Rady,tipy,problémy a vše kolem startování
-
smazany clen - FK
Re: startování
Teď mě v souvislosti s tim dvojím žhavením napadla baterka. Vim jen že tam mám nějakou 55AH start. proud ale nevím.
Jestli by ten první ranní start nebyl tím. Točí jako divá, ale možná už nestačí na žhavení.
Jestli by ten první ranní start nebyl tím. Točí jako divá, ale možná už nestačí na žhavení.
-
nebulus - FK
Štartér má rádovo 10x vyšší odber ako žhavenie, takže ak sa dobre točí, žhavenie musí tiež dobre fungovať.
-
Zbysek - FK
Ano přesně tak, startér je větší žrout než žhavičky, ač ani ty nejsou zrovna málo žravé. Při spuštění žhavení a jejich rozehřívání berou nějakých 12-14A a postupně to klesá na 8A, což je nominální hodnota žhaviček. Pokud vezmete v potaz pouze 12V napětí, jelikož auto po delším stání o moc více nemá na baterce (nemělo by tedy klesnout nikdy pod 12,6), tak se dostáváme při 8A na nějakých 400W a při 14A (tedy zapnutí) nějakých 700W. No není to zrovna málo, ale oproti tomu je na diesel feldě startér 1,8kW, který si bere při startu nějakých 150A (na začátku startu ještě mnohem více) a tedy pokud baterka rozhýbe v klidu startér, opravdu žhavičky zvládne lehce. Závada ale spíše většinou bývá na žhavičkách ve velkých odporech vedení, nebo samotném systému žhavení. Chce to tedy změřit, protože jak už jsem psal, pokud je motor jinak v pořádku, musí chytat i v mrazech na jedno žhavení naprosto skvěle.
-
Diablo - FK
No to ja taky ne, jen tu vzdycky cely mesto zhasne kdyz ji dam na start. vozejk
no nevim kolik bere, ale baterka z feldy stim sotva otoci 
-
kubula - FK
Tak u me (snad) vyreseno. Dve zhavici svicky uplne mrtvy a jedna skoro. Cili to startovalo na jednu a kousek. Po vymene za novy je to stejnej rozdil, jako pri rozdelavani ohne zapalovacem a vrtenim dvou drev
Akorat me ta sranda stala 1.800 - svicky po 315 (snad za ty prachy neco vydrzej) a zbytek prace. Ale kdyz jsem videl ty podrapany ruce pana mechanika a slysel jakej to i pro nej byl porod, byl jsem rad ze se s tim delal on.
-
Diablo - FK
Hele oni to moc dramatizuji, to ti rekne kazdej, kdo tam dela a znas ho vic, ja to mel za hodinku a ctvrt a to jsem u toho pil kafe a pianko klidek.
-
Zbysek - FK
Jojo, není to zase takovej porod. chce to jen trpělivost a nespěchat. To mě docela překvapuje že si na takovýhle auto někdo nechává měnit svíčky v servisu. Ale tak proč ne, když se na to někdo necítí.
-
kubula - FK
diky ale fakt ne
za prvy moje dilna je opravdu jen plac pred panelakem, coz v ty zime co tam ted je... a za druhy, pri mym stesti bych bud strhnul nejakej zavit, nebo by mi neco spadlo do valce apod...
-
Diablo - FK
zhavicky se nedotahuji na krev, pouze citovka, aby zavit nerekl nashledanou
-
Lars1 - FK
Zbyšku jak tady pišeš při startu bere 150, tak 150 až 170A to berou běžně 120 při plny zatěži se starterem 0,85kW to mam vyskoušeno v praxi na zatěžaku, u 1,9D to sice nemam vyskoušeny ale myslim že 250A a vic není žadnej problem proto je tam o tolik silnější baterka aby to zvladlaZbysek píše:Ano přesně tak, startér je větší žrout než žhavičky, ač ani ty nejsou zrovna málo žravé. Při spuštění žhavení a jejich rozehřívání berou nějakých 12-14A a postupně to klesá na 8A, což je nominální hodnota žhaviček. Pokud vezmete v potaz pouze 12V napětí, jelikož auto po delším stání o moc více nemá na baterce (nemělo by tedy klesnout nikdy pod 12,6), tak se dostáváme při 8A na nějakých 400W a při 14A (tedy zapnutí) nějakých 700W. No není to zrovna málo, ale oproti tomu je na diesel feldě startér 1,8kW, který si bere při startu nějakých 150A (na začátku startu ještě mnohem více) a tedy pokud baterka rozhýbe v klidu startér, opravdu žhavičky zvládne lehce. Závada ale spíše většinou bývá na žhavičkách ve velkých odporech vedení, nebo samotném systému žhavení. Chce to tedy změřit, protože jak už jsem psal, pokud je motor jinak v pořádku, musí chytat i v mrazech na jedno žhavení naprosto skvěle.
