Felda papa moc oleje. Jak to resit?

MPi 1AV
AEE
smazany clen - FK

Felda papa moc oleje. Jak to resit?

Příspěvek od smazany clen - FK »

Ahoj, mam problem ze dolivam 1 litr oleje na 1000km u motoru 1,6.Zajima me jaka je nejlevnejsi moznost opravy. Stacilo by treba udelat jen krouzky nebo to nema cenu a chce to udelat rovnou celou GO? Mate nekdo zkusenosti? Dekuju za rady.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne pát 28. lis 2008 20:17:46, celkem upraveno 1 x.
Jurka - FK

Re: Felda papa moc oleje. Jak to resit?

Příspěvek od Jurka - FK »

Kape něco na zem? Vyloučil si těsnění vany třeba? Skoukni pořádně motor gufera atd....
smazany clen - FK

Motor je bohuzel suchej. Kdyz to bezi na volnobeh tak to nehuli,kdyz to tocim na miste tak si trosku foukne. Ma najeto udajnych 160 tis. Neresim to ze to musim opravit ale to ze nechci delat komplet GO kdyz by treba stacilo udelat neco levnejsiho.
Jurka - FK

A co to je za motor přesně?
smazany clen - FK

Tam se jich davalo vic??? Je to novej xicht.
Jurka - FK

To si děláš srandu ne? Dávali se 1.3BMM 1.3 MPi 1.6MPi a 1.9D
smazany clen - FK

:lol: Jsem to tam zapomel napsat. :lol: 1,6. Jsem prave byl udivenej ze by bylo vic druhu 1,6.
Jurka - FK

Tak na 1.6ce to sou většinou gufera ventilů, ale ne vždy to pomůže....
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jurka píše:To si děláš srandu ne? Dávali se 1.3BMM 1.3 MPi 1.6MPi a 1.9D
si nedělá srandu, dělal se jen jeden motor. Se koukni do jaký rubriky příspěvek napsal a musí ti to být jasný. :shock: :P
Jurka - FK

Aha....tak to se omlouvám....já ty stánky mám nastavené, že se rovnou čtu nové příspěvky a někdy na to zapomenu a nepodívám se, kde že to je....
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když to nikde neteče, tak to motor spaluje.
Olej se nad píst dostane kolem ventilů (gufera), nebo kolem pístu (kroužky).
1.6ka něco bere i skrz odvětrání skříně které je zapojené do saní před škrtící klapkou. To je ale minimum. Dostávat se tam oleje nějak vzlášť hodně, tak je ho v motoru moc, nebo jsou stejně v háji pístní kroužky a fouká to dolu jako blázen.

Řeknu to takhle. Šikovný mechanik ti vymění gufera na ventilech bez sundavání hlavy. Za zkoušku to stojí ale zabere to tak v polovině případů.
Když by ale měla jít hlava dolu, tak bych vyměnil už rovnou i pístní kroužky.
RS16

Příspěvek od RS16 »

Měl jsem ten samý problém, tak jsem nechal udělat hlavu a stejně to nepomohlo vyměnil jsem pak kroužky pěkně jsem to zajel a ted jsem ujel 15tKm a neubyla ani kapka.
smazany clen - FK

RS16 píše:Měl jsem ten samý problém, tak jsem nechal udělat hlavu a stejně to nepomohlo vyměnil jsem pak kroužky pěkně jsem to zajel a ted jsem ujel 15tKm a neubyla ani kapka.
Kolik tě to stálo?Mě to zatím bere v normě 1,5l na 10 000km ale jen tak pro zajímavost kdybych to někdy chtěl řešit.Nebo kdo měnil kroužky na kolik vás to přišlo?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Kroužky přehážeš i sám. Prd na tom je. Sundáš hlavu a vanu a pak už taháš písty ven.
smazany clen - FK

a nieje potrebne poslat blok na vybrus??Ja som menil tie gufera a nepomohlo stale to ma spotrebu 1 liter na 1000kilometrov a ta hadica co ide do toho sania pred skrtiacu klapku je sucha a ten odkalovac alebo ako sa to vola som tiez vyplachol benzinom.Lenze mechanik ktori mi robil tie gufera povedal ze lial benzin do valcov a ze nepreteka cez kruzky tak uz neviem
Naposledy upravil(a) emilio52 dne pon 01. pro 2008 14:54:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Záleží jak válce vypadají. Když je to vydřené, tak je samozřejmě potřeba udělat výbrus. To už ale dneska nikdo nedělá. Motor z bouračky je mnohem levnější.
Většinou jsou jenom prasklé, nebo zapečené kroužky. Vyčistíš drážky v pístech, dáš nové kroužky a motor běhá jako nový.

