Servo-jak na údržbu?

Tholis - FK

Servo-jak na údržbu?

Příspěvek od Tholis - FK »

Tak jak zde již půlka fóra víte chystám se a hledám novou felinku a tak si zjišťuji informace předem...
Posilovač řízení..Jak moc má jít ztuha? Ideálně to má jít jako v nových autech? Nebo to jde trošku tužšeji. Když pořídím felinu tak to chce asi vyměnit nějakou kapilinu atd. ne? Chci se právě zeptat co preventivně vyměnit a jak..Jak se dál k servu chovat apod.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Servo-jak na údržbu?

Příspěvek od Atnarfus »

Servo na Feldě chodí tak jako na starších autech. Auta poslední dvou generací mají posilovač daleko silnější.

Při nákupu zkontroluj hladinu kapaliny v nádržce a koukni na čerpadlo a samotnou převodovku řízení, jestli někde neteče olej. K oleji v nádržce i přičichni a měl by smrdět tak nějak normálně hydraulickým olejem. Podívej se dovnitř, jestli není olej zpěněný, nebo se tam neobjevují bubliny.
Když nastartuješ, tak někdy čerpadlo krátce typicky hydraulicky zahučí, ale nemusí - normálně to nedělá. Jinak když netočíš volantem, tak nic žádné zvuky nevydává. Když začneš točit na místě volantem, tak budeš slyšet klasické hydraulické hučení a na doraze to zesílí. Na obě strany to musí být stejné.
Volantem jde na místě točit pohodlně dlaní, nebo dvěma prstama za rameno volantu. Záleží samozřejmě na pneumatikách a na podkladu.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jo a k údržbě.
Ta se nedělá žádná. Jenom se kontroluje hladina oleje a pohledem těsnost.
Olej se nemění a ani se nedolévá. Když klesne hladina, je tam nějaká netěsnost a je potřeba jí vyřešit.
Tholis - FK

Přesně tohle jsem potřeboval děkuju ;) Takže poškození poznám dle malé hladiny v nádržce, netěsnosti a těžkého chodu..Vyměnit olej nemá smysl? Aby tam byl čistější? Přecijenom už nebude mít ty ideální vlastnosti. Vím že kamarád to u bavoráka měnil a vytekl mu z toho hrozně černej olej a hned mu to servo šlo líp, je ale fakt že ten bavorák ma asi o 7let míň..Tak nevím.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Výměnou tomu snad neublížíš, když se ti tam při tom nedostane nějaký bordel a nezačne ti to někde téct.
Není tam nikde vypouštěcí šroub. Musíš povolit spoje na trubkách.

Hydraulické servo je nezmar. Se podívej na průmyslové hydraulické systémy. Ty mají za tři měsíce naběháno tolik co moje Felda za deset let.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Netěsnost poznáš tak, že se zespodu podívaš na čerpadlo. Jestli je běžně zaprášené a suché, tak je to OK.
Jestli je čistě utřené, tak asi teče a někdo to hadrem utřel aby to nebylo vidět. Jestli je na něm kapka oleje, tak je to jasný.
Běžně ale teče jenom na přívodu od nádobky s olejem. Stačí dát nový kroužek a je to zase OK.
Tholis - FK

Nemá to čerpadlo někdo vyfocené? Ať vím kde koukat? Přecijenom znám jen felinu bez serva a ještě k tomu jen 1,3ky :oops:
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Vyfocené ho mám a fotku ti sem za moment hodím. Najdeš ho pod alternátorem.
Já mám vyfocenou feldu s klimou a tam je čerpadlo o níž, ale jinak na pohled skoro stejné.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

To velké nahoře je kompresor klimatizace. To menší špinavé je čerpadlo serva. Černá hadice vpravo vede nahoru k nádržce s olejem.
Focené je to při sundaném spodním krytu motorového prostotu. Normálně je čerpadlo schované nad tím krytem. mezi motorem a krytem je na něj ale částečně vidět.
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=pBDvQYZXdd.JPG
Tholis - FK

A to čerpadlo na fotce je v pořádku nebo teče? Páč já dle svého laického úsudku bych řekl že ano.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Trochu vlhne u přívodu od nádobky s olejem. Olej samozřejmě vzlíná, tak je to trochu mastné kompletně.
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

Servo jde ztuha, není to jako u nových aut.. Měl jsi možnost si ho vyzkoušet.. Neměl jsem nahuštěné kola, pak to jde krapet lépe.. Od tohoto serva člověk nesmí čekat zázraky...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Měl jsem služební 1.6ku bez serva a v té době jsem soukromě jezdil s Favoritem.
Zatímco Favorita jsem utočil na místě jednou rukou. u Feldy bych si utrhnul ruce obě a sotva jsem s tím pohnul.

Felda 1.6 bez serva je hrůza.
Favorit/Felda 1.3 se dá docela i na místě utočit, ale dlaní to nehrozí.
Felda 1.6 se servem na normálních pneu jde točit na místě pohodlně (prstama, dlaní)
Fabka je zase o stupeň lepší.

Prostě Felda 1.6 se servem musí být výrazně lepší, než Felda 1.3 bez serva. Jestli tam rozdíl není, tak je servo v háji. Platí to samozřejmě pro točení volantem na místě. Za jízdy to znatelné moc není.
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Já když sháněl kdysi feldu, tak jsem taky čekal od serva nějak moc, protože jsem byl zvyklý z předchozích aut na lehoučké řízení a tak jsem si při prvním zkoušení pár dieselovek myslel že to musí mít nějaké porouchané. Ono tam ale opravdu funguje hlavně pro to parkování, kdy za nízkých otáček dochází ke skvělému proudění oleje a jde i s těžkým motorem lehce točit na místě, přičemž s 1,3 už ve stejné fázi člověk většinou ručkuje. Při vyšších rychlostech (otáčkách) už to servo zase tak moc nepomáhá, ale to je dobře, protože to není přeposilované jako u některých nových aut, kde se člověk nad 150km/h už bojí drbnout do volantu.
Odpovědět