Jaké tlumiče ?

smazany clen - FK

Re: doporucte mi prosim nove kvalitni/pohodlne/levne tlumice

Příspěvek od smazany clen - FK »

Jenže ne limuzinové, ale Pick Up-ové.

Ty limuzinové jsou strašně měkké a tím je i jízda málo komfortní.

Je nesprávný názor, že čím měkčí tlumič, tím pohodlnější jízda.

Pokud kolo propruží a tlumič za moc nestojí, přenese se pohyb kola skoro celý přes péro do pohybu karoserie.

To péro má zase snahu vypružit - měkký tlumič tomu moc nebrání - a tím je pohyb karoserie větší.

Pokud část pohybu kola - nahoru i dolů - absorbuje tlumič - musí být tvrdší - do pohybu karoserie se toho nepřenáší tolik.

Takže pak nerovnosti - pohyby kol - absorbují tlumiče a karoserie se moc nahoru a dolů nehýbe.

To je komfortní podvozek a ne, když jsou tlumiče měkké.

Pochopitelně, že když to s tvrdostí tlumičů přeženu, není to komfortní taky, ale od toho jsou ty Pick Up-ové tlumiče ještě kilometr daleko.
smazany clen - FK

Cau a pasuju tie pickupove tlmice na 1,9d combi? predne aj zadne?
smazany clen - FK

Tonda-B píše:Jenže ne limuzinové, ale Pick Up-ové.

Ty limuzinové jsou strašně měkké a tím je i jízda málo komfortní.

Je nesprávný názor, že čím měkčí tlumič, tím pohodlnější jízda.

Pokud kolo propruží a tlumič za moc nestojí, přenese se pohyb kola skoro celý přes péro do pohybu karoserie.

To péro má zase snahu vypružit - měkký tlumič tomu moc nebrání - a tím je pohyb karoserie větší.

Pokud část pohybu kola - nahoru i dolů - absorbuje tlumič - musí být tvrdší - do pohybu karoserie se toho nepřenáší tolik.

Takže pak nerovnosti - pohyby kol - absorbují tlumiče a karoserie se moc nahoru a dolů nehýbe.

To je komfortní podvozek a ne, když jsou tlumiče měkké.

Pochopitelně, že když to s tvrdostí tlumičů přeženu, není to komfortní taky, ale od toho jsou ty Pick Up-ové tlumiče ještě kilometr daleko.
docela si mi vnuknul zajimavou myslenku ale mam ABS ma na to nejaky vliv? ses si jiste ze tam pudou?? nerad bych kupoval neco zbytecne
Dewiloo

Příspěvek od Dewiloo »

mozem sa spytat ? som nasiel na nete tlmice znacky VIKA ...co su to zac ?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Kein píše: docela si mi vnuknul zajimavou myslenku ale mam ABS ma na to nejaky vliv? ses si jiste ze tam pudou?? nerad bych kupoval neco zbytecne
No jistě, že tam půjdou, třeba zadní si můžeš položit do kufru a chodit se na ně dívat :lol: :lol: :lol: pickup má jinou zadní nápravu ;) A přední se většinou berou podle motoru, jelikož má každý jinou hmotnost, jinak dobrý a za výbornej peníz máš tady:
http://www.carcentrum-mb.cz/cs/akce/spo ... -perovani/
smolik

Re: kayaba vs sachs

Příspěvek od smolik »

Já mám na felde kayaby/červený plyno kapalinový/ a jsou dost dobrý ale jestli chceš něco měkčího tak naše Ateso nebo Sachs. Kayaby jsou trochu tvrdší,ale super drží stopu.
bitmap - FK

Příspěvek od bitmap - FK »

Danis píše: Možná tak japonský název, toť vše. Třeba zadní na Feldu jsou made in Czech.
Sachs nebo Kayaba, vždyť je to stejný - hrůza. Jen a pouze Atesa.
Co je pravdy na tom, ze z puvodni firmy Ateso, ktera dodavala tlumice do prvomontaze, uz zbyl jen obchodni nazev, vsechno to vyrabi Monroe a co neprojde testy aby se prodavalo jako Monroe, tak se prodava jako Ateso?
Moje zkusenosti s Atesy (z mototechny, ne original skoda) by tomu odpovidaly - 30,000km poklidneho jezdeni a konec.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Už je to sice OT, ale na netu jsem našel u Štangla březnovou nabídku cenovehity-11-2008-nahled-136.pdf , kde má Kayaba.

