Vrzání od ramene
-
arnis46
Vrzání od ramene
Zdravím... Vím že o vrzání zde již bylo napsáno dost, ale nenašel jsem nic podobného tomu mému. Je hodně intenzivní, jde od LP kola při natočení doleva u stojícího auta. Když chytnu blbou polohu, praská tam, dokud se nesrovná, takže se tam snad něco pne. Tipoval bych pružinu, zvuk by odpovídal. Kontroloval jsem tlumič, je nafest dotažený (i ta prostřední matice), konce pružiny dosedají na dorazy v těch miskách (když jsou kola rovně, natočit je mě nenapadlo
). Měli jste někdo podobný problém, popř co to bylo a co to vyřešilo?
-
Návštěvník
Re: Vrzání - pružina?
Ideal by bylo to vytahnout ven z pod auta cely koplet tlumic + pruzina + ulozeni ocistit a zkontrolovat horni oluzeni te misky.
-
majkl - FK
mě vrzal při stojícím autě spodku čep. Pro ověření jsem do strříkačky s jehlou nasál olej, propíchnul manžetu čepu a trošku tam stříknul. Párkrát propéroval auto a bylo po vrzání a taky mi bylo jasno co vrzalo a co měnit. Injekce zas tu manžetu nijak viditělně nepoškodí, přesto jsem do ní raději píchal zezadu, aby nebyla dirka proti směru jízdy.
Jo a k čepu mě nasměrovalo to, že jsem si lehnul pod auto a kámoš mi auto propéroval. Jistej jsem si nebyl, proto ten olej, ale dost to napovědělo. Mám pocit, že oni tyto pazvuky znějí všude jinde, jen ne od toho, co je způsobuje.
Jo a k čepu mě nasměrovalo to, že jsem si lehnul pod auto a kámoš mi auto propéroval. Jistej jsem si nebyl, proto ten olej, ale dost to napovědělo. Mám pocit, že oni tyto pazvuky znějí všude jinde, jen ne od toho, co je způsobuje.
-
jupik - FK
dělalo mi to u formíka a bylo ta schnilá miska(horní) tlumiče při jízdě nic a když jsem stál a točil tak v tom praskalo a vrzalo
-
arnis46
Tak to by odpovídalo, ta miska... Tlumiče jsem měnil nedávno, byla to fuška (bez stahováků, stahoval jsem to svorkama na dřevo
), misky vypadaly zachovale. Byly sice načlé, ale nevěděl jsem, že to bude dělat takový bordel. Půjčím si stahovák a vyměním, díky moc 
-
Legolas19 - FK
Divne vrzani
Ahojte dneska sem přišel na divne vrzani od předniho leve kola došel sem na to nahodou při tom když sem si sedl ke spolujezdcovi pak sem houpal předkem a pro kmitani tlumiče se ozývá divne vrzaníjak kdyby skřípot je to celkem divny jsou tam dávane nove tlumiče pružiny taky stabilizator mam podezřeni na něj i když všechyn gumy jsou davane nove do napravnice šel blbě našroubovat zduvodu zkorodovanych zavitu a byly použity delší šrouby jak maji byt
problem se mi oběvyl i při jízdě když sem do 45 stupnově zatačky na 2ku přidal víc plynu jak kdyby se auto nahlo na řidičovu stranu nechtělo zpět vyrovnat kola púoradte zoufalost ve středu mě čeka dlouha cesta a nerad bych se někde vymlatiil díky
jedna se o 1,3 MPI rok 98 bez posilovače
problem se mi oběvyl i při jízdě když sem do 45 stupnově zatačky na 2ku přidal víc plynu jak kdyby se auto nahlo na řidičovu stranu nechtělo zpět vyrovnat kola púoradte zoufalost ve středu mě čeka dlouha cesta a nerad bych se někde vymlatiil díky
jedna se o 1,3 MPI rok 98 bez posilovače
Re: Divne vrzani
Dost často vrže kulový kloub spodního ramene.
