Na co si dát pozor a co vyměnit při koupi 1,6

MPi 1AV
AEE
Tholis - FK

Na co si dát pozor a co vyměnit při koupi 1,6

Příspěvek od Tholis - FK »

Nikde jsem to tu nenašel. Budu rád kdyby mi to tady někdo shrnul. Něco bylo v kavárně v tématu jakou feldu si vybrat, ale zajímá mě konkrétně tento motor. Budu rád kdyby někdo poradil co si proklepnout při prohlídce auta..Na jaké zvuky si dát pozor, kam koukat jestli je v pořádku, kde nejčastěji netěsní apod.
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 14. led 2009 8:44:25, celkem upraveno 1 x.
Jurka - FK

Re: Na co si dát pozor při koupi u 1,6

Příspěvek od Jurka - FK »

No praskají svody, takže oddělat ten plech (předehřívač vzduchu) a kouknout, ale to se dá kdyžtak koupit a vyměnit. Pak samozřejmě jestli někde u vany nebo u víka ventilů nebo u rozdělovače neteče olej a hlavně, jestli motor nežere olej, ale to poznáš až si to koupíš.... ono je těžký takhle radit...je ta jako každej jinej motor už od pohledu poznáš co je to zač, jestli je to potečený od oleja nebo suchý atd atd.... jedno souvisí s druhým...

Jinak prvně skoknout netěsnosti pak nastartovat a poslechnout si a pak zahřát a potůrovat jestli se někde nekouří nebo nevydává divnej zvuk. Každopádně budeš muset udělat rozvody svíčky a takový blbosti když kupuješ auto
smazany clen - FK

Re: Na co si dát pozor při koupi u 1,6

Příspěvek od smazany clen - FK »

Prostě většinu nedostatků poznáš a když ne,snaž se srazit cenu co možná nejmíň a pak ikdyž se něco najde,bude tě hřát to,že si ji dostal stejně levnějc,jinak ty svody sou praský téměř u každé :lol: ...je tam jako fakt hodně věcí,ale většinou blbosti,hlavně aby nebyla ruplá hlava a fakt ten motor nežral olej,jinak sou to starší auta,na každým něco najdeš,asi tak :roll:
Tholis - FK

Re: Na co si dát pozor a co vyměnit při koupi 1,6

Tak nebudu zakládat nové téma, ještě mě zajímá co všechno by se mělo měnit, dát do kupy hned po koupi..
:arrow: Rozvody-ty jsou jasné
:arrow: brzdovka, olej, filtr oleje, vzduchový filtr a voda do chlazení to je také jasné
:arrow: kouknout se a vyčistit klapku??
:arrow: jiné??
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nepadlo tu slovo o diagnostice.
Určitě zkontrolovat funkci lamdasondy a potenciometru škrtící klapky.

Minimálně jako podklad pro smlouvání se hodí každá chyba při diagnostice nalezená.
Tholis - FK

Na to by byl potřeba někdo kdo jí má, nevím jestli semnou někdo pojede..Ale zkusím někoho najít..Ono je otázka kterou chybu tolerovat a srazit o ní cenu a kterou už neakceptovat. Přecijenom v té výbavě co chci jich je v republice na prodej asi 5..Z toho jsou 3 otálně mimo můj dosah a navíc za 70 000+
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Diagnostiku ti udělají v každém servisu v okolí. Jestli se prodávající bude cukat, tak se na něj vy...
Kabel je levnější než kterákoli následná oprava, tak si kup svůj.

Tolerovat se dá cokoli, ale musí se to projevit na ceně auta.
Lamdu vyměníš za 1500, škrtící klapku za 5000-7000, nějaký ten snímač teploty to jsou stokoruny. Dost nás tam má chybu vstřikovacího ventilu. Spokojeně s tím jezdíme, ale údajně je to problém s regulátorem tlaku benzinu. Zase investice 1000-2000Kč.
Tholis - FK

škrtící klapka se tedy také ukáže? Diagnostiku v tom servise budu asi muset hradit já ne? Nebo si o ní mám říci jim aby tam semnou zajeli a zaplatili jí? No v první řadě zkusím sehnat někoho kdo by jel semnou. Takže když si to sesumíruju musím hledat:
prasklé svody, na diagnostice vše, jestli není bouraná, jestli někde neroní, brždění, svícení a elektro...Tlumiče..No už vidím jak to bude v cajku já to usmlouvám a než přijedu podruhé se zálohou tak mi jí prodaj.. :(
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Chybu škrtící klapky by jsi na diagnostice poznal jenom při důkladnějším zkoumání - měření na osciloskopu.

Jakoukoli prohlídku si budeš muset zaplatit sám. Já bych ale těch pár stovek investoval a nechal si minimálně přečíst paměť závad a změřit emise. Emise ti o motoru a katalizátoru řeknou dost. Normálně ti emise v servise změří za dvě stovky (bez papíru) a to se vyplatí.

Měření tlaků je taky na chvilku a není od věci.

