Termostat

AEF
smazany clen - FK

Termostat

Příspěvek od smazany clen - FK »

čaute, měl bych dotaz, jak dlouho vám shruba trvá, než se vám dieselová felina ohřeje na provozní teplotu, když je venku řádově jak teď tj. cca -5°c

Druhej dotaz, jak moc vám topí když je na provozní teplotě

A třetí: jak moc velkej význam má ten volný nýtek, kterej je v odvzduš'novací dirce na termostatu.

Díky :)
Zbysek - FK

Re: Termostat

Příspěvek od Zbysek - FK »

Mě se ohřívá docela slušně ale nikdy jsem nějak neměřil jak dlouho. Ale třeba naši jsou od mého bytu vzdáleni nějakých 10km a tak za půlkou už tam mám dávno těch 90°C.
Když je na provozní teplotě, tak topí skvěle, takže většinou používám nastavování teploty max. na půlku, protože jinak je to zbytečně horké. Jinak z úplně studeného motoru mi to posílá mírně ohřátý vzduch, po necelém kilometru.
Termostat jsem na tomhle autě ještě neměnil, takže na třetí ti nic neřeknu :D
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Asi jako Zbyšek, do těch 2-3 km ohřívám, po 5 km už griluju!
Používám ventilátor na jedničku a pouštím si to na sklo a na nohy . Když jsem to dal včera na plno ukázal mi teploměr v autě 38.4 takže pokud se chcete saunovat kupte si 1,9D :lol:
Jinak ten nýtek , jakej význam má či nemá ti teď neřeknu,ale pro prdel tam není. Je tam prostě ne odvzdušnění.
Z tvého dotazu usuzuju, že tě pravděpodobně trápí zmíněný termostat že?
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
smazany clen - FK

tak tak, konkrétně mě trápí, že to kuloví topí, respektive jen tak akorát, ale když je fakt hodně pod nulou a mam to na plnej kotel, tak ta teplota nestačí na to, aby ti bylo ideálně. V létě stačí, abych zastavil na 3 světlech a teplota vyletí, že se zapne větrák na chladiči. teď mám problém zase opačnej. Dneska jsem vyměnil termostat a starej zkusil s teploměrem v hrnci a začal otvírat až při cca 98°c. což by vysvětlovalo to vaření v létě. Ovšem i s novým termostatem to topí stejně. Ručička je tak v polovině od vodorovné rysky na teploměru. Vyšplhá se tam až po cca 20-25 km. Pokud zapnu větrák naplno, ručička jde dolů aspoň o třetinu a v tě¨chto teplotách co jsou každej den (-5) se nahoru už ani nevyšplhá. Vzhledem k tomu, že mám modrý čidlo teploty, tak bych i věřil, že díky tomu teploměr ukazuje míň něž je skutečnost. V tom případě nechápu, proč to topí jak to topí.

Mám 1,9ku s klimou. s dodělávanou. tak jedině žě by ybl zakopanej pes ještě tam někde, i když hadice do radiátoru jdou rovnou od motoru pokud se nepletu. Napadá vás ještě něco?
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Možná že je právě zakopanej pes v tý klimě. Já jí nemám, takže nevím jak ti poradit. Snad jedině jestli není zanesenje nebo ucpanej radiátor co je v topení.Nebo třeba ten kouhout neotvírá naplno páč třeba je v háji lanko. Okoukni i tohle.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...:)
Zbysek - FK

