alternator
-
martin
alternator
Mam taky problem.Ked pridavam plyn,rozsvecuje sa mi kontrolka dobijania,inac svieti uplne slabucko.
Alternator mi dobija pri plnom zatazeni ako ma,ale stale mi nieco vybija baterku.
A teraz mi uz zacal svietit aj airbag.Neviem kde mam hladat chybu a v servisoch mi nevedia pomoct,proste na to nevedia prist.
Alternator mi dobija pri plnom zatazeni ako ma,ale stale mi nieco vybija baterku.
A teraz mi uz zacal svietit aj airbag.Neviem kde mam hladat chybu a v servisoch mi nevedia pomoct,proste na to nevedia prist.
-
Zbysek - FK
Re: alternator
No odpověděl jsi si skoro sám. Je to špatný alternátor, respektive spíše regulace. Díky tomu svítí i ten pytel.
-
Zbysek - FK
No podle tvých příznaků to vypadá na špatné diody, nebo možná celý můstek, tedy rozhodně na vadu v alternátoru, který je tak jako tak potřeba vyřešit. Právě díky tomu ti to normálně dobíjí, ba spíše občas asi i přebíjí. Pokud jezdíš delší trasy, tak se ti asi bude i zahřívat docela baterka v tom případě a je to tak na její zničení. Airbagy se rozsvěcují právě například při přebíjení.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Tady to vypadá na to ,že je vadný regulátor,který trvale budí alternátor,i když obvod potřebuje snížit buzení.Tím se projeví tvoje závady.
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte
Dnes ráno,ked som prišiel do roboty,tak cez celu cestu mi slabo svietila kontrolka dobíjania,a pri zapnutí smerovky, kontrolka blikala spolu so smerovkami. Mám 90A alternátor,diodový mostík bol menený asi pred rokom spolu regulátorom.Kde môže byť chyba?
Dakujem
Dnes ráno,ked som prišiel do roboty,tak cez celu cestu mi slabo svietila kontrolka dobíjania,a pri zapnutí smerovky, kontrolka blikala spolu so smerovkami. Mám 90A alternátor,diodový mostík bol menený asi pred rokom spolu regulátorom.Kde môže byť chyba?
Dakujem
-
Návštěvník
Ja mam tiez 90A alternator a niekedy mi robilo to iste,snad to bude tym mostikom,alebo potom nieco niekde skratuje.
-
jajjcy - FK
azse:měl jsem to samé dlouho jsem to řešil povyměňoval v altíku co se dalo a nic a pomohlo mi vyměnit kontakty na baterce a pořádně očistit kontakty na startéru a totéž i na alternátoru to je plusová větev a taktéž je dobré očistit mínus a všechny kostryv mot.prostoru.Mě toto pomohlo a zjistil jsem to měřákem,že na baterce to dobíjelo cca13,5V a na altíku něco přes 14V,a s altíku na kontrolku šlo těch přes 14 a z druhej strany těch 13,5 a tím prosvěcovala kontrolka.
- Vlada320
- Kontaktovat uživatele:
mě to dělali moc krátký uhlíky.ale bohužel se to projevilo ve chvíli kdy jsme potřeboval docela daleko jet tak mi nezbejvalo než dojet na baterku do servisu tam koupit celej regulátor i s uhlíkama protože od domova jsem byl daleko a pájku u sebe v autě nevozím.teď mám svůj původní regulátor už s novejma uhlíkama připravenej a kdyby náhodou někdy cestou odešel ten novej tak mám náhradní 
Škoda Felicia Kombi 1.3 mpi Lpg 390 000 km, STK za námi a pořád slouží věrně dál, těch 500 tisíc km s ní prostě dám :-)
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Dnes som ocistil kontakty,odmeral som napetie na baterke aj na altíku-bolo rovnaké 14,15V. Vybral som aj regulátor vypadá byt OK.Ale kontrolka este stále velmi slabo svietí,pri zapnutí smerovky tiez slabo bliká,cez den ani nezbadat,len vo tme.Takze uz neviem,co s tym.Mozno este vyskusám s inym regulátorom. Alebo niaké nápady???
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Zkusil bych vyměnit ten regulátor.
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Este mi nieco napadlo.Minuly rok som menil ten regulátor.Ale ja mám 90A alternátor a ja som tam dal regulátor,ktory bezne pouzívaju na Felíciách.Nemá tam byt náhodou iní regulátor? Ak ano,aky je medzi nimi rozdiel?
