NAPINACI KLADKA (NE ROZVODU)

MPi 1AV
AEE
smazany clen - FK

Re: NAPINACI KLADKA (NE ROZVODU)

Příspěvek od smazany clen - FK »

No asi to budu muset sundat a změřit. Abych tam právě sehnal skf, tak počítám že to bude na objednávku tady u nás, protože zatím všechny skf co jsem sháněl měli jen na objednávku. Tak aby mi pak právě auto nestálo.
smazany clen - FK

Poku bys ty nebo nějaký tvůj známý jel přes Hlinsko,Pardubice nebo Náchod,tak v MATERIA je mají hned.Já je kupoval u nás v Pardubicích.http://www.firmy.cz/detail/200407-mater ... mesti.html
Chlápek tam byl děsně ochotnej,navíc měl vystudovanou automobilní SŠ a ještě ho to bavilo,takže jsem tam prožvanil skoro hodinu.Měli tam i kvalitní ložiska do předních i zadních kol,atd.
smazany clen - FK

Tak jsem dnes tu kladku sundal a zjistil že tedy opravdu le to ložisko špatný a že to chrastí když se to protáčí, od čehož asi při těch točkách a zatížení jde ten pískot. Co je ale horší je to, že ta kladka je naprosto jiná než na 1,6, takže to nemá žádný nýty a podobný blbinky díky kterým by to šlo lehce vydělat a vyměnit.
Vypadá totiž přesně takto: Obrázek

Takže je to přímo nalisované ložisko v plechovém kolečku. Našel jsem o tom stránky nějaký polský, kde týpek píše, že to ložisko co tam je (FAG 800919A) odpovídá 6203, ale asi to nebude nejlehčí nějak vyměnit. Teoreticky by to mělo jít vyťuknout a zase dát zpět, ale nejsem si tím úplně jist jak to půjde. Takže teď řeším co s tím.
Ještě jsem našel že v jednom shopu prodávají tu kladku jako ve výprodeji skladu za 500,- (sleva ze 1700,-), takže jestli spíš nepořešit jestli to fakt za ty peníze mají a dají. Ale aby to nakonec nebyl nějaký totální šunt. No nevím, teď babo raď.
smazany clen - FK

jesti je to tam jenom nalisovaný,tak bych vzal kus hodně tlustý fošny,přímočarkou nebo korunkovým vrtákem bych vyříznul o něco menší kruh a zkusil bych to z citem vylisovat.Jestli to má pertl,tak se s tím nedá nic dělat.To bych za 500Kč vzal ten výprodej.Nebo,jestli znáš soustružníka,tak ať ti to vysoustruží z hliníku a koupíš do toho akorát to ložisko.Musí se to ale nepatrně podtočit,aby to šlo lisovat fest(aby to tam jen tak volně nespadlo).Já z tý fotky nepoznám,jestli to má pertl nebo ne.
Ctělo by to při focení víc světla.Dej vědět........... :|
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Zbyšku a z jaký je to motorizace?
smazany clen - FK

Ivarek píše:Zbyšku a z jaký je to motorizace?
To je z 1,9d. Jinak přesně stejný kladky mají i VW Polo a Ochcávka a Fábia i na motorech 1,4 a 1,0.

Jinak teda z druhé strany co nejde na tom obrázku vidět je vylezlá část toho vnitřního náboje, který prochází ložiskem a přez něj by mělo jít ložisko snad v pohodě vylisovat ven. Pak to z toho starýho dostat ven, nalisovat do novýho ložiska a nové ložisko nalisovat zpátky. Uvidím jestli se mi podaří zítra sehnat to ložisko vůbec. Jestli ne, tak se asi naseru a projedu se do strakonic pro tu celou kladku.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Zbysek píše: To je z 1,9d. Jinak přesně stejný kladky mají i VW Polo a Ochcávka a Fábia i na motorech 1,4 a 1,0.