Přední tlumič pérování
kapalinový
KYB
KATALOGOVÉ ČÍSLO: 633835
Škoda Favorit/Felicia - ABS
839,-

Zadní tlumič pérování
kapalinový
KYB
KATALOGOVÉ ČÍSLO: 441800
Škoda Favorit/Felicia
699,-

Přední tlumič pérování
plynokapalinový
KYB
KATALOGOVÉ ČÍSLO: 333835
Škoda Favorit/Felicia - ABS
959,-

Zadní tlumič pérování
plynokapalinový
KYB
KATALOGOVÉ ČÍSLO: 341800
Škoda Favorit/Felicia
829,-
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
nemik - FK

Poradte tlumiče

Příspěvek od nemik - FK »

V nejbližší době se chystám koupit nové tlumiče a hledám to nejlepší a nejlevnější řešení. Prosil bych Vás tímto milí kolegové o radu. Jak říkám chci to nejlevnější a aby to najelo nějaké ty kilometry. Takže se Vás zeptám :

- Jaké jiné řešení kromě tzv. dovozů (polská či čínská výroba)?? do toho se mi moc nechce jít
- co si myslíte o originálních tlumičích přímo na feldu?(mám takové tušení že se dělají na slovensku)
- popř. poraďte nějakou značku. Jsem ochotný dát max. 1000kč za jeden přední :P

někde jsem četl že moc nedoporučují SACHS. Co vy na to?
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Re: Poradte tlumiče

Příspěvek od DuDe »

Ja bych doporučoval MONROE nebo ATESO . . . Ceny jsou do 1000,-

mrkni sem . . .
http://www.autodilykrc.cz/eshop/skoda/f ... j=tlumi%E8
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Jako píše kolega. ATESO - měli by být pořád dobré jako dříve nebo Monroe Reflex. SACHS jsou myslím slováci, někdo říká že dobré, někdo že ne, ale podle ceny, to bude spíše horší typ. Takže : ATESO či MONROE :)
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
nemik - FK

Takže jsem si volal ceny a vychází to takto :

Ateso - 892,- kč
Monroe - 1080,- kč

Asi to nebudu hrotit a půjdu do těch Ateso. Doufám že neudělám nějak zle.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

jsem jednou dával na auto tlumič ATESO a odešel během dvou měsíců dvakrát a pak až ten třetí byl v pořádku a teď drží... Takže nevim, jak na tom bude kvalitou..
nemik - FK

Jako čekal jsem že mi někdo napíše že atesa jsou na nic,ale tak ono záleží asi konkrétně na kuse. Stejně tak vadný může být jakýkoliv jiný tlumič...monroe atd.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Asi tak. ATESA jsou vlastně takřka originál díl, takže pokud chceš sériové tlumiče, tak je to dobrá volba. Hlavně to není žádná čína, polsko apod.
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
birko2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od birko2 »

Pred mesiacom som menil komplet všetky, rozmyšlal som nad kayba,monroe a naostatok som tam dal originalne od vyroby ,čiže ateso,zatial som spokojny a o kvalite si myslím ako natrafiš,aj monroe ti može odijst po pol roku ,alebo bude nezmar a vydrži roky,niekto chvali tie iny druhe,ja som dlho vahal mam 100 000 km,ked vydržia aj tie tolko ako stare od vyroby budem spokojny,takže tak....
Felícia is the best !!!JPači sa mi dizajn Felície a preto jej budem verný !!
Felícia 1.3 MPi,40kw,červena,LPG.10.1999
Fabia combi 6Y 1,4MPi 57kw chip Cimbu r.v.10.2002...Model 2003....od 11.3.2010 LPG sekv.Lovato Fast 01..
Moja felícia http://birko2.rajce.idnes.cz/Moja_Felda/
POPRAD http://www.ukazto.com/?id=1584879&klic= ... &overall=1
Mylen

