vložky v bloku pár info..?

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
smazany clen - FK

vložky v bloku pár info..?

Příspěvek od smazany clen - FK »

Ahojte,

jak sou v bloku motoru vložky válců, jak to funguje....

1) proč se musej vypodložkovavat nebo malinko sebrat... ? jak se můžou zkracovat.. ? chapu ze se vyjedou zevnitř jako se dělával výbrus na jawkách a podobně, případně se změnila ovalita... ale délka..?

2) proč se při sundany hlavne zničí neco v motoru kdyz se hnou valce.. ? proč se prostě ty vložky nestáhnou zpatky dolu..?

mírně to nechápu... sem stará škola... moje znalosti končej u naftaku, a u benzinu u Jawky, a malejch 4T motorů slabších motorek...

dík :) pro nekoho jednoduchy otazky, pro me ne moc pochopitelny z toho co sem našel, přečet...

T.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: vložky v bloku pár info..?

Příspěvek od Atnarfus »

Jestli jsi stará škola, tak by jsi právě tohle měl znát. Motory podobné konstrukce jako je škodovácký OHV, nemají válce přímo obráběné v bloku motoru, ale jsou do bloku motoru zasunuté samostatné vložky. Jsou tam opravdu jenom zasunuté, nikoli nalisované. Přímo kolem vložek teče chladící kapalina a tak musí být vložka nahoře i dole utěsněná. Dole jsou mosazné kroužky a nahoře je těsnění pod hlavou. Vložky musí být srovnané do stejné výšky a z bloku přiměřeně koukat, aby těsnění pod hlavou těsnilo. Ty mosazné kroužky dole těsní spolehlivě, ale nesní se s ním pohnout. Když sundáš hlavu a nezajistíš vložky, tak se ti některá pohne a začne to dole téct. Jde pak voda do oleje.
Výhodou tohoto řešení je hlavně to, že při generálce motoru se na bloku nemusí vůbec nic obrábět.

Stejně je to dělané například u Zetoru, ale tam je to těsněné pomocí gumových Okroužků. To je ještě daleko horší. Guma vytvrdne a navíc jsou tam problémy s korozí. Pod gumovým kroužkem to prostě podrezne a pak teče.
smazany clen - FK

o vložkách vim, jen znám že bývaj zalisovaný, proto mi to nebylo jasný, dík z aosvětlení :)
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

ináč abych doplnil, myslím že ty podložky jsou měděný, ale nejsem si jistej. Jako řešení mi to nepřijde špatný, dá se narozdíl od 1.6 vyměnit pístní sada :( a když děláš na motoru, není nic jednoduššího než ty vložky zajistit kusem plechu a přitáhnout ho tam šroubem, pokud vyloženě potřebuješ hýbat klikou
smazany clen - FK

zatim nepotřebuju, ale dost mě to zajímalo, u jinyho motoru co sem měl rozebranej, byly vložky lisovaný a problem nebyl...

ted uz vim zas o něco víc :)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nonamed píše:ináč abych doplnil, myslím že ty podložky jsou měděný, ale nejsem si jistej. Jako řešení mi to nepřijde špatný, dá se narozdíl od 1.6 vyměnit pístní sada :( a když děláš na motoru, není nic jednoduššího než ty vložky zajistit kusem plechu a přitáhnout ho tam šroubem, pokud vyloženě potřebuješ hýbat klikou
Tohle řešení má své výhody i nevýhody.
Podložky jsou možná měděné - je to prostě žlutý kov. Měď je obecně na těsnění lepší.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Jojo.Nevýhoda je ta že blok je z hliníku a kroutí se.A pokud vytaháš vložky,tak musíš sedla na ně přefrézovat jinak sedí křivě a nebo netěsní.Důležité jsou přesahy aby těsnilo těsnění na hlavě a vložky se přitlačily spodem na měděné kroužky které tam jsou.Jak tady někdo psal o zetoru.má to líp řešené.Hlavy solo,takže přesahy jsou fuk a pokud se tahají vložky ven,tak se stejně motor generálkuje a vyrezlé těsnící místo kolem vložek v agromotoru opraví za 1000kč.Jinak gumky se dávají silionové,takže netvrdnou.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Někdy ti začne téct jenom jedna vložka, a motor je ještě naprosto v pohodě, tak se opravuje jenom ta jedna. Běžně se to takovém případě napatlá silikonem a ten to do generálky motoru v pohodě udrží i když je to vyrezlé.
Když jsem to dělal na našem traktoru, tak jsem gumičky vylámal kousek po kousku šroubovákem. Tvrdé jako šutr. Ty nové silikonové snad budou lepší.
Odpovědět