Budu moc rád za rady,protože tam pojedu ještě jednou a nerad bych tam někde zůstal viset s kouřícím motorem,protože normální se mě to nezdá,při vysoké rychlosti by mělo být i dost chladícího vzduchu
Teplota chladící kapaliny-příliš vysoká
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Teplota chladící kapaliny-příliš vysoká
Ahoj,byl jsem s feldou na dovolený v chorvatsku a zaznamenal jsem problém s chlazením. Přes česko vše OK,rakousko a slovinsko to samý,vše naprosto OK,ale v chorvatsku,kde už bylo poměrně dost teplo(cca 30) začala ručička teploměru na dálnici šplhat na dost vysoké hodnoty,většinou to bylo kolem cca 106-108 stupňů,něco pod čárkou 110 a ventilátor běžel prakticky neustále. V jednom táhlém kopci to už lezlo na 110 tak jsem na odpočívadle zastavil,voda nevařila. Nechal jsem to chvilku vychlanout a pokračoval dále,a situace se opakovala,pak už jsem musel jet jenom kolem 110km/h a to se teplotu dařilo držet na cca 100-105. Po sjetí z dálnice zase vše OK. I když tam bylo teplo,při jízdě po klasické silnici se teplota držela 90-95. V koloně rostla jenom do doby než sepnul ventilátor-cca 103 a pak zase klesla jak má být. Při jízdě zpátky zase problém pouze na chorvatské dálnici. Jakmile se přejelo do rakouska,jako mávnutím kouzelného proutku,se teplota vrátila na cca 90-95 a mohl jsem jet normálně zase 130. Nevím v čem by mohl být problém,kapalina i olej čistý,bez úniků. Termostat otvírá i zavírá-měřeno v hrnci
. Přišlo mi že to dělá jenom ve velkém teple při zátěži. Kolik vám to ukazuje na dálnici,zaznamenali jste někdy problém?
Budu moc rád za rady,protože tam pojedu ještě jednou a nerad bych tam někde zůstal viset s kouřícím motorem,protože normální se mě to nezdá,při vysoké rychlosti by mělo být i dost chladícího vzduchu
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Teplota chladící kapaliny-příliš vysoká
Není to závada, je to standard při těchto vysokých teplotách. Na dálnici rozpálené sluncem se teplota vozovky pohybuje okolo 50°C i výš, takže moc chladný vzduch na chladič nejde a přitom motor jede dlouhodobě na vysoké otáčky. Jediné co můžeš udělat pro svůj klid, je propláchnout chladící okruh a dát novou chladící směs naředěnou 1:1 fridex : destilka. Takto naředěná chladící kapalina má bod varu +115°C a dokud je voda kapalná, pak cirkuluje v chladícím okruhu a chladí. Kdyby to vřelo a dělala se pára, pak by to byl problém.
Jinak funguje ti všechno správně, termostat otevírá, a termospínač spíná, ventilátor se točí.
Možná jen na tu dovču by jsi mohl termostat úplně vyndat, trošku by se zvětšil průtok vody a teoreticky by mělo dojít ke zlepšení.
Jinak funguje ti všechno správně, termostat otevírá, a termospínač spíná, ventilátor se točí.
Možná jen na tu dovču by jsi mohl termostat úplně vyndat, trošku by se zvětšil průtok vody a teoreticky by mělo dojít ke zlepšení.
-
Rambo-x
- Kontaktovat uživatele:
Díky za odpověď,chladící kapalinu mám naředěnou 1:1 červenou G12. Jako jak říkám,uchladilo se to,nikdy nebylo slyšet že by to v nádobce bublalo a pára nešla,ale přišlo mi to hodně. Všude píší že čidlo má spínat při 97? je to správně? mě se zdá že spíná určitě až za 100
to čidlo spíná sice při +97°C, ale to je teplota na chladiči, která je vždy nižší než na čidle u termostatu, dle zkušenosti rozdíl činí 5-7°C. Budík ti ukazuje právě teplotu čidla u termostatu, to znamená tu vyšší. Jestli chceš, aby ti větrák spínal dříve, dej spínač Metra Šumperk pro Š 105, označení TH 470.1 . Protože jsem u své feldy na LPG měl taky problém s přehříváním, zvláště při letním provozu po městě a delším stání na semaforech, namontoval jsem zmiňované čidlo a větrák začal spínat při necelých 100°C (dle budíku). Montáž je bezproblémová, závit je naprosto totožný s originálem.
-
Papi - FK
.....
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 30. zář 2020 18:13:54, celkem upraveno 1 x.
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
zkus > 115095070
-
ferdamravenec
- Kontaktovat uživatele:
E 94-99°C
D 92 - 97 °C
snímač na motoru má toleranci +-4°C ,
snímač je na motoru a spínač větráku na chladiči , než voda dorazí tak trochu ochladne ,
takže to máš v pořádku , jestli to dělá nějaký problémy tak se zaměř na chladič
D 92 - 97 °C
snímač na motoru má toleranci +-4°C ,
snímač je na motoru a spínač větráku na chladiči , než voda dorazí tak trochu ochladne ,
takže to máš v pořádku , jestli to dělá nějaký problémy tak se zaměř na chladič