Přesně jako píše Kovi. Koukni na ovládání ventilu, protože může otevírat pouze částečně. Modré čidlo bych ale osobně hned vyměnil. Má trochu jinou charakteristiku (snad ještě blbější než žluté) a nedělá to někdy dobrotu (ač na to topení to vliv nemá). Netuším jak tam máš tu tvou klimu dodělanou, takže těžko radit, zda může být problém tam, ale samozřejmě je to jedna z hlavních možností. Pokud se ti auto jinak ohřívá v pořádku (nejlépe změřit přímo v nádržce), tak pak bude problém jedině v klimě, nebo topení. Můžeš mít buď špatné ovládání, nebo zarostlý radiátor.
smazany clen - FK

je to tusim diavia nebo jak se to jmenuje, vetrak neni jakoby hned za radiatorem, ale na boku u ridici jednotky. Coz mi prijde, ze vetrak u klasiky ma mnohem vetsi vykon. Dnes jsem kontroloval, zda se pri plnem otoceni knofliku teploty otevre ventil radiatoru uplne, tam je vse ok, ventil sel nadoraz. Mozna bych jeste videl problem u klapek ridicich smer vzduchu. Je to rizeny nejakyma servama ktery ne vzdy reaguji ihned po zmene proudeni vzduchu knoflikem.

Ve finale to vidim na zas*anej radiator. Zitra zkusim jeste zmerit teplotu v expanzce.
Jeste se zeptam, je nutne menit cidlo za zelene, nebo lze k modremu priradit at uz do serie ci paralelne odpor a tak se dostat na hodnoty zeleneho?
octavan - FK

Příspěvek od octavan - FK »

Já mám zase problém že mě teplota při jízdě nepřekročí přes 70-75C.Navíc topení mě sice topí ale myslím si že netopí naplno.Může mi někdo poradit prosím? :(
smazany clen - FK

Tak teplota v expanzce po cca 30km jizdy 82°C
Zbysek - FK

Pokud to na těch 82°C nemohlo stihnout schládnout, tak je to zbytečně málo, ale takový rozdíl v topení by to neudělalo.
Modré čidlo má nejen posunutou charakteristiku o pár stupňú a ohmů jinám, ale i tvarově je trochu jiná. Dá se ale říct že tě zajímají hlavně hodnoty při zimě, 70°C a 90°C, takže na ty by to ělo určitě odporem pohnout docela správně.

Octavam: termostat máš v pořádku? Tam to chce začít společně s proměřením hodnot čidla teploty, jestli ti jen blbě neukazuje.
octavan - FK

Myslím si,že kdybych měl špatnej termostat,tak mě auto nezačne topit už po 3 km jizdy (a to teď v zimě).Nebo se pletu?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

octavan
nevím, jak u 1,9 ale u benzínu auto topí hned i se špatným termostatem
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Pokud je špatný že 1, neotvírá ,tak netopí ani náhodou.
2, je stále otevřený, tak topí,ale když si budete foukat do dlaní bude to účinější.
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

Jako 103, špatnej nebo dobrej tak topí.. Vlastní zkušenost.
drv.Astor - FK

Příspěvek od drv.Astor - FK »

Auto mi topilo ted v zime taky se spatnym termostatem...teplota nesla na vic jak 75C....na 90C se to ohralo jen pri stani na krizovatkach, pri jizde z kopce se motor dokazal schladit skoro uplne. Vymenil jsem termostat za cca 250CZK a je klid. Auto se rychle zahrele a vetsinou se rucicka nehne z 90C.

Jak se pozna spatny termostat tu uz nekdo psal a navod je to presny: - nastartovat motor a cekat az se voda ohreje na 90C
- kontrolovat tu tlustou hadici ktera jde od termostatu, pokud se zacne oteplovat drive nez se voda zahreje na 90C, tak je termostat porad otevreny nebo privreny a je pravdepodobne, ze je spatny...pokud se hadice zacne prudce oteplovat az pri zahrati na 90C, tak je termostat v poradku...pokud se hadice nezacne oteplovat ani pri teplotach vyssich jak 90C, tak je termostat porad zavreny a je take nejspis spatny...
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Collin píše:Jako 103, špatnej nebo dobrej tak topí.. Vlastní zkušenost.
To je kravina první kategorie, protože když je termostat zavřenej, tak v životě nemůže topení fungovat, páč voda koluje jen v malém okruhu (motor) a pak když je termostat v pořádku otevře, tak teprve pak může jít teplo z topení, protože voda proudí i velkým okruhem. Pokud je otevřený stále, tak sice voda proudí neustále ve velkém okruhu, ale o teplu se nedá mluvit.
octavan - FK

