Zapojení rádia

dotazy a rady na vše kolem hudby
Odpovědět
Zbysek - FK

Re: zapojeni radia na klicek

Příspěvek od Zbysek - FK »

no uvidím zítra až to začnu přepojovat. Mě hlavně přijde škoda nevyužít toho, že mám k rádiu přivedeno 4qmm kabely přímo od baterky, který jsou k tomu určený.

No fakt to bere těch 120mA. Taky jsem tomu nechtěl věřit.

Zdendo, my řešíme jenom spínané plus. Jde tam ještě drát s trvalým plus pro paměť. To nebere nic (tedy bere, ale to není skoro ani měřitelná hodnota)
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne čtv 06. lis 2008 21:06:53, celkem upraveno 1 x.
madmaik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od madmaik »

ja mel pred tim sonaka a ten nevybijel,ale tohle vybiji. ja tam mam privedeny 2 napeti. jedno na pamet(to snad nevybije baterku) a druhy ktery ted potrebuju vzit pres to spinany. zejtra uz se k tomu snad dostanu.

ivarek: je to asi dost,ale namerili sme je oba stejny. takze to tak asi ma byt
Škoda Felicia SportLine 1,6mpi rv. 6/2000 a Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995 no.2
bylo Skoda Felicia combi 1,6mpi Laurin a Klement 1995
este bych si pral nejakyho peknyho pickupa
http://feliciaklub.cz/forum_new/viewtop ... =16&t=8259
http://madmaik.rajce.idnes.cz/
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Jo,já se s váma nehádám,já jen jestli tam třeba není nějaký fígl...něco v nastavení toho rádia nebo tak něco.Ve fáčku mám soňáka a ten má třeba v sobě přepínač kde si můžu přepnout druh napájení..buď přes klíček anebo pro trvalé plus.Tak jestli tam není něco podobného.
Zbysek - FK

No, je to možný. Já si s tím rádiem budu hrát pořádně až zítra. Dnes na to nebyl čas. jen jsem ho vybalil, připojil a zjistil že žere 120mA. Tak jsem ho zase odpojil a zítra se na to vrhnu. I když v nastavení jsem nic takového nenašel, ale uvidíme.
host

Příspěvek od host »

Já měl v káře jedno rádio (na značce nezáleží) a taky po vypnutí žralo přes 100mA (nechat to stát delší dobu tak neodjedeš). Problém byl v tom, že i po vypnutí zůstal konec pod napětím a v klidu si těch 100 milíků vzal. Zkuste při vypnutém rádiu párkrát odpojit a připojit repráky a pokud v nich lupe, tak zesík žije i při vypnutém rádiu. Pak nezbývá nic jiného, než to hodit přes klíček nebo přes klasický vypínač (lze využít volné spínače nad ovládáním topení).
trunda

Příspěvek od trunda »

já to měl to samý. měl jsem asi 3roky panasonica a nikdy žádnej problem pak sem si koupil alpinu a do 2 měsícu mi odešla baterka. je sice pravda že sem to měl zapojený tak že sem mohl rádio kdykoliv zapnout ale s panasonicem to bylo v pohodě alpina asi furt dost žrala i při vypnutí. tak to mam teď teda na klíček ale musim ho vždycky otočit až do polohy kdy se rozsvítí kontrolky a to zas vybíjí baterku jěště víc protože běží víc věci. jde to nějak udělat třeba jen když zasunu klíček do zapalování nebo do polohy kdy se ještě nic nezapíná?
Michal71717 - FK

Příspěvek od Michal71717 - FK »

vyřešil jsem to tak že zapnout rádio můžu jen při zapnutém klíčku ale když už hraje tak můžu mít i klíče vytáhnuté, rádio bude hrát dokud ho nevypnu pak zase musím zapnout rádio se zapnutým klíčkem
Alf

Příspěvek od Alf »

Zbysek píše:Kde je jinak spínaný kontakt 15, nebo cokoli spínanho po klíčku v pojistkovce? Já to vždy píchnul přímo na spínačku, ale možná by se mi to teď hodilo kvůli relé někde od pojistek.

