Přibržďuje

Radon - FK

Přibržďuje

Příspěvek od Radon - FK »

Ahoj,

mám problém s předníma brzdama, konkrétně pravé přední kolo. Stále přibržďuje... dal jsem nové vodící čepy, byly zarezlé, také jsem důkladně očistil celý třmen v místě dotyku destiček, pístek byl trochu orezlý, ale jelikož jsem nikde nesehnal nový, tak jsem jej řádně očistil a vrátil zpět, pokud jsem pístek zatlačoval rukou tak ke konci šel zatlačit hodně ztuha, je to zrovna místo "kde se pohybuje" (nedávno měněné desky a kotouče), ale pístek byl opravdu hladký, ve třmenu jsou trochu otlačená místa, ale doteď to "fungovalo" ještě podezírám brzdovou hadici, která vede ke kolu, koupil jsem novou, ale tu starou se mi nepodařilo povolit, ohobloval jsem tu jakoby matku na trubce, ale ani se to nehlo, takže jsem toho nechal, protože bych to dozajista urval.

Teď by mě zajímalo, jest-li nemáte někdo nějaký fígl jak tu hadici povolit. Moc tomu ale nevěřím, že by to dělala ona, případně poraďte co by mohl ještě zapříčinit přibržďování brzd

děkuji za rady :alien:
mause
Kontaktovat uživatele:

Re: Přibržďuje

Příspěvek od mause »

může to být ta hadička... nebo prasklá manžetka či stará brzdovka .. že by ti opět orezl váleček...
bylo: felinka lechce poladěná...Myška
je: octule v kombajnu 1,9 tdi ALH zatím 66kw/90 hp + SPRINT 769...Chrochtadlo
:-)
http://www.youtube.com/watch?v=cIemgwmRgxk
Jawinka 350/638 -> 639
hranatá felicie - červený drak
Radon - FK

Tím, že v poslední době pořád něco dělám s brzdama je brzdovka již hodně obměněná, jinak manžetku (prachovku) jsem dával novou. Takže už asi jen ta hadice a nebo vadnej "třmen"... zkusím koupit novou trubku a tu starou nějak vykuchám flexou... doufám, že aspoň u té nadobky na kapalinu ji povolím
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Nejde do nadobky ale do hlavniho brzdoveho valce a tam ji na 99,9proc povolis lehce je to tam schovan takze ciste.
A hadici to klidne muze byt da se to poznat i tak ze at nekdo brzdi a nekdo na ni kouka a skus i zatlacit pistek treba sroubovakem zpet - roztahnout jakoby trmen - desticky od kotouce jestli to pujde hodne ztuha tak je jasny kde bude chyba - hadice / pistek - vyber si.
Radon - FK

Díky moc za rady... rozhodl jsem se dát na obě přední strany nové pístky,... plus hadice a trubky, předek stejně brzdí nerovnoměrně, když prudce přibrzdím na dálnici, tak mě to skoro hodí do levého pruhu :D

Jinak bych měl ještě menší dotaz, je mezi trubkou a brzdovou hadičkou nějaké těsnění ?? chystám se na nákupy, tak abych věděl co vše koupit...

děkuji .. :flower:
mikka

Příspěvek od mikka »

Tam těsnění není, těsní to na kužel.
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Najčastěji to přibržďování způsobuje ten pístek orezlý a to se stává tak, že se nechávají desky dojet až nakonec a ten pístek povyleze už hodně ven a manžeta se na něm neudrží a zrezne to. Když se mění hadice, tak dycky aj trubky, protože je nemožné je od sebe oddělit. Jak se dává nazpět musíš uložit trubku pak na třmen namontovat hadici a namontovat třmen namísto a až nakonec spojit hadici s trubkou, protože jinak to nevychytáš a hadice by byla zkroucená a životnost potom max půl roku než začne prosakovat na koncích. Pokud můžu poradit, tak neprošlapávej brzdovej válec na prázdno bez brzdovky...dost se to ničí potom. Pořádně to odzvdušni všechny kola, protože to je taky častým jevem proč se pohybuješ v protisměru když zabrzdíš. A taky záleží na zadních brzdách jak sou seřízené a v jakém stavu.
Radon - FK

Jurka díky za pěkný návod :thumright: , s největší pravděpodobností se na to vrhnu o víkendu, když jsem minule povoloval odvzdušňovací šrouby, samo sebou jsem na zadním pravém kole jeden urval, byl celý "zkorodovaný", tak teď jenom doufám, že bude stačit odvzdušnit jen "tři kola" :rambo:.
Jurka - FK