Jinak teda z druhé strany co nejde na tom obrázku vidět je vylezlá část toho vnitřního náboje, který prochází ložiskem a přez něj by mělo jít ložisko snad v pohodě vylisovat ven. Pak to z toho starýho dostat ven, nalisovat do novýho ložiska a nové ložisko nalisovat zpátky. Uvidím jestli se mi podaří zítra sehnat to ložisko vůbec. Jestli ne, tak se asi naseru a projedu se do strakonic pro tu celou kladku.
Aha,já myslel jestli to není z 1,3 ky,(zmátlo mě že to je v tématu o 1,6 a psals že to není jak 1,6ka),taky bych rád tu kladku resp pokud by šlo jenom ložisko časem vyměnil a myslel jsem že nebudu v tomhle průkopníkem. ;)
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Zbysek píše: To je z 1,9d. Jinak přesně stejný kladky mají i VW Polo a Ochcávka a Fábia i na motorech 1,4 a 1,0.
No bojím se, že to tak snado vyměnit nepůjde. Jestli to není zrovna ta kladka s ložiskem co pro ně nění náhrada ložiska (to mě říkal kamoš mechanik, že je to u Oktávek). Prý tomu typu ložiska nic neodpovídá.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
smazany clen - FK

Tak jsem zagooglil a našel tyhle polský stránky.Podle rozměrů,co tam píšou je to jednoznačně 6203. :lol:
http://skoda.autokacik.pl/pages/zrobsam ... linowy.htm ;)
smazany clen - FK

Jo, to jsou ty polský stránky co jsem taky našel. Teď jsem přijel z prodejny a i v katalogu má to staré označení 800919A co je v tom originál FAG převedeno na 6203. Takže jelikož neměli od skf, tak jsem vzal rovnou to od FAGu. Je to 6203 2RSR . Takže odpoledne to půjdu zkusit vylisovat a nalisovat a uvidí se jak to půjde.
smazany clen - FK

Zbysek píše:Jo, to jsou ty polský stránky co jsem taky našel. Teď jsem přijel z prodejny a i v katalogu má to staré označení 800919A co je v tom originál FAG převedeno na 6203. Takže jelikož neměli od skf, tak jsem vzal rovnou to od FAGu. Je to 6203 2RSR . Takže odpoledne to půjdu zkusit vylisovat a nalisovat a uvidí se jak to půjde.
Tak držím palce a dj vědět!Obrázek
smazany clen - FK

Tak je vyměněno. Ložisko tedy použito to co jsem psal: FAG 6203 2RSR. Z kladky jsem vylisoval ve svěráku staré ložisko přes ten náboj co ním prochází a na jedné straně má osazení, takže při vylisovávání tlačí před sebou ložisko ven. Ideálně se to vytlačuje ořechama z goly, protože pěkně sedí na velikosti. Asi nejhorší je sehnat nějaký kousek trubky vnějšího průměru té kladky, aby se to dalo podložit a vytlačit ložisko až ven. Takže to je asi tak největší problém při této výměně, protože to potřebuje vylisovat celkem velkou silou a těžko se to tak něčím jiným vypodkládává. No a pak už nezbývá než opět pomocí ořechu vylisovat ten náboj z vyndaného ložiska a dát ho do nového. V tom je taky maličko zádrhel, protože ač jsou to ložiska stejného typu a dokonce od jednoho výrobce, tak ten náboj se po nasazení do nového celkem volně protáčí. Takže přichází na řadu důlčík a na náboji nadůlkovat dírky, aby se tím po nalisování do ložiska pevně spojily. Pak nalisovat ložisko zpět do kladky (tu nejdřív pořádně vevnitř očistit a namazat ať to jde pěkně). Takže nejdřív nalisovat o šířku ložiska ve svěráku a pak to dolisovat až na požadovanou hloubku pomocí velkého ořechu přes vnější kroužek. Pak už jen opět našroubit zpátky na motor, nasadit řemen a hurá, jede to jako nový.
Tedy verdikt zní: LOŽISKO V NAPÍNACÍ KLADCE DRÁŽKOVANÉHO ŘEMENU U FELICIE 1,9D JDE V POHODĚ ZA CHVILKU VYMĚNIT.
Jinak cena těch ložisek u nás je 125kč (jak fag, tak skf)
smazany clen - FK

Paráda,dobrá práce.Hlavně,že člověk zjišťuje,že si vystačí a že nemusí podporovat značkový zloděje!
Obrázek
smazany clen - FK

No tak hlavně má pak člověk radost že si za ušetřený balík peněz může skočit třeba na pivko (jéé, těch by bylo :D ).
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Tak ahojte.... budu se chystat na výměnu toho ložiska a tak se chci zeptat šlo by to snýtovat nějakými z těchto dvou kleští? http://www.vintrich.cz/kleste-nytovaci- ... extol.html
http://www.vintrich.cz/kleste-nytovaci- ... extol.html

Jinak opravdu tam dáváte ocelové nýty? Otec říkal, že prej ty se dělaj za tepla že prej to asi moc dobře nepůjde.... Tak co vy nato? Jo a jsou vůbec možné ty kleště? Aby když se to snýtuje těma kleštěma ten nýt nějak nepřekážel při točení kladky. Nebo jen z jedné strany té kladky ty nýty musí být fakt placaté aby to nepřekáželo?

