Teplo od kat alebo výfuku?
-
smazany clen - FK
Teplo od kat alebo výfuku?
Zdravím všetkých.Hladal som na fore moj problem ale nič podobné som nenašiel tak si dovolujem novú tému.Mám taký problém že ked prejdem takých 50 km tak sa uplne prehreje stred auta pri ručnej brzde.Podotýkam robí to len v lete ked sú teploty a v aute sa nedá vydržať lebo prakticky to kúri tým že úplne všetko je horúce.Neviem si s tým rady.mam strach aby od tej teploty náhodou nedošlo k väčšiemu problému,predsa dole je nádrž a benz.hadičky vedúce k motoru.Neviem či by pomohlo nejaké odizolovanie kat ? Ale od čoho sa to celé zohreje netuším.V zime a na jeseň to nerobí,lebo je chladnejší vzduch.A ešte ide o fel.1.3MPI.Neviete niekto poradiť? Za akékoľvek info vrúcna vdaka.
Re: Teplo od kat alebo výfuku?
Nad katalyzátorem má být plech, který odstíní žár katalyzátoru od podlahy. Pokud je ten plech a zavěšení výfuku v pořádku, neměla by se podlaha od výfuku nějak enormně zahřívat.
Taky je možné, že je na výfuku někde dírka, kterou foukají horké plyny přímo na podlahu.
http://www.jpeg.cz/view-913_katalyz_tor.jpg
Taky je možné, že je na výfuku někde dírka, kterou foukají horké plyny přímo na podlahu.
http://www.jpeg.cz/view-913_katalyz_tor.jpg
-
smazany clen - FK
Ten plech nad Katatizatorom tam je ale ta dierka na výfuku ma nenapadla to musím pozrieť.Zatial díki.
-
Teea - FK
Ahoj.
Nemas treba nahodou vymlacenej kat? Ja kdyz jezdil nejakou dobu u Formana (BMM) z vymlacenym katem nejakou delsi trasu po okrskach tak uz po tech 50km se pekne zahral tunel v okoli rucni brzdy. A pak kdyz jsem dal pred technickou novy kat tak tento jev zmizel.
M.
Nemas treba nahodou vymlacenej kat? Ja kdyz jezdil nejakou dobu u Formana (BMM) z vymlacenym katem nejakou delsi trasu po okrskach tak uz po tech 50km se pekne zahral tunel v okoli rucni brzdy. A pak kdyz jsem dal pred technickou novy kat tak tento jev zmizel.
M.
-
smazany clen - FK
Tak dnes som to dobre preskúmal a nevypadá to na žiadnu dieru vo výfuku.celá časť od kat po stred tlmic je úplne horúca a podlaha auta tak isto a to po cca 30km.Teea mám taký blbý pocit že asi bude kat v háji.Neviete náhodou niekto koľko stojí nový alebo existuje nejaká rozumná a dobrá náhrada?
-
Jurka - FK
Hele moc to řešíš....tohle je normální...já taky jedu v koloně a citím od ručky dycky teplo... když sem vedle auta, tak cítím jak mi de na nohy teplo a ještě když se zapne větrák, tak to potom pěkně foukne ještě... Kdyby si měl špatnej kat bude to dělat hluk špatně to pojede blbě bude startovat atd... Ten kat prostě bývá horkej jako kráva...myslím sem někde četl, že to dosahuje až 300 stupňů....
-
Teea - FK
Jj Kat je prave nejteplejsi misto a kdyz je vybitej tak jde teplota vic do zadu.
No kazdopadne neni pravda ze kdyz je vybitej kat tak to hure jede nebo blbe startuje. Teda pokud neni zalepeny potom jo. Jedine co je kdyz je vymlaceny tak to muze delat vedsi kraval ale spise z venku a to zvuk podobny S120
Ve vnitr rozdil neslysis.
kazdopadne jestli chces zjistit jestli neni vysypany nebo zalepeny tak jej sundat. Kouknout dovnitr musi byt pres nej videt ale musi tam byt videt neco jako vceli plastve. A nebo zkusit si nechat udelat emise. A pokud budou OK neresit to.
Jeste je moznost prilis bohate smesi. A kat se rozpaluje na vyzsi teplotu nez je zdravo typicky ma cca 400-800stupnu. Ale to by se na emisich ukazalo.
M.
No kazdopadne neni pravda ze kdyz je vybitej kat tak to hure jede nebo blbe startuje. Teda pokud neni zalepeny potom jo. Jedine co je kdyz je vymlaceny tak to muze delat vedsi kraval ale spise z venku a to zvuk podobny S120
kazdopadne jestli chces zjistit jestli neni vysypany nebo zalepeny tak jej sundat. Kouknout dovnitr musi byt pres nej videt ale musi tam byt videt neco jako vceli plastve. A nebo zkusit si nechat udelat emise. A pokud budou OK neresit to.
Jeste je moznost prilis bohate smesi. A kat se rozpaluje na vyzsi teplotu nez je zdravo typicky ma cca 400-800stupnu. Ale to by se na emisich ukazalo.
