VAG diagnostika chyba vstriku
-
stifler1 - FK
VAG diagnostika chyba vstriku
Potrebujem poradit bol som na diagnostike VAG a pri elektrickych porurach motora mi vypisalo: chyba na vstrekovacom ventili/zkrat na kostre sporadicky. Mechanik tuto chybu vymazal a vravel ze ked sa vyskytne znova budem musel vymenit vstrik. Co moze tato chyba sposobovat a ako sa moze prejavovat?
-
stifler1 - FK
Re: VAG diagnostika chyba vstriku
sorry ze som to nenapisal je to Felicia 1.6 MPI rok 1998
-
smazany clen - FK
Už jsem to tu někde psal, jediná možnost jak to co nejlépe ověřit je změřim odpor vstřiku a pak ho prohodit s kterým koliv jiným, pokud to bude třeba první a prohodíš ho s třetím a po čase se objeví závada na třetím a na prvním už ne tak je nejspíš v háji ale pokud se ta závada objeví opět na prvním i když tam bude jinej tak nejspíš regulátor tlaku na konci vstřikovací lišty. Pokud to už teď je kterejkoliv jinej než první tak bude nejspíš v háji. Napiš kterej to je.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
To by mě teda zajímalo co má regulátor tlaku paliva společný s elektrickou poruchou vstřiku.
-
smazany clen - FK
Ivarek píše:To by mě teda zajímalo co má regulátor tlaku paliva společný s elektrickou poruchou vstřiku.
Má společného to že vstup a výstup paliva a regulátor tlaku na vstřikovací liště je na jedné straně, pokud regulátor propouští dříve než je požadovaný tlak tak to na druhém konci lišty na vstřiku vyhazuje sporadickou chybu vstřiku.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
To ja samozřejmě nesmysl.Ecu nemá žádnou informaci o tom zda je na liště tlak dostatečný,malý nebo velký,stejně tak nemá žádnou zpětnou vazbu o tom zda vstřik propouští nebo je ucpaný.
Řj pouze hlídá odpor který vstřik má a při přerušení (velký odpor) nebo zkratu (malý odpor) zapíše chybu.
Řj pouze hlídá odpor který vstřik má a při přerušení (velký odpor) nebo zkratu (malý odpor) zapíše chybu.
-
smazany clen - FK
Ivarek píše:To ja samozřejmě nesmysl.Ecu nemá žádnou informaci o tom zda je na liště tlak dostatečný,malý nebo velký,stejně tak nemá žádnou zpětnou vazbu o tom zda vstřik propouští nebo je ucpaný.
To máš pravdu ale praxe ukázala že tato možnost tam je a je dost častá, jak se to projeví na vstřiku že se to zaznamená to nevím ale prostě pokud nechodí regulátor tlaku (konkretně propouští) tak to vyhazuje sporadickou chybu prvního vstřiku a probíral jsem to i s člověkem v autorizovaným servisu a i on s tím má zkušenost ale nedokázal mě to vysvětlit čím to je, mě se tohle potvrdilo na 6ti autech a právě jsem se ujistil tím že jsem prohodil vstřiky mezi sebou, a vždy byla chyba na prvním, po výměně regulátoru se chyba neobjevila. Kdybych věděl jak je to možný tak to napíšu hned to se neboj.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Pomalu mne motivuješ k tomu, abych sehnal regulátor a zkusil to.
Je otázka, jestli to má smysl, když auto normálně jezdí.
Ona ta řídící jednotka není tak hloupá jak si někdy myslíme. Každý vstup a výstup má předprogramovaný nějaký rozsah. Když se hodnoty dostanou mimo, tak to vyhodí právě chybu. V případě, že je nízký tlak paliva, tak musí vstřik zůstávat o to déle otevřený. Vstřik který je nejdál, má samozřejmě taky teoreticky nejmenší tlak paliva.
Začínám věřit tomu, že se ta jednička někdy časem otevření dosáhne maxima a vyhodí to sporadickou.
Je otázka, jestli to má smysl, když auto normálně jezdí.
Ona ta řídící jednotka není tak hloupá jak si někdy myslíme. Každý vstup a výstup má předprogramovaný nějaký rozsah. Když se hodnoty dostanou mimo, tak to vyhodí právě chybu. V případě, že je nízký tlak paliva, tak musí vstřik zůstávat o to déle otevřený. Vstřik který je nejdál, má samozřejmě taky teoreticky nejmenší tlak paliva.