Omluvte moje asi blbé dotazy, ale než se do takové věci pustím chci mít opravdu jasno, protože se mi občas stává že se posere všechno co může....už tak dost natom, že mám strach ze sundání toho řemenu a povolení té kladky :oops:
smazany clen - FK

Tak bohužel,tyhle kleště jsou na trhací nýty a to je úplně něco jinýho.Tam je strašně málo místa.Jedině to potom ještě zkusit dodatečně rozlisovat ,ale nevím,nevím.Navíc to nejde ani obrousit,protože se tam nedostaneš. :?
Jurka - FK

JoS píše:Tak bohužel,tyhle kleště jsou na trhací nýty a to je úplně něco jinýho.Tam je strašně málo místa.Jedině to potom ještě zkusit dodatečně rozlisovat ,ale nevím,nevím.Navíc to nejde ani obrousit,protože se tam nedostaneš. :?
Notak to bude fakt sranda teda.... jinak ty ocelové nýty půjdou teda rozlisovat v tom svěráku v pohodě? Mám se připravit na něco pekelnýho?
smazany clen - FK

Ne,tak hrozný to zase není.Hlavně to chce velkej svěrák,abys to mohl vždycky dotahovat na krev.Na první stránce tohohle tématu je v CODE celej ten návod ze starýho fóra,tam máš napsáno,co všechno budeš potřebovat,na jakou délku si ty nýty předem uříznout,atd.Hlavně nešetřit a koupit opravdu solidní ložisko.Je to neuvěřitelně namáhaný.
Jurka - FK

Už někdo z Vás oddělával celou tu napínací kladku myslím ne jen kladku ale ten celý mechanismus i s kladkou? Jak na to? Jinak koukám po řemenu..mám jen posilovač řízení a koukal sem už na hafo výrobců a někteří udávají délku 1063mm někteří 1065mm a nekteří 1070mm našel sem si podle etky přesné číslo dílu a na skoda-dily.cz kouknul http://www.skoda-dily.cz/index.php?acti ... 30.145.933 a to je německá prvovýroba a 1070mm, ale zase kdybych chtěl GATES na autokelly tak ten má 1063mm, ale zase je 2x dražší, tak nevím... se škoda-díly mám velmi dobrou zkušenost, tak by to mělo být asi OK ne?
smazany clen - FK

Jurka píše:Už někdo z Vás oddělával celou tu napínací kladku myslím ne jen kladku ale ten celý mechanismus i s kladkou? Jak na to? Jinak koukám po řemenu..mám jen posilovač řízení a koukal sem už na hafo výrobců a někteří udávají délku 1063mm někteří 1065mm a nekteří 1070mm našel sem si podle etky přesné číslo dílu a na skoda-dily.cz kouknul http://www.skoda-dily.cz/index.php?acti ... 30.145.933 a to je německá prvovýroba a 1070mm, ale zase kdybych chtěl GATES na autokelly tak ten má 1063mm, ale zase je 2x dražší, tak nevím... se škoda-díly mám velmi dobrou zkušenost, tak by to mělo být asi OK ne?
Teď tam mám 1063 o kterým říkají,že je to origo délka a je to OK.Předtím jsem tam měl 1076 od fy Gufero o kterým mi řekli,že tam patří a bylo to taky OK.Ta kladka má pružný napínák a ten ty tolerance ,,spolkne". :) :)
Jurka - FK

Jo díky to si mě uklidnil... jinak nevíš ještě jak se vyndává ta kladka celá? Já na to koukal do ETKY a mělo by to držet z druhé strany na jednom šroubu, ale to mi přijde nějaký divný, že by jen jeden šroub na to jaký tam působí síly?
smazany clen - FK

řeknu ti to jednoduše:Všechny nové plastové kladky včetně napínáku jsou aušus!Přizná se,že spůsob vymontování celýho napínáku jsem taky úplně nepochopil.Ale na druhou stranu,vyměň jako já jenom to ložisko.V nejhorším případě odvez tu kladku do servisu,ať ti tam to 6203 vymění.Je zajímavý,že Golf 4 má pořád stejnou kovovou kladku.Pročpak asi? :)
Jurka - FK