Díky
Díky
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Tak nikto mi neporadi,ci na 90A-ovy alternátor ide rovnaky regulátor, ako na 70A-ovy ?
-
jajjcy - FK
to ti nepovím já mám 90A Bosch a tam taky nevím koupil jsem to na 90tku zkusil bych ten regulátor a mrkni na uhlíky.
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Včera som vymenil regulator,ale žiadná zmena,dokonca ešte som zbadal,že ked je zapnutá niektorá smerovka a zaradim spiatočku,tak kontrolka dobíjania silnejšie sa rozsvietí a bliká.Asi by bolo treba rozobrať alternátor,alebo vie mi ešte niekto poradiť čo s tým ?
-
Zbysek - FK
Ještě jsi pořád nenapsal co je to za alternátor. Je to Bosch, nebo Magneton? Pokud magneton, jde lehce rozebrat a vše zkontrolovat, případně vyměnit. Bosch se rozebírá o poznání hůře a je skoro výhodnější ho repasnout přes nějakého známého.
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Sorry,je to alternátor Magneton 90A.
-
Zbysek - FK
Tak magneton jde fakt pěkně rozebrat (dokonce je na to snad i postup v manuálech), takže rozebrat a proměřit klidně doma. Jestli ho nikdo nikdy nerozebíral a je tam od počátku auta, tak bude mít asi i pěkně sjetý kroužky a uhlíky.
-
Gustavo
Mél jsem podobný problém.Kontrolka slabě svítila,kdyžjsem přidal plyn rozsvěcovala se víc Jedna dioda byla švihlá,ale musíš celej alt. rozebrat a diody zkontrolovat až po odpojení od statoru.
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Vymontoval som alternator a zobral som ho autoelektrikárovi. Ten rozobral,odmeral,vsetko bolo v poriadku,ale ked uz bol rozobraty,tak vymenil ložiska,osustružil kružky.Tvrdí,ze alternator funguje správne,žiadna chyba. Dnes som namontoval naspäť,žiadna zmena,kontrolka stále velmi slabo svietí. Nemôže byt chyba v spínaci spiatočky ? Ked dám spiatočku,tak o niečo silnejšie sa rozsvietí kontrolka.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Měřili jste jak to dobíjí?
Zpátečka to ovlivní tak tím, že se zvýší odběr proudu.
Kontrolka za chodu alternátoru může svítit jenom z toho důvodu, že přes ní teče budící proud. Ten tam ale normálně teče jenom do doby, než začne sám alternátor proud produkovat. Pak už si sám budící proud vyrábí a přes kontrolku nic neteče a tak zhasne.
Aby svítila kontrolka, tak musí být v háji jedna ze tří diod, přes které je napájený regulátor, nebo je v háji samotný regulátor. V obou případech by ale měl alternátor blbě dobíjet. Klasika je, že při volnoběhu mihotají žárovky.
Zpátečka to ovlivní tak tím, že se zvýší odběr proudu.
Kontrolka za chodu alternátoru může svítit jenom z toho důvodu, že přes ní teče budící proud. Ten tam ale normálně teče jenom do doby, než začne sám alternátor proud produkovat. Pak už si sám budící proud vyrábí a přes kontrolku nic neteče a tak zhasne.
Aby svítila kontrolka, tak musí být v háji jedna ze tří diod, přes které je napájený regulátor, nebo je v háji samotný regulátor. V obou případech by ale měl alternátor blbě dobíjet. Klasika je, že při volnoběhu mihotají žárovky.
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Ano,meral som dobijanie.
Volnobeh:14,15V
Zátaž:13,8V
Regulátor je nový.
Inak ja mám 90A-ový alternátor, 4 diodovým mostíkom,minulý rok bol menený.Ze by bol zase zlý?
Volnobeh:14,15V
Zátaž:13,8V
Regulátor je nový.
Inak ja mám 90A-ový alternátor, 4 diodovým mostíkom,minulý rok bol menený.Ze by bol zase zlý?
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Skutečně 4 diodový můstek?A kdo vyrábí takový altík?