-
Zbysek - FK
Však jsem psal, že při začátku startu to bere mnohem více, protože je v zátěži. 150W bere když jede "naprázdno". Když má hýbat s motorem, je to samozřejmě mnohem více. Naštěstí jsou tyhle hodnoty potřebné jen chviličku, takže s tím baterka nemá větší problémy.
Jinak když už se tu řeší ty baterky, tak pokud to ještě někomu stále nedošlo, tak až bude kupovat baterku a bude vedle sebe mít třeba 65Ah/800A a 75Ah/650A, tak vemte raději tu 65Ah, protože je na starty a zátěž mnohem lepší. Ah využijete pouze například pro delší hraní rádia bez nastartování, ale pro provoz auta a je lepší mít více ampér.
Jinak když už se tu řeší ty baterky, tak pokud to ještě někomu stále nedošlo, tak až bude kupovat baterku a bude vedle sebe mít třeba 65Ah/800A a 75Ah/650A, tak vemte raději tu 65Ah, protože je na starty a zátěž mnohem lepší. Ah využijete pouze například pro delší hraní rádia bez nastartování, ale pro provoz auta a je lepší mít více ampér.
-
Diablo - FK
U pikouse mi zarvala baterka tak jsem tam dal svoi 72/640 takze 1,3MPI+640A=
jsem se bal aby mi ten starter stim nehodil salto
jsem se bal aby mi ten starter stim nehodil salto
-
Lars1 - FK
Teď už se na tom zhodnem, každej snad pochopil že Ah nejsou pro startovani až tak duležity jako samotny AZbysek píše:Však jsem psal, že při začátku startu to bere mnohem více, protože je v zátěži. 150W bere když jede "naprázdno". Když má hýbat s motorem, je to samozřejmě mnohem více. Naštěstí jsou tyhle hodnoty potřebné jen chviličku, takže s tím baterka nemá větší problémy.
-
nebulus - FK
Koľko km asi treba prejsť na dobitie batérie po "studenom" štarte? Teraz jazdím relatívne málo a niekedy iba 12km. Batéria je asi 65Ah, ale označenie už schátralo.... Auto štartuje dobre, takže nejaké trápenie štartéra sa nekoná.
Zdravíčko pánové, poprvé píšu do sekce 1.9D
- koupili šéfové do firmy a jako jejich druhé auto Feldu 1.9D Combi, přes známou a krásná. Vše funguje jen, ale na to nás upozornila. Felda nastartuje na druhý nebo třetí pokus, pak chytne a jede dobře, někdy pokud zastavím a do 5min vyjedu tak to jde hned, ale i tak ten start je takovej moc dlouhej než to chytne. Co to je?
Startér - uhlíky?
Svíčky?
čidlo teploty?
něco jiného?
Vyměnil jsem filtr vzduchovej, zatím jsou nakoupeny věci jako oleje, filtr paliva atd. Díky moc
Startér - uhlíky?
Svíčky?
čidlo teploty?
něco jiného?
Vyměnil jsem filtr vzduchovej, zatím jsou nakoupeny věci jako oleje, filtr paliva atd. Díky moc
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
-
Zbysek - FK
Docela dost by pomohla informace jak startrovala v létě u předchozího majitele, ale to je asi nereálné. Pokud jsou ale v pořádku tlaky a žhavičky na tomto jednoduchém motoru, stačí doslova první škubnutí startérem a motor už jede. Tedy hlavní příčina žhavičky. Velkou vinu an horších startech nese i startér, ale to lze poznat hlavně u toho chviličku stojícího auta.
Poslední cca půl rok to jezdilo málo, dostala Mercedes. Ale bylo to garážované, před tím byla se na to zeptat v servise a prej asi startér, když jsem se na něj díval okem, tak je takovej špinavej, možná očistit a co tam dát rovnou nové uhlíky?