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Taky se přikláním k spodním kulákům ... ty bych koupil jedině originály.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
-
majkl - FK
když si narazil ten stabilizátor, tak mě se stalo podobné: po montáži mi to šíleně vrzalo hlavně pří přejezdu příčného zpomalovacího prahu. Když jsem ho přejel schválně šikmo, tak nic. Po pár dnech, když už jsem se chtěl na to podívat, tak to přestalo a od té doby klid. U mě to nejspíš byly dva prostřední úchyty.
-
Legolas19 - FK
no teda nevim že by tak zničeho nic se to stalo skontroluji jestli neni urvany v tom prostředu ten stabilizator a ty čepy kupoval sem jeden za 3 kyla a bylo tam u toho stejna kvalita jak u origo ale jestli to nepřestane dam tam origo a uvidim
-
Ricchochet - FK
Vrzání od pravého předního kola
Zdravím. Poslední dobou se mi od pravého předního kola ozývají takové podivné vrzavé zvuky. Děje se to když pustím plyn a auto tím malinko zabrzdí motorem a zhoupne se. Tím chci říct, že se to neozve při brždění. Taky je zvuk intenzivnější když příjdu ráno ke studenému autu. Po delší jízdě se to ozývá taky , ale míň intenzivně. Kotouče a destičky jsou měněny asi před měsícem. Neví někdo co by to mohlo být ?
- jirkaf
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vrzání od pravého předního kola
A nebo taky spodní kulák z ramene do těhlice.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
-
stony - FK
Sežeň si injekční stříkačku a zkus do spodních kulových čepů stříknout olej. Do toho gumového tesnění. Když to přestane, tak je to ono.
Pokud to nepomůže, tak vyměň horní čepy řízení. Já to tak udělal (olej do spodních, vrchní vyměnil doma) a přestalo to. Cena celkem 360 kč.
Stříkání oleje do horních čepů je neúčinné, protože u horního je čep až nad tesněním, a olej moc stoupat nahoru neumí.
Pokud to nepomůže, tak vyměň horní čepy řízení. Já to tak udělal (olej do spodních, vrchní vyměnil doma) a přestalo to. Cena celkem 360 kč.
Stříkání oleje do horních čepů je neúčinné, protože u horního je čep až nad tesněním, a olej moc stoupat nahoru neumí.
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Pokud olej, tak jedině silikonový. Minerální látky a guma, to nejde dohromady. Jinak by ti poděkoval. 
ex nebožka 1,6 lpg 

- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Ten čep bude stejně na zahození, tak je úplně jedno čím ho zkusí namazat.
Tohle vrzání čepu je u Feldy/Fava klasická závada. Na 99 procent to není tlumič ani nic kolem něj. Spolehlivě je to čep dole na ramenu.
Tohle vrzání čepu je u Feldy/Fava klasická závada. Na 99 procent to není tlumič ani nic kolem něj. Spolehlivě je to čep dole na ramenu.
-
leo487 - FK
máme zřejmě stejný problém, ten zvuk bych asi přirovnal, jakoby si škrtala přední zástěrka (ty už jsem sundal) a vrže stále...podezírám tlumič příp. uložení, jen mi vlastně neni moc jasný, co by tam mohlo tyhle zvuky vydávat? jinak čepy ramen mám rok starý, takže ty neberu v úvahu..
-
ka-spel
- Kontaktovat uživatele:
Mě to dost vrže u levého kola a slyším to spíš od vrchu - asi uložení. Navíc to vibruje do volantu. Uvidím zítra. Měním přední tlumiče i s uložením, ložisky a komplet čepy na remenech. Na STK na třepačce nic nezjistili. Na podvozku nic volného, takže to vidím na ty tlumiče případně nevyvážená kola.
ex nebožka 1,6 lpg 

Můžu se zeptat, co teda bylo příčinou to vrzání? mě to teď taky vrže od předního levýho kola.
-
Ricchochet - FK
Zatím nevím. Asi to dám do servisu a uvidíme.