Začínám věřit tomu, že se ta jednička někdy časem otevření dosáhne maxima a vyhodí to sporadickou.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Vstřik je obyčejný elektroventil.Tlak který se mu přivádí na vstup po přivedení napětí (napětí resp jeho délku určuje pouze ecu) poté vstříkne do sání.Je mu ukradený jaký ten tlak je,je to ukradený i řj.Ecu si pouze hlídá odpor vedení a jestli tam místo vstřiku připojíte třeba odpor o stejné hodnotě tak to řj ani nepozná.
Takový teorie jaký uvádí Kristensen přisuzuju špatnému kontaktu mezi konektorem a samotným vstřikem.Tyhle spoje jsou velice namáhaný (teplota,vibrace,prach) a kolikrát se to projevilo jen pouhým zahýbáním konektoru.Tzn jakákoliv manipulace v okolí vstřiků může způsobit zázračné vyřešení problému s jakoby vadným vstřikem.
Takový teorie jaký uvádí Kristensen přisuzuju špatnému kontaktu mezi konektorem a samotným vstřikem.Tyhle spoje jsou velice namáhaný (teplota,vibrace,prach) a kolikrát se to projevilo jen pouhým zahýbáním konektoru.Tzn jakákoliv manipulace v okolí vstřiků může způsobit zázračné vyřešení problému s jakoby vadným vstřikem.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Mám obavu, že vstřik nahrazený odporem řídící jednotka pozná. A to čistě logicky podle zoufale chudé směsi. Bude prodlužovat dobu vstřiku v zoufalé snaze směs dotáhnout na normální, ale dosáhne maximálního času otevření vstřiku a pak určitě zapíše chybu.
Obdobně se projeví nízký tlak paliva. Aby byla dávka paliva stejná, tak musí být vstřik otevřený delší dobu. V některých režimech pak maximální doba otevření ani nemusí stačit. Nevím jakou rezervu mají na vstřikovacích časech, ale moc to asi nebude. I malý pokles tlaku pak způsobí, že tam potřebná dávka paliva neproteče.
Netuším jaký průřez má kanál k poslednímu vstřiku. Jestli je to nějaká malá dirka, tak by se tam pokles tlaku logicky projevil nejvíc.
Já osobně jsem vstřik měřil, všechno očistil a přesto tam tu sporadickou mám. Chtěl jsem ho prohodit, ale když jsem to tu konzultoval, tak někteří to zkoušeli a měli chybu zase na jedničce. Tak jsem se na to vybodnul. Auto vrčí a jede dopředu, tak co.
Chtělo by to vstřiky napíchnout vícekanálovým osciloskopem a kus to protáhnout. Hned by bylo vidět jaké časy jsou na jednotlivých tryskách. Bohužel žádné předepsané hodnoty jsem nikde nenašel, tak by to bylo jenom porovnání těch čtyřech.
Obdobně se projeví nízký tlak paliva. Aby byla dávka paliva stejná, tak musí být vstřik otevřený delší dobu. V některých režimech pak maximální doba otevření ani nemusí stačit. Nevím jakou rezervu mají na vstřikovacích časech, ale moc to asi nebude. I malý pokles tlaku pak způsobí, že tam potřebná dávka paliva neproteče.
Netuším jaký průřez má kanál k poslednímu vstřiku. Jestli je to nějaká malá dirka, tak by se tam pokles tlaku logicky projevil nejvíc.
Já osobně jsem vstřik měřil, všechno očistil a přesto tam tu sporadickou mám. Chtěl jsem ho prohodit, ale když jsem to tu konzultoval, tak někteří to zkoušeli a měli chybu zase na jedničce. Tak jsem se na to vybodnul. Auto vrčí a jede dopředu, tak co.
Chtělo by to vstřiky napíchnout vícekanálovým osciloskopem a kus to protáhnout. Hned by bylo vidět jaké časy jsou na jednotlivých tryskách. Bohužel žádné předepsané hodnoty jsem nikde nenašel, tak by to bylo jenom porovnání těch čtyřech.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
No logiku to má,že by to nemohlo dotáhnout hodnoty podle lambda regulace a řj by nechávala hodně dlouhou dobu otevřený vstřik.
Ale pak by to vypisovalo chybu regulace 537 kde mj jsou hodnoty tlaku paliva nízké/vysoké.
Ale pokud to vypisuje 1249 a 1250 tak tam jsou stavy zkraty na plus nebo mínus a trvale otevřený výstup (přerušení obvodu) a to podle mě nebude mít s tím palivem žádnou souvislost.
Teda mluvím o Simosu,1,6ku neznám.
Ale pak by to vypisovalo chybu regulace 537 kde mj jsou hodnoty tlaku paliva nízké/vysoké.
