Termostat

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
xhans

Termostat

Příspěvek od xhans »

Ahoj, mám takovej problém. V autě mi špatně ukazuje teploměr chladící kapaliny.
Když jezdím po městě tak je to v pořátku, ale jen co vjedu na silnici a jedu tak těch 90Km spadne teplota na budíku na 70 stupňů a někdy až na nulu. Skosil jsem dát nové čidlo, ale je to pořát stejné. V literatůře jsem se dočet že by to mohl dělat přímo termostat (je stále otevřený).Ale dočetl jsem se také že je skříň termostatu nerozebýratelná. Tak se chci jen zeptat jestli je to pravda. Nechce se mi moc to celé sundavat když jsem viděl ty osmičky šrouby co to drží aby mi nezůstali v ruce. Mám motor 1,3BMM a je tam plastová skříň stím termostatem. Chci se jen zeptat jestli by mohl být problém v tom termostatu a zda se to dá rozebrat. Čidlo jsem skusil připojené ponořit do horké vody a ukazovalo to dobře. Díky.
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Termostat

Příspěvek od 103457 »

Bude to termostat a komora jde rozebrat, drží ji pohromadě jen 3 vruty.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

xhans píše:Ahoj, mám takovej problém. V autě mi špatně ukazuje teploměr chladící kapaliny.
Když jezdím po městě tak je to v pořátku, ale jen co vjedu na silnici a jedu tak těch 90Km spadne teplota na budíku na 70 stupňů a někdy až na nulu. Skosil jsem dát nové čidlo, ale je to pořát stejné. V literatůře jsem se dočet že by to mohl dělat přímo termostat (je stále otevřený).Ale dočetl jsem se také že je skříň termostatu nerozebýratelná. Tak se chci jen zeptat jestli je to pravda. Nechce se mi moc to celé sundavat když jsem viděl ty osmičky šrouby co to drží aby mi nezůstali v ruce. Mám motor 1,3BMM a je tam plastová skříň stím termostatem. Chci se jen zeptat jestli by mohl být problém v tom termostatu a zda se to dá rozebrat. Čidlo jsem skusil připojené ponořit do horké vody a ukazovalo to dobře. Díky.
Mal som to iste a bol to termostat. Vymena je lahka, zvladne to kazdy kto vie odtiahnut a zatiahnu skrutku :lol:
Po vymene je vsetko ako ma.
nemik - FK

Příspěvek od nemik - FK »

Jo je to určitě termostatem. Mě když jsem stál s autem an volnoběh a byla zima tak auto docela topilo, ale jak jsem se rozjel tak to hned kleslo jak říkáš ty a v autě se udělala kosa jako blázen. S termostatem jsem si hlavu nelámal. Mám BMM a původně tam byl termostat s tím kovovým pouzdrem, já jsem koupil ten černý plastový a auto topí jak blázen už po pár km. Jinak si tady projdi různé rady, vyhneš se zbytečnému vypuštění chladící kapaliny. Ono totiž jen stačí pohodlně odmontovat expanzní nádobku a dát ji pod úroveň termostatu a krásně ho vyměníš a ušetříš si spoustu práce a času. Tak hola do toho ;)
Honza9007 - FK

Příspěvek od Honza9007 - FK »

Měl jsem kompletně rozsypaný termostat, tak jsem ho vyměnil. Ve městě není problém, zahřeje se to rychle a větrák se taky spouštáí (asi dřív; odhadem tak 85°C). Ale po jízdě mimo město se teplota drží jen někde kolem 70°C, ale auto topí na plný koule. Tak se ptá, kde je chyba? Špatný termostat (je cca rok starý, najeto cca 10 000km) nebo špatný typ termostatu???
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

O termostatoch sa tu vo fore toho popisalo uz dost. Ale isto sa pisalo o tom, ze niektore stoja za ... - teda nestoja za nic :lol: Cize aj niektore nove nemusia zrovna fungovat dobre. Ja som mal stastie a funguje mi dobre. Ale niektori pisali, ze to museli reklamovat.
A otaka : ked si ho kupil teplota drzala na 90 ? Ci stale je to mimo mesta na 70 ?
Honza9007 - FK

Už od začátku se držela na 70; k těm 90 se vyšplhá ve městě při pomalejší jízdě. Jinak auto topí jako ďas a nemám pocit, že je motor podchlazený.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Jak se při normální jízdě mimo město drží na 70 tak je termostat špatnej. A to že novej nefunguje je naprosto normální. Záleží kde a který jsi kupoval (kolik stál)...
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
Honza9007 - FK

Koupil jsem ho u ELITu asi za 300 Kč. vybíral jsem ho podle kódu motoru (1,3 BMM 50kW, tzn. 136B). A měnil jsem ho před zimou, odhadem tak nějak přelom listopad/prosinec 2007
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Já jsem také v zimě měnil termostat, nejdříve jsem kupoval v Auto Kelly polskej, kterej jsem obratel běžel reklamovat, posléze jsem koupil originál Škoda, a ten již funguje na 100%. Být tebou bych reklamoval.

