Poklesy napětí?

borlan - FK

Poklesy napětí?

Příspěvek od borlan - FK »

Dříve během startování se mi odmlčelo rádio (nevím jak je zapojený, ale hraje i bez klíčku ve spínačce a hodiny na něm jdou furt). Bral jsem to jako běžnou záležitost. Je to ale asi dva dny co se mi začlo stávat toto - zapnu světla (nastartováno) a rádio se odmlčí na moment jak při tom startu. Včera se mi to stalo při zapnutí dálkových (po startu na místě), a dnes ráno po startu a hození blinkru. Pak jak už jedu se nic neděje. K tomu studenýmu startu - možná s tím souvisí i to, že se mi rafika palivoměru pohne až po delší době (vlákno "Palivoměr") a pak pomalu vystoupá do správné polohy.
Co vy na to? Nějaké nápady? Může to být projev "zanedbané" baterie? Kupoval jsem ji cca před 2-3rokama, obyč Banner, nedobíjím, jezdím denně, jedenkrát za tu dobu ji dolil, jinak na ni dlabu. Může to být baterkou? Asi zkusím zkouknout + dobít mimo auto a co to bude dělat...
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Re: Poklesy napětí?

Příspěvek od Ivarek »

Vem multimetr a změř jak ti to dobíjí.Rádio se odmlčuje při nízkým napětí např ten start.To že se odmlčí i při zapnutí světel natočenýho auta bych nepodceňoval.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne ned 14. pro 2008 18:51:31, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
borlan - FK

Jasné...co údaje palubáku? Dnes ráno jsem si nevzpomenul, až když sem dojel před práci - na volnoběh ukazoval 13.8, při protáčení kolem 2t dal 13.9, po puštění pedálu plynu to pomalu padlo na 13.7 a trochu kolísalo mezi 13.7-13.8...Nebude to fakt baterka? Že se po chvíli oživí a je to ok? Zkusím nezapomenout kouknout na ten palubák příště.
To měření multimetrem zkusím, ale asi ne dnes...možná zítra...
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No tak to je OK,já si neuvědomil že máš PC.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne ned 14. pro 2008 18:53:04, celkem upraveno 1 x.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Může to být spousta věcí. Mimo to že se na chvíli vypne rádio se to na jiném spotřebiči neprojevuje? Např. na větráku je kolísání napětí dobře slyšet.

Palubnímu počítači se věřit dá. Překoukni kontakty na alternátoru a na baterce. Dál to sleduj. Když je nastartováno, tak napětí nemůže klesat až taky, aby se vypnulo rádio.
borlan - FK

No budu to sledovat na palubáku a poslechnu si i ten větrák. Zkusím to měření na baterce a pak ji doleju a dobiju a uvidím jak se to projeví...
Naposledy upravil(a) emilio52 dne ned 14. pro 2008 18:54:04, celkem upraveno 1 x.
borlan - FK

Tak jsem po práci došel k autu, zapnu klíček, rafika paliva vyjela hned. Palubák ukázal 12.1. Nastartuju a na palubáku to padlo nějak pod 10 a pak na volnoběhu nějakých 11.5, přidávání malinko zvedalo, ale tak nějak do 12 jen. Postupem času se lepšilo. Vyjel jsem a postupně to naběhlo do 13.5-13.6 a tam se to drželo při ustálené jízdě. Při postávání do padalo na 12-12.5.
Dnes ráno zapnu a 12, rafika mrtvá. Nastartuju, padne to pod 10 a vrátí na 11.5, rozsvítím - další propad. Pak jedu a drží se tam 13.5-13.8. Dojedu a na volnoběh vše vypnuto je tam 13.5, všechno zapnu (světla, dálky, varovky, mlhy předek zadek, sklo, brzdy, větrák) a jsem na 11.5, trochu prošlápnu a je 12 a fous. Všechno vypnu - 13.5, vypnu motor - 12.0.

Tak co, jsou to normální projevy? A jestli ne, ukazuje to na baterku, nebo to furt nejde rozhodnout?
Dnes ji snad vyndám, doliju, dobiju a zítra poreferuju jak se to projevilo...
borlan - FK

Ještě - mohl by někdo uvést nějaké ofi hodnoty? Volnoběh bez spotřebičů a se všemi spotřebiči a hodnoty při nějakých vyšších otáčkách se zátěží a bez?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Co máš za alternátor. Jestli máš PAL, tak to klesání napětí na volnoběh bude normální. Při zvednutí otáček se to ale musí zvednout hned, ne až za chvíli. Jestli to nějakou dobu trvá, tak bych rozebral a zkontroloval altík.