Má najeto jen 120 000km a pravidelně servis Škoda. Udělám očistu svíček, filtr je novej. Tento týden to ještě hodím na VAG, tlaky by mohl změřit můj servisák až tam asi příštý týden povezu tuto Feldu na geošku, výměna olejů atd...
Má najeto jen 120 000km a pravidelně servis Škoda. Udělám očistu svíček, filtr je novej. Tento týden to ještě hodím na VAG, tlaky by mohl změřit můj servisák až tam asi příštý týden povezu tuto Feldu na geošku, výměna olejů atd...
-
Zbysek - FK
Nejlepší je startér rozhodit a celkově pročistit a udělat generálku pokud se ti do toho chce,. Hodně mu pomůže už samotné vyčištění.
-
Lars1 - FK
Už číste a dotažene kontakty na starteru udělaji dost, ale i uhliky když už bude venku tak ho pořadně vyčistit i vnitřek alespoň vyfoukat kompresorem
-
Diablo - FK
delat startery me bavilo, ale svine obchodnicic nechtej prodavat uhliky
hned zacnou blafat, to nepomuze, to nam musite dat na repasi, ci koupit novej
velky kulovy, totalne zatuhlej starter, skoro bez uhliku a zelepenej jsem dal dohromady a slape jak vino, za hodinku bylo hotovo a uspora 4500 
-
smazany clen - FK
Moje zmrzlý starty, pokud žhavým podle cvaknutí relátka (podle Zbyska-dík),tak už jdou na jedno nažhavení.
-
Zbysek - FK
Jsem rád že to lidem pomáhá. Je lepší startovat v této fázi ihned s cvaknutím relátka, protože spalovací prostor je vyhřátý na maximální možnou teplotu, kterou dokážou žhavičky vytvořit, přičemž jsou žhavičky krásně rozpálené a hlavně na startér může konečně jít plný proud a ne ochuzený o žhavení, což není zrovna málo.
-
Diablo - FK
a navic vstrik strika kolem zhavicky, takze to salave teplo od zhavicky navic zapali naftu, to je rozdil proc Octy TDI v zime drkotaji nrz chytnou 
Díky klucí za pomoc, jen co bude ve firmě klídek tak kouknu na další věci a zítra hodim Feldu na VAG...
-
Lars1 - FK
nevim jestli s tím relatkem přišel Zbysek, ale to jsem psal taky potom by měla jit na poprve a bez dlouheho točeníkastr píše:Moje zmrzlý starty, pokud žhavým podle cvaknutí relátka (podle Zbyska-dík),tak už jdou na jedno nažhavení.
-
smazany clen - FK
Když jsem feldu koupil a dal na VAg byly tam závady podle přílohy.Po vymazání paměti závad mi tam stále zůstával ten potenciometr.
To už jsem tady taky popisoval . I když později to psalo jeko sporadicky nešel vymazat (potenciometr). Postupně jsem samozřejmě vyměnil filtry
a náplně a auto pořád pocukávalo. Po výměně rozvodů vylítla spotřeba .Na VAGu sem naměřil malé hodnoty na potenciometru zátěže. Jelikož jsem
se bál poťákem hejbat a našel sem štelovací šroub zepředu čerpadla, u kterého je v příručkách -nehýbat! Tak sem tam pouze vložil kus hmoty
a na počítači zjistil že to zvedlo voltáž. Samozřejmě se zvedly i otáčky ty sem snížil. Ale zmizelo pocukávání a srovnala se spotřeba.
Možná by to vyřešilo opravdu pootočení potenciom
etrem.
To už jsem tady taky popisoval . I když později to psalo jeko sporadicky nešel vymazat (potenciometr). Postupně jsem samozřejmě vyměnil filtry
a náplně a auto pořád pocukávalo. Po výměně rozvodů vylítla spotřeba .Na VAGu sem naměřil malé hodnoty na potenciometru zátěže. Jelikož jsem
se bál poťákem hejbat a našel sem štelovací šroub zepředu čerpadla, u kterého je v příručkách -nehýbat! Tak sem tam pouze vložil kus hmoty
a na počítači zjistil že to zvedlo voltáž. Samozřejmě se zvedly i otáčky ty sem snížil. Ale zmizelo pocukávání a srovnala se spotřeba.
