Náporové sání 1.9D
-
Diablo - FK
Náporové sání 1.9D
Kuci mam takovej napad udelat naporove sani do ferdiska, kdyby tam nemuselo byt svetlo tak je vymysleno, zkusim vzit kapotu z vrakace a neco tam vymyslet, nemate nekdo zkusenosti? Nezkousel jste nekdo ci necetl jste nekdo nejaky rady? Myslim si ze by pak v kombinaci se zaslepenym EGRem mohla jet solidne 
-
Rex - FK
Re: Naporove sani
kukni na fotky v mém profilu. měl jsem na kapotě kapsu na vzduch přímo nad filtrem. já říkám že to pomohlo, motoráři na foru ti řeknou, že je to naprd
-
smazany clen - FK
no možes to spravit napr tak že k filtru pripojis dalsiu dadicu.je tam na nu aj vyvod a potiahnes ju dolu kde mas priestor pre hmlovky.ak ich tam mas tak možes dat hadicu uplne naspodok.možno to skusim aj ked neviem ci to nieco pomože.skor viac bordelu bude vo filtri.ale niejr to komplikovane.napr hadicu od vysavaca použit;)
-
MagicanBlack - FK
Ono to nebude o tolik lepší než u normálního. Pže i normální felda má trubku k filtru z předního nárazníku. Takže když jedeš tak ten nápor tam žene luft. na takovýhle sání by jsi potřebaval úplně jinej airbox kvůli usměrnění vzduchu. protože tím že ho tam budeš cpát takhle tak stejně uděláš takovou turbulenci že to tolik nepomůže. A ještě k tomu budeš mít každou chvíli špinavej filtr. Ale neříkám že je to špatný. Ale nemyslete si že vám najednou bude tlačit 2 bary..

-
smazany clen - FK
No normálně právě má felda ústí sání schováno za světlem, takže v místě, kde vzduch nepřichází proudem, ale je pouze motorem podtlakově nasáván z okolí. Takže když by to bylo kdekoli jinde na vhodném místě, tak by to aspoň tlačilo vzduch do sání.
-
Rex - FK
hele, zkus hádat proč mám asi ty dírky pod světlem
za nima je ústí hadice a její druhý konec je pod filtrem
za nima je ústí hadice a její druhý konec je pod filtrem
-
smazany clen - FK
tak tak.preto som napisal že namiesto hmlovky hadicu.ta co tam je teraz original je schovana.a dat ich obe aby to donich islo.ale teraz ma napadlo že je to pi.....a lebo keby prsalo tak filter možes zahodit
ale zase da sa to riesit dakym krytom.ale nesmies zabudnut to zakryt zakaždím ked prsí;)
-
Rex - FK
pokud si všimneš, tak jsem měl sání i na kapotě(funkční), a nevadila ani voda ani sníh.takže dalšího přívodu vzduchu bych se nebál
-
smazany clen - FK
to je pravda.no ak by bola možnost spravit to na zaklapanie tak keby prsalo dako silno tak by bolo lepsie to zakryt.prirobim tam dalsiu hadicu a dam ju s tou staro spolu do tej hmlovky
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: naporove sanie.montaž
Takže jsi obětoval mlhovku? a to tam budeš muset dát nějakou mřížku? Je to trochu netradiční řešení, normálně se to dává vedle chladiče, je tam krásný místo a navíc hadice není tak lomená. Nezdá se mi, že by takovéto zahnuté hadice byly znát na výkonu či chodu motoru, jestli to není jen nějaký placebo efekt, jako většina rádoby sportovních filtrů. 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Tady přece nejde o filtrbox, ale o vedení té hadice. A nevím, proč by to nebylo náporový, i v origo masce je přece dostatečně velký průduch, aby se tam dostalo dost vzduchu, navíc je ta roura výš, takže se tam bude dostávat méně prachu a teplého vzduchu od vozovky než v tvém případě.
