Vrzání přední nápravy - vlevo
- kybrex
- Kontaktovat uživatele:
Vrzání přední nápravy - vlevo
Zdravím,
přijel jsem do servisu, kde mi automaticky řekli, že to je tlumičema a že je vymění. Když se opřu o auto ze strany řidiče (vpředu) a zahoupám, tak to vrže. Tlumiče vyměnili a dojel jsem ze servisu, ujel pár kilometrů a je to tady znova! Docela mě to natočilo, protože jsem vyhodil do kanálu cca. 3000Kč! Čím jiným by to mohlo být?
Díky za rady.
přijel jsem do servisu, kde mi automaticky řekli, že to je tlumičema a že je vymění. Když se opřu o auto ze strany řidiče (vpředu) a zahoupám, tak to vrže. Tlumiče vyměnili a dojel jsem ze servisu, ujel pár kilometrů a je to tady znova! Docela mě to natočilo, protože jsem vyhodil do kanálu cca. 3000Kč! Čím jiným by to mohlo být?
Díky za rady.
Felicia r.v. 2000 1.3 MPI 50kW http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=21226
-
breta1 - FK
Re: Vrzání přední nápravy - vlevo
Stejný problém mám já - měnil jsem si zadní tlumič, nechal ale jsem původní opěrná gumová pouzdra nahoře a při propérování to vrže (předtím ne). Myslím, že to vržou právě ty gumy. Zkusím je namazat třeba glycerinem.
-
sisin - FK
Jestli to pomůže tak dej vědět,mám stejný problém a přidalo se vrzání i při točení volantem. 
- kybrex
- Kontaktovat uživatele:
O tom v servisu mluvili a že to kdyžtak vymění a nakonec to nevyměnili! Takže to možná fakt bude tím. Co by to bylo jinýho mě nenapadá. Snad to není nic vážnýho. Pak dám taky vědět, jedu tam po svátcích v úterý.
Felicia r.v. 2000 1.3 MPI 50kW http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=21226
-
Hans - FK
Kamarádovi to vrzá na Piškotovi ( Peugeot 106 ), mně jenom při vytočení to plnýho rejdu. Zní to jakoby se pneumatika drhla o podběh. Nijak jsme to neřešili. Přišel jsem na to minulé léto, v zimě jsem měnil horní uložení tlumičů a dělá to pořád. Na pohled není kolo, ani tlumič s pružinou a uložením nijak poškozený. Vrže při vytočení kol doleva i doprava. Piškot vrže při přejezdu retardéru nebo opření a zhoupnutí. Zvuk je to stejný, takový gumový. Takže to může být i uložení stabilizátoru ...
- hromyblesky
- Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
- Kontaktovat uživatele:
vrzou vam kulove cepy,bud na rizeni nebo spodni cep,vyschnou a i kdyz nemaji vuli vrzou,za posledni 2mesice sem takto resil 2feldy,da se to vyzkouset i tak ze vezmes fetackou injekcni strikacku natahnes do ni olej propichnes manzetu olej vymacknes a melo by se to na chvilu zlepsit,ale cep rozeni je treba sundat protoze ho smerem nahoru nenamazes,za me sou to urcite cepy,tak dejte vedet 
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
za vsim hledej pravidlo 7 a 15VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
-
Hans - FK
No je to možný, vůle v čepech nemám. Všechny pouzdra jsem na jaře stříkal olejem, ale jen ze spreje povrchově. Taková "závada" mi žile netrhá a teď, když vím že je to vyschlé pouzdro tak na to nebudu chytat.
Hůř je na tom Piškót tam se to ozývá při každé jízdě.
Hůř je na tom Piškót tam se to ozývá při každé jízdě.
- kybrex
- Kontaktovat uživatele:
No, jestli jsou to opravdu ty čepy (vrže to totiž nejen při zahoupání z autem, ale i při viklání s volantem, když kola nejsou zatočená), tak budu fakt vytočenej, protože jsem v servisu říkal, že ty čepy budou asi taky potřebovat vyměnit a nakonec mi je neměnili. Jestli tam dneska přijedu a řeknou mi, vyměnímke čepy, tak budu zlej! Dám vědět.