Příspěvek od Mylen »

v predu monroe a v zadu origo ateso :D auto bolo kupene pred 2 rokmi a uz tam tie monroe boli a stale pekne "sicia" :D aj tlmia perfektne, ziadne "hombanie".... a cudujem sa, ze v zadu su tiez dost trvde... km 190tis pri kupe malo 160tis
a este k tym zadnym, niesu vobec ani zhnite ani roztecene... ;)
Felicia 1.3MPi LX ;-)
nemik - FK

POdle mého názoru těma Atesama nemůžu nic pokazit, nějak dovoz nepřipadá vůbec v úvahu a moc peněz do toho vrážet nehodlám. Takže děkuju za pomoc s výberem.
RE5PECT - FK

Příspěvek od RE5PECT - FK »

JJ atesama nic nepokazis,ja je mel uz na dvakrat,poprve vydrzeli hodne ale pak podruhe jednomu praskla ta miska co drží pružinu ale to byla prostě vada na jednom,všecky ostatní ok,ted je mám zase na nové feldě a super! ;) sry ale blbne mě kvávesnica :D :D
smazany clen - FK

Já mám na krátké Feldě ty klasické originál tlumiče. Jak se na autě projeví když tam dám třeba ty MONROE?
Auto bude líp vstřebávat nerovnosti a nebude tak skákat? Tzn. podvozek bude mít modernější charakter jako mají třeba jedničkové Oktávky? Nebo jak se to projeví.

Přední mám
Sachs - super touring 100 667 (120) => to jsou nějaké základní tlumiče za 500 kč kus
Zadní
Škoda - Tlumič 588 44 => to je taky nějaký obyč

Jaké tlumiče by jste doporučili na zadní a pření nápravu? Asi ty monroe, ne?
sigmen - FK

Tlumiče Lip od QH

Příspěvek od sigmen - FK »

Máte někdo tlumiče Lip od HQ?
Metiu
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumiče Lip od QH

Příspěvek od Metiu »

mame ..

auto bolo kupene ked malo 75tis km , teraz ma 140tis

tlmice uz boli nasadene (nevedno kedy boli menene)
zo zaciatku aj fungovali , poslednych 30-40tis km uz len trieskaju o dorazy..
sigmen - FK

Re: Tlumiče Lip od QH

Příspěvek od sigmen - FK »

To docela jde.Nechal jsem si je nainstalovat.Koukal jsem,že moc v prodeji nejsou,tak mě zajímá co mě čeká.Mám plynokapalinový Gas Tec. :)Díky za odpověď ;)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Já jsem si namontoval Atesa. Hned nové jsem je nechal změřit a už to nebylo stoprocentní. Mám na nich najeto asi 15k km a už to zase mlátí přes každou díru tak jako před výměnou. Na silnici to ale sedí pořád dobře.
Na tátovo Favo jsem dával Monroe, Má na nich najeto tak 20k km a jsou pořád docela OK. Bohužel Monroe dělá jenom jedny tlumiče nehledě na typ Feldy a to mne od nich odradilo. Měl jsem je tam ale asi dát.

Příště ale asi vrazím prachy do originálů. Manželka je má na autě a je to proti Atesu úplně něco jiného. Přes díru to jenom žďuchne, žádná rána.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Já bych řekl že originál je Ateso.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Originál je Ateso. To ale neznamená, že Ateso pod svou značkou prodává přesně to samé jako to co dodává škodovce. Škodovka požaduje nějaký standart a to si vyrábějí pro sebe klidně trochu "odlehčí". Např. se stačí podívat třeba na kvalitu povrchu brzdových pístů originálních a toho co se prodává jako Lucas.