Možná by to vyřešilo opravdu pootočení potenciom
etrem.-
Zbysek - FK
Ano, rozhodně by to vyřešilo pootočení potenciometrem, protože tím že jsi tam vložil kus plastu jsi udělal naprosoto to samé jako by jsi jím otočil. Není proč se bát potáčet potenciometrem, pokud si perfektně označíš původní polohu, aby jsi se měl kam vracet.
-
Diablo - FK
ja jsem si ji oznacil puvodni a NO MORE puvodni polohu
ted to lita 
-
smazany clen - FK
Toho já se taky bojím, navíc je to celý zalitý barvou. Dal by se potenciometr nastavit na VAGu pouze podle napětí ?
0,3V volnoběh- 4,7 plnej?
0,3V volnoběh- 4,7 plnej?
-
Zbysek - FK
Samozřejmě jde nastavovat podle vagu, ale teoretické hodnoty jsou naprostá blbost a je nutné to dělat podle ucha a chodu motoru. To že je zakápnutý barvou je jen proto, aby se do něj normálně nikdo nehrabala a při jakémkoli zásahu se to poslalo do servisu, kde si zhrábnou prachy. Tedy stačí perfektně označit původní polohu a můžeš si s tím hýbat jak je libo. Na vagu si klidně můžeš poznačit originální polohu kolik to mělo voltů a v případě potřeby to zase přesně vrátit, i když to samé je právě vrácení na rysky.
-
smazany clen - FK
Čím jiným ale dohnat ty hodnoty napětí který jsou předepsaný? Melo by tedy teoreticky souhlasit nastavení podle voltů s nastavením podle ucha?
Ještě se mi zdá že je motor dost hlučný při volnoběhu i vybruje. Toto všechno v kabině. Z venku se mi zdá chod normální.
Mohly by to dělat unavený silentbloky? Auto má asi 150t.km.
Ještě se mi zdá že je motor dost hlučný při volnoběhu i vybruje. Toto všechno v kabině. Z venku se mi zdá chod normální.
Mohly by to dělat unavený silentbloky? Auto má asi 150t.km.
-
Zbysek - FK
Pokud jsi ještě silentbloky neměnil, pak je to samozřejmě možné. Snad každý už je má vyměněné tady na fóru, prootže jsou to mrchy silenty. Jinak ty teoretické hodnoty 0,2 volnoběh až 4,8V plná zátěž jsou pouze hodnoty mimo které se již nesmíš dostat, ale to že jsi mimo ně pozná na špatném chodu motoru každý laik. Samozřejmě tohle jsou hodnoty extrémní, tedy když budeš mít 0,2V na volnoběh, nemůžeš dostat 4,8 na full, ale pouze něco ke čtyřem voltům. To samé obráceně. Tedy podle ucha a chodu motoru potřebuješ nastavit nejlepší chod motoru a maximálně si zkontrolovat, jestli není už mimo požadovanou oblast, i když to poznáš právě chodem motoru v krajních polohách a především natočením potenciometru, který by neměl být ani na jedné straně moc u kraje. Pokud máš vag, pak si můžeš maximálně právě zapsat originální hodnoty, protože se to na ně vrací potom o maličko lépe než uchem a podle rysek. Prostě to jednoduše vrátíš přesně zpět. To samé můžeš použít i při ladění, kdy to nastavíš podle ucha na nějakou hodnotu, kdy se ti bude zdát motor nejlepší a potom si opět změříš hodnoty, zapíšeš a při dalším možném ladění až bude auto pořádně projeté a zjistíš jak se chová si můžeš lehce upravovat nastavení a kontrolovat hodnoty.
Tedy hlavní je nastavení na ucho a podle rozumu. Hodnoty napětí na vagu slouží pouze jako kontrola, jestli to někdo nepřepísknul a není potenciometr už moc vychýlen do strany.
Tedy hlavní je nastavení na ucho a podle rozumu. Hodnoty napětí na vagu slouží pouze jako kontrola, jestli to někdo nepřepísknul a není potenciometr už moc vychýlen do strany.
-
Diablo - FK
AZ bude motor studenej tak snim zkus pootocit, i kdyz to hodis do krajni polohy tak se tomu nic nestane (vyzkouseno) nejlepe motor studeny, pak to slyset je, pokud bude ohraty tak to vice mene neuslysis,
-
Monty
Re: Starty při teplotě kolem sedmdesáti stupňů
Zbysek píše:Ano, řešínse tu špatné starty v kritické teplotě na dieselu a jak jde vidět týká se to vlastně všech, což jasně ukazuje na slabší startéry a baterky, takže proč sebou ještě tahat převodovku a dávat mu o to více zabrat. Hlavně u studených startů pak jde část jeho výkonu zbytečně do převodovky, která je zatuhlá ještě a na motor pak zbyde o něco méně síly. Rozhodně to není žádný blbý systém startování, ale správný. Jen by mě zajímalo proč je to podle někoho špatně.