Konektor C/5 , to je připravený originál vývod pro napájení rádia z 15- tky
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Zbysek - FK

Já už to dnes taky přepojil a mám to tedy jak jsem původně psal svou představu. Tedy rádio napájené přímo od baterky pořádným kabelem, ten je spínán relátkem z kontaktu 15 ze spínačky. No a protože často poslouchám rádio bez klíčků, tak je paralelně připojen 15A spínač, který když je zapnutý, tak svítí. Takže mě to trkne, abych ho nenechal náhodou zapnutý a ono to stejně nevyžralo baterku.
Dnes jsem dával k novému rádiu i novou anténu a je to tedy podstatný rozdíl. I v garáži chytám takové množství stanic, že by mi nestačily všechny pozice pro uložení.
Alf

Příspěvek od Alf »

A co to relé ovládat centrálem , pokud máš odemknuté auto tak by bylo přivedené napájení pro rádio . Akorát to není moc použitelné pro někoho, kdo nechává odemčené auto v garáži - spotřeba cívky.
Já si to asi v létě takhle zapojím .

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenda19895 »

To je nějaké divné, ne? :o Že moderní rádia žerou při vypnutí baterku a musí se vymýšlet jak to zapojit přes různá relátka a vypínače. Já jsem se s tím ještě nikdy nesetkal ale takové rádio bych vrátil a koupil bych si SONY. :lol: Co mám Feldu, už mám třetí Sonku a bez problémů. :D :D První jsem vyměnil za rádio s dálk. ovladačem ale protože tam byl jen kazeťák, časem jsem ho vyměnil za rádio s CD a MP3 přehrávačem. :)
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Není důležité vyhrát, ale nasrat toho kdo tě porazil.
Alf

Příspěvek od Alf »

Kvalitní rádio by to dělat nemělo . Jinak jde o to, že vetšina rádií má dvě napájení , jedno stálé ( paměť stanic a nastavení ) a druhé napájení pro koncový stupěň a zbytek, toto napájení většina aut odpojuje po vytáhnutí klíčku za spínací skříňky. Je na to speciální kontakt, který felicia nená a obě napájení jsou připojená stále .
Nejmenší spotřebu by asi měli mít rádia prodávaná spolu s autem .

Zbysek - FK

Většina výrobců rádií dnes ani nepomýšlí na to, že by se montovalo do auta, které nebude mít spínané napětí přes klíček. Je to už tolik let standard, že to taky není proč řešit. Právě proto některá rádia klidně berou více ve vypnutém stavu. Bohužel zrovna u feldy se to pak musí řešit zvlášť většinou. Přes relátka, spínače atd. jsem to řešil já, protože chci mít k rádiu co nejlepší přísun proudu. Většina lidí to jednoduše napojí na spínačku, tedy otázka jednoho drátku.
Jinak to že je tohle otázka kvality rádií opravdu není pravda. Rádia která žerou se najdou jak mezi shity za 1500, tak mezi špičkou za desítky tisíc. Zrovna rádia u kterých to řešíme (Alpine řada 988x) patří taky mezi to lepší, co lze na trhu koupit, ale jak jsem psal, proč by tov ýrobce řešil, když jakékoli auto už spoustu et zpět má spínání iso konektoru přes klíček.
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Ale mě by docela vadilo rádio které hraje jen při zapnutém klíčku a musel bych ho nějak zvlášť připojovat. :?
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Zbysek - FK

No, pokud by jsi měl korektně zapojený iso konektor pro připojení rádia, tak by byl správně také zapojen na spínání klíčkem. To že si to kdekdo dává natvrdo je už věc každého. Sám to taky používám, protože jak jsem psal, mívám rádio spoustu hodin zapnuté v garáži když dělám vedle v dílně.
azse
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od azse »

Ja som to vyriesil tak,ze ten plusovy kábel,ktory ide do rádia,som prerusil a dal som tam obycajny páckovy vypínac,a hocikedy mozem zapnut rádio.
Zdenda19895
Kontaktovat uživatele:

Tak bych to asi udělal taky kdybych musel. :)
Yetty65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yetty65 »

Ja teda s autoradiama také mam hodně skušeností a ješte jsem nezažil aby autoradio vybijelo baterku a když jo tak to nebylo v radiu ale špatné zapojení kabelaže...(a nebo komu to vybijí tak schválně si šahněte na radio jestli je HORKÉ? každé radio ktere je v provozu tak se zahřívá tak jestli vybiji rádio tak musí být aspoň teple zezadu nebo ze strany.,) A nebo řešení netahejte to přes spínačku ale udělejte si vedle vypinač který vam přeruší + vím že to ma kamoš ve Fačku a když sedi v aute tak nepotřebuje kliček jen cvakne vypinač a je to..(PS: možna už jste to probiraly,tak sorry za to ale nečetl jsem to tady cele :oops: )
Zbysek - FK

