tlakový olej unik

MPi 1AV
AEE
zdenek56 - FK

tlakový olej unik

Příspěvek od zdenek56 - FK »

zdravím,
měl sem ted docela problem u moji 1,6LPG najeto 223tkm,
jel sem na horách do prudkýho kopce, ostrá zatáčka doleva a najednou hroznej smrad z motorovýho prostoru, zastavil sem a pod plastovým krytem
od nekud vystříkalo asi cca 1litr oleje, celej kryt od tlakovýho oleje a ten olej byl roztříkaný az na plastovym krytu od topení, jinak tedy zeblitej
celej vršek motoru. utřel sem hadrem vsechno co slo a unik uz sem nikde nenasel, dal sem auto na rovinu, dolil sem 0,5litru oleje a od tý doby ani kapka uniku, a to sem s tim jel z hor cca 140km, po dálnici 130km/hod
po pul hodině jízdy sem zastavil na pumpě a zkontroloval to a NIC,žádnej unik. odnikud, ventilový víko-nic ani nikde okolo při nastartovaným motoru a potom i kontrola při vyplém motoru,
před 500km mi měnili olej, olej byl po výměně na horní rysce.
Tot tak asi vše, nemáte někdo zkušenost s takovouhle záležitostí?
Opravdu uz sem zadnej unik nenasel, a fakt nevim co to melo znamenat.
PORADTE PROSIM CO BY TO PODLE VASEHO NAZORU MOHLO BYT????????

díky moc za kazdou radu - nápad
lukydm
Kontaktovat uživatele:

Re: tlakový olej unik

Příspěvek od lukydm »

Asi to,ze si mal olej az na hornej ryske mohlo sposobit ze si mal velky tlak v agregate a ze ti vyhadzalo niekde bud cez zadku alebo neviem odkial.Ale pocul som ze ak je vela oleja tak si motor proste zozerie.
Aky olej pouzivas?Ci to nie je tym ze je prilis husty na zimnu prevadzku.Ja som takyto problem nemal,mne olej zozerie motor takze ja iba dolejem a jazdim dalej.
Felicia Combi 1.6M-E 69kW 1998 Re-born
Felicia FUN 1.6MPi 55kW 1999 "Auto které má na silnici úspěch"
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 48#p418448
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Pokud tam bylo hodně oleje, tak bych tipoval, že to vychrstlo přes hadici odvětrávání, případně rupla.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
zdenek56 - FK

Tam sem koukal jako první, odvětrání O.K.
zdenek56 - FK

lukydm píše:Asi to,ze si mal olej az na hornej ryske mohlo sposobit ze si mal velky tlak v agregate a ze ti vyhadzalo niekde bud cez zadku alebo neviem odkial.Ale pocul som ze ak je vela oleja tak si motor proste zozerie.
Aky olej pouzivas?Ci to nie je tym ze je prilis husty na zimnu prevadzku.Ja som takyto problem nemal,mne olej zozerie motor takze ja iba dolejem a jazdim dalej.

Polosyntetika 10W40, jezdim na tenhle olej od začátku v letě i v zimě zatím bez problémů.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Jo tak pokud opravdu nikde nemáš závadu tak jseš jedním z mála majitelů této záhady u 1,6ky, děje se to že prostě jakmile naleješ olej po horní risku tak ho to někudy prostě vyplivne pokud střihneš levou zatáčku, největší možná příčina je že se to navalí do odvětrávačky a někde to flusne, problem je v tom že to dělaj jen některý, ne uplně všechny a ty co to nedělaj si to většinou provozem sežerou mezi risky a je klid už to pak neklesá. Proto když se mění olej a filtr tak filtr nezalejvat a nalejt po horní risku nastartovat a mělo by to spadnout mezi kozy nebo do třičtvrtě a dál už by se nemělo dolejvat, pokud někdo zalejvá filtr než ho namontuje (mě to teda přijde zbytečný páč to stejně vyteče vzhledem k poloze filtru) tak olej potom nalejt jen mezi kozy nastartovat nechat cca 10 minut odstát vypnutý a zkontrolovat případně opět dolejt jen mezi risky.
zdenek56 - FK

Pročetl sem tady všechny příspěvky, lidi tam při výměně lejou 2,8-3,5litru, já tam měl 4litry, ted držím olej nad spodní ryskou a je to O.K.
Od tý doby co se to stalo sem najel cca 1200km a olej je furt kousek nad spodní ryskou.
Jo a ještě sem vyměnik těsnění pod ventilovým víkem, bylo okolo trochu od oleje, od ted si uz dám při výměně oleje pozor,
kolik tam dám oleje, protože to byla fakt nepříjemná zkušenost, tady fakt platí že VÍC OLEJE NEZNAMENÁ LÍP.
smazany clen - FK

No jo čeče kdyby jsi řekl hned že jsi tam nalil 4 litry tak by to bylo uplně jasné, já leju 3-3,5 ale co nejvíc podle měrky a je klid.
zdenek56 - FK

To mě potom co se to stalo napadlo hned, že to bylo asi tim že je tam olej na horní rysku, ale není my jasný odkud to uniklo.
Takže ideální je po výměně mít olej mezi rysky. Ted tam budu dávat max 3litry a kontrolovat na rysce.
smazany clen - FK

já sem udělal taky podobnej error,sem tam nalil 4litry,s tím,že to z tama dostanu pryč,mám to hodně nad ryskou,ale nebyl čas to dát pryč,najel sem s tím už 6000km a vše je ok a to as tím po dálnici jezdím 160,teď mám strach,že se mi to taky stane :lol: ale tak,buď rád,že už je vše ok...jinak neměl by být problém v tom,že je tam moc oleje,až na to,že tam vznikají mnohem větší tlaky a pří jakékoli netěsnosti to jde o to víc pryč,teoreticky ten motor může mít větší spotřebu,menší výkon,snad nepatrně :roll:
smazany clen - FK

Může se stát že ty to vyrazí gufera na klice, většinou to malé na straně rozvodu, to velké pod setrvákem drží docela dobře. Ale to by jsi tam musel nalejt tak dvojnásobek normálního množství
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Já měl nad ryskou už při 3l. Auto jede pak hůř, je línější a navíc to zasírá víc klapku.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
zdenek56 - FK

A když to vyrazí gufera, tak to potom neteče i když to vyrazí gufera????
Mě to už neteče, nikde.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Když to vyrazí gufero, tak je celý motorový prostor jako olejnička. Olej teče ven trvale a řemenice ho rozháže všude kolem.
zdenek56 - FK

Tak to na gufero nevypadá, od tý doby co se to stalo sem najel 1200km a zatim nic, žádnej únik - nikde.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

S vyvaleným guferem by jsi dlouho nejezdil.
Promazaný rozvodový řemen by o sobě dal rychle vědět.
zdenek56 - FK

To sem si myslel taky, že to ty gufera nebudou, takže podle toho co sem se zatim dozvěděl to fakt vypada na to že ten olej vylít přes to těsnění ventilovýho víka.
zdenek56 - FK

Tak posledni zprávy o tom mém vylítlém oleji.
Vyměnil sem těsnění pod ventilovým víkem, vyměnil znovu olej,nalil tam necelý 3litry,
už sem od tý doby najezdil 6000km, a už nic, takže to doopravdy bylo tim že tam bylo
moc oleje a vylítalo to přes to ventilový víko,
jinak všem díky za příspěvky, ještěže to forum tady máme, je to super, a ještě jednou
všem díky za rady a porady.
Odpovědět