Ale pokud to vypisuje 1249 a 1250 tak tam jsou stavy zkraty na plus nebo mínus a trvale otevřený výstup (přerušení obvodu) a to podle mě nebude mít s tím palivem žádnou souvislost.
Já jsem jednou narazil na podobný problém a mohla za to zteřelá hadička spojující regulátor tlaku paliva se sáním. Rozdíl tlaku paliva a tlaku (podtlaku ) v sacím potrubí má být stejný, aby množství vstříknutého paliva záviselo pouze na čase otevření vstřikovacího ventilu.
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,
Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,
Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Já jenom jako technik teoretizuju, jaké jsou tam logické souvislosti. Prakticky jsem ověřil, že staticky vstřiku po elektrické stránce nic není. Vedení je taky v pořádku a přesto ta chyba. Mohla by být poškozená cívka a chyba se vyskytuje jenom náhodně. Když nás tady má tu chybu několik, a všichni na jedničce, tak to vstřikem asi nebude. Navíc ta chyba je tam po vymazání klidně za chvíli znovu ale auto jelo normálně.Ivarek píše:No logiku to má,že by to nemohlo dotáhnout hodnoty podle lambda regulace a řj by nechávala hodně dlouhou dobu otevřený vstřik.
-
smazany clen - FK
Ivarek píše:Vstřik je obyčejný elektroventil.Tlak který se mu přivádí na vstup po přivedení napětí (napětí resp jeho délku určuje pouze ecu) poté vstříkne do sání.Je mu ukradený jaký ten tlak je,je to ukradený i řj.Ecu si pouze hlídá odpor vedení a jestli tam místo vstřiku připojíte třeba odpor o stejné hodnotě tak to řj ani nepozná.
Bohužel tě musím zklamat v tom že to teorie není ale čistá praxe, jak už jsem psal ověřil jsem to už na 6ti autech, a když se s tím setkali i ve škodovce tak už to o něčem svědčí, netvrdím že to je zaručeně pokaždé tím regulátorem ale pokud je v háji tak dokáže mít vliv na vstřik.
Když už tak krásně teoretizujeme:
A pozná vůbec řj, že jeden ze vstřiků dává míň paliva? Já myslím, že asi ne. Lambda jí posílá souhrnný údaj za všechny válce, a jinou informaci, z které by to poznala, nemá.
A pozná vůbec řj, že jeden ze vstřiků dává míň paliva? Já myslím, že asi ne. Lambda jí posílá souhrnný údaj za všechny válce, a jinou informaci, z které by to poznala, nemá.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Lamda citlivě reaguje na obsah kyslíku. Ne náhodou je to kyslíková sonda.
Samozřejmě to nejsou izolované údaje pro jednotlivé válce, ale když by i jenom v jednom válci byla chudá směs, tak se to hned projeví.
Samozřejmě to nejsou izolované údaje pro jednotlivé válce, ale když by i jenom v jednom válci byla chudá směs, tak se to hned projeví.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Mikka...čistě teoreticky....možná by to poznala podle čidla klepání.
Lambda zjistí, že je moc nebo málo kyslíku ve výfukových plynech, a zkrátí nebo prodlouží dobu vstřiku. Jenže podle mne tu dobu vstřiku upraví pro všechny válce stejně, protože nemá jak poznat, který válec se na tom podílí. Takže ani vícekanálový osciloskop na všech vstřikovacích ventilech by nenapověděl, v jakém stavu je ten který vstřik po mechanické nebo hydraulické stránce.
Ivarek: to by asi teoreticky šlo. Podle čidla klepání by řj mohla upravit nejen předstih, ale taky dobu otevření vstřiků.
Jenom ještě poznámku: Nevím, jak je to u 1,6, ale u Simos 2P se vyhodnocuje klepání po párech 1.a 4.válec a 2.a 3.válec. Takže u 1,3 MPI to řj stejně neupřesní na jednotlivé vstřikovací ventily.
Ivarek: to by asi teoreticky šlo. Podle čidla klepání by řj mohla upravit nejen předstih, ale taky dobu otevření vstřiků.
Jenom ještě poznámku: Nevím, jak je to u 1,6, ale u Simos 2P se vyhodnocuje klepání po párech 1.a 4.válec a 2.a 3.válec. Takže u 1,3 MPI to řj stejně neupřesní na jednotlivé vstřikovací ventily.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Nojo,našel jsem to i v dp (skupina 017) že...."diagnostika neumožňuje určit o který válec z obou se jedná".....tak pak už nevím.
Třeba je v tomhle Magneti Marelli lepší.... neví někdo?
-
smazany clen - FK
stejně tak jak 1,3 tak i 1,6 nedokáže čidlem klepání určit konkretní válec ale vždy jen dvojci.