nabíjení baterie

baltazarek - FK

nabíjení baterie

Příspěvek od baltazarek - FK »

Ahoj. Koupil jsem felicii. Je tam baterie VARTA BLUE dynamic 12V 44Ah. Moc se v tom nevyznám, protože je to moje první auto ale je ta baterie bezúdržbová ? Připadá mi že tam totiž nejsou ty díry na dolévání destilky. A potom by mě zajímalo jak tuto baterii nabíjet. Nemám autonabíječku ale vlastním nabíječku pro baterie do letadel TEMA SCD 300. Ta dokáže nabíjet PB akumulátor 12V konstantním proudem a po dosažení přednastaveného napětí nabíjení vypne nebo snižuje proud. jak velké zvolit napětí ? proud zvolím někde kolem 1/10C. A hlavně jak kontrolovat plynování když je baterka asi zapouzdřená. Díky
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: nabíjení baterie

Příspěvek od 103457 »

S nabíječkou tvého typu nemám zkušenosti, tak nevím, jestli to půjde, ovšem o nabíjení akumulátorů obecně platí, že se nabíjejí 1/10 kapacity. V tvém případě tedy nastav 12V a nabíjecí proud 4A. Pokud je baterka bezúdržbová, tak se s doléváním vody, či plynováním nezaobírej.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nabíječku neznám, ale jestli se tam nastavuje typ akumulátoru, tak tam nastav olověný a jmenovité napětí 12V.
Jestli tam nastavuješ přímo napětí, kdy se má nabíjení ukončit, tak nastav nějakých 15V. Při 15V už bude baterka nabitá skoro naplno a nemusíš mít obavu, že by jsi jí přebíjel.

Jestli se chceš srozumitelně něco dozvědět, tak si přečti články od J. Čecha na skoda.panda.cz
tenhle je přímo o akumulátorech http://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=379
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Tady se lze něco dočíst i nějaké zajímavosti o dobíjení.Upozorňuji jen na to,že altíci PAL do 7OA nedávají víc jak 13,4-14V,dle zátěže.
http://www.mulac.cz/faq.php?typ=autobaterie#nab_mimo
baltazarek - FK

Ještě bych měl jeden dotaz. Jelikož nemám garáž tak budu asi nabíjet doma v bytě. Ta baterka se asi otevřít nijak nedá, jedná se o Varta Blue dynamic 12V 44ah. Bude mi z ní unikat plyn když nemá ty zátky ? Díky
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Bude, ale málo. Tyhle bez zátek mají snížené plynování.
baltazarek - FK

no tak snad doma v bytě nevybouchneme.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Určitě nevybouchneš ani když nabíjíš normální baterku se špuntama. Trocha opatrnosti je ale vždy na místě.
Odpovědět