Co kde měnit a za jak dlouho (kapaliny,filtry..)

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
Tholis - FK

Co kde měnit a za jak dlouho (kapaliny,filtry..)

Příspěvek od Tholis - FK »

Jasný je olej,kapalina do ostřikovačů atd. Přesto by mi pomohlo vypsat jsem všechno co se má časem/kilometry měnit na felince BMM..Jen jestli tu nejsou třeba věci co se mění jednou za 5-6let o kterých nevím atd..Díky.
mikka

Re: Co kde měnit a za jak dlouho (kapaliny,filtry..)

Příspěvek od mikka »

Jestli máš servisní knížku, tak tam to všechno vyčteš.
Jinak se mění:
1x za rok motorový olej, včetně olejového filtru
každých 30 000 km zapalovací svíčky, vložka vzduchového filtru, prachový a pylový filtr v topení
každých 60 000 km olej v převodovce, palivový filtr
každé 2 roky brzdová kapalina
každé 3 roky chladicí kapalina (zelenomodrá, G11), nebo každých 5 let (červená, G12)
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Jen doplním chladící kapalinu: jestli tam máš červenou tak vyměň za červenou
a jestli tam je zelenomodrá tak za zelenomodrou.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Tholis - FK

Díky :) Ten palivovej a chladící mě teda asi čeká.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Ale neber to zase tak vážně. Kdyby se mělo dělat všechno podle příručky k obsluze, tak by člověk nejezdil, jen pořád něco měnil.
Například některé kvalitní cizí oleje mají lhůtu výměny 2 roky (samozřejmě limit najetých km má přednost).
A chtěl bych vidět blázna, kterej by každé dva roky měnil brzdovou kapalinu.
a tak dál.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Výměna brzdové kapaliny není žádná blbost, brzdovka váže vodu a tím se znehodnocuje, tj. každé dva roky má dost smysl. Jsou na to i udělátka, co ti množství vody v brzdovce změří, v servisech to takto měřej.

Brzdovku jsme si vždy nechávali měnit v servisu před technickou. Minulý rok mi kamarád po dvou letech od výměny brzdovku změřil, a byla rozhodně na výměnu. I když mám pochyby, zda nám ji vždy opravdu vyměnili. Když jsem si to teď dělal sám, měnil jsem i odvzdušňováky a z vnitřní strany byly jakoby zkorodovaný...

Dle výše uvedeného rozpisu má rozhodně smysl měnit pravidelně olej + filtr, vzduchový filtr, brzdovka, chladící kapalina, svíčky...
Jediné, co bych moc neřešil, je palivový filtr. Měnil jsem při 95000 a žádný problém nebyl...
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
sigmen - FK

Příspěvek od sigmen - FK »

Pawlick-Tak zrovna ten palivovej filtr je pěknej zmetek.Ten bych nezanedbával ;)Řešil jsem při 114.000 km pocukávání při jízdě v tahu a po výměně pal.filtru to přestalo dělat.Ve značkovém servisu se vybodli na předepsanou výměnu.Byl hotovej.U předchozího auta se mi při 210.000 km začla po zastavení a vypnutí motoru dělat louže pod nádrží.A co to bylo?Uhnilá vstupní trubička do benzinového filtru. ;)
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Všeobecně bych nedodržoval moc ty intervaly a vše měnil trochu dříve, a k pal. filtru. za tu cenu bych ho měnil max do 50 000km, mám dost zkušeností že tolik kolik má vydržet nevydrží. Vždy po zimě vyměním i pilový filtr, zima mu trochu dává ;)

Brzd. kapalinu bych také určo dodržoval, dost lidí to dělá před STK, což je dobré a je to důležitá věc.

Chladící kapalinu určo měnit tak jak se má...
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Spíš jsem to myslel tak, že když se nevymění a vše v pořádku funguje, tak bych nějak nutně neřešil, protože se jeho nevýměnou nemůže nic poškodit. A kdyby motor nešlapal jak má, přednostně bych to vyřídil. Jinak samozřejmě vzhledem k ceně není moc co řešit (i když samotná výměna je horší)...
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Karlous píše:Ale neber to zase tak vážně. Kdyby se mělo dělat všechno podle příručky k obsluze, tak by člověk nejezdil, jen pořád něco měnil.
Například některé kvalitní cizí oleje mají lhůtu výměny 2 roky (samozřejmě limit najetých km má přednost).
A chtěl bych vidět blázna, kterej by každé dva roky měnil brzdovou kapalinu.
a tak dál.