Myslím, že kdyby jsi koupil kvalitní vložku, tak na tom motor bude lépe než je teď.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
No to si se trochu omýlil, jelikož origo výstup z airboxu nevede do masky, ale do výztuhy nárazníku. To, ale nevadí, je to tvoje věc, co si na auto dáš, já si prostě myslím, jen, že to v tvém případě není přínos pro motor.schympanze píše: no asi si to nevidel naživo.origo rura je totižto blokovana maskou takže sa tam urcite nedostava viac vzduchu ako teraz
-
Diablo - FK
kluci chvalim kazdyho kdo neco vymysli, mam sice dopravni skolu a leta praxe mezi auty a nakladaky, jen bych si dovolil par poznamek.
-obrazek tuningu co je v knizce patri MPI a BMM motoru, naftova felda ma vetsi chladic takze tohle nelze pouzit
-vykon dle obrazkoveho manualu je znat, zkouseno na felicii 50KW 1,3MPi, ale jde o to ze je opravdu napor
-navic naporove sani musi mit pokud mozno co nejmene zatacek a pokud mozno co nejvetsi polomer (zadne ostre zatacky) navic by nemelo mit otoceny smysl proudeni oproti proudeni venku, vyvod do filtrboxu je sice hezky, ale vzduch pote musi udelat skoro 150° otocku aby slo k motoru, v praxi to je tak, ze vzduch co je natlacen do te hadice-sani ( rychlost vozidla pohybujici se kupredu funguje tak, ze pohlcuje vzduch svoji jizdou) dosahuje urcite zvysene rychlosti, ktera ma odstredivou silu( bezi po vnejsich stenach) a ma urcitou setrvacnost, takze v dobe kdy dosahuje filtrboxu vzduch svoji setrvacnosti unika puvodnim sanim a cast je proti proudu nasavana do motor = pri vyssi rychlosti vetsi duseni motoru
-felicie saje pod prednim svetlem pod naraznikem a pristup vzduchu ze spodu od mlhovky (98) je minimalni a vetsi cast vzduchu je sana od kola tj. proti proudu vzduchu, v praxi je to tak ze cim vozidlo jede rychleji tim vice se motor dusi ( mereno na bazi podtlaku) idealni stav ac neprakticky by bylo BUD vyvod misto svetla (naporovy trychtyr),coz je nepraktice a nelogicke, druhe reseni je pod prednim svetlem (98+) nebo trochu zrucnosti a udelat vyvod od mlhovky (nezbytnost upravit streva narazniku) dalsi moznost je kapsa ci zabra v kapote a pripojit kni cast filtr boxu
- !! je dulezite zachovat kinetickou energii vzduchu!! proc???
Kineticka energie vzduchu je dulezita, aby vzduch o urcite rychlosti a naslednem predtlaku zpusobenym pohybem vozidla byl vyuzit k preplneni motoru ( polopaticky vzduch se bude tlacit behem jizdy do motoru)
abych vsak vysvetlil ten pojem sani "proti proudu" -- dejte behem jizdy z okenka ruku a citite tlak???? citite? Tak ji tentokrat dejte za zrdcatko a citite tlak??? Je mensi??? Ano??