-
smazany clen - FK
chlapi to mi dělá taky to vrznutí při zhoupnutí, jelikož mám nový tlumiče i uložení a nový spodní čepy, tak jsou to čepy řízení - navíc teď začaly bouchat, tak je budu muset vyměnit.
-
sisin - FK
O jaké částce se bavíme při výměně?Nebo stačí stříknout? Mi se zdá,že výměna,protože při přejetí sebemenšího hrbolu to pěkně klepne.Spodní kulové čepy měněné loni,takže by to bylo to řízení???
-
smazany clen - FK
Olej je jen dočasné řešení.Ano řízení to může být, jak dlouho tam čepy máš? Koupil jsem čepy řízení kus za 80Kč (mrdky), ale dávat je tam nebudu, našel jsem na autodilykrč za 180/kus originál, takže oprava za pakatel. Nevýhodou je nutnost jít na geometrii.
-
sisin - FK
Čepy tam budou strašně dlouho,sice to tetka dávala při sebemenším náznaku klepání hned do servisu,ale čas udělá svoje,takže to nechám vyměnit,protože to klepání jde až do volantu.Dík
určo origo čepy a obě strany. geoška je potřeba, ale zase to budeš mít na dlouho....
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
-
smazany clen - FK
někdo ti doporučí stahovák, já ne. Stačí si to pěkně přizvednout, jebnout pár ran kladivem a je ven 
-
sisin - FK
bavíme se o řízení? Protože spodní kulové jsou měněné něco přez rok a půl.Dejwis píše:určo origo čepy a obě strany. geoška je potřeba, ale zase to budeš mít na dlouho....
- kybrex
- Kontaktovat uživatele:
Tak to byla pravda - dělal to levý čep. Vyměněno a už to nevrže.
- hromyblesky
- Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
- Kontaktovat uživatele:
ja ro říkal!!! ale maly podekovani by bylo vhodny
,nicmene musi byt fajn ze v servise si nechal 3tisice za nic 
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
za vsim hledej pravidlo 7 a 15VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
-
kimmi
Mám podobný problém.Tiež mi začalo vrzat od ľavého predného kolesa.Ak idem rýchlo tak 90km/hod tak to nerobí,no hlavne pomaly ak prechádzam nerovnosti tak to vrže.Dnes som pozoroval že je to viac ako dosť.Podotýkam že sa oteplilo k 30-tkam,za ďažda akoby nič.Trošku k ľavej poloosi.Auto má najazdených 210 000 km.Spodný guľový čap menený pri 148 500 km,čap riadenia vymenený pri 181 000 km,manžeta homokineťáku a ľavý tlmič "Ateso,ložisko tlmiča,nejaká čierna guma,žltá guma a horné uloženie pred dvomi týždňami.Tlmič v hornom uložení drží fest,odskúšané ne heveri.Skúšal som kývať ľavou stranou a zdalo sa mi akoby to išlo od spodku,nie od tlmiča.Odspodu je všetko riadne upevnené,zdalo sa mi ako keby od toho spodného guľového čapu.Podotýkam že na oboch spodných guľovým mám roztrhnuté manžety,teda sú zrelé na výmenu.Hlavne mi ide o bezpečnosť,či to niečo vydrží alebo to je veľmi akútne.Vôľu čapy nemajú pretože keď prechádzam po nerovnostiach tak necítim žiadne rany ako pred ich výmenou.Nemôže sa to napr. utrhnúť a podobne......
- hromyblesky
- Kontaktovat uživatele:
je to cep rizeni!!!!!!!!!!!!!kterej jesltli spodne nebo rizeni ti nereknu fotrovi sem je menil pred rokem a pel najel na nich 20 tisic a ted sem je vyhazoval,sice nemely vuli ale byli suchy,a vrzali.a mel sem prosim tu nejlepxi a nejdrazsi druhovyrobu,
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
- hromyblesky
- Kontaktovat uživatele:
ne
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
-
sisin - FK
Hele hromy nejedeš náhodou na sraz toho 18.7 ,že bys sedl do té mojí stařeny a řekl,že to mám zešrotovat.Terda co mám vyměnit.Plzeň beru sebou.hromyblesky píše:je to cep rizeni!!!!!!!!!!!!!kterej jesltli spodne nebo rizeni ti nereknu fotrovi sem je menil pred rokem a pel najel na nich 20 tisic a ted sem je vyhazoval,sice nemely vuli ale byli suchy,a vrzali.a mel sem prosim tu nejlepxi a nejdrazsi druhovyrobu,
- hromyblesky
- Kontaktovat uživatele:
chtel sem jet,ale mlada to nejak nepochopila a udelala termin na dovolenou..............