-
zdenek56 - FK
zdravím,
mě to ted taky vrzalo - pravý přední kolo,když sem auto zhoupnul přes blatník,
je vyřešeno - byl to kulák na rameni.
mě to ted taky vrzalo - pravý přední kolo,když sem auto zhoupnul přes blatník,
je vyřešeno - byl to kulák na rameni.
-
Floppy - FK
vadí hodně to vrzání? Nebo jinak, vrže mi to tak 14dní, tak jestli mi to někde upadne než to vyměnim? 
-
borlan - FK
Tak jsem vyměnil všechny čepy. Všechny původní měly rozbité prachovky a řídící čepy vyloženě hrkaly. Taky spodní levý se zadíral a skřípal. Při té příležitosti jsem rovněž odmontoval nahoře tlumič a vyndal tu gumu horního uložení, že ji vyměním (ale při zvednutém autu jsem cloumal nahoře tlumičem a nezjistil jsem vůli). Když jsem ji vyndal, tak se mi vizuelně zdála ok (určitě to nebyl žvanec jak tu někdo v jiném vlákně dával foto). Řekl jsem si, že origo použitá bude asi lepší než nová druhovýroba a vrátil ji zpátky.
Konečně dotaz - hned po výměně při točení volantem na místě nebo propružení přes blatník rukou se ozývá vrzání (ne skřípání). Nějak nemohu identifikovat místo (zatím jsem neměl nikoho kdo by mi "pružil" a já se mohl válet a poslouchat). Může to být tou gumou? Že jsem ji třeba nevrátil jak byla (pootočil)? Nebo gumy v ramenech (podlachnil je vykývnutím při výměně spodního čepu)?
Ještě dodám, že mám nějakou dobu roztrženou manžetu na vnitřním pravým kloubu poloosy, chystám výměnu...snad nemůže souviset, nebo jo? A asi před 2r jsem měl dlouho roztrženou prachovku na řízení, tehdy vyměnili...předpokládám, že i promazali, ale to nevim jistě. Tam by také něco mohlo vrzat?
Sorry za rozsáhlost, nějak to neumím jednodušeji...dík předem za reakce...
Konečně dotaz - hned po výměně při točení volantem na místě nebo propružení přes blatník rukou se ozývá vrzání (ne skřípání). Nějak nemohu identifikovat místo (zatím jsem neměl nikoho kdo by mi "pružil" a já se mohl válet a poslouchat). Může to být tou gumou? Že jsem ji třeba nevrátil jak byla (pootočil)? Nebo gumy v ramenech (podlachnil je vykývnutím při výměně spodního čepu)?
Ještě dodám, že mám nějakou dobu roztrženou manžetu na vnitřním pravým kloubu poloosy, chystám výměnu...snad nemůže souviset, nebo jo? A asi před 2r jsem měl dlouho roztrženou prachovku na řízení, tehdy vyměnili...předpokládám, že i promazali, ale to nevim jistě. Tam by také něco mohlo vrzat?
Sorry za rozsáhlost, nějak to neumím jednodušeji...dík předem za reakce...
-
FeliciaMan - FK
1/ Jestli je zvuk při stlačení jedné strany u předního tlumiče takový jakoby syčení a bublavý tak to je tlumič.Měl jsem to samé na autě.Je špatný a vyměnit tlumič.
2 / Pokud to je jako drhnutí když táhneš něco těžkého po betonu tak to muže dělat čep,ale pokud jsi je měnil tak to muže být i uložení ramena - to jsem měl na autě také.
Zkoušel jsem to tak,že jsem si otevřel okénko až dolu a pravou rukou trochu pootáčel volantem a levou rukou jsem se chytil za čep na páce řízení.Ruku prostrčíš za kolem.
Jednak se ozývalo to vrzání a zároveň to mírně drčí do ruky,jakoby drhne - to je špatný čep.Po výměně mi to dělalo znova a tak jsem koupil kvalitní čepy a vyměnil jsem je na obou stranách a od té doby je pokoj.
