Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí atd.

Odpovědět
robin1 - FK

Re: Vše o dobíjení...alternátor,kontrolka dobíjení,napětí at

Příspěvek od robin1 - FK »

Vychádzam zo skúsenosti s mojim autom (1,6MPi). Jazdím podobne krátke trasy po meste. Ale každý deň. A nikdy sa mi nestalo, že by mi vybilo baterku.
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Tak to bude tím že jezdíš každý den....pokud jezdí dvakrát za týden tak si připočítej určité samovybíjení a odběr energie autem a už to dobít nestačí....hodně můžou vyždímat levnější rádia zapojená na tvrdé + od baterky
Jivo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jivo »

Mohu potvrdit, že moje 1.6 s rádiem a originálním alarmem měla v zimě po 2týdnech stání problém. Sice ta baterka nebyla nejnovější, ale vydržela ještě tu zimu a celé léto než to bylo k nevydržení. Co teď jezdím denně tak 4roky stará 45Ah baterka z předchozí Š120 stačí v klidu. Ale stejně tam půjde časem asi nejméně 62Ah. Doufám, že toho každodeního ničení Feldy po městě se brzo zbavím a o víkendu asi namontuju GPS sledování s připojením na Alarm, takže další krám na rychlejší vybíjení.
RadekH - FK

Příspěvek od RadekH - FK »

Může te mi prosím někdo poradit jak nejjednodušeji vyndat alternátor z 1.9D aniž bych musel rozebrat předek auta. Nejak nevím kudy sním ven. Nad ním je naftové čerpadlo a pod ním zase servo čerpadlo. Mnohokrát děkuji

:hlava:
tesi111

Příspěvek od tesi111 »

Prosím o pomoc nedobíjí mi felicie ale kontrolka nesvítí.Prosím poraďte mi,děkuji za rady.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

nejspíš regulátor,ale nenapsal si co mas za altík
P1azer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od P1azer »

Tak jsem jednou nenastartoval, tak jsem se rozhodl promerit dobijeni.
- nenastartovane 12,53V (2 dny jsem stal)
- volnobeh 14,4V
- zapnutý ventilator a radio 14,35V
- + zapnuty vyhrev okna. 14,1V
- + svetla 13,7V
Jde ale o to, ze zezacatku mi merak po zapnuti svetel ukazoval pod 13V,tak jsem to proturoval a pak to stouplo nq tech 13,8V.
Je ta soustava dobijeni takto v piradku? Ale nechapu, jak to, ze jsem mel jedni rani vybitou baterku (totalka 9,9V).
FELICIA LXi [] 1.3MPi, r.v. 1999 Deep sea blue metalic
Ford Focus II 1.6 TDCi 80kW
a13sh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od a13sh »

krapet ti to prebiji,testnul bych regulator z jineho auta jestli mas moznost
marjan

Příspěvek od marjan »

Prosím o radu. Nefungovali mi hodiny a hlavně dálkové otevírání/zavírání auta. Vyměnil jsem pojistku (19 z leva), při nasazení to zajiskřilo a funguje to. Naopak začala svítit kontrolka baterie na přístrojové desce (předtím nesvítila). Baterie je čerstvě nabitá. Normálně jsem dojel 15 km cestu. Zajímalo by mě co se děje nebo jestli to mám nechal být. Při startování se dříve rozsvítily všechny kontrolky, teď se nic nerosvítí, až po naskočení motoru se rozsvítí kontrolka baterie. Dík za pomoc.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

A to se objevilo náhle nebo po nějakém zásahu (opravě) v elektrice ?
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
marjan

Příspěvek od marjan »

Jen jsem vyměnil v pojistkové skříni pojistku 19 - kotrolka brz.kap., park.světla ve vypínači, přístrojová deska, AKIN, MV (vyhřívání sedadel, natáčení zrcátek, hodiny, elektrické stahování oken).
mjamriska - FK

Příspěvek od mjamriska - FK »

ako prve by som ja odmeral napatie na baterke pri nastartovanom motore ci dobija alternator bateriu
PavelZ

Příspěvek od PavelZ »

proč se do Feldy 1,3 montovaly alternátory Magneton a do Feldy 1,6 alternátory Bosch? Nemohli montovat do obou motorizací stejné typy alternátorů? Kolik km vám zhruba vydržely alternátory Bosch montované do Feldy 1,6 než byla nutná repase? Díky za odpověď
PavelZ

