Problémy s termostatem

Simos 2P
135M, 136M
Uživatelský avatar
103457
_________________
_________________
Příspěvky: 11153
Registrován: ned 29. led 2006 21:19:41
Bydliště: Nejdek okr. K. Vary
Kontaktovat uživatele:

Re: Pozor na šmejd termostaty

Příspěvek od 103457 »

lumbre
rovněž nevidím žádný problém je to standardní stav. Pokud máš správně namíchanou chladící kapalinu v poměru 1:1 fridex, destilka, tak je vše naprosto OK. Takto naředěná chladící kapalina má v chladící přetlakové soustavě automobili bod varu minimálně 115°C. Felicie má náporovej chladič, z toho vyplývá, že chladič správně funguje jen pod náporem vzduchu. Pokud auto stojí nápor vzduchu není, tudíž pomáhá ventilátor. Nemusíš mít obavy vše je v pořádku.
Co se týče přepadu, tak na volnoběh to nepoznáš, ale zkus povolit zátku expanzky a kousek se projet, hned poznáš, že přepad funguje, budeš mít nádržku celou zablitou od kapaliny. ;)
Nevěř všemu, co ti kdo nakuká :lol: :lol:
big.jedla - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od big.jedla - FK »

otázka kde koupit OK termostat??? nemyslím teda takový ten který vám všem funguje půl roku a tak... mám na mysli něco co osvědčeně tak min. dva roky bude fungovat. A budu asi potřebovat i čidlo takže zřejmě komplet... kde v ostravě tedy pro termostat???

co říkáte ne tohle?
http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... licia.html

není to podezřele levné? já do něj možná půjdu...
OUTDOOR
Příspěvky: 57
Registrován: sob 23. dub 2011 10:48:26
Bydliště: Jaroměřice
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od OUTDOOR »

Od tam jsem kupoval prvovýrobu a je vše OK :) Ale je pravda, že jej mám namontovaný jen cca 2 měsíce.
big.jedla - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od big.jedla - FK »

JJ uvažuju jedině nad tou prvovyrobou...
Marduk - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Marduk - FK »

Mám dotaz, ventilátor podle příručky zapíná při 96 stupních, takže když mi teploměr ukazuje nějakých 72 stupňů po výměně termostatu a zahřátí a pokud to nechám bězět na volnoběh tak si to i pustí ventilátor tak to může být jedině vada čidla teploty že ?
Jozefj
Příspěvky: 782
Registrován: pon 20. srp 2007 5:23:58
Bydliště: Kaznějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Jozefj »

Termostat se pozná snadno,jestli je v pořádku,hadice ke chladiči studená a naráz horká.Teplota by měla ukazovat za jízdy na prostřední čárce budíku ,neplatí v létě,když je venku horko.Při prvním otevření může spadnout až na 70°a pak se postupně ustálí.Čidlo teploty může být taky vadné,může tam být žluté,nebo modré.
Uživatelský avatar
Alf
Příspěvky: 637
Registrován: ned 24. pro 2006 11:10:17
Bydliště: Prostějov

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Alf »

Tak jsem koupil skorotchánovi termostat origo za 700,- a i jsem ho rozlousknul jestli je to opravdu originál a je ;)
http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... licia.html

Ještě tam i jenom víko a to fakt nevím jestli se dělalo ? http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... licia.html
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
big.jedla - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od big.jedla - FK »

já koupil taky ten originál za 700... zatím asi 1tis km najeto a bezproblémů krásně funguje. Na obou těch částech je znak škoda.
Uživatelský avatar
Alf
Příspěvky: 637
Registrován: ned 24. pro 2006 11:10:17
Bydliště: Prostějov

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Alf »

i konstrukčně a ve všech detailech to odpovídá originálu.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Uživatelský avatar
1.3MPi
Příspěvky: 167
Registrován: ned 02. bře 2008 15:49:08
Bydliště: Stredné Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od 1.3MPi »

Tak som dnes vymenil termostat-origo zo skoda-dily.cz.
Nejaké poznatky:
-je to fakt origo, vyzeral presne tak isto ako pôvodný(všetky čísla a logá sedeli)
-čidlo teploty bolo pôvodne zo spodu poplastované, teraz tam je toto
-výpustný šrób na bloku motoru nemám :?
-pri dolievaní chlad. kvapaliny som sa dostal na rysku MAX, ale pri vybratom čidle bolo v domčeku termostatu sucho. Nalial som tam asi 5,5L
-po prejdení asi 4km auto začalo fúkať vlažný vzduch a ručička na budíku sa odlepila, po ďalšom kilometri to kúrilo celkom obstojne a ručička bola na cca 80°. Po asi ďalších 6 km sa ručička už moc nehýbala. Vonkajšia teplota cca 5°.Štart na benzín, celá jazda na Lpg.
-pôvodný vydržal 13 rokov-80 000 km
Škoda felicia 1.3MPi Lpg
Uživatelský avatar
Alf
Příspěvky: 637
Registrován: ned 24. pro 2006 11:10:17
Bydliště: Prostějov

