problém

willi - FK

problém

Příspěvek od willi - FK »

Včera večer jsem jel ve sve felde, R.V. 96 a svitil jsem zadnimi mlhovkami a když jsem si rozsvítil dálková světla,tak zadní mlhovky zhasli.
Nevím jestli to má tak být,ale řekl bych že asi né.
Tak prosím poradte co stím,nebo jestli je to normální :?: :?: :?:
mikka

Re: problém

Příspěvek od mikka »

Záleží na tom, jak máte propojené piny v tzv. kódovacím konektoru za kastlíkem před spolujezdcem. Je tam třípinový konektor, který má kouskem drátu propojené dva piny. Možnosti propojení jsou 1-2 nebo 2-3.
Je to proto, že se Felicie vyvážely do států, kde platily různé přepdisy, kdy mohou svítit mlhovky.
Zdenex
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenex »

Nedávno (před dvaceti lety :lol: ) musela být zadní mlhovka zapojená tak, aby zhasla při použití dálkových světel. Mělo to i svou logiku, při silnější mlze dálková světla nepomůžou (spíš naopak), při mírnější přepneš na dálková, mlhovka zhasla a neprudila za tebou jedoucí řidiče. Jenže tehdy byl menší provoz, v současném dálky použiješ málo a bohužel najde se mnoho "pak", které svítí mlhovkou i když to není potřeba. Jízda za takovým pakem je lahůdka na oči.
willi - FK

dneska jsem jeste zjistil ze kdyz rozsvitim predni mlhovky a zadni mlhovky a dalkace tak zadni nezhasnou
ted uz tomu fakt nerozumim :?: :?: :?:
p@vel

Příspěvek od p@vel »

Já jsem rád, že přední mlhy a dálky svítěj zároveň, protože za hluboký noci v serpentínách je kombinace mlhovky + dálky neocenitelná
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Mám taky kraxnu z r. 96 a mlhy fungují přesně tak, jako na následujícím schematu:
Obrázek
Přední jdou zapnout už při obrysovkách, ale musí být zapnuto zapalování. Jsou napájeny přes X-relé. S přepínačem
tlumená-dálková nemají nic společného.
Zadní mlhovky jsou napájeny buď:
z relé předních mlhovek, tzn. budou svítit vždy pouze s předními mlhovkami
anebo
pokud je na "kódovacím" konektoru propojka, může být tohle relé napájeno zvlášť z relé hlavních světlometů (viz obrázek), tzn. dají se samostatně rozsvítit pouze s hlavními světly a na tom jestli tlumená, nebo dálková taky nezáleží.
Nevím jestli je u novějších vozů nějaká změna, ale takhle to funguje u starších ...
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Tak mi to ještě nedalo spát a nakouknul jsem do dílenské dokumentace:
Obrázek
Ta propojka ovlivňuje způsob svícení zadních světel následovně:
- pokud jsou propojeny piny 2 a 3, tak to funguje jak jsem uváděl výše. Zadní mlha svítí vždy s hlavníma světlama,
bez ohledu na to jestli dálková nebo tlumená
- pokud jsou propojeny piny 2 a 1 tak skutečně zadní mlha svítí pouze s tlumenýma světlama.
Pokud máš rozsvíceny i přední mlhy, tak je relé zadních mlh napájeno z nich a pozice dálková-tlumená nemá na to vliv.
Proto ti zadní mlha nezhasíná při rozsvicení předních.
Takže náprava bude jednoduchá, najdi konektor (jeho foto je někde na fóru) a drát vedoucí na pin 1 přehoď na pin 3.
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... tor#p64822
Vlevo je protikus s červenou smyčkou a něm prohoď piny ....
willi - FK

tak ok.
V pondeli mam volno,tak to vyzkousim.
Díky za rady
Odpovědět