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Magneton.Ceský výrobok.Tažko sa dá do toho zohnať diodový mostík. Stojí okolo 2000 SK.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
4 diodovej není určitě a 2000 sk taky nestojí,anebo tě natáhly na hůl.
http://www.evv.cz/zbozi.php?co=detail&kod=0135941
http://www.evv.cz/zbozi.php?co=detail&kod=0135941
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Jenže to je minimálně 6 + 3 diodový.A to co ukazuješ je 8 diod hlavních + pomocné
Naposledy upravil(a) Jozefj dne čtv 20. lis 2008 22:19:44, celkem upraveno 1 x.
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
Díky za odkaz.Ja som pozeral tu: http://www.askof.sk/?func=search&funcx= ... obchodne_c
Naposledy upravil(a) azse dne čtv 20. lis 2008 22:21:02, celkem upraveno 1 x.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Ten co ti ukazuju je jen ilustrační foto,ukazoval jsem ti to jen kvůli té ceně.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Promiň já si nevšiml kdo to napsal.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Nic se neděje Pepo... 
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
No ja neviem presne aky mám ja,lebo robil mi autoelektrikár,ja som to nevidel,ale podla císla pasuje.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Taky mám 90A,ale už mám připravený Bosch na výměnu.
Jinak já jsem pro abys odvezl celý auto k tomu elektrikáři ať se ti na tu kontrolku mrkne.O Magnetonech by ti tady lidi jako třeba Dedla mohli vyprávět jaká je to duchařina.
Jinak já jsem pro abys odvezl celý auto k tomu elektrikáři ať se ti na tu kontrolku mrkne.O Magnetonech by ti tady lidi jako třeba Dedla mohli vyprávět jaká je to duchařina.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Čtyřdiodový altík, to mne skoro zajímá co je to zač.
Normální altíky jsou třífázové a tak potřebují šest diod pracovních a přes tři diody se napájí budící vinutí prostřednictvím regulátoru.
V alternátorech se hrabu dost často a nic se čtyřma diodama jsem ještě neviděl.
Normální altíky jsou třífázové a tak potřebují šest diod pracovních a přes tři diody se napájí budící vinutí prostřednictvím regulátoru.
V alternátorech se hrabu dost často a nic se čtyřma diodama jsem ještě neviděl.
-
azse
- Kontaktovat uživatele:
No to nebude štvordiodový alternátor(ja som vedel zle),ale kolko diod má 90A alternátor to neviem,len to,že má 4 šroby,ktoré držia mostík dokopy,70A-ový má len 3,ked dobre viem,moc v tom nevyznám.
Ešte mám jednu otázku.Niekde som čítal,že ked premeráme napätie na altíka na hrubom kábli,a potom na tenkom kábli(žiarovka),tak malo by byť rovnaké napätie a ak je rozdiel väčší ako 0,25 V,tak su v háji diody. Je to pravda? Ja som premeral,rozdiel je 0,35V.
Ešte mám jednu otázku.Niekde som čítal,že ked premeráme napätie na altíka na hrubom kábli,a potom na tenkom kábli(žiarovka),tak malo by byť rovnaké napätie a ak je rozdiel väčší ako 0,25 V,tak su v háji diody. Je to pravda? Ja som premeral,rozdiel je 0,35V.
-
Jozefj
- Kontaktovat uživatele:
Ten rozdíl tam může být,jelikož záleží jak je zatížen alternátor.Je totiž rozdíl úbytku na usměrňovacích diodách.Regulátor má svůj obvod provozního buzení na jehož základě regulátor hlídá výstupní napětí.Čím je větší zatížení,tím více klesne napětí na buzení a tím se víc nabuzuje altík.Samozřejmě to nejde do nekonečna ,jenom do maxima proudu altíku.
-
Josh123456 - FK
Ahoj, pročítal jsem toto vlákno, ale nenašel jsem konkrétní odpověď pro můj případ poruchy altíku. Dnes jsem dával dohromady altík z 1,3MPi a při proměření všech diod a přetočení kolektorů + nové relátko + proměřený, jak obal (stator), tak rotor také magnetuje a funguje, tak při jeho následném namontování alternátor dobíjí, ale kontrolka nezhasne. Buzení (kontrolka) je taky správně zapojený, kontrolka funkční, ale pořád po nastartování svítí, ale altík přitom dobíjí, takže mám podezření na chybu v diodách někde. Dají se také diody proměřit přes 220V normálně ze sítě? Nebo ještě lepší by bylo, kdyby mi někdo dokázal říct, jestli je to tim nebo tim a nebo nějaký chytrý nápak kdyby někdo měl?. Díky
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
A kde byl zakopaný pejsek?