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
-
sisin - FK
Asi jsi jí to nevysvětlil dostatečně,vysvětli jí,že posouváš termín 
-
Pjotr - FK
Mam stejny problem jak tu pisete.Pri prejizdeni nerovnosti me od leveho kola z pohledu ridice vrze.Nekdy vic,nekdy min,nekdy vubec.Nevim jestli to bude kulovym cepem,ten byl menen pred cca. 2,5rokem.
Tento problem s vrzanim ale nastal az po vymene vsech tlumicu za nove,v servisu. Napred to nevrzalo vubec,za tyden od vymeny to zacalo.Zpocatku uplne silene,na auto se stacilo skarede podivat a uz to vrzalo,hlavne v desti.
Pak to na nejaky ten tyden prestalo,a ted zase.Uz ale min,staci zatlacit na kapote nad tlumicem a vrze.Kdyz sedam do auta,trochu se zhoupne a zavrze,pri jizde pak taky.Co myslite,ulozeni tlumice,samotny tlumic?
Tento problem s vrzanim ale nastal az po vymene vsech tlumicu za nove,v servisu. Napred to nevrzalo vubec,za tyden od vymeny to zacalo.Zpocatku uplne silene,na auto se stacilo skarede podivat a uz to vrzalo,hlavne v desti.
Pak to na nejaky ten tyden prestalo,a ted zase.Uz ale min,staci zatlacit na kapote nad tlumicem a vrze.Kdyz sedam do auta,trochu se zhoupne a zavrze,pri jizde pak taky.Co myslite,ulozeni tlumice,samotny tlumic?
-
drv.Astor - FK
Jak pise Hromyblesky, vymente cepy rizeni a je po vrzani...taky mi to takto vrzalo, po vymene to prestalo
- hromyblesky
- Kontaktovat uživatele:
pjotr,JSOU TO CEPY RIZENI !!POPR spodni kulak,popr louzisko ulozeni tlumice(temu moc neverim)fotrovi sem daval nejlepsi druhovyrobu cepy a po dvou rokach a 30 tisic km vrzali,nebyli vybite ale jen suche,
vem fetackou injekcni strikacni natahni do ni olej a strikni je do manzet kulaku a pokud se to zlepsi byt na jeden ci dva dny mas dukaz a muzes menit
vem fetackou injekcni strikacni natahni do ni olej a strikni je do manzet kulaku a pokud se to zlepsi byt na jeden ci dva dny mas dukaz a muzes menit
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
-
Jurka - FK
A došlo na mě taky!!! Začalo mi to dělat v jeden den a oboje kola přední... A to po jedné cestě po D1... Prostě přejedu nerovnost vrže... zahoupu vrže... Ale jedivný, že to dělá většinou až chvíli po jízdě...když je auto studený, tak skoro nic, ale dojedu do práce 13 km a je to zpátky... A ještě mi při tom posdlední dobou začal kmitat volant, tak od 90km/h do nevim...pak už to nejde moc poznat... Kola sem ted nechal vyvážit a furt to dělá.... Mají na to kmitání volantu vliv nějaké ty čepy? Nebo třeba uložení tlumičů? Jinak v pátej odjíždím do chorvatska snad to vrzání není nebezpečné... Jo a taky to možná začalo vrzat po tom co mi měnil mechanik spojku...můžew v tom být souvislost?
- hromyblesky
- Kontaktovat uživatele:
nebezpecny to neni a pisu to uz asi po treti nebo po ctvrte JSOU TO CEPY,popr horni male lozisko ulozeni tlumicu,ale na 90 procent to byvaji cepy
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
-
Jurka - FK
Dělá mi ale starost ještě, že když chytnu za kolo a hejbu s ním do stran pořádně, tak je cítit vůle. když málo tak ok...u obou kol stejně, ale to bude asi poloosa ne? Ta má určitě nějakou vůli ne? A teď hlavně otázka můžou špatné spodní čepy mít za následek kmitání volantu? Byl sem ted na vyvážení kol, ale furt stejný...