Původní tlumiče jsem na autě měl 100k km a tohle tam nevydrží víc jak 30.
Matalion - FK

Rada jaký podvozek za co nejlepší cenu

Příspěvek od Matalion - FK »

Ahoj rad bych si koupil sportovní podvozek ale moc se v tom nevyznám proto se ptám Vás zkušenějších jaký podvozek a kde ho sehnat pokud možno co nejlevěji.
diky moc za každou radu
Mc Cali
Kontaktovat uživatele:

Re: Rada jaký podvozek za co nejlepší cenu

Příspěvek od Mc Cali »

Tlumiče s pružinama HP Sporting.
Když koupíš na inzerát jeté, dáš za ně tak 5 - 6 k.
Miluju Feldu 1,6.......je to vlk v rouše beránčím. o:)
Matalion - FK

no to by bylo super jenze je ted nikdo neprodava:o) jinak hp dela hodne druhu tlumicu zajimalo by me jaka volba je nejlepsi
chci aby se auto nehoupalo
drzelo v zatackach
a aby bylo o neco vic snizeny
Mc Cali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mc Cali »

Sporting jsou ok. Je to akorát. Dobře seděj a tvrdost je snesitelná.
Racing držej líp, ale jsou už moc tvrdé na můj vkus a na každodenní ježdění.
Snížení jde u obou.
Miluju Feldu 1,6.......je to vlk v rouše beránčím. o:)
Matalion - FK

pak jsou tusim hp tuning a ty maj 6 drazek misto 4 no ale me by stacili myslim jen 4 uz tak to mam dost dole
Hanuš
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hanuš »

Sportingy jsou podle me vyhovujici pro denni jezdeni a ne na zadnou divocinu. Oproti klasickym tlumicum jsou tvrdsi. Pak jsou tu treningace, cenove polozeny jinde. Ale ty uz maji prograsivni pruzinu. Nejel jsem v nich, ale budou uz urcene pro hobby vrchare a amaterske rally zavodniky. Aby mi jim to auto drzelo dostatecne. Takze jsou asi tvrdsi. Ale na bolest v zadech ti staci Sportingy a jizda po dlazebnich kostach :lol:
Dobre auto nepoznas po ctvrt mili, ale po dvaceti letech!!!
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

Sportingy jsou dostačující,auto jsem s nimi nikdy neutrhnul a drží jak přibitý,tréningáče jsou už dost tvrdý na denní ježdění
Matalion - FK

vidim ze kazdy ma jiny nazor nrjlepsi je rozbit prasatko a vyzkouset vsechny :D skoda ze nemam takove velke prasatko. jinak nevíte kde se teda daj sehnat třeba ty sporting fakt za luxusní cenu?? nebo lehce jete??
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

No nový levnější neseženeš a jetý jsou o náhodě,já ty moje náhodou sehnal za 4 000 s 30 000 najetými KM
mause
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mause »

ja jsem koupil z vepřova.. přes aukro... cena 1400.. a zadky jsou po repasu a mají naběháno 30 000.. a předky 80 000 tet jen čekám až se mi vrátí z repasu... chce to jen čekat a hledat na netu.. osobně bych měl velkej problém dát za ně 10 000 kachlí :-)
bylo: felinka lechce poladěná...Myška
je: octule v kombajnu 1,9 tdi ALH zatím 66kw/90 hp + SPRINT 769...Chrochtadlo
:-)
http://www.youtube.com/watch?v=cIemgwmRgxk
Jawinka 350/638 -> 639
hranatá felicie - červený drak
SatandaS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SatandaS »

Clapi co si myslíte o zadních ltumičích značky Kamoka? http://www.autodily-skalka.cz/tlumic-pe ... t-felicie/ díky za připomínky ;)
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Cena je hodně zajímavá ,ale o tehle značce jsem teda ještě neslišel . Možná bych se raší držel nějakých osvědčených značek .
Pjotr - FK

Příspěvek od Pjotr - FK »