Příspěvek od PavelZ »

chtěl bych se zeptat, jakým způsobem se chladí alternátory Bosch 70A montované do Felicií 1,6 MPi. Tyto alternátory totiž nemají u řemenice žádnou vrtuli jako třeba Magneton. Když porovnám ten alternátor Bosch z 1,6 MPi s alternátorem Magneton z 1,3 MPi, tak ten Bosch se vzhledově podobá dnešním alternátorům, zato ten Magneton mi připomíná alternátory třeba ze staré Škody 120, proto mě napadlo, jestli ten alternátor Magneton není konstrukčně zastaralý oproti alternátoru Bosch u 1,6 MPi?
TomasP. - FK

Příspěvek od TomasP. - FK »

čauky chtěl jsem se zeptat na volnoběh mi slabě sviti kontrolka dobijeni při přidani plynu zhasina..
zřejmě je vadna jedna s diod,ale začalo mi to i nějak kvilet muže to mit na to vliv?
mjamriska - FK

presne takto sa mi to spravalo, ked mi odisla jedna dioda v diodovom mostiku
TomasP. - FK

to,že žhavi kontrolka by mi nevadilo,dřive to dělalo to že při přidani plynu to piskalo jako turbo,ale tetka je to slišet mnohem vice i při volnoběhu a někdy při zvišovani otáček to ma řechtavej piskot.Mohlo se to časem takto zhoršit nebo to muže dělat něco jineho...
mjamriska - FK

mne to jemne svietenie kontrolky spolu s kvilenim ala turbo robilo
TomasP. - FK

takže vyměnit bud diodovej mustek nebo nejednodušši altik a mělo by byt po problemu...?
mjamriska - FK

ja som najskor dal vymenit iba diodu, cca po mesiaci mi odisla dalsia a to som sa uz nastval a dal som urobit repas celeho altika
LadesFCB

Příspěvek od LadesFCB »

Zdravím,
pročetl jsem si toto téma a chtěl bych se jen ujistit jestli jsem to pochopil všechno správně...
- moje Felicia: 1.3 BMM, r.v.1996, 50 kW
- baterie nová: 12V 44 Ah
- alternátor: Magneton 14V 55A

V noci jsem si všiml, že mi slabě, ale opravdu slabě prosvítá kontrolka dobíjení. Když zapnu blinkr tak bliká jako blinkr ale taky hodně slabě. Tak jsem si proměřil co se dalo a tady je výsledek (vše měřeno na baterce):
- baterka (vypnutý motor) - 12,27 V (trošku asi slabší ale to je tím že to furt startuju a vypínám kvůli měření)
- zapnutý motor / volnoběh / všechny spotřebiče vypnuty - 13,38 V
- zapnutý motor / otáčky 2500 ot. / všechny spotřebiče vypnuty - 13,29 V
- zapnutý motor / volnoběh / zaplé potkávací světla + větrák na 4. stupeň - 12,00 V
- zapnutý motor / otáčky 2500 ot. / zaplé potkávací světla + větrák na 4. stupeň - 12,40 V

Všechny kontakty na baterce + alternátoru jsou očištěné, ale prakticky se nic nezměnilo.
Podle toho co jsem pochopil z tématu tak to asi regulátorem napětí nebude že? Chápu dobře, že to bude chtít vyměnit alternátor? Pokud jsem to z tohoto tématu pochopil špatně tak se omlouvám, ale elektrika není moje silná stránka, takže bych poprosil nějakou hodnou duši o radu co s tím...

Díki :)
Škoda Felicia 1.3 BMM, 50 kW, r.v. 1996, Modř Královská II.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

může to být dioda v altíku , nebo jen regulátor
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

já mám problém následovný:
Před asi měsícem jsem měnil spojku a při tom jsem zjistil, že mi nad 4tis ot svítí kontrolka dobíjení. Dnes je stav takový, že kontrolka bliká na volnoběh a zhasne až nad 2tis ot. Napětí mám následovný-měřeno na baterce:
-vyplý motor - 12,3 V (asi už je vybitá tím, jak špatně dobíjí altík)
-volnoběh - vše vypnuto - 11,8 V
-volnoběh se zaplými světly 11,2 V
-volnoběh se světly, větrák, vyhřívání nebo něco jiného, nijak zásadně to neklesne, max. na 11.1 V
-při vyšších otáčkách se nic moc nemění.