Porad nechapete? Zkuste se nadechnout na centrifuze. Jde to dobre?? Jo? tak zkuste se tocit naopak, ze to jde hur
Nechci tu delat chytryho, jen jsem nad tim chvilku zapremyslel a dal tomu "logicke vysvetleni" tak jak to vnimam ja, nejsem zadny expert, ale urcite teorie a praxe o preplnovani jsem v naplni uciva mel
Doufam, ze clanecek bude aspon trosku k necemu. Pokud semnou nesouhlasite tak pokud Vas mohu pozadat o vynechani vulgarismu apod. dekuji
-obrazek tuningu co je v knizce patri MPI a BMM motoru, naftova felda ma vetsi chladic takze tohle nelze pouzit
-vykon dle obrazkoveho manualu je znat, zkouseno na felicii 50KW 1,3MPi, ale jde o to ze je opravdu napor
-navic naporove sani musi mit pokud mozno co nejmene zatacek a pokud mozno co nejvetsi polomer (zadne ostre zatacky) navic by nemelo mit otoceny smysl proudeni oproti proudeni venku, vyvod do filtrboxu je sice hezky, ale vzduch pote musi udelat skoro 150° otocku aby slo k motoru, v praxi to je tak, ze vzduch co je natlacen do te hadice-sani ( rychlost vozidla pohybujici se kupredu funguje tak, ze pohlcuje vzduch svoji jizdou) dosahuje urcite zvysene rychlosti, ktera ma odstredivou silu( bezi po vnejsich stenach) a ma urcitou setrvacnost, takze v dobe kdy dosahuje filtrboxu vzduch svoji setrvacnosti unika puvodnim sanim a cast je proti proudu nasavana do motor = pri vyssi rychlosti vetsi duseni motoru
-felicie saje pod prednim svetlem pod naraznikem a pristup vzduchu ze spodu od mlhovky (98) je minimalni a vetsi cast vzduchu je sana od kola tj. proti proudu vzduchu, v praxi je to tak ze cim vozidlo jede rychleji tim vice se motor dusi ( mereno na bazi podtlaku) idealni stav ac neprakticky by bylo BUD vyvod misto svetla (naporovy trychtyr),coz je nepraktice a nelogicke, druhe reseni je pod prednim svetlem (98+) nebo trochu zrucnosti a udelat vyvod od mlhovky (nezbytnost upravit streva narazniku) dalsi moznost je kapsa ci zabra v kapote a pripojit kni cast filtr boxu
- !! je dulezite zachovat kinetickou energii vzduchu!! proc???
Kineticka energie vzduchu je dulezita, aby vzduch o urcite rychlosti a naslednem predtlaku zpusobenym pohybem vozidla byl vyuzit k preplneni motoru ( polopaticky vzduch se bude tlacit behem jizdy do motoru)
abych vsak vysvetlil ten pojem sani "proti proudu" -- dejte behem jizdy z okenka ruku a citite tlak???? citite? Tak ji tentokrat dejte za zrdcatko a citite tlak??? Je mensi??? Ano??
Porad nechapete? Zkuste se nadechnout na centrifuze. Jde to dobre?? Jo? tak zkuste se tocit naopak, ze to jde hur
Nechci tu delat chytryho, jen jsem nad tim chvilku zapremyslel a dal tomu "logicke vysvetleni" tak jak to vnimam ja, nejsem zadny expert, ale urcite teorie a praxe o preplnovani jsem v naplni uciva mel
Doufam, ze clanecek bude aspon trosku k necemu. Pokud semnou nesouhlasite tak pokud Vas mohu pozadat o vynechani vulgarismu apod. dekuji
A k čemu bude ropáčkovi ve feldě náporové sání
tomu pomůže jen turbo
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
-
Sigy - FK
Už jsme se tu o tom bavili. Nejlepší by byl asi nějaký menši nasavač na kapotu, ale kam ho na tu kapotu umistit (vyškově) aby to mělo co nejlepší efekt. Samozřejmě by bylo už třeba použit "sportovního" kuželového filtru. Nebo se pletu?
-
Diablo - FK
V kvetnu delam maturu, pak budu mit cas se venovat tomu problemu, castecne jsem reseni nasel ( teoreticky, ted jen musim mit cas abych to poradne zkouknul a doladil
jinak zkracene recno, bud to bude zespod od mlhovky 98 , ale to ohledne aerodynamiky nebude az tak dobre, ale zkusim to udelat pod svetlem, jen rikam ze tedka cas nemam, ale casem na to prijdu,
BTW pro pana co rikal neco o Turbu, ano turbo pouzit muzes, ale musis vymyslet mazani turba, vyfuk a sani prekopat coz je pracny a navic s prihlednutim ke kompresi (22,5:1) oproti ciste turbo motorum kde je komprese 16:1 ti hned bude jasny po jaky chvilce a kam se motor odebere, musel by jsi zmenit kompresy apod aby jsi zachoval zivotnost, tim ze mas takovouhle kompresi a komurku ti zaruci krasny starty. Tim ze to preplnis " nenucene " se nesnizi tolik zivotnost, nikdy z toho nevymackas co z turba, jen jsi nepochopil co tu resime.