Pokud máš zkušenosti s rádii, tak by tě tohle nemělo vůbec překvapit, protože většina novějších rádií má docela vysoký klidový odběr, což se tak po týdnu stání docela na baterce projeví, pokud je rádio připojeno natvrdo. Připojení na spínač je nejjednodušší, ale musí člověk ještě spínat zvlášť spínač. U spínačky to prostě funguje hned. Ideální je situace paralelního spínání ještě spínačem, protože hodně lidí rádo poslouchá rádio i bez klíčku. A jinak k tomu horké/nehorké - z klidového odběru se ti zahřeje rádio jen těžko (bavíme-li se o běžném odběru v řádech desítek a stovky mA), protože jde pouze o paměťové obvody, zabezpečovací a podobně, které se skoro vůbec nezahřejí a už vůbec to nejde cítit při tak malém výkonu). Ale už je tu o tom napsáno vážně dost, takže snad není co více řešit. Jak už jsme tu mnohokrát psali, nejde o závadu rádií, protože to takhle je přímo od výrobců, ale naopak o závadu auta, protože felinka je jedna z mála aut své doby, která nemají spínaný iso konektor pro 12V, s čímž samozřejmě dávno žádný výrobce nepočítá.
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Kluci, můžu dotaz? Když jsem koupil Feldu a dal jsem tam své radio Kenwood tak se mi stává, že když zapnu radio tak se po chvíli přepne na telefon(CALL) a nehraje. To samé když nastartuju. Zmáčknu zapnout a pak už to nedělá. Musel jsem dát radio elektrikáři, páč jsem mu ublížil :D Pak mi to zapojil a od té doby furt zlobí s tím telefonem! Hrabat už se v tom moc nechci a radší ať mi to udělá profík, ale čím to může být netuším. Prý to dělá startér, nevím...
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No jde o to jestli při tom zapojování/opravě neudělal někde nějaký chobot.
Zbysek - FK

Pokud se ti opravdu přepne na call a ne že se vyloženě vypne, tak je to špatně zapojený drát na iso konektoru pro mute. Pokud nemáš v autě handsfree, neměl by být připojen vůbec, ale patrně ho máš k něčemu připojen.
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Asi to někde bude blbě zapojený, ale moc tomu nerozumí a nerad bych zase dával sem stovek za opravu :D Přesto na to kouknu jak to tam vypadá. Díky!
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Změřil jsem si odběr baterie v klidu - s rádiem to bere 215mAh!! a bez rádia 6mAh, to není normální. Můžete mi poradit co s tím? Rádio mám Kenwood KDC-W3037. Novou baterii jsem musel po měsíci nabít, byla kaput. Dá se vymyslet nějaký vypínač, nebo něco?
Díky za rady.
smazany clen - FK

Nejlepší by bylo, kdybych tam měl nějaký vypínač toho rádia, ale to mě asi nebude držet paměť uložených stanic atd.? Nebo se mýlím?
Naposledy upravil(a) emilio52 dne ned 04. led 2009 21:19:17, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace
Zbysek - FK

paměť ti to držet bude, protože budeš vypínat spínaných 12V a trvalých 12V pro pamět zůstane připojeno. Ten odběr je ale extrém a je tam někde chyba v zapojení nebo funkci rádia.
smazany clen - FK

A jak to vymyslet ten vypínač? Rádio mě zapojil autoelektrikář, tak nevím no.
Zbysek - FK

Nevím v jakých barvách drátů to budeš mít zapojeno (jestli správně), takže mrkni na rádio a jistě na něm budou kabely popsané (když ne, tak je schéma v manuálu) a na na kabel stálých 12V prostě přidáš vypínač někam kde se ti bude hodit v interiéru.
smazany clen - FK

Dík, mrknu na to.
smazany clen - FK

V mauálu od rádia mám:

A-4 žlutá / baterie
A-5 modrobílá / řízené napájení
A-7 rudá / zapalování ACC
A-8 černá / zemní vodič

Tak předpokládám že ten vypínač bude na té rudé.
Zbysek - FK

Ano, správně. Žlutá je trvalé +12V, červenou máš spínanou, tedy na vypínač.
smazany clen - FK

Michal71717 píše:vyřešil jsem to tak že zapnout rádio můžu jen při zapnutém klíčku ale když už hraje tak můžu mít i klíče vytáhnuté, rádio bude hrát dokud ho nevypnu pak zase musím zapnout rádio se zapnutým klíčkem
Můžu se zeptat, jak jsi to udělal??? :?
bos

Zapojení rádia

Příspěvek od bos »

chci se zeptat jak zapojit radio aby me vypinalo pri vypnuti klicku dekuju za radu
Hazi - FK

Re: zapojeni radia

Příspěvek od Hazi - FK »

napájecí kabel rádia za poj na proud, který je jen po otočení klíčku
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