To že baterka bez nastartovaného motoru klesne při zapnutých světlech pod 12V, to je taky normální.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Takový ty hlavní spoje - baterka,altík,kostry,svorky atd jsi kontroloval?
borlan - FK

Atnarfus píše:Co máš za alternátor. Jestli máš PAL, tak to klesání napětí na volnoběh bude normální. Při zvednutí otáček se to ale musí zvednout hned, ne až za chvíli. Jestli to nějakou dobu trvá, tak bych rozebral a zkontroloval altík.
Jestli PAL to nevim. Ale to nevýrazný zvednutí napětí při zvednutí otáček je jen chvíli po startu. Pak při jízdě i po ní to reaguje s plynem. Rozebrat altec už je pro mne větší akce, kterou musím dobře načasovat. Např. se chystám na klíňák, tak přitom by se nějaká kopntrola mohla hodit. To by se pak šikl jednoduchý jasný popis jak do altíku vlezu, co si nachystat event na výměnu (uhlíky?) atak...to bude asi na jiný vlákno.
borlan - FK

Ivarek píše:Takový ty hlavní spoje - baterka,altík,kostry,svorky atd jsi kontroloval?
Napojení baterky a kostra baterky budou ok, oblast altecu jsem dosud nezkoumal - kde tam co je ke kontrole?...A svorky máš na mysli jaké kde?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

borlan píše: Napojení baterky a kostra baterky budou ok, oblast altecu jsem dosud nezkoumal - kde tam co je ke kontrole?...A svorky máš na mysli jaké kde?
Myslím svorky na baterce,svorkový spoj na altíku,kostra od baterky na kastli a motor,prostě hlavní vedení.Hledej povolený nebo zoxidovaný věci.
Jinak k uhlíkům se dostaneš zezadu alternátoru je taková krabička,je přišroubovaná 2 šroubky a vede z ní kablík.Tak tu když vyndáš uvidíš uhlíky.Tzn nesmí být nějaký extra krátký,musí dostatečně pružit.
borlan - FK

Tak ty kabely a svorky jsou snad OK, já teda nic nenašel. Jinak jsem dolil a dobil baterku (nebyla suchá, hladina tak na úrovni těch měrek, není to moc dobře vidět). S klíčkem ukázalo 12.4V (předtím 12.1-12.0V), po startu volnoběh 12-12.2, postupně se zvedá, se světlama 12V. Při jízdě časem vyleze a pak je na 13.5-13.8.
Můj závěr - nabití se projevilo kladně, zřejmě se postupně oslabila neudržovaná baterka, krátké pocuky ji nestačí dostatečně dobíjet. Pomalejší náběh napětí po startu asi způsobuje nutnost ze začátku více "dotloukat" cuclou batku. Jinak je to snad vše ok v normě. Pomalý náběh rafiky palivoměru zřejmě nesouvisí s elektrikou - rozeberu ve vlákně "Palivoměr"
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Malinká oprava,na uhlíky se dostaneš ze zadní stěny,vyšroubováním dvou šroubům na regulátoru.Spodní by to byly ,kdyby byl altík na stole a řemenice na hoře.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Já to měl taky a nabíjelo 13.9 V a při zapnutí světel atd. to padlo až na 13.1- 13.2 . Závada byla v alternátoru - povolený můstek diod - špatný přechodák a to mám 90 Ah PAL . 3 opravny se na to koukali až to poslední našla .Dali tam přístroje natočil auto a věděl vše o alternátoru jaký jsou diody ,zdali je probytý , atd. na počítaši mu to vše ukázalo ale OK . tak řekl rozebrat vyčistit, dotahnout a bude dobrý a taky bylo . Teď spokojenost bez světel 14.1 V a se světli a topení na 1 to dává 13.9 - 14.0 V . Taky jsem zkoušel rele , každý nový relátko , mám skušenosti dává jinak 13-8 - 14.2 V BEZ ZÁTĚŽE - Taky to můžež mít tím reletem nebo uhlíky - je to jedek celek a o klínáku napnutím se asi nebudu ani zminovat co ? .
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Alternátor se vždy měří v zátěži.
rotro

kolisanie napatia

Příspěvek od rotro »

Zdravím potreboval by som pomoc,
pred asi dvoma mesiacmi mi odišiel altik - isiel na kompletgny rapas.
Teraz mi zacalo kolísat napatie, vsimol som si to na svetlách kedy na volnobeh svietili slabo a pri pridaní plynu sa rozvietili. Inak dosili mi naraz dve ziarovky asi tým napatím.
Ked som to meral tak mi ukazuje od 13 pri volnobehu do 20 pri vytočení.
Kde môže byť chyba? resp mozem si nieco neopravitelne odpáliť ak s tým budem chvílu jazdiť??.
(kolísanie počuť aj na ventilátore a vidno ho aj na osvetlení palubky)
Dakujem vopred za odpovede
Rotro
mikka

Příspěvek od mikka »

Máš v háji regulátor napětí na alternátoru. Pokud ho měnili při repasi alternátoru, tak bych to reklamoval.
Nejvyšší napětí na baterce může být jen ca 14,5 V.
Přepětím odcházejí žárovky, může se poškodit řídící jednotka motoru, a baterka se přebíjí - elektrolyt vaří, může vystřikovat z baterky a likvidovat vše okolo.
Rotro

Příspěvek od Rotro »

Dik za odpoved prest to som si aj myslel, uz som dohodol opravu. vymenia mi to.
pekny den.
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

borlan: ty samé nesmysli mi ukazoval palubák taky.. proměř to měřákem a budeš mile překvapen jak altík dobíjí.. Podle mě máš jen slabší baterku.. Dobij jí a uvidíš..
Rotro