JoS píše:řeknu ti to jednoduše:Všechny nové plastové kladky včetně napínáku jsou aušus!Přizná se,že spůsob vymontování celýho napínáku jsem taky úplně nepochopil.Ale na druhou stranu,vyměň jako já jenom to ložisko.V nejhorším případě odvez tu kladku do servisu,ať ti tam to 6203 vymění.Je zajímavý,že Golf 4 má pořád stejnou kovovou kladku.Pročpak asi? :)
No já právě budu mít celej komplet SKF, takže to by mohla bejt kvalitka zase no... a nechce se mi dávat zase jen kladka nová SKF na starý napínací mechanizmus
smazany clen - FK

Ten mechanizmus tady bude a my už budem dávno po smrti. :)
Jurka - FK

Mám takovej dotaz ohledně drážkového řemenu na 1.6ku.... v chytré knížce čtu, že se řemen musí dát podle šipky jeho pohybu, ale já mám novej řemen doma a hovno na něm teda vidím... a stejně mě to přinde jako blbost.. Co vy na to?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Dej ho jak tě napadne. Musí se dát bacha jenom u ojetého, aby se neotočil.
smazany clen - FK

Informacia pre zaujemcov o lozisko 6302-2RSH/C3 cena za 1ks = 143sk + DPH, predava http://www.loguma.sk za 220 Sk aj s postovnym dobierkou. Slusne a rychle jednanie, dorucene za 24 hod. Doporucujem. :)
Jurka - FK

Tak po dlouhé době zase oživuji toto vlákno.... už sem si řekl, že mi vadí jak mi ta kladka šustí a chtěl bych v tom vyměnit to ložisko v té kladce no ale já na to nemám potřebné vybavení ani čas, tak se chci zeptat někoho z Vás kdo už ste to dělali, jestli by mi to nějak neudělal? Že bych poslal kladku + nové ložisko poštou a pak by mi to po slal zase někdo hotové zpět... Samozřejmě že ne zadarmo!!! Co vy na to?
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

já na to půjdu o víkendu, tak ti to nafotím. podle toho co čtu, na tom nic není, pokud jsi trochu šikovnej :) Jde v podstatě jen o to, dobře roztemovat ty tři nejty :)
Jurka - FK

Jo dobře tak to všechno nafoť všechen matroš co ktomu třeba a postup atd... budeš moc hodnej...díky
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Jurka - FK

Jo to je ono.... Ale je to nějak podezřele levný a tady tohle kolečko z plastu bych nekupoval....
smazany clen - FK

To kolečko z plastu není nic moc.To už mám taky za sebou.Navíc se mi nelíbí to označení německá prvovýroba,protože ještě čtyřkový Golfy to mají kovové.Nepočítej s tím,že to ložisko v ní bude SKF nebo FAG.Bude mít pěknej vakl.Dá se koupit za 500Ká samotná rolna,ale je zase plastová a nevejde se do původního napínáku.Nejdřív musíš koupit tenhle celý a potom už můžeš každý rok měnit plastovou rolnu.To už se opravdu vyplatí. :twisted: :(
smazany clen - FK

Jestli se toho tak bojíte,(já se taky bál-a hodně),tak si nejdřív sežeňte tu rolnu nebo celý napínák z vrakáče,zrepasujte kvalitním ložiskem,vyzkoušejte jestli nedrhne a pak to v klidu vyměňte.To starý zase zrepásnete a tak pořád dokola.Příště už to budete dělat na zakázku ostatním. :)
Jurka - FK

No já mám právě ten napínák s tou plastovou rolnou a v tom Turecký ložisko a když sem to tam dal, tak to šustilo daleko víc než to co sem tam měl, tak sem to přehodil zpět.

JoS: Hele nechtěl by jsi mi to udělat když už jsi to dělal? Bych si tam na chvíli dal to turecký a poslal bych ti to kovový na výměnu...samozřejmě bys nebyl tratnej:)
smazany clen - FK

Nemám teď v práci přístup k pořádnýmu svěráku.Musel bych jít za známým mechanikem a to by bylo nejmíň 300,- a k tomu poštovný,to se ti nevyplatí.Já bych si nic nevzal.To by mě bylo hanba.Navíc teď není moc vhodná doba,pořád jezdím na chatu(zahrada,kytky,sekání,zalévání,atd.)Tam nemám ani ponk. :? Sám teď mám starosti s blatníkem+několik dalších restů.Jestli máš svěrák a vrtačku,tak se toho neboj.Dodrž můj postup a kup přesně to,co píšu.S jedním pomocníkem u svěráku se to dá zvládnout. :shock:
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Bavil jsem se kamarádem mechanikem z autorizáku Škodovky a ten mě říkal, že při té repasy výměnou ložiska je problém s rovnoměrným snýtování aby to neházelo.