Gumové uložení tlumiče nahoře v karoserii by to zřejmě nedělalo.Pokud si to sedlo jak mělo a to by jsi při zpětné montáži viděl,že to sedá jinak tak je to nepravděpodobné.Je tam sice nahoře ložisko,ale to mi nikdy nedělalo nějaké pazvuky.
Nevím co jiní kolegové a jaké maji zkušenosti,ale to co jsem napsal jsem si i osobně ozkoušel na svém voze.
2 / Pokud to je jako drhnutí když táhneš něco těžkého po betonu tak to muže dělat čep,ale pokud jsi je měnil tak to muže být i uložení ramena - to jsem měl na autě také.
Zkoušel jsem to tak,že jsem si otevřel okénko až dolu a pravou rukou trochu pootáčel volantem a levou rukou jsem se chytil za čep na páce řízení.Ruku prostrčíš za kolem.
Jednak se ozývalo to vrzání a zároveň to mírně drčí do ruky,jakoby drhne - to je špatný čep.Po výměně mi to dělalo znova a tak jsem koupil kvalitní čepy a vyměnil jsem je na obou stranách a od té doby je pokoj.
Gumové uložení tlumiče nahoře v karoserii by to zřejmě nedělalo.Pokud si to sedlo jak mělo a to by jsi při zpětné montáži viděl,že to sedá jinak tak je to nepravděpodobné.Je tam sice nahoře ložisko,ale to mi nikdy nedělalo nějaké pazvuky.
Nevím co jiní kolegové a jaké maji zkušenosti,ale to co jsem napsal jsem si i osobně ozkoušel na svém voze.
-
selle - FK
Ahoj Borlan.Hodně podobný problém jsem řešil i u mé feliny
Byly to prasklé manžety řídících tyčích na převodce řízení.Trvalo dlouho než jsem to našel
Řekni kámošovi,at ti zahoupe autem,a jestli to vrzání bude vycházet jakoby za mototem,tak to určitě bude ono.Skus,a uvidíš.Až nato přídeš
,co to bylo,dej vědět 
-
borlan - FK
selle - jak jsem psal, před cca 2r mi měnili prasklou manžetu tyče řízení. Předtím jsem s ní dlouho jezdil roztrženou, nevšiml. Předpokládám, že to při výměně promazali...ale nemám to potvrzeno. Ale že by se to projevilo až teď? Nevím jestli ten zvuk byl slabě předtím než mi začal haprovat spodní čep ramene, třeba to skřípání čepu přehlušovalo. Každopádně teď po té výměně čepů je to výrazně intenzivnější. Prostě mi přijde, že to s tou výměnou souvisí.
FeliciaMan - spodní čepy mám nové origo, ale řídící Vika. Jsem si vědom, že Vika je šmejd...ale domnívám se, že i šmejd bude ještě druhý den po montáži fungovat. Tak to snad nemůže být ono? Ten zvuk není bublavý, ani myslím tažení po betonu. Spíš jako vrzání gumy. Tomu uložení ramena jsem možná dal trochu do těla když jsem to dolů vykyvoval při výměně spodního čepu, je to možné? Nebo je nesmysl? Potkal jsem i názor, že až to zmokne, tak to přestane...??? Tu zkoušku rukou se pokusím udělat, jestli něco ucítím. Předtím to samozřejmě nemohlo na řídících čepech dělat, protože byly tak vymlácený, že hrkaly tak 0.5-1mm!
No jestli to bude fakt ten novej čep Vika tak mě vomejou! Zbytečná práce a peníze...
FeliciaMan - spodní čepy mám nové origo, ale řídící Vika. Jsem si vědom, že Vika je šmejd...ale domnívám se, že i šmejd bude ještě druhý den po montáži fungovat. Tak to snad nemůže být ono? Ten zvuk není bublavý, ani myslím tažení po betonu. Spíš jako vrzání gumy. Tomu uložení ramena jsem možná dal trochu do těla když jsem to dolů vykyvoval při výměně spodního čepu, je to možné? Nebo je nesmysl? Potkal jsem i názor, že až to zmokne, tak to přestane...??? Tu zkoušku rukou se pokusím udělat, jestli něco ucítím. Předtím to samozřejmě nemohlo na řídících čepech dělat, protože byly tak vymlácený, že hrkaly tak 0.5-1mm!