Myslím že už ti bylo celkem zodpovězeno že píšeš blbosti, ale pojďmě postupně:
Když se tak podíváš co vše (tedy spíše na to málo) co jde ve feldě měnit za provozní náplně, tak to zase tak moc věcí není a rozhodně se moc dobře později pozná jestli to někdo dodržoval nebo ne. Ostatně jelikož se jedná právě jen o pár věcí, není problém si je naplánovat společně s dalšími výměnami a většinu věcí pak udělat najednou za jedno odpoledne. Tedy rozhodně není na místě hláška že by se více měnilo než jezdilo.
Oleje, které vydrží déle jak ty píšeš sice existují, ale většina jich samozřejmě nesplňuje normy pro tak stará auta jako jsou felicie. když už náhodou normu splňují, zjistíš při bližším zkoumání, že v daném autě stejně nemohou být tu dobu, jakou mohou být v nových motorech. Pro auta jako felda striktně platí výměna oleje dle nájedzu kilometrů nebo do jednoho roku. Tohle se musí ještě více dodržovat u dieselů kvůli jiným látkám, které vytvářejí, ale to je na jiné téma.
A měnit brzdovku každé dva roky je normální situace. Ona opravdu má po těch dvou letech v sobě už tolik vody, že přestává korektně fungovat. I tak ale potkávám řadu aut, kde si uživatelé stěžují na brzdy že to prd brzdí, ale že mají kapalinu nejen přestárlou ale také černou jako botu, to jim vůbec nevadí. Potom je perfektní když má kvůli tomu člověk čistit celý systém na abs třeba, jak se to tam začne usazovat. Po rozdělání najdeš nádherně orezlé vnitřnosti.
Palivový filtr záleží hodně také na tom kde člověk tankuje (tedy jak šetří a k jakým pumpám jezdí). Na to že moc nestojí je lepší jej vyměnit dříve než začnou problémy, kdy se to pak musí teprve řešit někdě v nepříjemné situaci.
Tedy opravdu výměnné intervaly nejsou jen tak pro srandu a snad každý rozumný majitel auta je dodržuje.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

K te brzdovce ten merak mame a je to ve skutecnosti jen jako kdyz vezmete zarovicku objimku na ni tri dratky a baterku :o) zapojite obvod a dva konce dratku ponorite do kapaliny pokud sviti ma vodu. Alespon si myslim ze to zarizeni tak funguje - vipada na to - rozebirat se mi to nechce.(je to original od vyrobce podotykam ne zadne samodomorobo). Jinak uz se nam stalo rozbalily jsme uplne novou znackovoui drahou brzdovku a jen tak ze srandy ponorily a ejhle ona svitila a pak verte merakum :lol: sly jsme pro druhou obyc neznackovou za 1/3 ceny a pohoda.
Alf

Příspěvek od Alf »

Já myslel, že svíčky u 1.3MPI se mění po 60 000 km.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
mr.Freak - FK

Příspěvek od mr.Freak - FK »

ale 3-eletrodový
sigmen - FK

I některý 1-bodový,ale po 60.000 km už to asi nebude ono.
kejzi1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kejzi1 »

Tak já mám doma palivovej filtr nachystanej už hodně dlouho a vždy na něj zapomenu,už tam bude asi dost dlouho
Tholis - FK

A co nádobka s aktivním uhlím? K čemu je a nemusí se měnit? Ono to uhlí asi nebude dlouho aktivní ne? :oops:
Alf

Příspěvek od Alf »

Nádobka s aktivním uhlím slouží ke snížení emisí . Odvětrávání nádrže je vedeno do ní a vypařující se uhlovodíky by se tam měli zachytit.
Při jízdě se zahřátým motorem je v některých okamžicích otevřen ventil a nádobka připojena k sání ....
Určitě bych ji neměnil .
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
smazany clen - FK

Dejwis píše: Brzd. kapalinu bych také určo dodržoval, dost lidí to dělá před STK, což je dobré a je to důležitá věc.
To jako výměna brzdové kapaliny zkrátí brzdnou dráhu? Takže když mi už teď při prudkém brzdění pískají gumy, tak budou pak pískat ještě hlasitěji :D
Já bych to zase tak nepřeháněl.