drv.Astor: To je přesně můj problém.Zkusím vyměnit termostat a napíšu jestli to pomohlo
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Kovi
napsal jsem, že nevím jak u dieslu, ale u benzínu je topení napojený na blok, čili první ohřátá voda jde do topení. Termostat ani velký okruh s tím nemá nic společného. :shock:
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Ty máš ale 1,6 ne? Nebo u 1,3 je to stejný? Já mám pocit že ne.Mě to ve fáčku začlo topit vždy až když byla teplota okolo 60-70 stupňů, to začíná termostat pomalinku otvírat.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

U benzínu je to stejný, auto topí, ikdyž je termostat zavřenej. Nastartuju a cca po minutě začne foukat vlažnej vzduch, kterej je stále teplejší. Musím, ale jet. Na volnoběh to fouká jenom vlažný, ale stačí prošlápnout plyn a je to horký. Zřejmě na volnoběh pumpa jen pomalu točí vodou skrz topení.
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

kovi: Tak tak, nevidím do toho jako 103 ale vím že topí i s posraným termostatem. Takže vím co píšu..
d.j.vlasta - FK

Příspěvek od d.j.vlasta - FK »

Zdravím všechny
Tak na otázku teploty 1.9D jsem se chtěl také zeptat.Teď v zimě při nějakých -8 venku mi motor dosáhne provozní teploty až tak po nějakých 10km,což se mi zdá moc dlouho.Termostat vypadá že funguje,protože hadice k chladiči za termostatem jsou studené.Tento stav je samozřejmě při běžné jízdě a puštěném topení tak na 2/3.Při jízdě např. hned po dálnici se motor ohřeje rychleji.
nebulus - FK

Příspěvek od nebulus - FK »

Pikápek teraz strávil pár nocí vonku, keď teploty boli asi -12. Pravdu povediac neveril som že ráno naštartujem, ale chytilo to lepšie ako keď je nad nulou ;) .
Kúrenie začalo produkovať vlažný vzduch vzduch asi po cca 800m a motor sa zohrial na prevádzkovú teplotu po 4km jazdy rýchlosťou 60-70km/h. Toto ma celkom príjemne prekvapilo. Pokiaľ idem po dialnici 110km/hod tak teplota vylezie na vyššiu hodnotu ako keď jazdím po okreskách ( aj teraz v zime ).
Zbysek - FK

S tím topením mají kluci pravdu. Topení je bráno z malého okruhu hned od hlavy a proto to topí hned. Kdyby to mělo topit až z velkého okruhu, mrzli by jsme pěkně dlouho. No a u dieselu to topí dříve jen proto, že má samozřejmě vyšší teplotu při svých tlacích a tak je teplo lepší. Právě proto má diesel i "slabší" radiátor, protože aby vyhřál dokonale auto, stačí tam menší výkon. Naopak benzíny mají větší a výkonější radiátor, takže kdyby se to někomu podařilo zmastit v konfiguraci diesel+benzínový radiátor, tak už nebude mít v autě saunu, ale rovnou troubu na pečen :D . Bez úprav to tam ale nikdo nenacpe.

d.j.vlasta: není to až tak neobvyklé. Pokud máš stát auto venku a je totálně promrzlé, trvá déle než se ohřeje. Samozřejmě údaj na budíku nemusí sedět správně.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

Nojo, ale není to nelogické? Přece to odebírá teplo z motoru. Myslel jsem že je prioritní aby se prohřál motor na provozní teplotu. Takhle mu ubíráme ne?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Možná to vypadá trochu nelogické, ale asi je přednější teplej řidič než teplej motor. Upřesním nezmrzlej řidič. :lol: :lol:

Ne vážně, Kovi je to tak jak píšeme, jde nejspíš o bezpečnost při odmlžení nebo odmrazení oken. Nevím, jestli pamatuješ, co to bylo za hrůzy jezdit ve starejch škodovkách ( 1000MB - 110LS ), který měly topení pod zadní sedačkou a ventilátor topení v pravým zadním blatníku vedle motoru. Nelogicky nejdál od řidiče a jeho potřebného výhledu. ;)
nebulus - FK

Ono tomu kúreniu vo dieselovej felde moc nerozumiem, prečo to tak dobre funguje. Hlavne novšie TDI, dCi, atď. motory sa bez prídavného ohrevu zahrievajú neskutočne dlho, kúriť začnú tak po 5km a zohrejú sa po 20km jazdy. Pokiaľ je tam ohrev ( bufík, alebo elektrika ), tak to kúri skoro tak dobre ako felda.
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

103457 píše:Možná to vypadá trochu nelogické, ale asi je přednější teplej řidič než teplej motor. Upřesním nezmrzlej řidič. :lol: :lol:

Ne vážně, Kovi je to tak jak píšeme, jde nejspíš o bezpečnost při odmlžení nebo odmrazení oken. Nevím, jestli pamatuješ, co to bylo za hrůzy jezdit ve starejch škodovkách ( 1000MB - 110LS ), který měly topení pod zadní sedačkou a ventilátor topení v pravým zadním blatníku vedle motoru. Nelogicky nejdál od řidiče a jeho potřebného výhledu. ;)
Tak o 110 mi ani nemluv, kamárád jí měl a vozil mě s ní do školy a zpět. Nanukáč nerozmrznul ani po 20Km jízdy :lol:
Lars1 - FK

Příspěvek od Lars1 - FK »

103457 píše:Možná to vypadá trochu nelogické, ale asi je přednější teplej řidič než teplej motor. Upřesním nezmrzlej řidič. :lol: :lol:

O nich mi taky něco můžeš povídat, měl jsem 100 i 110LS tak to taky znám. Když po 20km jsi trochu viděl ven tak jsi měl vyhráno :lol: no hrůza a děs hotová lednička
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

No tak zas tak moc nekecám co? :lol: :lol:
Jináč 110LS jsme měli 19 let a perfektní auto, všude zajelo, všechno sis mohl opravit sám.
smazany clen - FK

Takže pokud jsem dobře pochopil, tak u 1,9ky je topeni přimo na blok, tzn na malém okruhu. Vada termostatu má na slabé topení vliv jen v případě, že by byl stále otevřený, takže by se čekalo, než to vytopí velkej okruh. Z toho vyplívá, že pokud jsem vyměnil termostat a i tak to topí na hovno, resp. na plnej knedlík se cítím po 20 km příjemně, tak je buď špatnej i novej termostat, nebo je radiátor krabička uzasenin :)

Pokud jsem pochopil špatně, ihned vracím vysvědčení... :lol:

PS: někdo tu zmiňoval, že diesel ma topeni přimo na blok a proto ma narozdil od benzinu menší radiátor, páč s ním vytopí auto stejně dobře, jak benál s velkým. Nafťák má ale menší teplotu ve válci a měl by se naopak ohřívat pomalej než benzín, nebo ne? :?:
smazany clen - FK

Tak mě ještě napadlo, že by moh bejt problém ještě v tom mým servoovládání klapek, který směrují vzduch, páč nechodí jak maj, takže je ještě varianta, že se některá neuzavírá a přisává to ledovej vzduch mimo radiátor, a dovnitř mi jde mix horkého a studeného.