Je toto originál? http://www.autodilykrc.cz/eshop/detail/ ... 9929fe77d6

a jaký řemen je pro provedení s posilovačem a neorigo klimou?
smazany clen - FK

Originál to není,protože tahle kladka je plastová a je nepatrně širší.Se snýtováním nejsou žádné problémy,protože obě ty poloviny mají vnitřní osazení,do kterého to ložisko vlastně zalisuješ a ono tam sedne jako prdel na hrnec!!!!!!!!!!!!
Se mu nedivím,že to říká,autorizák,protože tihle hoši jsou výměnáři a z každýho fortelnýho řemesla jsou podělaný až na zádech.Znám jeden dost velkej autoservis,kde tohle dělají jen pro velmi dobrý známý a těm cizím mění každýho púl roku tu plastovou. :twisted: :lol: Uživěj se na tom líp,než na repasi té původní. :)
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

No to jsi mě nepotěšíl. Já myslel, že ta z toho linku už zavání origošem. Viděl jsem totiž tu s plastem i za polovic. Jinak máš naprostou pravdu, proč něco opravovat a zákazníkovi ušetřit prachy, když se dá podojit. Ono v hodně případech se to stejně opravuje, ale účtuje se nový díl (turbo, vstřikování, čerpadla, alternátor, starter). Extrém je třeba výměna všech zámků při poruše relátka na vw koncernu. Oprava přitom za pár kaček.
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lukydm »

...ked to bude hadzat,tak roztrepe lozisko a vymenis ho :lol: ...ale to sa prejavy po vela km... 8-)
...lozisko 200kč...1h roboty...
Otazka: Ma pruzina svoju zivotnost???
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Třetí den mi něco pod kapotou na volnoběh popískává. Je to takové kovové pokvikávání. Dnes jsem to nevydržel, sundal jsem klíňák a bylo ticho. Altík chodí dobře. Čerpadlo posilovače má docela slušně velkou vůli. Napínací kladka šustí, když s ní točím. Závada napínací kladky je nejpříjemnější, tak jsem jí vyndal, stříkačkou do ní nacpal trochu oleje a bylo po pískání. Evidentně je tedy ložisko v háji, i když nemá vůle, nezadrhává... Zatížené prostě píská.
Trochu zbytečně jsem jí vyndaval komplet. Teď už vím, že stačí vytočit šroub uprostřed a sundám pohodlně samotnou kladku. Nemusím jí vyndavat i s držákem.
Koupím ložisko a bude vymalováno. Mám ale jeden dotaz. Tušíte někdo co znamená označení ložiska LHA? Je tam ložisko 6203LHA. Odhaduji, že je to záležitost zakrytování. Krytování je nějaké červené silikonové a daleko lépe provedené než klasické černé plastové.
mikka

Příspěvek od mikka »

K tomu označení ložisek LHA ti možná pomůže tohle:
http://www.skf.com/portal/skf/home/prod ... ink=1_0_65
SoJ

Příspěvek od SoJ »

Atnarfusi,jestli si vzpomínáš na můj příspěvek o kladce,tak jsem psal,že origo ložisko tam bylo NTN Germany,takže možná už nemáš původní.Já tam dal 6203 2RS (2RS´=oboustranně kryté guferem) od firmy SKF za 180,-Kč.Na té kvalitě jsem nešetřil,protože je to opravdu velice silně mechanicky namáhané.Mám to tam 30tis.km.Teď,před třemy týdny jsem měl sundaný řemen.Zkusil jsem vzít za tu kladku a ložisko má perfektní hladký chod.Označení LH jsem neřešil,protože jestliže L znamená litinovou klec,tak proč originál ložiska v altíku Bosch mají klec ze silonu,že.Akorát,že do altíku se dávají ložiska s větší vůlí třídy C3,ale jsou tam dvě.Kdežto kladka má pouze jedno,tam by to kvůli radiální vůli nebylo OK.Dej tam SKF/NZK/FAG ložisko 6203 2RS a budeš mít klid.Dej také nový řemen,protože pokaždé,když ložisko zadrhne,tak ten řemen proklouzne-zakmitne a to je právě to pískání,které je slyšet.Proto někdy dočasně pomůže nový řemen,navíc za mrazu je tvrdší a proto má menší přilnavost-snáze proklouzne.Toto neńí žádná latina,mám to tvrdě odzkoušené v praxi.Ať se ti daří. :thumright: ;)
Obrázek
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Výrobce je NTN. Origoš je určitě, o to víc mne deptá, že řve po 130k km. Když jsem ložiskem v ruce klepal, tak v něm normálně něco chrastilo. Přitom se ale točí naprosto bez vůle a relativně hladce. Po napíchnutí olejem už nepíská.