Příspěvek od Rotro »

spravil som na tom asi 350 km - nie po meste to by dobilo aj dost slabu.
Ale hlavne velmi viditelne kolisanie intenzity svetla hlavnych svetlometov osvetlenia palubky vypínačov a ventilatora.
Podla mna keby bola slaba bateria tak ju sice dobija ale neprejavy sa to tak na elektine vsade vo vozidle, slo by iba viac Ameprov.
Teda moj nazor
uvidime ci pomoze vymena.
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

No a nebude to jenom špatnou kostrou?
kimmi777

Příspěvek od kimmi777 »

Aj ja mám podobný problém.Dnes ráno som pozoroval za jazdy v tme že mi trochu zoslabovala intenzita svetiel,/žmurkali/.V roku 2001 bol altík repasovaný,tiež mi to vtedy robilo,odvtedy som nabehal cca 100 000 km a zasa to začalo.Vtedy bol repasovaný no technik mi povedal že je chyba v regulátore.Chcem sa opýtať či sa dá regulátor svojpomocne doma vymeniť za nový.Viem kde je namontovaný zozadu a koĺko asi stojí.
Vlada320
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vlada320 »

no počítej okolo 400kč novej ale ne origo.a výměna je banální.jen vyšroubuješ dva šroubky a vyndáš to celý ven a dáš novej. ;)
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
kimmi777

Příspěvek od kimmi777 »

Niekto mi hovoril že ako sa vymieńa regulátor treba niečo zabrúsiť,že sa to nedá len tak vymeniť,ale ak ide iba o výmenu tak by som to urobil doma sám.
navstevnik

Příspěvek od navstevnik »

dobre je pred zimou a po zime vybrat bakterku a nabit na nabijacke. V aute sa baterka z principu nabije maximalne na cca 80 percent kapacity, pac altik dava len 14,4V, co je na clanok 2,4V, nehovoriac o zvysenom odbere svetla, vetrak, rozmrazovanie a kratke jazdy... Pri nabijani nabijackou ked akumulator zacne plynovat, je na nom 2,5 - 2,6 V. Podrobnosti vid. "Nabijeni a nabijecky" niekde na nete...
smazany clen - FK

Základní hodnoty alternátoru a jeho regulace jsou většinou 13,8 - 14,2 voltů, v praxi se to pohybuje 13,5 - 14,5 při čemž 14,5 je bez zátěže na zvýšený otáčky a těch 13,5 je se světlama a ventilátorem na plno, jakmile to je pod 13,5 nebo nad 14,5 tak je něco špatně, hlavně hlídat aby auto pokud možno nepřebíjelo, protože hrozí nenávratné poškození jednotky. A jinak kloudná baterka pokud je zcela nabitá a odstátá cca 24 hodin by měla mít 12,5 V
smazany clen - FK

Re: kolisanie napatia

rotro píše:Zdravím potreboval by som pomoc,
pred asi dvoma mesiacmi mi odišiel altik - isiel na kompletgny rapas.
Teraz mi zacalo kolísat napatie, vsimol som si to na svetlách kedy na volnobeh svietili slabo a pri pridaní plynu sa rozvietili. Inak dosili mi naraz dve ziarovky asi tým napatím.
Ked som to meral tak mi ukazuje od 13 pri volnobehu do 20 pri vytočení.
Kde môže byť chyba? resp mozem si nieco neopravitelne odpáliť ak s tým budem chvílu jazdiť??.
(kolísanie počuť aj na ventilátore a vidno ho aj na osvetlení palubky)
Dakujem vopred za odpovede
Rotro

Pokud ti to leze až někde na 20V !!!!!!!!! tak s tím nejlépe nejezdi vůbec!!!!!!!!! Nebo se taky může stát že se za opravu svého auta nedoplatíš!
rotro

Příspěvek od rotro »

Ahojte,
az teraz som sa dostal k netu, no vymena regulatora 400 sk, a všetko šlape ..., len dufam ze som niecomu neznizil zivotnost.
Mam 1,3 MPI 1997, LPG Lovtec, mame ju od roku 2002 a uz treti krat je meneny regulator a druhy krat rieseny alternator.
Neviem ci je to u felicii standart alebo len nas kus je "na elektriku" :-)
rose

Příspěvek od rose »

Nazdar.
Kdysi jsem měl palubák kde byl voltmetr,ale udělal jsem auto na LPG a palubák prodal "boltronovi".Totiš néni špatné mít přehled o napětí ,už jsem měl jednou
problémy s napětím.Proto jsem to vyřešíl tím,že jsem si koupil u "GM ELEKTRONIK" voltmetr "HD 3438 za 95kč plus stabilizator 7809F 10kč a trocha trpělivosti
a hned je přehled jestli nabíjí nebo přebiji. Mám to zapnuté jen když zapnutý klič zapalování,aby nevibíjel baterku.Doufám,že tato rada někomu pomůže.
Tak ,že šťastné a veselé vánoce přeji všem.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Nevypadá špatně.Nemáš foto jak to máš zabudovaný?A zkoušel jsi ten displej podsvítit?
Odpovědět