MY TU RESIME PRISUN VZDUCHU PRI VELKYCH RYCHLOSTECH, NE ZIVOST MOTORU. To jen tak naokraj
jinak zkracene recno, bud to bude zespod od mlhovky 98 , ale to ohledne aerodynamiky nebude az tak dobre, ale zkusim to udelat pod svetlem, jen rikam ze tedka cas nemam, ale casem na to prijdu,
BTW pro pana co rikal neco o Turbu, ano turbo pouzit muzes, ale musis vymyslet mazani turba, vyfuk a sani prekopat coz je pracny a navic s prihlednutim ke kompresi (22,5:1) oproti ciste turbo motorum kde je komprese 16:1 ti hned bude jasny po jaky chvilce a kam se motor odebere, musel by jsi zmenit kompresy apod aby jsi zachoval zivotnost, tim ze mas takovouhle kompresi a komurku ti zaruci krasny starty. Tim ze to preplnis " nenucene " se nesnizi tolik zivotnost, nikdy z toho nevymackas co z turba, jen jsi nepochopil co tu resime.
MY TU RESIME PRISUN VZDUCHU PRI VELKYCH RYCHLOSTECH, NE ZIVOST MOTORU. To jen tak naokraj
-
Diablo - FK
Naporove sani by Diablo
Dneska mi to celej den nedalo spat a vymyslel jsem to sani, mam to kompletne cely vymysleny jen musim najit potrebne materialy pro montaz, Mam uz hotovou skicu v hlave, ted jen komponenty, zkousel jsem tlak behem jizdy a myslim si ze by to mohlo byt znat cca od 60-70kmh + 
-
smazany clen - FK
Re: Naporove sani by Diablo
sme zvedaví.Diablo píše:Dneska mi to celej den nedalo spat a vymyslel jsem to sani, mam to kompletne cely vymysleny jen musim najit potrebne materialy pro montaz, Mam uz hotovou skicu v hlave, ted jen komponenty, zkousel jsem tlak behem jizdy a myslim si ze by to mohlo byt znat cca od 60-70kmh +
-
Diablo - FK
na papir jsem to jeste nekreslil, dneska jsem v praci hledal potrebny materialy, tak chybi jeste hadice a mozna pouziju CO a nejaky plechovy teile z mazdy. Kuci ani me to neda spat, dneska jsem mel furt ruku z okenka a zkousel jsem jakej je tlak a tlak resp podtlak v motoru rpi otackach tak si myslim ze by to mohlo bejt znat, jen je potreba pak vytesnit spoje. JESTLI to dobre pujde tak do 14 dnu bych to mohl mit, nejpozdeji do prazdnin.
-
smazany clen - FK
Prosím, nedávejte mi svěrací kazajku za tento dotaz - proč se náporové sání nebo přeplňování motoru neřeší samostatným elektrickým vzduchovým kompresorem, proč je výhodnější turbokompresor poháněný výfukovými plyny? Co by se stalo, kdybych tam tlačil vzduch kompresorem s výkonem okolo 500W - 1000W (staré vysavače tento výkon měly a jak to foukalo z výstupního otvoru, daly se na to přidělat stříkací pistole, čili potřebný průtok by určitě byl). Co jsem zjistil, turbo má dát přetlak okolo 100kPa (1at), myslíte, že nějaký spec. el. kompresor k tomuto účelu sestrojený s příkonem třeba 500W by nedokázal dát tento potřebný průtok a přetlak - el. motor by byl menší než startér, navíc by se zapínal jen při vyšších otáčkách motoru, kdy alternátor by to stačil pokrýt. Navíc je jedno, jestli úbytek výkonu motoru zežere turbo nebo navíc zatížený alternátor.