A pro jistotu jeden test: Studený motor nastartovat a sledovat tlustou hadici co vede od termostatu do chladiče. Pokud se začne znatelně ohřívat (prakticky i s chladičem) před dosažením budíkové teploty 90, tak je to termostat na 100%.
Honza9007 - FK

Pawlick píše:Já jsem také v zimě měnil termostat, nejdříve jsem kupoval v Auto Kelly polskej, kterej jsem obratel běžel reklamovat, posléze jsem koupil originál Škoda, a ten již funguje na 100%. Být tebou bych reklamoval.

A pro jistotu jeden test: Studený motor nastartovat a sledovat tlustou hadici co vede od termostatu do chladiče. Pokud se začne znatelně ohřívat (prakticky i s chladičem) před dosažením budíkové teploty 90, tak je to termostat na 100%.
Oki, vyzkouším. je pravda, že když nechám běžet motor na volnoběh, tak se zahřeje strašně rychle (myslím tím pak do momentu sepnutí ventilátoru). U studeného motoru to je cca 3 minuty nebo 5 km... Ale jinak to topí jako velmi dobře, takže si zas nemůžu stěžovat (před výměnou netopilo auto vůbec; termostat byl celou dobu otevřenej a motor se nestihl ohřát)
Dejwis

Re: nákup TERMOSTATU BMM

Příspěvek od Dejwis »

www.autokelly.cz - asi 180kč
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Jestli se jedná o feldu 95, jak máš v podpisu, tak máš asi to "kovový" tělo termostatu - tj. si sežeň rozhodně jen ten vnitřek. Nevím, jestli ho mají v AutoKelly, ale Dejwis to někde kupoval, tak ti řekne víc.
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

já jeden doma mám-novej nepoužitej a je mi na ho...
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

já mám feldu 95 rok, ale termostat už novější, ten plechovej mi tam nepasuje. Kolik se dělalo druhů? Jinak mám přesně opačnej problém, jak vy... Mě se motor zahřeje během chvilky na 110 :|
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

A otevira se ti ?? Neubyva voda? Nepribyva olej ?pokud ano tak pravdepodobne min tesneni pod hlavou ko. A budik ukazuje spravne?
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

Mates píše:já mám feldu 95 rok, ale termostat už novější, ten plechovej mi tam nepasuje. Kolik se dělalo druhů? Jinak mám přesně opačnej problém, jak vy... Mě se motor zahřeje během chvilky na 110 :|
začni tím, že očisti čidlo teploty budíku, vyndej, cákni WDčko a dej zpět. pak jedině špatnej termostat z výroby....
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

No asi tak, teplota určitě ukazuje dobře-max maly rozdily... netopíto, až po nekolikate, kdy to klesne a pak zas stoupne se dostane tepla voda do topeni. tzn, ze termostat otevre, kdy chce... cetl jsem o tom dost a vypada to na pripad, ze tam volne lita a dela si co chce. Protože kdyz skoro varim a chladič je studenej, tak termostat neotevrel. pomuze promackani hadice, pak se tam asi uvolni.
akorat me se..re, ze musim koupit celej ten plast.
nevíte nekdo, jestli to vyměním i bez vypuštění vody? dík za rychly odpovědi ;) ;)
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Mates píše:já mám feldu 95 rok, ale termostat už novější, ten plechovej mi tam nepasuje. Kolik se dělalo druhů? Jinak mám přesně opačnej problém, jak vy... Mě se motor zahřeje během chvilky na 110 :|
hele a co toto: http://img143.imageshack.us/my.php?imag ... tatme3.jpg
:mrgreen:
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

Tak bez alespon castecneho upusteni vody tezko nebo povol sroby a co vytece to vytece :lol:
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Většinou na výměnu termostatu stačí vycucnout to co je v nádobce.Ale pomalu,aby se stačila dorovnat hladina vody v motoru.Pak ti s tama vyteče tak max deci.
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

jen pro zajimavost http://autodilykrc.cz/eshop/detail/term ... c74717e9fe je to z favorita coz myslim ze mas ty ...
a k tomu jak to menit tak prej staci uvolnit nadobku na chl. kapalinu a polozit ji na prevodovku a ono to stece niž (prej).
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

ne, mám to v tom plastu, povolil jsem tri srouby, oddelal kabel od cidla a vymenil. otazka asi 15ti minut. Akorat na sacku s tim termostatem bylo napsano ze se ma odvzdusnit pres cidlo teploty. To jsem nedelal, Felda to zvládne sama, ne? :mrgreen: A ta fotka s tim silikonem, to mi prijde prasarna. Mam bryle, ale po slepu bych to tak nezamatlal :lol: Ale co, hlavne, ze funguje ;)
Hopity - FK

Rada při koupi termostatu

Příspěvek od Hopity - FK »

Potřeboval bych poradit jakej koupit termostat do 1,3 40kw (starej plechovej ala Favorit) už jsem měnil dva (oba Wahler) a výsledek nula. Na plotně v hrnci jeden plně otevřen už při 60° a druhej cca 73° (měřeno zavařovacím teploměrem). Nemáte někdo nějakou osvědčenou značku? :x
Collin - FK