No jestli to bude fakt ten novej čep Vika tak mě vomejou! Zbytečná práce a peníze...
-
selle - FK
Ahoj Borlane,třeba ti tam té vazelíny dali málo
Já bych skusil vzít injekční sříkačku s jehlou(když se ti nebude chtít sundavat manžetu),a píchl bych pod mažetu do převodky trochu oleje
.A uvidíš 
-
Hanz - FK
ja mam taky takovy problemy, při jizdě při propružení (když se tlumič Hýbe) tak mi to píská (vrzání o hodně vysoké frekvenci, jako kdybych jezdil po myších
) a dále při vlhém počasí se mi ozívá taky někde od čumaku hnusné vrzání jak z hororu
jinak nové: čepy řízení a spodní kuláky plus uložení tlumičů. Dále když projedu kruhák rychleji a projedu ho po vnitřku (před takový to dlažebný obložení) tak při sjezdu z něj mi od náprav pěkně bouchne.
-
Hanz - FK
na to vysokofrekvenční pískání mě napadá ložisko tlumiče. v hornim ulozeni
-
borlan - FK
Takže pokračování k mému vrzání - pružil jsem s autem za přední blatník a zároveň měl ruku na řídícím čepu nebo řídící tyči. Oboje při tom vrzání jasně vibrovalo.
Z toho plynou moje další dotazy:
1 - je na 100% jasné, že se zadírá řídící čep, nebo je nějaká možnost, že by se ta vibrace přenášela po té tyči od něčeho z převodky řízení?
2 - je nějaká možnost, že bych špatně namontoval dobrý nový čep? Jako že bych to nějak zkřížil nebo něco...ale já myslím, že snad nelze...?
3 - přestože je ten nový čep Vika, je běžné, že by hned po namontování dělal takovou paseku?
4 - pokud je to opravdu tím čepem, má smysl se pokusit dostat pod manžetu nějaké mazivo? Dokážu to bez demontáže toho čepu z ramena těhlice? Připadne mi tam hodně málo místa v namontovaným stavu...
5 - dá se řící, že kromě vrzání toho čepu je momentálně ok vše kolem vůlí řízení? Pouze je jasné, že takto se zadírající čep se rychle opotřebí a bude znovu vůle (v řádu měsíců)?
Je to dost dotazů...dík předem za vyjádření k jednotlivým bodům...
Z toho plynou moje další dotazy:
1 - je na 100% jasné, že se zadírá řídící čep, nebo je nějaká možnost, že by se ta vibrace přenášela po té tyči od něčeho z převodky řízení?
2 - je nějaká možnost, že bych špatně namontoval dobrý nový čep? Jako že bych to nějak zkřížil nebo něco...ale já myslím, že snad nelze...?
3 - přestože je ten nový čep Vika, je běžné, že by hned po namontování dělal takovou paseku?
4 - pokud je to opravdu tím čepem, má smysl se pokusit dostat pod manžetu nějaké mazivo? Dokážu to bez demontáže toho čepu z ramena těhlice? Připadne mi tam hodně málo místa v namontovaným stavu...
5 - dá se řící, že kromě vrzání toho čepu je momentálně ok vše kolem vůlí řízení? Pouze je jasné, že takto se zadírající čep se rychle opotřebí a bude znovu vůle (v řádu měsíců)?
Je to dost dotazů...dík předem za vyjádření k jednotlivým bodům...
-
borlan - FK
Tak mi bohužel nikdo nestihl odpovědět, no třeba už jsem vás otrávil...
no nic...