co mám prosím koupit, abych alternátor opravil? Nehodlám kupovat celej nebo po "repasi" ve stylu zajíce v pytli...
Raději si opravím sám, ale nevím co přesně koupit. Samozřejmě podle typu alternátoru, kterej zjistím..
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

podle toho co je v háji , podle toho co píšeš tak to vidím na špatně dosedající uhlíky , jde o to proč jestli jsou vyhřátý pružiny nebo vydřený drážky v kroužkách rotoru , ložisko rotoru a tím rotor běží na šišato a odráží uhlíky
raději zks sehnat ještě jeden altík ale koukni na sběrací kroužky po vyndání regulátoru
mjamriska - FK

moze byt aj vadna dioda v diodovom mostiku
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

Díky za rady. Zítra ho vydělám a uvidím. Mám ještě něco měřit na autě nebo bude lepší to v klidu udělat mimo auto? Ta vadná dioda by se poznala jak kdyžtak pls? Regulátor by spíš dával vyšší napětí, kdyby byl v háji, že?
Díkec
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

tak jeden uhlík byl v čudu-upálenej kablík k tomu relé. Akorát jsem za nic nenašel, jakej to je typ alternátoru, čekal jsem něco na těle, ale nikde nic... :shock:
Mám dotaz k té výměně uhlíků, je to nýtovaný a mělo by se to po výměně zanýtovat, raději bych to přišrouboval a naletoval... Akorát je u toho nějak ta pružinka seklá, možná koupím celej regulátor...
HonzaRez - FK

Příspěvek od HonzaRez - FK »

Zdar lidi, tak jsem si pořídil novou baterku 62Ah (Varta Silver dynamic), tak doufám, že mi dobře poslouží. Máte zkušenost, za jak dlouho se dobije? Stačí k plnému nabití, když po dvoutýdenním stání jedu cca hodinu a po nějaké době zase hodinu zpátky?
Díky.
mjamriska - FK

Mates píše:Ta vadná dioda by se poznala jak kdyžtak pls?
jemne mi svietila kontrolka ze auto nedobija, intenzita svetla sa mi menila v zavislosti od otacok a alternator vydaval daky divny zvuk, kvazi ako nejake bzucanie
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

HonzaRez píše:Zdar lidi, tak jsem si pořídil novou baterku 62Ah (Varta Silver dynamic), tak doufám, že mi dobře poslouží. Máte zkušenost, za jak dlouho se dobije? Stačí k plnému nabití, když po dvoutýdenním stání jedu cca hodinu a po nějaké době zase hodinu zpátky?
Díky.
já když jsem kupoval novou baterku tak u ní byl návod , tam je to napsané ,
jinak platí obecně pořád to samý , další dostupná literatura > nabíječe a nabíjení <
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

mjamriska píše: jemne mi svietila kontrolka ze auto nedobija, intenzita svetla sa mi menila v zavislosti od otacok a alternator vydaval daky divny zvuk, kvazi ako nejake bzucanie
no uvidím, vyměním ty uhlíky a zjistím to. Bohužel je člověk do večera v práci a nemá čas to koupit...
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

Takže jeden uhlík urvanej a sjetej na polovinu, co ten druhý.
Uhlíky vyměněny. Po výměně vše v pohodě, i při ot nad 4,5 tis vše OK, altík dával přes 14 V, dokonce se i uklidnilo občasný kolísání volnoběhu...
ALe vydrželo to tak 150 km. Teď při ot nad 2,5tis opět svítí kontrolka dobíjení. Po proměření má baterka
bez motoru 12,5V,
na volnoběh dává alternátor 14,2V,
při 2,5 tis a více už jen 12, k tomu navíc světla 11,8 V.

Tak nevím, oddělám ten gerulátor a uvidím, jak na tom budou uhlíky, ten regulátor nebo dioda se dá nějak proměřit? Všechno musím mít složitý... :hlava:
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

tak ten regulátor je v háji, ale mechanicky. Uhlíky se zasekávají na pružinkách atd. Koupím novej a snad to bude v klidu. Je v těch reulátorech rozdíl pro typy alternátorů 70 nebo 90A já totiž nevím, jak poznat, kterej altík mám-nikde na něm nic nemám, ale podle obr na webu je to asi 70A.

Díky za rady.
LadesFCB

Příspěvek od LadesFCB »

Tak jsem nakonec dal celej altik na opravu. Bylo mi řečeno že někde kolem diodového můstku je nějakej šroub a ten byl rezavej nebo tak něco takže mi celej altik spravil a vyčistil a namazal.