To LHA bude asi o konstrukci klece a o mazivu.

Řemen dám nový, sice z něj ještě chlupy nelezou a opotřebované drážky nemá, ale už je sem tam popraskaný. Ložisko tam vrazím nějaké solidnější. Naštěstí je tu dobrá firma co se specializuje na ložiska a dělá tam kamarád, tak určitě něco sežene. Když pár let vydrží, tak není co řešit, Výměna je to na dvě hodiny práce, tak o co jde.
SoJ

Příspěvek od SoJ »

Přesně tak.Ono,když chceš jít ještě do důsledků jako strojař,tak existují ještě další rozdíly.Levé ložisko na fotce je to NTN 6203 z napínací kladky,zatímco napravo je SKF Italy taky 6203 origo z altíku Bosch 70A.První rozdíl,který tě trkne je,že to nalevo z kladky má kovovou klec a 7 kuliček,zatímco to SKF napravo má plastovou klec a kuliček 8.Jen tak od oka je to napravo s větší vůlí=třída C2 nebo C3.Je to kvůli ohřátí.To nalevo už takový vakl nemá,je to asi proto,že ta kladka vedená jen jedním lágrem by měla neskutečnou vůli a kmitala by(asi).
Obrázek

Obrázek
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Sakra, ona po promazání přestala pískat, tak tam asi ještě nějaký týden vydrží.
Ale ne. Až mne to popadne, tak musím kouknout na napnutí rozvoďáku, tak to udělám najednou.
Jurka - FK

Potřeboval bych vědět jak je to přesně s tím nýtováním... Jak oddělám nejlíp ty staré? A hlavně jaké nýty přesně mám koupit a kde se to dá sehnat nejlíp? Byl sem v železářství a nic moc jen cosi v krabičkách. A jak nejlíp to potom zanýtovat? Už to musím vyměnit to hučení té kladky už mě začíná fakt vytáčet.... Díky za radu
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Staré nýty je nejlepší opatrně odvrtat.
Rozměr nýtů nevím, protože po promazání kladka nepíská, tak na to bodám.

Postup nýtování zapuštěných nýtů je jednoduchý:
1. nýt strčíš do díry a hlavu nýtu si podepřeš kusem železné kulatiny upnuté ve svěráku - pomocník ti musí kladku držet
2. kladivem a druhým kusem kulatiny roznýtuješ vyčnívající část nýtu, je potřeba menší kladivo a větší počet úderů - nýt je potřeba nýtovat přiměřeným klepáním, prostě to nejde udělat na tři rány

Největší problém je určit délku nýtu, aby po roznýtování vznikla hlava správné velikosti. Pro půlkulatou hlavu se používá nýt cca o 1.5 průměru delší. Pro zapuštěnou hlavu se to musí odhadnou a vyzkoušet. Kup si nýtů víc a když se to napoprvé nepovede, tak to odvrtáš znovu a nýtuješ znovu.

Při nýtování normálních nýtů s půlkulatou hlavou se samozřejmě používá hlavičkář (kalená kulatina s důlkem ve tvaru hlavy). Hlava nýtu se podepře jedním hlavičkářem. Vyčnívající část nýtu se kladivem rozklepe do přibližného tvaru a druhým hlavičkářem se pak hlava dotáhne k materiálu a dotvaruje do půlkulatého tvaru. Kladka má ale mám takový pocit nýty zapuštěné z obou stran.
Jurka - FK

Tak nevím... oddělat ty nýty to je OK Dejme tomu že ty nýty koupím ,ale už si nevěřím v tom, že to nějak normálně snýtuju abych tomu mohl důveřovat... Ještě si to budu muset asi promyslet...díval jsem se, že na skoda-dily.cz mají za 1074Kč nebo tak nějak original prvovyrobu...to by možná stálo za to... Anebo to zkusím do toho vrznou stříkačkou taky trochu oleja a třeba to přestane šustit.... Co by bylo lepší motorovej nebo převodovej nebo nějakou vazelínu tam zkusit picnout?
Odpovědět