Máš na vybranou, investuješ tisicovku do pořádné prohlídky, nebo se budeš měsíc stresovat než se auto projeví samo.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Já bych to sesumíroval takhle:

1. kontrola dokladů a identifikátorů na autě a kontrola zda auto odpovídá výbavě, modelovému roku...
2. kontrola karoserie (koroze, lakování...), zasklení, plastů (datumky)
3. kontrola interieru (kompletnost, poškození, kouření - strop, popelník, popálená sedačka, podlaha a výplň dveří)
3. kontrola motoru a příslušenství (hlučnost, kouření, těsnost výfuku - špuntem z hadru zacpat konec)
4. kontrola elektroinstalace (vyzkoušet opravdu všechno)
5. jízdní zkouška (alespoň 50km na různých silnicích a při celém rozsahu rychlostí)

Neodpustil bych si na závěr tu diagnostiku a měření emisí. Když zajedeš na STK, tak ti za pár stovek nezávazně kouknou i na brzdy, světla...
Peters56
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peters56 »

Každopádně si prostuduj toto :

Co všechno zkontrolovat, když si jdete pro ojetinu:

http://auto.idnes.cz/co-vsechno-zkontro ... jetiny_fdv

a ještě jeden důležitý odkaz pro všechny co chtějí kupovat jetý vůz :

http://www.sdruzeni-sova.cz/proc-existuje-sova-1
Byla - Škoda felicia combi 1.6 GLX, zelená smaragdová metalíza r.v. 1997
Je - Ford Focus combi 1.6 16V, aquamarine r.v. 2000 Galerie
Co neubrzdíš to neukecáš ICQ 321190904 SKYPE, MSN = Peters56
Obrázek
Tholis - FK

Chlapy moc díky. Ok takže zajet si na STK a oni mi za nějaký finanční obnos udělají prohlídku? Jde to i v sobotu?+Já jedu až do kadaně bůhví kde tam budou mít v sobotu otevřeno:(
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Tak to si musíš prověřit tam. Tady u nás v sobotu nemaji otevřeno zaručeně. V sobotu se ale nechytáš ani v autoservisech.

Prohlídku ti udělají nanečisto a dokonce za menší poplatek než když tam jedeš na tu povinnou.
Tholis - FK

Doprčic, tak servis tam v okolí nějaký i je, ale dle mého nic moc, STK je ale až v chomutově...
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Okoukni to bez toho STK a diagnostiky. Když to bude OK, tak si vezmi den dovolené a vyraž tam už se zálohou a při té příležitosti si minimálně nech udělat tu diagnostiku a změřit emise. Na STK ti prověří jenom čepy, brzdy, světla... Generálka brzd a čepů stojí pakatel. Stejně nakonec brzdy budeš dělat, nebo alespoň já jsem je na každém autě hned dělal, abych věděl co tam je.
Tholis - FK

Ty sráči chtěj na den 1000 nevratné zálohy..Takže když zjistím že je to v prdeli tak mi to nikterak nepomůže..No vidím to tak že v sobotu udělám co budu moct, když bude auto v cajku vezmu si v pondělí dovolenou, zajedu tam vezmu auto až do chomutova tam udělám co si říkal a pokud bude v pohodě auto si zamluvím..To bude asi nej.. Otázka jestli semnou pojedou do toho Chomutova..Mno uvidíme..
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nedal bych jim ani korunu. Zálohy zásadně nedávám. Oni chtějí prodat, já koupit, tak se snad normálně domluvíme. Když se nechtějí domluvit, jejich mínus.

Na školácké nátlakové akce, jako že támhle ten pán se na auto taky přišel podívat, tak abych se rychlo rozhodnul..., to na mne teda neplatí.

Navíc si moc nedělej iluze, že na první pokus koupíš auto. Já jsem druhou Feldu kupoval loni celý podzim. Všechno to mělo přelakované zadní lemy, prosezený sedačky a pod. Na fotkách parádní auto, ale na místě olepená troska. Nakonec jsem nekoupil úplně takové jak bych si ho představoval, ale prostě nebylo z čeho vybírat. Hlavně že to neni rezatý a zhuntovaný. Mohlo by to být víc pošetřený, ale co čekat od osm let staré ojetiny z německa.
Tholis - FK

No vzhledem k tomu že si přeju nějakou výbavu tak mi z toho vyšlo jen jedno auto, tak doufám že bude aspoň nějak vypadat. Pokud nebude bouraná a půjdou s cenou dolů když něco najdu tak jí vezmu rád. Je z německa no..Dle fotek vypadá dobře.
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Ty se jedeš na to auto koukat k někomu, nebo je to v bazaru?
Tholis - FK

Bazar.. V annonci ani nikde jinde jsem nenašel nic jiného než tohle jedno, pak ještě jedno v Praze a ostravě..
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Tak to doporučuji si sebou vzít někoho kdo ti s tím řádně poradí. Nejlepší je jeden člověk co je vyloženě přes auta a dokáže skvěle říct kde je jaká závada a další kdo má přímo takové auto se stejným motorem a dost zkušeností s ním a ví tedy nějaké perličky. Bazarníci zkouší pěkné finty, ale na druhou stranu se dají báječně srazit na ceně, když člověk ví co mluví a ukáže jim proč.
Tholis - FK

Tak určitě beru matiase kterej je takovej všeuměl a pokud bůh dá měl by jet i Bolthorn, kterej jí má ve stejné výbavě..Na tu druhou prohlídku (když projde ta první) zkusím zavolat známému co mi dělá auta.
jajjcy - FK

Příspěvek od jajjcy - FK »

Tholis píše:Na to by byl potřeba někdo kdo jí má, nevím jestli semnou někdo pojede..Ale zkusím někoho najít..Ono je otázka kterou chybu tolerovat a srazit o ní cenu a kterou už neakceptovat. Přecijenom v té výbavě co chci jich je v republice na prodej asi 5..Z toho jsou 3 otálně mimo můj dosah a navíc za 70 000+
Budu prodávat svoji tak do měsíce cena kolem 50tis.,kdyby jsi měl zájem tak napiš SZ
Tholis - FK

Asi už si prodal, ale teď jsem to našel.. Dopadlo to trošku jinak, ale díky. :oops:
Odpovědět