A když už bych nedosáhl parametru turba, snad by to bylo mnohem lepší, než náporové sání.
Na tento blbý dotaz existuje určitě nějaká rozumná odpověď, za kterou děkuji.
A když už bych nedosáhl parametru turba, snad by to bylo mnohem lepší, než náporové sání.
Na tento blbý dotaz existuje určitě nějaká rozumná odpověď, za kterou děkuji.
-
smazany clen - FK
Turbo využívá zbytkovou energii výfukových plynů a tudíž neubírá výkon...
...a podle mě je výhodnější kompresor rovnou pohánět motorem (jak to dělá např. Mercedes) než oklikou přes alternátor (kde vznikají zbytečné ztráty)...
...a podle mě je výhodnější kompresor rovnou pohánět motorem (jak to dělá např. Mercedes) než oklikou přes alternátor (kde vznikají zbytečné ztráty)...
-
smazany clen - FK
Doufám, že to nebereš tak, že nad tím tvým nápadem ohrnuji nos, to v žádném případě. Jenom mě tak napadlo, jestli by třeba nějaky malý fén přímo na 12V nedal třeba více vzduchu než ten nápor - ta konstrukce by se totiž mnohem zjednodušila a možná by výkon toho malinkého motorku stačil do 100W - pořád mi totiž leží v hlavě, že foukat výkonem 100W je docela velké množství vzduchu - chtělo by to srovnat průtok vzduchu při náporu třeba 100km/hod s průtokem obyčejného fénu na vlasy, kde je motorek snad 10 možná 20W a podle toho se zařídit.Diablo píše:
moji odpoved mas a jen dodatek k alternatoru, altik plne dobiji uz od 960rpm a volnobeh je 940-970rpm takze u ropacka altik plne dobiji i pri volnobehu
K tomu alternátoru - máš tam drobnou nepřesnost - při 1000ot/min motoru (=2000ot/min alternátoru) dává 55A alternátor asi 35A, plný proud 55A dává až při 5000ot/min (=2500ot/min motoru). Jsou to hodnoty výrobce, odečtené z grafu - takže na volnoběh to tam sice cpe hodně, ale ne naplno.
-
Sigy - FK
To naporové sani budeš dělat na original airbox nebo na sportovní kuželový filrt?
Doufam, že to bude fungovat, každe zlepšení se mi líbí
Doufam, že to bude fungovat, každe zlepšení se mi líbí
-
Diablo - FK
tim ze vse musi byt schovany v sanim kanalu aby neutikal predtlak tak asi bude puvodni airbox, mozna jen vlozka jinak, kuzel by se mozna tezko resil, jeste nemam plany 100% dodelany
-
Diablo - FK
tak uz mam saci trychtyr, mam pouze 2ks, jeden pouziju a 1 trosku nakraplej mam navic, ted jen sehnat hadice, teoreticky dle tvaru by to melo fungovat, sice by to mohlo mit trochu lepsi parametry, ale aspon to 
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
naporove sani ma smysl a funguje tak maximalne na formuli pripadne na necem co jezdi aspon 200... pri te rychlosti to uz mozna k necemu je
jinak 1,9D ve felde si svuj potrebny vzduch bez problemu nasaje pres stavajici privod vzduchu
jedine co ma mozna smysl ze udelat z toho TD. par takovych felicii jezdi...
jinak 1,9D ve felde si svuj potrebny vzduch bez problemu nasaje pres stavajici privod vzduchu
jedine co ma mozna smysl ze udelat z toho TD. par takovych felicii jezdi...
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
Re: Náporové sání 1.9D
Dotáhnul to někdo do konce??? celkem bych chtěl vidět foto a také se do toho pustit =) plánoval jsem to udělat již dříve ale nedokázal sem to řádně naplánovat a sebrat k tomu odvahu =D