M.
-
smazany clen - FK
Mám takú otazku može mať na prehrievanie kat.vplyv palivovy filter? ,lebo pozorujem že po výmene sa to začalo zohrievať.Neviem aký tam je ,možno nejaká čína.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Tohle prohřátí se feldy je vlastnost, kterou na ní celá léta proklínám. Když jedu 1000km na dovolenou, tak je motorová přepážka a podlaha totálně prohřátá. I v noci je pak v autě docela dost teplo.
- Jojin
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě napadlo....jestli byl ten starý palivový filtr tak ucpaný že při seřizování dávky paliva dal technik volume doprava...thermos píše:Mám takú otazku može mať na prehrievanie kat.vplyv palivovy filter? ,lebo pozorujem že po výmene sa to začalo zohrievať.Neviem aký tam je ,možno nejaká čína.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Technik těžko něco nastaví na směsi. Nikdo z nás pravděpodobně nemá karburátor. Dávka paliva je řízená zpětnou vazbou od lamdasondy a udržována s velice malou tolerancí.
-
jarda.vysocina - FK
Katalyzátor, který je umístěn v určité části výfukového potrubí. Bývá z pravidla hned za kolenem výfuku. Pracovní teplota katalyzátoru bývá stejná jako Lambda sondy, tedy 300°C. Katalyzátor se skládá s keramického nebo kovového tělesa v plechovém obalu. V tomto tělese je mnoho jemných kanálků na kterých je nanesena slabá vrstva vzácného kovu (platina nebo rhodia).
Katalyzátor je navržen a vyroben tak, aby byl schopen spolehlivě pracovat po celou dobu životnosti vozu . Jeho stav se při běžném provozu skoro nemění . Může však dojít k jeho zničení a zbourání (ucpání) vlivem vysoké teploty . Ta může vznikat při poruše Lambda sondy, kdy si Ř J nastaví předvolenou teplotu , jelikož nemá potřebnou informaci .
Tak že i toto může být vznik problému s katalyzátorem .
Jarda
Katalyzátor je navržen a vyroben tak, aby byl schopen spolehlivě pracovat po celou dobu životnosti vozu . Jeho stav se při běžném provozu skoro nemění . Může však dojít k jeho zničení a zbourání (ucpání) vlivem vysoké teploty . Ta může vznikat při poruše Lambda sondy, kdy si Ř J nastaví předvolenou teplotu , jelikož nemá potřebnou informaci .
Tak že i toto může být vznik problému s katalyzátorem .
Jarda
-
smazany clen - FK
Spotreba je OK to sledujem dosť pozorne.Ked tomu dobre rozumiem tak lambda sonda by mohla byť príčinou,ale potom by sa mala zvýšiť aj spotreba a tá sa nezvýšila.Ucpatý kat nad tým som rozmýšlal asi to pôjde celé von a uvidí sa čo v nom je.Taká otázočka ked je dobrý tak by malo byť cez neho vidno? a ked je KO tak bude vo vnútri tma?Zatial dakujem za názory.
-
smazany clen - FK
Tak palivový filter som vymenil bol uplne zanesený,poznať to na chode ide o chlp lepšie.Po dlhšej jazde som zistil menšie zohrievanie ale len mierne.Pozeral som vyfuk a stredná časť je horúcejšia než kat.Samotný kat až tak horúci nieje.Neviem prečo práve stredný tlmič sa zohrieva ale až tak že je spodok auta nad výfukom taká horúca že sa tam nedá udržať ruka tak 15-20 cm od výfuku.Neviem či sa mám dať na výmenu kat.Môže to robiť nejaká zlá priechodnosť výfuk.potrubia?Keby sa to zohrievalo len mierne tak to neriešim ale toto je veľa.Teraz to je druhé leto čo to pozorujem.Predtým bolo všetko OK.
http://sklad.obrazku.cz/t147189_DSC00396.JPG
http://sklad.obrazku.cz/t147189_DSC00396.JPG
-
Michal71717 - FK
přes katalyzátor vidět nesmíš, prosvítá jen přes něj světlo, vnitřní keramika nesmí být porušená, pokud je tak máš kat špatný, pokud ti odešla lamba zvedla by se ti znatelně spotřeba. Pokud ti ani felda nějak razantně nezlenivěla tak výfuk přicpaný nebude. Podle mě to moc řešíš ale pro klid duše si najdi někoho kdo má feldu a zkus např. po 30 km srovnat teploty a pokud to bude nějak razantně tak pátrej dál
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
U feldy se tunel kolem šajtrpáky a ručky hřeje normálně.Záleží jak moc.Já kvůli constructu mám ten plech ustřihnutý a plasty vevnitř(středový tunel) bývá nažhavený docela dost...Ale ruka tam jde normálně udržet.Na mojí feldě ještě když nebyla moje se ucpal střed na výfuku a rozšvicoval se tak že chytl plastizol na spodku kastle.Ale to byl asi extrém.Být tebou to řeším až když by to bylo rozehřáté tak že tam neudržíš ruku.Odstínění výfuku a motoru je ta mizerné že se ta kastle ohřeje.V zimě to nevadí,dobře to topí,ale v létě to štve,bo už tak je horko.