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Alf »

Jo to čidlo je novější typ, to starší provedení se nedodává.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Uživatelský avatar
1.3MPi
Příspěvky: 167
Registrován: ned 02. bře 2008 15:49:08
Bydliště: Stredné Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od 1.3MPi »

Aj som to tak predpokladal, že to moje je nejaké staršie, mám r.v.1998.
Škoda felicia 1.3MPi Lpg
Radek96 - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Radek96 - FK »

Ty staré čidla měřily mnohem lépe něž ty nové kulaté.Na tom kulatém jsem ujel pouze 300Km a začalo špatně měřit.Na diagnostice teplota 90°C na budíku teplota 105°C.Dal jsem zpět staré čidlo a teploty všude 90°C.
steelboy - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od steelboy - FK »

ahoj všem, když vám přestane termostat měřit teplotu tak co všechno měníte? Jenom termostat, čidlo nebo celý komplet termostatu s čidlem a plastovým obalem??
big.jedla - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od big.jedla - FK »

záleží kolik do toho chceš dát že jo...
můžeš koupit celý termostat za 700... přehodíš si čidlo a termostat ti zůstane do rezervy až se ti pokazí tvůj současný ;-)
tuomasn - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od tuomasn - FK »

jo problémy s termostatem bývají často řešil bych to tak že bych dal originální termostat do felin se dával termostat od wahlera zatim jsem měl štěstí že byly ok od toho vahlera ale kdykoliv jsem kopil levnější tak bylo zle blbnuly od začátku trefil jsem třeba až 5 kus který byl ok
krejsa
Příspěvky: 16
Registrován: pon 27. bře 2006 19:31:31
Bydliště: kojetin
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od krejsa »

Proc to zrovna panove neprekopete na hlinikovy domek?je to jednoduche a pak si vymenite samotnej termostat za cca 100kč.celkove naklady nepresahnou cenu noveho domku.tet sem jeden delal kamosovy a naklady jsou tak 400kč a asi 1 prace.ja ten hlinikovy domek jezdim us asi 3 roky a nemam zadnej problem.nikde to netece a termostat funguje super.
big.jedla - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od big.jedla - FK »

OT jak poznám těsnění pod hlavou? musí to v expanzce bublat i při studeném motoru? nebo až otevře termostat? dneska mi začla vařit felina... resp. neuvařila se ale jet se 115C -120C je pěkně deprimující, přitom větrák nespíná, tlustá hadice je vlažná (tedy málo otevřený termostat) ale jde mi o to poznat jestli se jen zaseknul termostat nebo je nějaký problém s těsněním (když bude bublat bude zavzdušněný systém a tím pádem nebude otevírat termostat tak jak má?). 5let s tím autem nemám problém a teď když se chystám do tater příští týden tak toto :(
brga
Příspěvky: 33
Registrován: sob 20. úno 2010 17:10:35

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od brga »

krejsa píše:Proc to zrovna panove neprekopete na hlinikovy domek?je to jednoduche a pak si vymenite samotnej termostat za cca 100kč.celkove naklady nepresahnou cenu noveho domku.tet sem jeden delal kamosovy a naklady jsou tak 400kč a asi 1 prace.ja ten hlinikovy domek jezdim us asi 3 roky a nemam zadnej problem.nikde to netece a termostat funguje super.
...stačí "ten polský" s písmenom "B" a môžeš meniť iba samotné teliesko za cca 3,-€... ...ale mám ho už asi 6 rokov a funguje na 100%, tak ten náhradný som zatiaľ nepoužil...
Jozefj
Příspěvky: 782
Registrován: pon 20. srp 2007 5:23:58
Bydliště: Kaznějov
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Jozefj »

Termostat neměří teplotu,alespoň ne tak jak myslíš.Termostat otvírá prostor ,aby se vyměnila horká voda za schlazenou, teplotu měří teplotní čidlo, výměna 10 min.,sundání konektoru,povolení a utažení víčka nádržky z důvodu vyrovnání tlaku , vytažení závlačky ,vytažení starého čidla,přendání těsnění a zasunutí nového čidla zpět.Nasazení závlačky a konektoru.Nastartování.
jopo166 - FK

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od jopo166 - FK »

v mojej felicii od vyroby je čidlo ktore vyzera takto http://www.autocomponent.cz/eshop/cidlo ... modre.html ma však žlty kružok nejake nemecke spodok ma iny než tie ktore sa teraz predavaju felda 1,3 MPI 99
Uživatelský avatar
Dusha
Příspěvky: 77
Registrován: pát 05. črc 2013 16:54:36
Bydliště: Opava
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Dusha »