Nejak mi unika pointa. Kedy ma motor vacsi vnutorny odpor,za mrazu,ked je vonku -10,alebo ked uz ma zhruba 60°C???????????
Ked nevladze tocit pri 60°C,netocil by ani za mrazu,alebo sa mylim?
-
nebulus - FK
Problém je, že pri 60 stupňoch sa pri sériovej verzii neaktivuje žhavenie a pokiaľ štartér, tlaky a pod nie sú v 100% stave, tak je to väčšie trápenie ako pri -10 stupňoch.
-
Zbysek - FK
Ano, tak jak psal nebulus. Je naprosto jedno, že je ten startér slabší, pokud jde o studené, nebo horké starty. Když je ale start v rozmezí teplot, kde motor nežhaví, je tam právě ten problém.
-
Monty
Zbysek píše:Ano, tak jak psal nebulus. Je naprosto jedno, že je ten startér slabší, pokud jde o studené, nebo horké starty. Když je ale start v rozmezí teplot, kde motor nežhaví, je tam právě ten problém.
Ja myslim,ze je niekde inde problem. Ako mate nastavene rozvody,na ryskach? Na ryskach,ako vsetci stazujuci sa na strtovanie,ze? Tak to je len zakladna poloha rozvodu,nie nastavenie motora na dobre starty a vykon. Ked sa pozriete na cerpadlo,medzi potrubiami,ktore vedu k triskam,je este jedna skrutkova zatka. Tam je potrebne zakrutit nejaky indikator,ktory ma ukazovat hodnotu (neviem aku,lebo akosi na toto cislo autori znamych knih zabudli) zhruba 1 milimeter pisu u golfa v polohe,ked je rozvod na ryskach,pokial nieje,dosiahne sa tato hodnota natocenim remenice cerpadla ( u felicie), u starych VW sa hybe celym cerpadlom. Ked si tieto veci date do poriadku,neexistuje,ze ten motor nebude chytat pri akejkolvek teplote. Moj stary VW chytal pri 400tis Km bez problemov s tym,ze tieto veci boli dodrzane
-
Monty
Pozeram,ze mas pick-up. Spolahlivy indikator maleho predvstreku je trhania motora pri rychlosti 90Km/h alebo trhanie pri udrziavani rychlosti,alebo este lepsie udrziavanie 2000 otacok. Ked vyradis EGR,trhanie prestane,to mam odskusane,ale problemove starty ostanu. Navyse som nebol schopny dosiahnut na rovine ani 130,motor sa len rozhucal a nic. Pri zltom cidle,alebo odpore v obvode je predsuvnik zapnuty az do zhruba 90°C co pri plnom plyne moze kludne prepalit piesty (vela nafty,zvonivy zvuk).nebulus píše:Problém je, že pri 60 stupňoch sa pri sériovej verzii neaktivuje žhavenie a pokiaľ štartér, tlaky a pod nie sú v 100% stave, tak je to väčšie trápenie ako pri -10 stupňoch.
Nema vyznam okolo tohto spekulovat. Kedze ten idikator nemam,mam to posunute len od oka tesne za hranicou,kedy motor pri 90 netrha a starty su bezproblemove. Za studena super,za vlazneho motora tak isto,za uplneho tepla do spinacky len tuknem. Dialnicou z mierneho kopca pri dlhom klimovom remeni (lebo mam klimu,bola ale vypnuta) ukazalo rovnych 170,povedzme teda,ze ide dobrych 160 a v technickom predpisuju 156.
-
nebulus - FK
Monty: S tým indikátorom predvstreku máš pravdu, kamarát servisuje vysokozdvižné vozíky s motorom VW 1.9D a nechcel som mu to veriť, že sa to takto nastavuje. Ohľadom nastavenia rozvodov, tie iste nemám v poriadku, ale to je problém odvtedy, čo som auto kúpil. Trhanie som potenciometrom, alebo potočením čerpadla nedokázal odstrániť. Keď som auto zakúpil trhalo na 5. pri 90, na 4. pri 60. Po výmene rozvodov sa trhanie presunulo do obdobia jazdy s minimálnym plynom na 2. a 3. Ale na budúci týždeň idem za mechanikom, takže by to malo byť OK. Potom uvidím. Štartér je ale u mňa asi na pokraji kolapsu, niekedy mám pocit že sa už neotočí...... Čo sa týka maximálky, tak som išiel 135 a možno 140 by to ešte dalo. Do 120 to celkom zrýchluje, ale potom je to už bieda.