- hromyblesky
- Kontaktovat uživatele:
na kmitani kol ma vliv vsechno co je volny,a pokud kolo nema vuli kdyz s nim hybes nahoru dolu tak lozisko je OK (to je ale jen laicky postup)pokud mas vuli nahoru dolu a pokud neni vymlaceny spodni cep,je to lozisko,
a pokud to vikla doleva do prava je to bud cep rizeni nebo je vybite uz cele rizeni,laicky to poznas kdyz z motoroveho prostoru chytis tahlo rizeni tesne za manzetou a snazis se s nim hybat nahoru a dolu
a pokud to vikla doleva do prava je to bud cep rizeni nebo je vybite uz cele rizeni,laicky to poznas kdyz z motoroveho prostoru chytis tahlo rizeni tesne za manzetou a snazis se s nim hybat nahoru a dolu
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
-
sisin - FK
Hromy já to tu prostě musím dát,náhoda je sviňa tak co kdyby měl to stejné.http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... 29&t=13468Jurka píše:Dělá mi ale starost ještě, že když chytnu za kolo a hejbu s ním do stran pořádně, tak je cítit vůle. když málo tak ok...u obou kol stejně, ale to bude asi poloosa ne? Ta má určitě nějakou vůli ne? A teď hlavně otázka můžou špatné spodní čepy mít za následek kmitání volantu? Byl sem ted na vyvážení kol, ale furt stejný...
Taky mi auto začalo vrzat. Čepy na ramenech už měly trochu vůli a klepaly na nerovnostech, tak jsem si říkal, že je vyměním a bude taky po vrzání.
Jenže nebylo. Levá strana vrzala dál, i s novými spodními kuláky. Tak jsem se pustil do výměny kuláku na řízení, a když jsem jej odpojil a zahýbal řídící tyčí, zjistil jsem, že to vrže přímo v řízení.
Jenže nebylo. Levá strana vrzala dál, i s novými spodními kuláky. Tak jsem se pustil do výměny kuláku na řízení, a když jsem jej odpojil a zahýbal řídící tyčí, zjistil jsem, že to vrže přímo v řízení.
-
stony - FK
Tak už se mi to podařilo vyměnit a už nic nevrže. Takže čep řízení za to mohl. Výměna trvala něco přes hodinu.
Postup výměny čepu řízení v domácích podmínkách:
1) povolení čepu z tyče řízení
- jsou potřeba dva klíče 19, jeden dáme na konec krku čepu a jeden na jistící šrou hned vedle, jeden klíč si podložíme a do druhého praštíme kladivem, povolí to skoro ihned. Je dobré to postříkat předtím pomocí WD.
2) vyndání čepu z ramena
- odvrtat závlačky dole na šrobu čepu, matku povolit až ke spodní časti šroubu. Pokud je matka na sračku, je dobré tam místo golovky 19 narazit golovku 18-ku. Pak to půjde povolit.
- podložit krk čepu (kladivem, tyčí) a podložit čep ze spodu pod šroubem (šoub je povolený až dolů aby se nezničil závit)
- pak snižít auto na heveru o pár cm a pořádně praštit do ramena ve kterém je čep zapuštěný.
Povolí to do cca třetího úderu.
Pak se už jen vyndá čep a odšoubuje z tyče řízení. Zašoubujeme nový čep, dotáhneme a je to hotové
Ješte může nastat problém, že nový šroub na čepu nejde dotáhnou, protože se čep protáčí. V tom případě doporučuji při vkládání čepu strčit do dírky malý špalíček dřeva ze sirky. Pak už se to neprotáčí.
Použité nářadí:
- hever a klíč na matky kol
- 2x klíč 19 (na povolení jístící matky na tyči řízení)
- vrtačka + vrták 5 do železa (na odvrtání závlaček na šroubu čepů)
- malý majzlík a kladívko na počáteční likvidaci závlačky u šroubu čepů
- golový klíč 19 (případně 18 na povolení matky čepů)
- sprej WD-40 na povolování šroubů
- železná tyč nebo velké kladivo (popřípadně špalky dvěřa) na podložení krku a šrobu čepů před vybitím.