Re: Rada při koupi termostatu

Příspěvek od Collin - FK »

Značka také nehraje roli! Měnil sem 2x nevím co jsem měl.. Kamoše měnil také a také nic.. Je to boj mít správně fungující! Zkusím pohledat na netu ty značky.
Hopity - FK

Příspěvek od Hopity - FK »

Stejně je to divný, do favorita i do 105ky jsem koupil první co jsem našel a vždycky fungoval ale Felda si vybírá :o
Collin - FK

Tak měl sem Feb,Vernet. Kamoš nějakej z polska. A radil mě dnes že z Polska josu dobré teromsotaty, že doporučuje. Ted ho po deší době zklamal..
eddie.ber - FK

Příspěvek od eddie.ber - FK »

Tak ja uz dnes podruhe menil termostat a porad stejne na ho*no, znacku ani nevim, ale made in FRANCE... stale lita nahoru - dolu a nahoru - dolu... :?
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od emilio52 »

Mám taky ten polskej termostat s víkem za 213 kč už rok a zatím funguje .
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Collin - FK

edie a kolik jsi za ně dal? A dával jsi jen termostat?
eddie.ber - FK

Příspěvek od eddie.ber - FK »

Ty brdo, to bylo par kacek. kilo za termostat... Pak jsem dokupoval cidlo chladici kapaliny, ale to uz jsem bral z origo autodilu...
Ten termostat jsem jeste zkousel v hrnci - naprosto neplynuly chod, jemne krupani, proste takove bazmeky nebrat!!!
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

Chlapi, ja mam problem s teplotou-vyleze vzdy na 110 a pak teprve klesne na cca 80. termostat je menenej, ale jak vsude ctu, asi je na pi*cu. Ale podotykam, ze pri vysoke teplote-od 90-do 110 me auto prestane topit a vubec netopi-az se vrati zpet na tech cca 80. Je to normalni nebo je to i neco jineho???? :? :? :?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Mates
Když to netopí, tak je tam buď vzduch nebo je líná vodní pumpa. Nic jinýho by to nemělo být.
Dolej kapalinu na maximum a odvzdušnit by se to mělo samo jízdou ve vyšších otáčkách. A jestli dělá pumpa dostatečný tlak poznáš, že ti do expanzky přitéká od termostatu tou malou hadičkou kapalina.
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

zkusim to a uvidime, jak dlouho trva vymena pumpy cca?
FF

Příspěvek od FF »

Keď som kúpil Feliciu (1.3, 40kW, r. v. 1999, stav na tachom. cca 100000km, LPG Lovato) v roku 2005 v máji tak mala zlé čidlo teploty chladiacej kvapaliny aj termostat a zátka na nádobke nedržala tlak. Zátku som kúpil značky QH (podľa ich katalógu presne na Škodu Felicia 1.3), čidlo som kúpil priamo v predajni Škoda (na objednávku do 24h) ako originálny dielec - made in Luxembourg - s modrým krúžkom a okrúhlou plochou hliníkovou snímaciou časťou (že vraj najlepšia voľba - vravel môj mechanik; no a označenie modrým krúžokom je už ako náhradný dielec na všetky 1.3-ojky namiesto žltého). Lenže teplota stále blbla a pri skúšaní iných čidiel sa ukázalo, že to zakúpené čidlo je dobré.
Tak a začalo termostatové obdobie (neustále reklamácie a následné výmeny termostatov v celkovom počte asi 5 alebo 6 kusov) každý vydržal cca 2 týždne a daľšie cca 2 týždne trvalo kým sa to vymenilo . Všetky termostaty boli originál Škoda (s tou blbou konštrukciou: podivná oska a plastové ušká). Každý z tých termostatov sa prejavoval rôzne - len nie dobre! V zime 2005/2006 som sa n.sr.l a kúpil som ten "polský" termostat za vtedy cca 250,-SKK (má na plaste namiesto znaku Škoda písmeno "B" a má klasickú konštrukciu - žiadna oska a plastové ušká, ale celá kovová vložka pod veľkým poistným krúžkom - samostatne kúpiteľná a vymeniteľná za približne 100,- bývalých SKK).
Je marec 2009, jazdím denne, mám nabehaných už cca 50000km a o termostate a čidle ani neviem, že tem sú! ...a to od r. 2005 hodím očko na ukazovateľ teploty chladiacej kvapaliny pri každej jazde niekoľkokrát! :mrgreen:
hromyblesky
Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hromyblesky »

ja mam na karbec facku VERNETA(topeni felda)a topi to fakt nadhere a po 3 km uz je citit teplo a za 6 km uz krasne topi(vsechno cca)
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
za vsim hledej pravidlo 7 a 15
Collin - FK

Vernet sem měl.. U mě vydržel 1měsíc.. pak ještě jeden a ten tak 14-30dní a také odešel.. Vzal sem ted origo ve škodovce a zatím drží..
Odpovědět