Dá se někde sehnat nějakej nákres tí diavie co v tom mám? kuju :)
Lars1 - FK

Čirou náhodou nekecáš :lol: já ji k posledku měl na ježdění do lesa a na tahaní vozíku se stav. materiálem.
Flat_Eric u 1,9D jsou tak jak u my táhla (lanka) na topení tak jeslí je už nemáš vytáhlé že ti nedovírají tak jak máji
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 10. črc 2009 14:47:33, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
nebulus - FK

Flat_Eric píše:Tak mě ještě napadlo, že by moh bejt problém ještě v tom mým servoovládání klapek, který směrují vzduch, páč nechodí jak maj, takže je ještě varianta, že se některá neuzavírá a přisává to ledovej vzduch mimo radiátor, a dovnitř mi jde mix horkého a studeného.

Dá se někde sehnat nějakej nákres tí diavie co v tom mám? kuju :)
Tuším že diesel nemá tú zmiešavaciu klapku na vzduch, to má benzín a tam sa tým reguluje teplota, na benzíne ide voda stále naplno do radiátora. Diesel reguluje teplotu trojcestným ventilom, púštajúcim vodu do radiátora.
octavan - FK

Tak jsem to už vyřešil.Jediny co stačilo,bylo dát před chladič kus lepenky.Asi po 10 km teplota vyšplhá na 90 stupňů a můžu v autě grilovat kuřata :lol:
Kovi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kovi »

To nebulus: protože je to stejný sytém jako ve Fáčku.
fejfi - FK

umíštění termostatu

Příspěvek od fejfi - FK »

Dobrý den,
chtěl jsem se tu zeptat kde je přesně umístěný termostat.Potřebuji ho vyměnit a slyšel jsem že prý má být někde pod motorem.
Díky za odpovědi Zdenda.
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Re: umíštění termostatu

Příspěvek od emilio52 »

V pravo nahoře je okénko hledej napiš tam termostat a uvidíš kolik se ti toho ukáže :lol:
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
pepan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pepan »

Mrkni pod auto a uvidíš jak vede k pumpě hadice od chladiče. na pumpě je potom 2 imbus šroubama takovej plastovej nátrubek s hadící od chladiče a ten odštoubuješ a kuk, termostat je na světě ..... je to tak 14 dní pátky, co jsem ho měnil .... ;)
HÜBNERMotorsportrally
SHERLOGRacing
fejfi - FK

Příspěvek od fejfi - FK »

Díky super jdu na to.
Chavier - FK

Příspěvek od Chavier - FK »

Zdar Chlopi.
Chci se zeptat ohledne teploty. Kdyz jezdim v beznem provozu mam rucicku tak na 80°-85°C, kdyz ho trapim do kopce nebo s vlekem, vzroste na 90° a zapne se vetrak chladice (opravdu malokdy se zapne) . Kdyz jedu z kopce zahraty po dlouhe jizde,rucicka je nekde v 70-75°C Je to normalni, nebo je spatny termostat? Jaky doporcujete? 80°C? 87°C?
Jsem zvykly napr z Golfa ze tam se rucicka drzi porad uprosted.

PS: zahreje se motor rychleji kdyz je topeni na studeno? V Golfu se uzavre okruh a voda nemusi zbytecne proudit pres radiator, u feldy to tak neni ze?
nebulus - FK

Ono tie teploty na palubovke závisia od kvality snímača teploty. Hlavne všeliaké neznačkové ukazujú +-10stupňov a to nehovorím o tom, že do riadiacej jednotky posielajú niekedy hodnotu o polovičnej teplote. Mne sa bežne drží teplomer vodorovne, pri záťaži za jazdy lezie na 105 ( ventilátor vtedy nezpína, lebo v mieste jeho čidla je teplota OK ). Pokiaľ stojím na mieste, tak ventilátor zopne možno pri 102 stupoňoch na budíku. Pokiaľ porovnám feldu 1.3, tak tam to drží jednu teplotu veľmi kvalitne, ventilátor spína výnimočne. F 1.6 teplotu držala tiež dobre, ale ventilátor bežal každú chvíľku. Na nafte je celé divokejšie, ale podľa všetkého normálne. :D
Kúrenie sa vypnutím kolieska celé odstavý , o pár príspevkov vyššie sa o tom píše.
Chavier - FK