Jestli máš zapečený stírací kroužek, tak to klidně těsní, ale olej chlastá.
smazany clen - FK

No a jak zistis ci su vydrene to volnym okom asi neuvidis co??Ja mam teraz vecsi problem s tym ze mi zdochyna na volnobech ale iba v zakrute no cital som tu ze by to mohlo byt skrtiacov klapkou tak to skusim vycistit.A nevies kde sa daju zohnat piestne kruzky a kolko stoja??Jak som robyl tie gufera tak len tesnenie pod hlavu stalo 7stovak ta dakujem pekne a na disel 1600 nezavidim tym co maju disel:-)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Uvidíš. Uvidíš to už když sundáš hlavu. Když je to špatný, tak jsou tam viditelné drážky. Normálně je válec čistý bez černých podélných škrábanců.
JanD

Příspěvek od JanD »

Jakou máš hladinu oleje? U 1,6 se doporučuje max.do poloviny mezi ryskami, jinak jde olej do sání a zanáší i klapku.
Mám to ověřené a psalo to tu už více lidí. Potom doporučuji použít nějaký přípravek na utěsnění olejové soustavy.
Použít ten, kde přímo uvádí, že regeneruje gumová těsnění. Tím by se mohly dotěsnit ty gufera u ventilů a jiné.
Za pokus to stojí, než se rozebere motor, je to tak 150-200Kč,-
smazany clen - FK

No to mas pradu skusit to este mozem ale tie gufera som menil co su na tesnenie ventilov a hladinu mam vzdi na spodnej riske alebo malo nad nou viem ze nema zmysel ho tam liat moc.Len mam taky pocit ze od kedy som tam nalial ten magnatek 10W40 mi to zerie olej a co tam bolo predtym neviem no nepostrehol som ci to papalo aj predtym potom som dal spravit tie gufera a teraz lejem shel premium 10W40
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Máš tři možnosti:
1. nechat to opravit - rozházet celý motor a pak se uvidí co bude potřeba udělat
2. koupit jiný motor - riziko, že si koupíš podobný jako máš
3. vybodnout se na to

Feldy už jsou celkem staré plechovky a nikdo z nás s tím snad nechce jezdit následujících deset let. Manželky Felda bere asi 0.25 litru oleje na tisíc km. Dávám tam Cinol 10W-40 za 80Kč litr. Proti benzínu to představuje směšnou položku. Najede tak 5000km za rok. Sežere to olej za 100Kč. Než abych se v tom hrabal, a investoval do opravy mnohonásobek této sumy, to ať si motor ten olej klidně žere.
Začal bych to řešit až v okamžiku, kdy by to neprošlo měřením emisí. Ale asi bych se stejně snažil udělat emise nějak jinak. ;)
smazany clen - FK

No to su dobre moznosti ja do toho asi pojdem dam spravit tie kruzky ale este neviem kde alebo sa do toho pustim sam neviem su tam nejake chytaky pri tom alebo potrebujem specialne naradie??.S emisemi si hlavu nerobim nemam katalyzator takze pohodicka.Ale mne to aj hodne dymi a myslim ze velky podiel ma ten olej v poslednom case sa mi to celkom sere a to uz som robil kopu veci na tom nieje problem kupit ine auto lepsie ale co s tymto pod cenu to nedam ked som do toho vrazil tolko penazi zdedi to otec :D Takze mi neni luto dat to spravit a dufam bude pokoj.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nic extra speciálního na to nepotřebuješ. Když to přeženu, tak si vystačíš se slušnou GOLA sadou. Jestli nemáš cit, tak přiber ještě momenťák.
Když koukneš třeba do knížky Jak na to, tak tam bude demontáž hlavy a pístů popsaná.
smazany clen - FK

No ked to takto popisujes vyzera to velmi jednoducho no len realita vecsinov ked nieco robim posere sa nieco ine aby som sa nenudil.Skusim to po novom roku a uvidime ci sa to zlepsi.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Pro běžně zručného mechanika-kutila není sundání hlavy fakt žádný velký problém.
Poodpojuješ kabely od snímače, škrtící klapky a rozdělovače. Odpojíš plynové lanko.
Vypustíš vodu a olej.
Odmontuješ přívod vzduchu ke škrtící klapce.
Odmontuješ výfukové potrubí od litinových svodů.
Sundáš rozvodový řemen.
A pak už hurá s hlavou dolu.
Zespodu jenom sundáš vanu a pak už vyndaváš jednotlivé písty i s ojnicema.

Základ je všechno si označit a montovat to zpět tak jak to bylo. Např. když by jsi přeházel ty spodní poloviny ložisek na ojnicích, tak se to rovná katastrofě.
U 1.6ky je výhoda, že není vložkovaný blok. 1.3ku když rozděláš, tak musíš zajistit vložky, jinak s nima pohneš a pak kolem nich teče voda do oleje. Ono to mrcha začne někdy téct i když je zajistíš. Já už to rovnou dělám tak, že namontuju jenom hlavu hlavu, naleju vodu a natlakuju chladící systém. Už jsem si několikrát ušetřil práci s kompletní montáží. Rovnou jsem viděl že to kape a šlo to znovu dolu.

Trochu náročnější je výměna gufer na ventilech. To musíš rozebrat hlavu na krupici. Bez přípravku na stlačení pružin se ti to ani nepodaří.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Ta metoda s provazem se mi fakt moc líbí
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2008120201
andy - FK

Příspěvek od andy - FK »

Co kdyz tam ten provaz spadne ? :o
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Kam by padal?
Vezmeš dva metry provazu a třeba metr a půl ho nastrkáš dovnitř. Půl metru si necháš koukat ven. Pak otáčíš motorem tak, že ve spalovacím prostoru ten provaz přimáčkneš pístem nahoru pod hlavu. Stlačený provaz pak drží ventily na svém místě.
Odpovědět