Ahoj, dnes jsem si koupil termostat Wahler, jenž se dával do Favoritů s tím, že zítra se na soustruhu stočí, aby se vešel do plastového domku, ve kterém byl vadný polský termostat. Pročítal jsem ještě zde nějaká témata a dozvěděl jsem se, že bude potřeba i "ostrouhat" vnitřek otvoru toho domku, aby se tam ten Wahler vešel - v tom bych problém neviděl, ale když jsem to teď rozebral a porovnával domek s tím Wahleráckým termostatem, tak mi příjde, že ten otvor v tom domku bude i po vydlabání pořád malý, eventuálně jej bude potřeba vydlabat tak, že stěna toho domku bude příliš tenká a po několika jízdách domek přetlakem praskne. Našel jsem tedy dva uživatele, kteří to už dělali a nemají s tím problém, ale mám z toho divný pocit. Mohl by mi tedy prosím někdo napsat, kdo to tedy dělal, o kolik se baj oko musí otvor zvětšit ? Mě to vrtá v hlavě celé odpoledne a nejradši bych, kdybych mohl, to šel teď stočit, abych mohl vyzkoušet, o kolik musím tu díru zvětšit. Využiji foto uživatele, myslím ten otvor, ktery ústí do té trubice, na kterou se potom napojí hadice do chladiče. Děkuji ;)
http://www.rajce.net/f350941204
Škoda Felicia 1.3 MPI, 40kW, 18.3.1998, najeto cca 135 000km. ;)
Tolik nových dílů a přitom tolik věcí se musí ještě vyměnit. ;) Ale radost z jízdy, k nezaplacení. ;)
http://chalan1.rajce.idnes.cz
https://www.youtube.com/user/skodoful
Rob
Příspěvky: 937
Registrován: stř 25. led 2012 8:42:25
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Rob »

Na plastová víka a domečky jsem po několika zkrouceních a prasknutích rezignoval a pořídil totok: http://jmjm.cz/clanky-skoda-felicia-130 ... #termostat . Dole jsou i obrázky. Je to ta hliníková verze č.2, ta mi funguje už půl roku k naprosté spokojenosti. Ono taky faka žádné problémy s termostaty neměly, takže jde jen o to předělat hliníkový domeček z faka na feldu a nechat stočit hliníkovou vložku na čidlo vody. Výkres zde: http://www.imghosting.cz/view-747_539_1 ... 2_07_1.jpg
Je s tím trochu více práce, ale zato s výhledem, že se problém vyřeší jednou provždy a termostat, respektive domeček už bude bezúdržbový po dobu životnosti auta...
edit: takto vypadá hotový výsledek: http://www.imghosting.cz/view-267_539_1 ... 2_07_1.jpg
Lemosen
Příspěvky: 16
Registrován: pát 03. dub 2015 19:40:14

Re: Pozor na šmejd termostaty

Příspěvek od Lemosen »

Ivarek píše:Nakonec jsem koupil víko s termostatem zn Vernet (made in france),nedrží ho žádný packy ani ségrovky,je tam pouze vložený a dotažený do skříně.Zatím to vypadá dobře,cena 490 kč.Tak uvidíme.
Tak taky mi přestal fungvat termostat, respektive se ulomilo to plastový ouško co drží termostat. Dík za tip. :thumleft: Taky jsem objednal víko s termostatem Vernet. Vypadá to lépe řešený. Nemá se tam co ulomit. Pasovalo perfektně a zatím funguje taky super. Klep, klep. :geek:
Felinkar
Příspěvky: 55
Registrován: úte 07. bře 2017 15:50:57
Bydliště: Vážany
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od Felinkar »

Zdar, budu měnit v lednu měněný termostat.Přijde mi vadný.Teplota vystoupá na 90 pak se otevře a teplota klesne lehce nad 70 a poté se udržuje cca na 80-85.Ale to je teďka jedno.Koupil jsem nový a chtěl bych se zeptat, zda je normální, že ten termostat drží ségrovka, ale trošičku se pod ní viklá a dá se s ním točit.Termostat se ségrovkou jsem nikdy neměl, vždy byl chycený na plastové packy.Díky za informace.
Uživatelský avatar
103457
_________________
_________________
Příspěvky: 11153
Registrován: ned 29. led 2006 21:19:41
Bydliště: Nejdek okr. K. Vary
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s termostatem

Příspěvek od 103457 »

Joo je to v pohodě, segrovkový termostaty jsou méně poruchové, tím, řže nemají ty packy. Navíc se do této komory pod segrovku dá dát po menším zmenšení termostat wahlewr z fáva a ty byly naprosto spolehlivé.
Odpovědět