Běžně se to u feldy dělá takto ;) :
- Do brzd vrtáme až když máme pocit, že to blbě brzdí.
- Chladící kapalinu měníme jen s výměnou chladiče. Cca co 7 let.
- Motorový olej buď jednou ročně. Pří nájezdu více než 20 tisíc i vícekrát ročně. Ale ideální je jednou ročně bez ohledu na nájezd. Je to pravidelné a pak máme aspoň přehled.
- Převodový olej ten měníme jen výjímečně. Spíš se kontroluje stav. Převodovka se rozpadne stejně dříve než se opotřebí ten olej.
- A vzduchové filtry stačí povysávat, vyprat a usušit.

Take it easy....... 8-)
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Pokud to bereš tak, že za dva roky Feldu prodáš nebo vyhodíš, tak to snad trochu chápu, jinak je to pěkná blbost.
sigmen - FK

Stony-Ty jsi ale nezodpovědný účastník silničního provozu :lol:Ojebávat brzdovou kapalinu a pak zjistit,že to máš 1:1 s vodou,to není dobrý ;)
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Souhlasím že pokud je auto na vyhození, pak to nemá cenu řešit. Pokud s ním člověk počítá na delší dobu a není totální laik, který opravdu netuší co jaká kapalina na autě po čase dělá, pak tohle musí dodržovat.
smazany clen - FK

No já to tak nedělám, ale co se kapalin týče tak opravdu je měním jen souběžně s nějakou poruchou.
Letos jsem dával nový chladič a nové brzdy, takže kapaliny mám taky nové.
Auto jsem letos koupil, takže jsem si tam nalil raději sám nový olej + olejový filtr ať vím co tam mám a kdy jsem to tam lil.
Ten převodový budu měnit na jaře. Mát o najeto 140 tisíc a kdy byl měněný převodový tak to vůbec netuším.
Filtry mám vyčištěné.
Takže už jen ty svíčky a olejový filtr. Ale vypadá, že to je v pohodě. Takže to má čas.

Ono se vždy občas něco pokazí, a o je potřeby využít k výměně kapaliny. Ať se do toho nemusí vrtat brzo znova.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 27. lis 2008 14:11:28, celkem upraveno 1 x.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Jestli měníš olej bez výměny olejového filtru tak děláš další blbost...
mikka

Příspěvek od mikka »

Píše, že měnil olej + filtr.
Kousek níž, to měl být asi palivový, příp.vzduchový filtr.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Buď jsem si nevšiml, nebo bylo dodatečně editováno, o nic nejde...
Stony píše:..raději sám nový olej + olejový filtr ať vím..
Stony píše:Takže už jen ty svíčky a olejový filtr.
smazany clen - FK

Takže už jeny ty svíčky a palivový filtr. To byl překlep.
smazany clen - FK

brzdovka se meni kuli dvoum věcem 1) s vodou klesa teplota varu, a za 2) s pribejvajici vodou hrozí že vyrezne brzdovej valeček atd a to je pak prů.... případně dou pak doháje gumičky atd...

jak bylo řečeno, i šikovnější slečna , případně občas za pomoci síly přitele všecko pooobstará, vyluxovat filtry neni takový zlo to se dá pochopit... to sám taky udělám, a prodlouží se tim životnost a až dou do háje tak je už vyměnim, olej je jasnej... svíčky až to zlobí, druhy vozim v autě, tak neni co řešit... jinak si auto prakticky řekne samo o všecko časem - jen ten olej, a brzdovku je potřeba hlídat..
smazany clen - FK

No přesně auto si samo řekne. Když jsem si to auto koupil, tak jsem se v tom párkrát projel a hned mi bylo jasné co je potřeba s tím udělat.
Vrzalo zadní kolo (dotáhnou), blbě to brzdilo (nové destičky+kapalina), a neohříval se motor (nový termostat), motor šel nějak divně a moc se mi nelíbil ten zvuk. Ale nebyl to hluk do rozvodů,ale hluk od zasraného oleje jak to špatně mazalo motor. Úplně jsem slyšel jak řve "chci nový olje", tak jsem ho taky po čase vyměnil.
Teď už to auto zní tak jak má. Neslyším žádné falešné tóny. Až ho zase začne bole v krku a zpívat falešně tak to poznám.

Momentálně se mí nelíbí moc nelíbí zvuk když řadím rychlosti. No přes zuby to zatím nejde, ale ten zvuk je dost divný a de to mírně z tuha.
smazany clen - FK

termostat me ted taky ceka... pak nejspis olej v prevodovce a prozatim bude hotovo...
Odpovědět