Že ukazuje nepřesné hodnoty to bych i toleroval, ale stejně si myslím že by teplota neměla klesat při delší jizdě např z kopce.
nebulus - FK

Teplota aj mne mierne poklesne pri jazde z kopca...
Zbysek - FK

Teplota na každém autě samozřejmě neustále kolísá a tak při zátahu musí růst a naopak když jede auto z kopce bez plynu a ještě se mu krásně chladí voda na chladiči náporem vzduchu, musí zase klesat.
To že je někdo zvyklý z novějších aut, že teplota je stále krásně uprostřed budíku na 90°C neznamená, že ty auta jsou tak vychytaná, že by fakt měly 90°C (to ani nejde udělat), ale je to zapříčiněno tím, že například u VW koncernu po dosažení určité teploty (běžně nad 70°C, ale není to u každého typu auta stejné) dojde k ustálení hodnoty na 90°C a prostě se to nehne (ani při ochlazování, ani při stání v koloně, pokud je vše v pořádku). Je tam totiž obvod, který právě tohle řeší a prostě jen dává nějakou hrubou informaci o teplotě motoru, samozřejmě že velmi nepřesnou. Právě proto už řada automobilek od ukazatelů teploty na přístrojovce zcela upouští, protože ani takhle to nemá smysl. U feldy ješět jde vidět reálný průběh a třeba u benzínové je to skoro místo otáčkoměru.
Samozřejmě záleží na typu použitého čidla teploty, protože je opravdu velký rozdíl v kvalitě a ukazuje to pak často bludy.
Chavier - FK

tos me uklidnil ze je to OK. Jinak jsem to srovnaval s Golfem I (79). ;)
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pát 10. črc 2009 14:44:10, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Lars1 - FK

Zbysek má pravdu že u starších aut jako jsou Felicie a podobně ručička teploměru se mele podle aktuální teploty vody. Když jedu po dálnici konstantní rychlosti okolo 130 tak teplota drží na 90°C ale když jezdím po normálních silnicích tak se teplota pohybuje podle zatížení motoru od 90 do 105°C. Tak bych řekl že je to normální a vůbec bych to neřešil.
miracv

Příspěvek od miracv »

Měl bych dotaz ohledně teploty, mám nový chladič, nový termostat, nové čidlo, vše odvzdušněno, topí to parádně, ale ručička na budíku se mi pohybuje v první 1/3 nad 75 stupni. Pokud změřím vodu teploměrem tak odpovídá +- budíku takže sedí, když připojím auto na VAG tak budík ukazuje +- 75 a VAG v bloku hodnot 55 stupnu. Nevite kde by jeste mohla byt chyba? Děkuji.
schympanze - FK

aky termostat tam pasuje?

Příspěvek od schympanze - FK »

už som bol druhy krat v autotechne koli termostatu.presviedcali ma že iny neexistuje ale ja tento nemam kde narvat.alebo som už aj ja dement.jedna sa o tento termostat http://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/0 ... erb-2.html. predpokladam že ma ist na toto miesto http://pokec.azet.sk/zivotjematrix/foto ... 49a8376422 je to tak? vdaka.termostat ma vysiel nehoraznych 15 euro
Naposledy upravil(a) Jura_Favorit dne pon 31. říj 2011 17:06:08, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno - viz. bod č. 3 Pravidel pro vkládání příspěvků!
Bugi - FK

Příspěvek od Bugi - FK »

termostat na 1.9 je dole pri vodnej pumpe, ked ho budes vymienat vymen aj tesnenie (myslim že sa nepredava spolu s termostatom) inak to budes rozoberat znovu ... a 15€ zodpoveda cca cene v kamennych obchodoch (pokial to nie je China, Turecko atd.) ... ja osobne mam dobru skusenost so značkou Wahler

Obrázek
Odpovědět