-
smazany clen - FK
Dakujem vam všetkým za rady.Tento týždeň ideme pozrieť výfuk aj kat.Pre klídek sa to prezre a potom uvidím.Ak tam niečo bude hodím info.Ešte raz díki moc.
-
xTom
no já mám asi stejnej problém jako vy tady, nedávno sem si všiml že je uplně horkej zámek spátečky a celej tunel kolem řadící páky a ručky, mám teda Fávo,ale to je skoro stejný a nikdy to v létě nedělalo, mám ještě karbec , najeto 165 000 auto jak nový, střední a zadní díl výfuku 7měsíců starý ale ten KAT už asi bude jedlej, zkoušl sem to u kamoša ve feldě a tam to taky hřálo, a dělá to i tatovy ve feldě takže to možná bude normální jev no
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jsem psal už na začátku, že se felda prohřívá normálně. Nehledejte problém tam kde neni.
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Není důležité vyhrát, ale nasrat toho kdo tě porazil.
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Rexi, v létě by to nebylo špatné.

Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Ono se to nepropeče za cestu do práce. Já už jsem s Feldama mnohokrát jel cestu delší než 500km v jednom tahu a pokaždé je podlaha a motorová přepážka horká jako blázen.
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem si toho ještě nevšimnul ani po dlouhé jízdě. Teď bude delší cesta až v pátek. Jestli nezapomenu, tak uvidím.
Ale asi to tak horké nemívám, to bych si asi za 11 let všimnul. 
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem si sakra všímal, když jsem jezdil s feldou bez klimatizace. Bylo v ní jako v peci.
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Jako v peci jsm měl v létě i ve Š110LS a Š120LS a ty výfuk pod podlahou neměly.

- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnes, vlastně už včera jsem přišel na to proč jsem si ještě nevšimnul jestli mně to kolem ruční brzdy hřeje.
Protože to nám přikrytý.
http://zh.rajce.idnes.cz/Tunel/#album Po ujetí 50Km nic horkého nebylo Až když jsem sáhnul na malý kousek tyčky ruční brzdy který jen vyčuhuje, zjistil jsem že je teplý. Ale ne horký.
Naposledy upravil(a) Zdenda19895 dne sob 25. črc 2009 20:39:05, celkem upraveno 1 x.
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
tak já si to sleduju od tý doby co je tu tohle téma a musím řáct že asi mám nějakej zázračnej vejfuk bo co ale já tunel rozpálenej nemám.v kolonách trošku teplej ale jinak nic.
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
To já jsem měl nějakou smůlu. Vystřídal jsem čtyři 1.6ky a v těch dvou bez klimatizace se po pár stech kilometrech nedalo vydržet.
- Metiu
- Kontaktovat uživatele:
1.3MPi 40kW 1999 150tis km - ziadne citelne zahrievanie tunelu nepozorujem, ani po 150km jazde v lete pri 30-stupnovych horucavach.. ?
naproti tomu som si u kamaratovho 1.3BMM 50kW 1995 120tis vsimol, ze sa mu ten tunel hreje uz po par km
naproti tomu som si u kamaratovho 1.3BMM 50kW 1995 120tis vsimol, ze sa mu ten tunel hreje uz po par km
-
smazany clen - FK
Takže po rozobratí celého výfuku kat. je v poriadku stred tiež ale koncový tlmič bol úplne rozpadnutý.ale zvnútra.Co je zaujímavé zvonku bol úplne v poriadku ani hrdza.Zajtra sa namontuje komplet nový výfuk a potom som zvedavý na výsledok.Konštatovanie pre tých čo tvrdia že je to normálne,ale nie tak ako mne teraz.Aj ja som mal ten stred zohriaty po 200-300km v lete.Teraz to už hrialo pri 20C vonku,ale to bolo horúce nie teplé! po 15km a to je myslím si dosť veľký rozdiel.Ešte raz díki za info a po otestovaní dám správu.
-
smazany clen - FK
Konečne je po probléme.Kedže som spomínal že výfuk mám horúciii a celý tunel tiež,keby bol teplý bol by som rád,po výmene výfuku OK.Otestované aj na dlhej jazde a už sa to neprehrieva.Ako som spomenul minule zvonka bol výfuk dobrý bez náznaku chyby ale zvnútra bol rozpadnutý.Zaujímavé bolo že stredný tlmič bol horúcejší ako kat.a upchatý a rosypaný bol zadný tlmič.Teraz po výmene sa mi zdá že je auto trošku menej živé,stratilo na výkone ,ale to sa dá v pohode.Hlavné je že kúrenie v lete cez stredový tunel je preč.Dakujem vám všetkým za rady a prajem dobré rady aj ostatným.