či si teraz nemýliš dve rôzne veci. To čidlo čo ti treba merá teplotu kvapaliny pre budík v aute a rj, nestará sa o zapnutie ventilátora.
Čidlo na zopnutie ventilátora je myslím pred vstupom do chladiča vľavo. Ak cheš aby ti ho skôr spínalo vymeň ho, je kopec rôznych čidiel s rôznymi teplotami zopnutia...
a neviem či si teraz nemýliš dve rôzne veci. To čidlo čo ti treba merá teplotu kvapaliny pre budík v aute a rj, nestará sa o zapnutie ventilátora.
Čidlo na zopnutie ventilátora je myslím pred vstupom do chladiča vľavo. Ak cheš aby ti ho skôr spínalo vymeň ho, je kopec rôznych čidiel s rôznymi teplotami zopnutia...
-
flacek - FK
Pokud pojedes v diskusi nahoru daval sem nekolikrat jake cidlo dava aby to spinalo driv.Jinak Cidlo na chladici ( v levo dolu ) spina jen ventilator nic vic. Cidlo na termostatu je jak pro budik tak RJ ktere udava teplotu vody.gerrik píše:RedmeX: díky. Neviš co stojí origo? Příp. nemůže někdo kouknout do Etky kolik stojí originál?
-
gerrik - FK
Tak dneska jsem zajel pro nové čidlo, je to origo Škoda. Co mně překvapilo že nemělo ten žlutý kroužek
Čidlo za 170,- a těsnění za 30,- Dal jsem to tam a šlape to, takže ok. Taky mně překvapil trochu jiný tvar čidla, origo 1998 měli jinak dělaný spodek. Ted mně spíše bude trápit olej ve vodě
vždy se v nádobce udělá mastný okraj