No to teda stačit nebude.... měli by se všechny čtyři... má to totiž dva okruhy jakoby pravé přední a levé zadní a levé přední a pravé zadní...Může to dělat neplechu... Prasátko stojí dvě kila tak to neřeš a vyměn to na obou stranách a máš pokoj. Taky sem to už urvbal ty šrouby vzadu oba...sou naprd udělaný..dlouhý a tenký a proto je pro jistotu měním každej rok vzadu a sem vklidu
Radon - FK

OK, hodím tedy do zadu nové prasátko, horší, že jsem to nikdy nedělal, takže bude potřeba shodit buben, sundám krytku, povolím nábojovou matici (tady by mě docela zajímalo jaký je na to klíč "rozměr"- nemám potřebné "kvalitní" oříšky na golu, proto budu muset koupit jeden nový kvalitní) pak teda nějak odmontuji prasátko, doufám, že to půjde lehce (nemám moc kvalitní klíče - jsem hold student :D, přinejhorším flexa, vrtačka, kladivo ) jo a ještě předtím povolím brzdovou trubku a to určo nepůjde, takže ji urvu a budu muset navést novou, kam až vede to ale nevím ? :D
a teď "babo" raď :flower:
Jurka - FK

Sundáš krytku vyndáš závlačku (kup novou pro jistotu) vyndáš hvězdičku a odmontuješ matku je to myslím klíč 24 (22?) a na to nepotřebuješ super golu de to skoro jakýmkoliv klíčem a někdy povolit i rukou ovšem správně dotáhnout je to kumšt potom... Já na to mám grif, že se točí kolem a postupně se utahuje matka až to je tak nějak trochu s odporem shodím auto na zem a pořádně s ním začnu cloumat. Jak je vůle dotáhnu o kousek jak není vůle povolím o kousek a prostě to musí být tak akorát opravdu malilililinkatá vůilinka jít cítit až skoro žádná. Je to o praxi, ale radši o něco mín než víc, protože hodně utáhnuté ložisko se začne drolit a to po chvilce usylšíš kdyžto ložisko s vůlí dokáže jezdit do aleluja. Ovšem asi teda než se do toho pustíš prostříkej pořádně nějakým povolovadlem brzdovou trubku co vede zezadu do bubnu, protože jak ji nepovolíš seš vprdeli, protože pak je další spoj trubka hadice a dál hadice na trubku, která vede až dopředu a to je dost problém taky povolit a hlavně to bys fakt nechtěl měnit to je porod a ani já si na to netroufnu. Jinak prasátko je našroubované dvěma imbusy kolem odvzdušňovacího šroubu...taky je prostříkej, taky se jim nebude chtít a tady asi budeš potřebovat kvalitnější nástroj než takový ten obyč svazek imbusů co se prodává, ale taky by se dalo když to budeš dělat opatrně.

Ohledně těch bubnů to je strašná pakárna...nehcápu proč se to na ty káry furt montuje. Je tam hodně věcí co se musí udělat zkontrolovat atd. a co se může posrat.. a proto je lepší dycky když už se něco dělá tomu bubnu udělat komplet generálku a to podle stavu bud celý buben a ložiska..pak gufero aby ti netekla vazelína na pakny a samozřejmě vyměnit vazelínu nebo aspon doplnit a nešetřit (Mogul LV 2-3). Pak samozřejmě prasátko pakny a všechny pružinky a samostav. když se to všechno udělá tak jak má a správně seřídí budeš hodně překvapený brzdným účinkem!!!! A ještě jedna věc vše v bubnu kde se pakny dotýkají bubnu (krom brzdné plochy) trochu napatlat takovou měděnou pastou odolnou mega teplotám hlavně tam jak se dotýkají dole. Jak vše budeš mít a šlápneš na brzdu začne cvakot a nastaví se samostavi...pak to chce projet kosek a pobrzdit si trochu a tvednou zase zadní kola a mrknout jestli se pakny dobře usadily a aby neškrtali čelisti o buben a furt nebrzdilo (samozřejmě stačí jen zatočit kolem). Ve finále ještě poštelovat ručku...abys vyndal pakny musíš povolit dostatečně dva šrouby pod ručkou a pak je zase přitáhnout, aby páka chodila jak má...