Po zapojení do auta a 14 denního ježdění sem to proměřil a prakticky se nic nezměnilo.
Vyplí motor: baterka 12,13 V
Zaplí motor: baterka 13,5 V, altik 13,59 V
Zaplí motor + světla: baterka 13,15 V, altik 13,33 V
Zaplí motor + světla + ventilátor: 12,2 V
- při zvýšených otáčkách se napětí prakticky nemění (rozdíl tak asi 0,03 V)

Nevíte někdo čím by to mohlo být? Může to být regulátor napětí?

díki
Škoda Felicia 1.3 BMM, 50 kW, r.v. 1996, Modř Královská II.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

buď špatná oprava , nebo je vadná dioda v můstku , sjetý sběrací kroužky nebo vyběhaný ložisko a uhlíky poskakujou , popř špatný pružiny uhlíků , zkus celej jinej altík a pak se dá něco hledat
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Zdravím,

já jsem měl altík z auta venku v létě, protože se mi pokazil regulátor, přebíjelo to a po výměně za regulátor, který jsem koupil první, na který jsem narazil (AQ sračka), jsem po 20km zůstal stát, protože jeden uhlík upadnul. :lol:
Koupil jsem nějakej německej regulátor a je klid, ale zároveň jsem si do auta nainstalovat voltmetr a sleduju při jízdě hodnotu palubního napětí a i přesto, že jsem nechal osoustružit kroužky, dal jsem novej regulátor a mám 70A magneton, tak se napětí nedostane přes 13.9 - jen když vypnu motor, tak tam je nějaký zákmit na 14.2V, ale to bude asi náhlým poklesem odběru při vypnutí motoru.

Standardní hodnoty:
Za studena:
vše vypnuto 13.89V
světla + větrák na 2 13.5V
světla + rádio + větrák 13.1V

když se to trochu ohřeje, napětí ještě poklesne (o tom vím, že se to děje, ale přijde mi to trochu moc)
Po pár kilometrech:
vše vypnuto 13.8V
světla + větrák na 2 13.3V
světla + rádio + větrák 12.5 - 12.8V (dost to lítá asi v závislosti na odběru zesilovače pro audio - když rádio vypnu, je to stabilnější)

Když k tomu ještě hodím blinkr a zabrzdím, tak jsem na 12V a po zastavení a čekání na křižovatce tam mám 11.8V (ale stačí přidat z 800 na 1000 otáček a je tam těch 12V)

Je to normální a nebo máte tip, co je špatně? Když jsem měl altík venku, tak jsem očistil všechny kontakty, vyměnil ložiska a změřil vinutí a všechno vypadalo ok.
Jinak žádný potíže se svítící nebo žhnoucí kontrolkou dobíjení a v celém spektru otáček to napětí je stabilní (ale rád bych tam viděl 14.2 a v zátěži nejmíň 13.5). A nechce se mi tam dávat šotka (schottkyho d.)
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

13,8 je min přípustná hodnota dobíjení , prověřit-proměřit diodový můstek , popř přidat diodu , nebo alt bosch , valeo ,....
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Já jsem četl v příručce, že minimum je 13.5V při zapnutých světlech a větráku na 2. Tak jsem z toho usoudil, že pak to může klesnout ještě víc, ale 13.8V tam není ani náhodou nijak stabilně. Díky za tip.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

13,8 naprázdno
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

A se světlama a větrákem na 2?
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Tak mi asi odchází dobíjení....při zapnutých světlech a větráku na 2 to ukazuje 12,9 V....bez zátěže na volnoběh 13,4 V a to se nezmění ani při zvýšených otáčkách....když mám ventilátor třeba na 4 a ještě dálková světla nebo mlhovky a ještě třeba vyhřívání okna(prostě plná zátěž) tak je to třeba jen 11,5V prostě to ani nestačí dobíjet....už jsem i vypozoroval že ráno s tím startér hůř otáčí než dřív...co mám zkontrolovat případně vyměnit?

Jo je to 1,3 MPi alt magneton 55A
kybrex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kybrex »

Já asi nemám co radit, svůj problém jsem ještě nevyřešil =D ale jako první bych povolil ty dva šroubky, co drží regulátor, odpojil kablík a vyndal ho ven - bacha, je maličko napruženej a až ho budeš dávat zpět, dej ho tam dobře, abys ho tam nerval nakřivo. ;) Je to trochu o nervy to tam v tý pozici chytit zpět šroubkama, ale jde to. Mrkni pohledem na uhlíky, jestli jsou dost dlouhý, nejsou zaseklý, nemají utrženej kablík a taky na kroužky, když tam posvítíš, jestli nejsou odrbaný s vyjetejma drážkama. Pak asi "alternátor ven" =D , a změřit vinutí na zkrat a odletovat diody proměřit ty, ikdyž, co jsem četl, tak vadný diody v tom můstku způsobujou "žhnutí" dobíjecí kontrolky, což já třeba nemám. Ale asi s tím počkej než se tu vyjádří někdo další, protože já tohle všechno udělal včetně výměny ložisek, který už byly po smrti a stejně to dobíjí na prd. :hlava:

Ale mám teď slíbenej jeden altík, tak jestli se ke mě dostane, zkusím ho tam hodit a uvidím, jestli se to zlepší. Taky skočím proměřit nějakou jinou "zdravou" felicii, jak dobíjí a podle toho usoudím, co a jak.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

kybrex píše:A se světlama a větrákem na 2?
tam je to velice relativní , oxidace kontaktů ........... stav ventilátoru-jeho ložisek , za ty roky už to opravdu nebude žádnej hit
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

rambo: zkusit vyměnit regulátor , jinak platí to co pro kybrexe , a taky zkusit povolit matičky na zadní straně alt vyčistit to pod nima namazat vazelínou , jestli matky budou zoxidovaný dát jiný
pro oba : jak jsem napsal , sehnat bosch , valeo ... (jeden maník z novýho boru je prodává na bazoši +-800-1000kč ) , repase magnetona +- už nemá smysl (sám jsem ji na 70A dělal a od tý doby leží v garáži , sběrací kroužky jsem nechal stáhnout co to šlo ale stejně na nich jsou vidět plosky , prostě je na tam málo mědi , nevím jestli poskakování zavinilo jen ložisko , nebo ten plastovej futrál ve kterým je a nevím jestli se dá sehnat , dojezdil jsem to s 55A)
horší to bude s držákem altíku , tam nevím jestli se to dá jen narychlo ošulit (delší šroub , podložky ...) nebo se musí vyrobit , ale určitě by to chtělo oslovit ty co prodávají zde na foru díly jestliho tam nemaj
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

Pokud by ten bosch dobíjel opravdu dobře a dal se tam bez problému namontovat tak do toho jdu.....jinak bych rád sehnal aspoň ten 70A magneton,chci trošku vylepšit audiosoustavu a 55A se mi zdá i kdyby dobíjel dobře docela slabé,55A mám ve stodvacítce,tam je to dostačující.....
Jinak matice co drží hlavní kontakt na alternátoru i ostatní kontakty jsou čisté,bez známek koroze....ještě jsem je přejel hladkým smirkem a prostříkal kontakt sprejem a napětí se zvedlo ve všech režimech o 0,1V,ale stejně to je pořád zoufale málo....večer ještě mrknu na uhlíky a uvídí se
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

jo a taky projeď : kontakty baterky ukostření na karoserii i motoru , a vylepšit to můžeš natažením drátu alespoň 6mm2 mezi baterku a altík
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

ono když spočítáš základní spotřebu elektriky , tak 120 > fa > fe , tak tam žádnej velkej rozdíl nebude , a to si vem že 120 vyjížděli na začátku s 35A a taky to stačilo ,

jestli ti můžu radit , myšlenku na 70magneton opusť , a podívej se po tom co jsem psal
Rambo-x
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rambo-x »

120 měly v základu 43 A alternátor,35 A měly stovky......nevím ale 120 neměla řídící jednotku,spoustu čidel,asi měla i slabší zapalovací soustavu,jen dvoustupňový ventilátor atd........a ten alt bosch dal by se tam normálně bez úpravy dát třeba z 1,6.....já co jsem se dočtl tak na 1,6 se dávaly 70A magneton nebo bosch,takže úchyty by měly mít asi stejné ne?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

:ot: 35A do 9/79 pak 42A
120ls gls do 9/79 42A pak 55A 105gl 55A od 3/81

čidla sice "neměla" ale fel jich nemá o moc víc , krom toho čidla +- nic nežerou
indučka tahala cca 8 - 10A
ventilátor sice jen 2stupně feli sice 4 ale motorek je stejný jen je jiné dmychadlo a vedení vzduchu
a startér měl cca o1/3 vyšší odběr ........ :ot:

s tím uchycením nevím , ještě jsem to řešit nemusel , zkusím na to kouknout
roland7

Příspěvek od roland7 »

Dobry den,alt na volnobech 14 v ale po zapnuti vetraku klesne na 12v.Ked zapnem len svetla tiez 14v .Bateria cisto nova 55 Ah,alt Magneton 70 A.Podla vas je to slabe dobyjanie lebo po 1 tyzni bateria vybyta.Dakujem
Odpovědět