Nějak jsem to nevydržel a koupil nové origo řídící čepy smířen s tím, že vyhodím ty nové aušusové Vika. Ukázalo se zřejmě, že jsem se unáhlil. Jakmile jsem totiž vyklepl čep z páky těhlice, tak jsem si odpověděl sám na dotaz 1 v mém předchozím příspěvku - dříkem čepu šlo hýbat plynule hladce, bez drhnutí. Ale při pohybu celou tyčkou řízení se ozývalo to hledané protivné vrzání (sice méně, ale to bylo s volným čepem, bez zátěže) někde v převodce řízení (snad dobře jmenuju). Takže čep OK a do nových origo zbytečná investice.
Nyní jsem stál nad tím, jak promazat ten kloub na tyčce řízení (odpáskovat manžetu, shrnout a dát mazivo)...a nic jsem nevymyslel na místě - od kola i z motoru na houby přístup, možná zdola, ale není rampa. Tak jsem ze zoufalství tyčkou v ose několikrát zatočil a koncem zakroužil. Možná se povedlo nějaké nevyužité mazivo dostat zase do činnosti, přestalo to vrzat. Tak jsem vrátil čep a bylo. Vrzání není. Ale není jisté jestli a kdy se vrátí. Dostal jsem ne moc košer tip, až to zase nastane tak o něm popřemýšlím - injekční jehlou propíchnout prachovku a vpravit tam nějaké hodně řídké mazivo...
Tímto jsem prozatím s čepy na přední nápravě skončil...
Nějak jsem to nevydržel a koupil nové origo řídící čepy smířen s tím, že vyhodím ty nové aušusové Vika. Ukázalo se zřejmě, že jsem se unáhlil. Jakmile jsem totiž vyklepl čep z páky těhlice, tak jsem si odpověděl sám na dotaz 1 v mém předchozím příspěvku - dříkem čepu šlo hýbat plynule hladce, bez drhnutí. Ale při pohybu celou tyčkou řízení se ozývalo to hledané protivné vrzání (sice méně, ale to bylo s volným čepem, bez zátěže) někde v převodce řízení (snad dobře jmenuju). Takže čep OK a do nových origo zbytečná investice.
Nyní jsem stál nad tím, jak promazat ten kloub na tyčce řízení (odpáskovat manžetu, shrnout a dát mazivo)...a nic jsem nevymyslel na místě - od kola i z motoru na houby přístup, možná zdola, ale není rampa. Tak jsem ze zoufalství tyčkou v ose několikrát zatočil a koncem zakroužil. Možná se povedlo nějaké nevyužité mazivo dostat zase do činnosti, přestalo to vrzat. Tak jsem vrátil čep a bylo. Vrzání není. Ale není jisté jestli a kdy se vrátí. Dostal jsem ne moc košer tip, až to zase nastane tak o něm popřemýšlím - injekční jehlou propíchnout prachovku a vpravit tam nějaké hodně řídké mazivo...
Tímto jsem prozatím s čepy na přední nápravě skončil...
-
selle - FK
Ahoj Borlane,já si to myslel,že to bude asi v té převodce řízení.Až budeš mít čas,a chut,bude lepší,když sundáš ty manžety(na oboch stranách)a nacpeš vazelínu do převodky a pak i do těch manžet.Práce je to pěkně na ho.no.Žádnej přístup,manžety jdou spátky špatně nasadit,hlavně ta pravá(delší).Přeju ti hodně trpělivosti

-
borlan - FK
Dík za reakci...dokud bude ticho, tak to řešit nebudu. Ale chci si nechat měnit manžetu vnitřního kloubu pravé poloosy, tak možná řeknu ať mi to promaže. Já bez rampy asi nedokážu...
-
Hanz - FK
Vše se dá udělat na parkovišti před panelákem (vlastní zkušenosti) 
-
selle - FK
Ahoj kluci,jsem natom stejně.Taky nemám garáž
na co mám,se snažim dělát před panelákem,závislí na počasí
,ale dá se to zvládnout.Párkrát zmokneš,zmrzneš...

-
borlan - FK
Ale jo, dá se...ale bez alespoň nájezdů je to podle mě dost problematický. A pod auto jen na heveru bych fakt nelez, ještě tak nějaký pořádný kozy...teda jako podpěry myslím...
))