A když takhle zapojim autorádio tak se mu vymaže i paměť ne? Takže všecky stanice atd. hledat znova...nebo ne? A odkud je nejlepší tu elektriku vytáhnout? Teď ho mám zapojený tak že hraje furt ale bohužel mi to vybíjí baterku když s tim dlouho nejedu :(
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
kirneu - FK

Příspěvek od kirneu - FK »

on asi mylsí to zapojení jaký máme třeba u fokuse že když vypneme klíčkem tak se vypne a nic se nevymaže, ale při zapnutí klíčku se rádio jakoby vypne a zapne, ale nic se nevymaže, jestli myslíš todle tak ti neporadim :lol:
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

na radiu máš dva přívody, aspon já to tak na všech měl. jedno je furt +, to je to co ti hlídá stanice atd a ten druhej je na provoz radia jako takového, takže ten zapojit na ten klíček. Pak se nic nevymaže.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

A odkud ten drát na klíček mám nejlépe vzít?
Díky za hlasy
FUNice TADY
Collin - FK

Příspěvek od Collin - FK »

Prohod, žlutej a červenej kabel..
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Takže sem byl v autě a našel sem tam ten iso konektor napájení a žlutej a červenej kabel vedli do jednoho červenýho kabelu, kterej vede někam dál. Rádio fungovalo tak že bylo zapnutý prakticky pořád, ať už byl klíček v zapalování nebo ne. Chci to tak že rádio se zapne i s klíčkem, ale stanice a všecko aby zůstalo.

Na co připojit ten žlutej a červenej kabel? Kterej kabel šmiknout a rozdvojit atd.
Díky za hlasy
FUNice TADY
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

červenej dát na kabel, kde je proud po otočení klíčku. žlutej nechat tak jak je
Collin - FK

Já mám na kostce žlutej do žlutého a červenej do černeveného. Tak to jen prohodit a mělo by to šlapat..
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Já mám na kostce žlutej do žlutého a červenej do černeveného. Tak to jen prohodit a mělo by to šlapat..
Jak je mám prohodit, když žlutej a červenej z ISO konektoru vedou do jednoho červenýho?
červenej dát na kabel, kde je proud po otočení klíčku. žlutej nechat tak jak je
A ten nejlépe vzít kde? Nejblíže rádiu pokud to půjde...foto by bodlo ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
Collin - FK

Co je to za rádio?
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Sencor...ale to nemá na zapojení ISO konektoru žádnej vliv nebo ano?

Kód: Vybrat vše

http://www.tipnet.cz/elektro/scd-7105bmr-bluetooth-mp3-usb-sd-sencor/
Pokud se chcete bavit o kvalitě atd. tak vám na to jenom řeknu že ho mám dva roky a jedinej problém co s nim mám je ten, že mi pořád vybíjí baterku ale to je způsobený zapojením...nebo ne?
Díky za hlasy
FUNice TADY
Collin - FK

Je to opravdu rádio? Zkus proměřit kolik odebíra v klidu.. Když se dostanu do garáže vyfotím to co myslím.. Na netu to nemohu najít..
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Měřit to nemůžu, ale mám tam i alarm a ten když s autem dlouho nepojedu tak ani nezapínám takže to vybíjí opravdu jenom to rádio...potřebuji to prostě zapojit na klíček:-)

-----------------

Můžu ten kabel do kterýho vedou ten žlutej i červenej z ISO konektor rozpojit na dva a jeden dát na vypínač a jeden nechat na stálo?
Díky za hlasy
FUNice TADY
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Žlutej musí bejt pořád napájenej. Jinak by mohlo zapomenout všechno. Ale divim se, že by ti to tolik vybíjelo, daval jsem Sencora http://sencor.cz/elektronika-do-automob ... 105MR.aspx kamaradce do peugota a nijak ho nevybijel. Než jsem ji ho tam dal, tak jsem ho zkoušel tejden u sebe ve feldě na 44ah baterce a v pořádku (a to v autě po vypnutí klíčku, běžej hodiny na palubce, alarm s otřesovejma čidlama, spínacíma čidlama, pohybovejma čidlama, paeger, signalizačni dioda, auto zamykam a odemykam na dalku centralem) Natočil jsem v pohodě i po víkendu kdy jsem ho tam nandaval, a chvili blbnul, ale nestartoval.
Collin - FK

Hazi:? Tak 2dny je málo na vyštavení baterky..
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Ovšem ne pokud tam hodíš radio a zkoušíš všechny jeho funkce a výkon, pak ho vypneš zamkneš auto. A peugeot snim stoji třebas týden a pohoda.
Odpovědět