-
Zbysek - FK
To co napsal Monty, tedy hlavně o rozvodech atd. se tady probíralo už snad před rokem a je toho plné fórum. To že veškeré roblémy řeší nastavení rozvodů a čerpadla je snad každému jasné a všem to taky neustále doporučujeme, jenže 90% lidí není schopno ani sáhnout na potenciometr, natož pak hrábnout do rozvodů. Ani rozvody ale nemusí vždy vyřešit tyto problémy, které jsou u teplých startů vždy zaviněny čerpadlem a startérem. To že to takhle na některých autech funguje neznamená že to tak sedí na všech a dá se říci že když člověk dělává dieselové feldy, tak je to občas co kus to originál a musí se to řešit vždy jinak.
Někteřé tu ještě stále mají rozvody nastaveny špatně, většina naštěstí dobře, ale ani to právě u všech nezaručí dobré starty při teplém motoru. Mimochodem Monty píše že starty za studena a vlažna dobré a za tepla na drbnutí, tak tomu bych neříkal zrovna dobře naladěný motor, jelikož za studena a tepla to MUSÍ chytnout sotva na drbnutí startéru. Za vlažných teplot v kritické oblasti to musí chytnou na převalení i když je horší startér.
Někteřé tu ještě stále mají rozvody nastaveny špatně, většina naštěstí dobře, ale ani to právě u všech nezaručí dobré starty při teplém motoru. Mimochodem Monty píše že starty za studena a vlažna dobré a za tepla na drbnutí, tak tomu bych neříkal zrovna dobře naladěný motor, jelikož za studena a tepla to MUSÍ chytnout sotva na drbnutí startéru. Za vlažných teplot v kritické oblasti to musí chytnou na převalení i když je horší startér.
-
Monty
Zbysek píše:To co napsal Monty, tedy hlavně o rozvodech atd. se tady probíralo už snad před rokem a je toho plné fórum. To že veškeré roblémy řeší nastavení rozvodů a čerpadla je snad každému jasné a všem to taky neustále doporučujeme, jenže 90% lidí není schopno ani sáhnout na potenciometr, natož pak hrábnout do rozvodů. Ani rozvody ale nemusí vždy vyřešit tyto problémy, které jsou u teplých startů vždy zaviněny čerpadlem a startérem. To že to takhle na některých autech funguje neznamená že to tak sedí na všech a dá se říci že když člověk dělává dieselové feldy, tak je to občas co kus to originál a musí se to řešit vždy jinak.
Za studena nazhavim a chyti.....stava sa,ze za studena otocim klucikom a nezhavi,vtedy hned startujem,to je ta elektronika otvorenia dveri. Za tepla je to skutocne na brnk,motor uz bezi,kym sa starter este len dotoci. Vlazny motor chyta v pohode,tak mozno raz ho pretocim. Dobre,nech to trva maximalne 1 sekundu,ale je to 1000 a 1 oproti tomu,ako mi to chytalo,ked bol rozvod na ryskach. Ono na ryske je len zotrvacnik,do vacky sa da zasunut pravitko a do cerpadla ide 6ka vrtak,to je dufam jasne. Precitaj si o kusok vyssie,uz mi tu dal kolega za pravdu,nastavovat rozvody s indikatorom. A to som sa o tom musel docitat v literature ku VW Golf 2 !!! Neviem,co si mam o tom mysliet. Ci vyrobca nechce,alebo nechcel,alebo neviem,v tych knihach to chyba!. A inak dalsia vec ma dost zacina sr...Znackove cidlo si proste nie vzdy pri tych 40-50°C vypne predsuvnik. Doslova musim za jazdy vyradit rychlost,vypnut motor,pockat 2-3sekundy a znova stratovat. Potom uz ide s vypnutym predsuvnikom. Takze zase klobuk dolu pred vymakanou RJ ak sa to tak vobec da nazvat.....