Nemáte někdo zkušenost s touto značkou? http://auto-doplnky.com/eshop/autodily/ ... 33835.html
Chystam se uz chvili na vymenu,zatim aspon prednich tlumicu.Sice me nepripada ze by se auto nejak moc houpalo nebo nesedělo ale blizko baraku mam kousek cesty z panelu potazenych asfaltem,takže jsou mezi nima nerovnosti a když přes to jedu mlátí to jak divé.
Když tady čtu že ATESO klepe uz po 15kkm,tak nevim co zvolit.Asi bych už neřesil jestli bude jeden tlumič stát 900 nebo 1200kč.Spíš ať to chvíli vydrží.15kkm najezdím tak za rok,no a řesit vždy po roce tlumiče by mě asi trefilo..
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Poklona pánové! O výrobcích a typech tlumičů vím jen něco málo okrajově, protože mám stále původní a tak jsem to neřešil. Pomalu se už ale začínají ozývat. V dohledu asi jednoho roku půjdou vyměnit. Moje otázka je: jaké by jste mi doporučili s tím že na podvozku nechci šetřit a chci aby vydrželi opravdu hodně ( na ceně nesejde ). V obchodě mi řekli, že lidi hodně berou AL-KO a dosud ber reklamace...
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Já mam s monroe špatné zkušenosti, ty snad tekly jak jsem je narval na auto :lol: co jsem měl do teď nevim, musel bych se někde kouknout do papíru, ale měli najeto přes rok a pohoda, teď však putovali ven a místo toho HP a klasika už na auto nepujde.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Já bych volil buď Kayaba nebo bilstein.AL-KO jsem dával na dodávku a moc dlouho nevydržely.Kayaby jsem montovával na feldy běžně.Vydržely a tlumily.A Bilstein sem měl já než jsem dal HP a byly supr.
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Monroe nechci. Když předepisujou na Fáčko a Felinu stejný tlumič tak v tom čuju nějakou boudu.
HPčka nevim no ... musel bych o tom hlouběji popřemýšlet a hlavně se v takovém voze projet abych pak nebyl zklamené.
Bilstein jsou mi sympatický. Jaký je rozdíl mezi kapalinovým a plynokapalinovým tlumičem? Na webu píší " dvouplášťový plynokapalinový tlumič " :?
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Samotný plynový snad ani není.Teda myslím.Jinakfeli má stejné tlumiče jak favorit,tak bouda to není. ;)
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Ano to vím, ty nápravy jsou téměř totožné. Stejně se mi to moc nelíbí dát na auto s motorem 1.9Dehet stejnou jednotku jako na auto s motorem 1.3 benzin, který je o pár desítek kilo lehčí.
Nezná někdo cenu celé sady těch Bilsteinů?
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Mne vyšla celá sada kolem 6000 kč.
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Jo to by šlo.
... ještě mě tak napadá..jak se vlastně poznají špatný tlumiče?

Já vycházím z tohoto: auto při přejezdu přes nerovnosti typu blato od traktoru nebo menší ale častý jamky poskakuje a celé se třepe, dále už při průjezdu zatáčkou nedrží stopu tolik co třeba minulý rok, v porovnání s jinýma feldama se auto dost houpe při nerovným povrchu ( a to mám stabilizátor, sousedova bez stabilizátoru tohle nedělá ), no a v zimě jsem měnil horní silentbloky v miskách, ty byli vymačkaný a samotný tlumiče šli zmáčknout malíčkem (cca 5 čísel ) ...
Mylen

Příspěvek od Mylen »

tlmic stlacis pomerme lahko..... TLMI smerom hore, cize ked ho roztahujes musi ist tazko ;)
Felicia 1.3MPi LX ;-)
Hans - FK

Příspěvek od Hans - FK »

Roztáhnout šel špatně, ale nerovnoměrně .. jaksi trhaně, cukalo to a čvachtalo. A z levého trochu unikal olej.. :!:
Pjotr - FK

Příspěvek od Pjotr - FK »

Tak jsem si zjistoval ceny bilsteinu,natrefil jsem na aukru na cloveka (firmu) co je nabizel na jine znacky vozu.Po mem dotazu na feldu 1.3mpi r.v.98 me bylo sdeleno ze sada pro toto auto vyjde 3700kc + posta.Zaruka 24mesicu.Dobra cena,nemyslite? Pujdu teda do nich,snad budou v pohode.
Odpovědět