Postup výměny čepu řízení v domácích podmínkách:
1) povolení čepu z tyče řízení
- jsou potřeba dva klíče 19, jeden dáme na konec krku čepu a jeden na jistící šrou hned vedle, jeden klíč si podložíme a do druhého praštíme kladivem, povolí to skoro ihned. Je dobré to postříkat předtím pomocí WD.
2) vyndání čepu z ramena
- odvrtat závlačky dole na šrobu čepu, matku povolit až ke spodní časti šroubu. Pokud je matka na sračku, je dobré tam místo golovky 19 narazit golovku 18-ku. Pak to půjde povolit.
- podložit krk čepu (kladivem, tyčí) a podložit čep ze spodu pod šroubem (šoub je povolený až dolů aby se nezničil závit)
- pak snižít auto na heveru o pár cm a pořádně praštit do ramena ve kterém je čep zapuštěný.
Povolí to do cca třetího úderu.
Pak se už jen vyndá čep a odšoubuje z tyče řízení. Zašoubujeme nový čep, dotáhneme a je to hotové
Ješte může nastat problém, že nový šroub na čepu nejde dotáhnou, protože se čep protáčí. V tom případě doporučuji při vkládání čepu strčit do dírky malý špalíček dřeva ze sirky. Pak už se to neprotáčí.
Použité nářadí:
- hever a klíč na matky kol
- 2x klíč 19 (na povolení jístící matky na tyči řízení)
- vrtačka + vrták 5 do železa (na odvrtání závlaček na šroubu čepů)
- malý majzlík a kladívko na počáteční likvidaci závlačky u šroubu čepů
- golový klíč 19 (případně 18 na povolení matky čepů)
- sprej WD-40 na povolování šroubů
- železná tyč nebo velké kladivo (popřípadně špalky dvěřa) na podložení krku a šrobu čepů před vybitím.
-
BIL - FK
vrzgaju predne tlmice
Zacali mi vrzgat predne tlmice neviem cim to je ale doteraz to bolo ok .tlmice su v poriadku tak kde je chyba?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Re: vrzgaju predne tlmice
A jsi si jistý, že jsou to tlumiče? Většinou vrže čep dole na ramenu nápravy. Většinou to vypadá, že vrže tlumič.
Jestli chceš mít jistotu, tak vezmi stříkačku s olejem a inječkní jehlou propíchni prachovku čepu a stříkni tam olej. Jestli vrzání přestane, nebo se změní, tak je to čep.
Jestli chceš mít jistotu, tak vezmi stříkačku s olejem a inječkní jehlou propíchni prachovku čepu a stříkni tam olej. Jestli vrzání přestane, nebo se změní, tak je to čep.
mne tiež čoši trocha povrzgáva pri týchto nižších teplotách vonku. Ale len chvilku po rozbehnutí auta. Chvilku to povrzgá a potom už kľud.
bt - semtam čosi povrzgáva pri nízkach neplotách aj na našom novom citroene berlingo a toyote yaris. Neriešiť.
bt - semtam čosi povrzgáva pri nízkach neplotách aj na našom novom citroene berlingo a toyote yaris. Neriešiť.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Felda normálně nevrže. Mám na přední nápravě všechno původní a najeto 120k km. Měnil jsem jenom tlumiče. Nic nevrže a až začne, tak to budu řešit.
Většinou vržou ty čepy dole na ramenech. Může ale vrzat i kulový čep řízení.
Většinou vržou ty čepy dole na ramenech. Může ale vrzat i kulový čep řízení.
-
BIL - FK
Neviem ci to je cap ale vsimol som si ked vbehnem do jamy je to ok ale ked idem cez retarder tak vrze.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Čepy vržou velice rozmanitě. Teď jsem měnil čep na Feldě, která v létě začala vrzat vždy tak po padesáti kilometrech. Při kratších jízdách ani nevrzla. Postupně se to ale zhoršilo a teď už vrzala i zastudena, ale jenom při určitém úhlu natočení kol. Dal jsem nový čep za 200Kč a ani nevrzne. Ve starém už byla vůle několik desetin milimetru.
-
lemon - FK
Popřípadě může vrzat kuličkové ložisko nad horní miskou tlumiče (umožňující otáčení tlumiče spolu s hlavou kola), vždy když se rozebírá tlumič je dobré ho vyčistit a dát do něj novou vazelínu. Jinak to většinou je spodní kulový kloub na rameni.