-
Monty
nebulus píše:Monty: S tým indikátorom predvstreku máš pravdu, kamarát servisuje vysokozdvižné vozíky s motorom VW 1.9D a nechcel som mu to veriť, že sa to takto nastavuje. Ohľadom nastavenia rozvodov, tie iste nemám v poriadku, ale to je problém odvtedy, čo som auto kúpil. Trhanie som potenciometrom, alebo potočením čerpadla nedokázal odstrániť. Keď som auto zakúpil trhalo na 5. pri 90, na 4. pri 60. Po výmene rozvodov sa trhanie presunulo do obdobia jazdy s minimálnym plynom na 2. a 3. Ale na budúci týždeň idem za mechanikom, takže by to malo byť OK. Potom uvidím. Štartér je ale u mňa asi na pokraji kolapsu, niekedy mám pocit že sa už neotočí...... Čo sa týka maximálky, tak som išiel 135 a možno 140 by to ešte dalo. Do 120 to celkom zrýchluje, ale potom je to už bieda.
Vidis,das to riadne urobit indikatorom a budes vidiet,ako to taha aj startuje,potom das dufam vediet. U golfu pisu hodnotu 0,9 az 1 milimeter. U skodovky nespomenuli ani len indikator a uz vobec nie tu hodnotu!. A ked tu citam,ze v skodovackom servise ti daju na ,,dobre ,, startovanie zlte cidlo,tak bud sa totalne nevyznaju,alebo zijeme v dobe kamennej. Hovorim,ja indikator nemam,davam to podla ucha,alebo lepsie povedane tak,aby to za tepla slo najlepsie
-
Zbysek - FK
V servisu tam hovada nrvou benzínové čidlo proto, že je to zaručená pomoc, aniž by museli dělat cokoli vážnějšího, trvá to chvilku, ač si naúčtují pár hodin práce a hlavně ti můžou ještě prodat čidlo s přirážkou. V servisech přece nejde o to něco opravit, ale udělat tak, aby byl zákazník celkem spokojen, řádně zaplatil a pokud možno se zanedlouho opět vrátit na další opravu.
-
Monty
Zbysek píše:V servisu tam hovada nrvou benzínové čidlo proto, že je to zaručená pomoc, aniž by museli dělat cokoli vážnějšího, trvá to chvilku, ač si naúčtují pár hodin práce a hlavně ti můžou ještě prodat čidlo s přirážkou. V servisech přece nejde o to něco opravit, ale udělat tak, aby byl zákazník celkem spokojen, řádně zaplatil a pokud možno se zanedlouho opět vrátit na další opravu.
Mas pravdu. V jednom nemenovanom servise (nie skodovka) mi ale chlap (mechanik)pomohol len tym,co povedal medzi dverami. Ak auto startuje a netrha, nejdeme nicim hybat. Teda ak za tepla trha,je predvstrek maly,ak rachoce,je velky. Nasledne je potom jasne,ze trhalo mi to len na ryskach,po zaslepeni EGR trhat prestalo,ale starty boli za vlazneho motora katastrofalne ale nie len to,autiak nema vykon,sadli sme 4osoby,prisiel kopec a bola dobra aj 2ka.
-
nebulus - FK
Bohužiaľ indikátor je pre mňa nedostupný, takže sa budem musieť uspokojiť s nastavením rozvodov na rysky a "uchometrickou" metódou.
-
Monty
Tak sme (minimalne) dvaja,kto nema indikatornebulus píše:Bohužiaľ indikátor je pre mňa nedostupný, takže sa budem musieť uspokojiť s nastavením rozvodov na rysky a "uchometrickou" metódou.
-
Zbysek - FK
Pokud je motor tvrdší jen za studena a po ohřátí už se sklidní, tak je to celkem dobré. I tak ale většinou jde najít poloha, kde jsou dost dobré starty a motor je klidný. Tohle už je ale s posouváním rovodů dost hraní, takže je lepší zvuk doladit už jen potenciometrem. Ale jak píše monty, hlavně ať to dobře jezdí a startuje a jinak ať si to klidně řve, pokud to jinak nejde. Hlavně až naladíte perfektně polohu na rozvodech, tak pořádně dotáhnout šrouby a nebo nejlépe zajistit, protože se tím neustálým laděním docela vymačkávají a stává se že se pak maličko povolují a mění se chod (bohužel už jsem měl tu čest i s motorem, kde se povolily moc a střihly se)