Ty zadní brzdy to je prostě uměnín a musí se člověk vyvarovat mnoha chybám, které se dělají a ovlivňují životnost a hlavně bezpečí. Chce si na to dát bacha. Já to dělal už asi 5x a dost sem se na tom vyučil...snad všech chyb sem se dopustil než na to člověk přijde a vychytá to do detailu... Už sem rozdrolil ložisko...utavil buben...ulomil odvzdušňováky atd. atd... Je to věda...:) Osobně bych si ale už auto s bubnama nekoupil...nemá to žádný pozitiva!!! Nejlíp to dělat a mít u toho přístup na net amoct se tu poradit až to vše uvidíš a dojdeš na jendotlivé úskalí, protože pro toho kdo to nikdy neviděl budou tohle asi dost neříkající kecy:(

PS: Ty vole bych o tom mohl napsat knížku :D
Radon - FK

Díky za super návod, s ním to snad zvládnu. Ale budu to muset dělat nějak na etapy, nejdřív předek a pak zadek (z toho nebudu spát :D ). Přinejhorším budu jezdit vlakem :flower: (za uplynulý rok ve škole jsem v něm najel 15t Km, takže vlak až na posledním místě).

Jinak si chci koupit klíč na převlečné matice, snad s ním tu trubku povolím. Ještě jsem přemýšlel, že bych tam prdnul jinou zadní nápravu s lepšíma bubnama, ale to bych si možná přidělal ještě více práce :pig:
Radon - FK

Tak o víkendu jsem se vrhnul na brzdy: menší report: nové obě zadní prasátka plus trubky k zadním kolům, ve předu jsou vyměněny obě trubky i hadice a nakonec nalita nová brzdovka.
Jinak zadek byla docela pakárna, trubky držely jakoby je někdo přivařil a jedno prasátko vypadalo jako original i ty imbusy jsem u něj musel odvrtat, jak byly vyrezlé, na druhé straně (u výfuku) to šlo v pohodě, jinak válečky stejně tekly, takže výměna byla na místě.

Přední kolo "svině" :alien: stejně pořád přibrzďuje, takže někde seženu nový pístek a pak už na to se.u :D díky deskám TRW mi to pořád za jízdy píská, nejvíce to píská když zatáčím doleva.

Jinak mě teď začal trápit dlouhý (mrtvý) chod pedálu, ruční brzda jde zatáhnout na pět zubů, doufám, že si to nějak sedne, jinak těm samostavům budu muset pomoci šroubovákem :D, ale teď na to kašlu v tom horku se mi už dělat nechce.

pár fotek z akce :D (horší kvalita, foceno telefonem)
http://radonman.rajce.idnes.cz/Felda_brzdy/
Standa.Kas - FK

Příspěvek od Standa.Kas - FK »

Tak už mám stejný problém. Asi 300 km od domova mi začalo přibržďovat levý přední. Ale hrozným způsobem. Nejdřív začalo pískat a po pár kilometrech se destičky přestaly vracet skoro úplně takže když jsem šlápnul na brzdu a zastavil, i v kopci jsem mohl nechat auto nezabržděný a neujelo. Po rozjezdu se trochu uvolnilo ale zas jen do dalšího sešlápnutí brzdy. Byl jsem nucen pokračovat v jízdě protože 300 km od baráku jsem to rozebírat nechtěl. No po cca 100 km pomalý jízdy jsem zastavil a parádně si spálil ruku o vařící kolo. Kotouč červenej. Po dalších 100 km začalo být silně slyšet, že destičky odešly do věčných lovišť, (byly na autě nové cca týden) brzdil jsem kov na kov za nehorázného rachotu. Nakonec už to hlasitě dřelo i když jsem nebrzdil. Když jsem dojel domů, mrknul jsem se na kotouč. Zkroucenej jak prasečí ocas a byly v něm vyhoblovaný drážky. Takže jsem na vrakáči koupil za 300,- komplet brzdič, za 200,- kotouč a jako dárek jsem k tomu dostal skoro nový Feroďácký destičky :-) ještě koupím hadičku a jdu s tím něco udělat :-)
keenworth - FK

Příspěvek od keenworth - FK »

Hmmm, zrezlej pístek - tzn brzda se nevrací... na silnici s nasazeným kolem s tím nic neuděláš, leda tak kolo sundat, odpáčit od sebe desky co to jde a bzrdit jen ručkou pokud možno.
Mě se to stalo taky ale přišel jsem na to už při výjezdu z garáže.

Jinak ti teda za sebe doporučuju měnit oba dva kotouče naráz a destičky taky, kotouč z vrakáče bych teda v životě nekoupil. Brzdy jsou základ... na STK ti pak stejně o tom řeknou svý až ti každá strana bude brzdit jinak
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Presne davat kotouc z vrakoviste.... i blby starline ale novy jsou defakto za stejny peniz a znackovy jen o par desetikorun drazsi.
Bud zarostli pistky nebo hadice, pistky se musi vracet lehce.
Odpovědět