-
Josh123456 - FK
Dal jsem nový stator a komplet diodový můstek pro jistotu, ale když jsem ho proměřoval, tak byl gut, takže mám podezření na stator, ale s určitostí to nevim.
Hlavně, že to dobíjí, protože jsem to potřeboval dost rychle vyřešit-jinak bych na to si myslim přišel, čím to přesně bylo-zkusim až bude čas to ještě proměřit znova.
Hlavně, že to dobíjí, protože jsem to potřeboval dost rychle vyřešit-jinak bych na to si myslim přišel, čím to přesně bylo-zkusim až bude čas to ještě proměřit znova.
-
smazany clen - FK
Dnes mě přestala dobíjet felinka 1,9 D. Nejprve zůstala svítit kontrolka,ale po chvilce zhasla. Po asi dvaceti kilometrech se zase rozsvítila a
zároveň s ní přestal jít i otáčkoměr. Mám hledat zradu pouze v altíku, nebo to může být něco jiného? Mě zmátl ten otáčkoměr.
zároveň s ní přestal jít i otáčkoměr. Mám hledat zradu pouze v altíku, nebo to může být něco jiného? Mě zmátl ten otáčkoměr.
-
nebulus - FK
Signál pre otáčkomer sa u diesela berie z W svorky alternátora, takže súvislosť tam je.
-
Josh123456 - FK
elektrika je někdy záludná ..., ale tak začni tím, že změříš, kolik ti dobíjí alternátor.? Určitě to má souvislost.
-
smazany clen - FK
Právě, že to nedobíjí vůbec. Domů sem dojel na baterku. Dnes jsem z něj vyndal regulátor s uhlíkama a jeden má tak těch 5mm a druhý asi 2mm.
Tak jsem se vydal ho koupit, ale nemají skladem tak mi ho objednali. Prý bude zítra (asi 400 Kč). Vzhledem k tak opotřebovaným uhlíkům
doufám, že to bude tím.
Tak jsem se vydal ho koupit, ale nemají skladem tak mi ho objednali. Prý bude zítra (asi 400 Kč). Vzhledem k tak opotřebovaným uhlíkům
doufám, že to bude tím.
-
nebulus - FK
Na 1.3Mpi mám odišiel regulátor po 30 000km. Auto nedobíjalo a kontrolka vôbec nesvietila - ani pri štarte, ale to si nikto nevšimol, kým sa baterka nevybila
.
-
Josh123456 - FK
kastr: a budeš přetáčet na soustruhu kolektor? Aby ti dobře sedly uhlíky?
-
smazany clen - FK
Kolektor přetáčet nebudu, protože potřebuji jezdit. Jinak u mě to byly uhlíky a vyměnil jsem to v tom mrazu venku na autě.
-
host
mám problém na 1,3. Svítí trvale kontrolka dobíjení. Auto normálně nastartuji, jezdím s tím už přes týden. Na altíku po nastartování je hodnota v toleranci 13,7 - 14,2V. Asi před půlrokem byl vyměněn regulátor za nový a stočen kolektor. Kdyby ta kontrolka nesvítila, řekl bych, že je vše OK.
-
Josh123456 - FK
přesně můj případ-tohle samý jsem nedávno řešil... Asi je chyba někde v diodách a nebo v diodovém bloku celém někde a nebo ve statoru, ale nevim.. Vyměnil jsem obě tyto součásti a bylo to ok.
-
smazany clen - FK
Tak jsem jezdil dva dny v pohodě a včera opět problém! Po otočení klíčku a rozsvícení kontrolek mě strašně slabě svítí kontrolka dobíjení (nanastartováno).
Auto nastartovat šlo a kontrolka dobíjení zhasla úplně. Dnes když jsem k němu přišel byla baterka vybitá. Nevíte někdo čím by to mohlo být?
Něco s diodama ? Ta kontrolka nějak přímo souvisí s buzením. Poraďte prosím.
Auto nastartovat šlo a kontrolka dobíjení zhasla úplně. Dnes když jsem k němu přišel byla baterka vybitá. Nevíte někdo čím by to mohlo být?
Něco s diodama ? Ta kontrolka nějak přímo souvisí s buzením. Poraďte prosím.