Vybitá baterie

juro111
Kontaktovat uživatele:

Vybitá baterie

Příspěvek od juro111 »

Ahojte. Potrebujem poradiť.
Asi pred mesiacom som kúpil novú baterku Perion (bezúdržbová) pretože pár týždňov pred tým sa mi vybila moja stará Akuma. Ale dnes som v garáži nenaštartoval. Baterka bola vybitá, napätie na svorkách ukazovalo 11,9 V (po vytiahnutí z auta). Tak som tam dal ešte tú starú akumu (pri výmene za novú Perion nebola úplne vybitá), ktorú som pred tým asi pol hodiny nabíjal. Našatrtovala v pohode.
Potom som porobil nejaké merania a nameral som toto:
1) Napätie na akumulátore pri volnobehu aj vyšších otáčkach bolo 13,8 V - je to dosť?
2) Kludový odber auta aj so zapojeným rádiom bol asi 73 mA až 80 mA - nie je to príliš moc?
3) Kludový odber auta bez rádia bol asi 20 mA - je toto normál? (mám alarm aj centrál) Autorádio je zapojené tak, aby hralo aj keď nie je kľúč v zapalovaní. Takto to bolo už keď som to kúpil, teda viac ako rok. Doteraz to nerobilo žiadne problémy.
Ako mám nabíjať tú novú bezúdržbovu Perionku, aby mi neplynovala a nevybuchla? Mám doma robenú nabíjačku (nerobil som ju ja). Po pripojení na baterku som nameral napätie asi 13,8V (bola nastavená takmer na plno). Môžem ju nabíjať prerušovane nejakým malým prúdom? Napríklad hodinku nabíjať a hodinku nechať stáť aby vychladla.
Diky za rady
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Vybitá batéria

Příspěvek od Atnarfus »

Naměřené hodnoty jsou OK

Nabíjet můžeš bezúdržbovou baterku bez obav.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Atnarfus píše:Naměřené hodnoty jsou OK
Tak prečo sa mi baterka vybila za mesiac? To sa mi zdá malá výdrž baterky.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Atnarfus píše:Nabíjet můžeš bezúdržbovou baterku bez obav.
Nezačne plynovať? Keď som touto nabíjačkou nabíjal tú starú Akumu, tak tá po pár hodinách začala vrieť. Tak sa bojím že aj táto. Alebo to je tou inou konštrukciou?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Pokud je mi známo tak PERION má normálně zátky,tak je vyšroubuj a můžeš nabíjení kontrolovat. A když se večer zapne na nabíječku ,tak je ráno nabitá.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Jozefj píše:Pokud je mi známo tak PERION má normálně zátky,tak je vyšroubuj a můžeš nabíjení kontrolovat. A když se večer zapne na nabíječku ,tak je ráno nabitá.
Táto ktorú mám ja, nemá žiadne zátky. Je to 45 Ah/400 A. Zajtra ju môžem odfotiť a dať sem foto.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Bezúdžbová baterka musí mít odvod plynů bezpečně zvládnutý.
Jestli ti to na nabíječce vaří nějak moc, tak tou bych to raději nenabíjel. Když ale do baterky pošleš nějaké 4A, tak se nemůže nic stát.

Proč se baterky vybila, to netuším. Nepíšeš, kolik jsi toho na nové baterce najezdil a jak dlouho auto stálo. Jestli jsi tam dal baterku před měsícem a nejezdil, tak není divu, že jsi nenastartoval.
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Jestlis ju tam dal ted v zime před měsícem a moc nejezdils tak je to normal.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Jazdím asi raz za týždeň zhruba 20 - 50 km. Potom celú dobu stojí v garáži. Preto sa mi tých 80 mA zdá moc. Za celý týždeň to tú baterku pekne oslabí asi.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Práve som si dal nabíjať tú baterku. Prúd som nastavil asi na 1,5 A. Napätie na baterke je teraz 12,25 V. To asi nebude stacit, ze?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

1,5A je málo, jestli, že máš 45Ah baterku, tak by jsi ji měl nabíjet tak 4A. Nabíjí se přibližně 1/10 kapacity baterky.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Práve som to bol skontrolovať. Nabíjačka sa ohriala a prúd sa zvýšil na 2,24 A a napätie na 12,8 V. Nie je náhodou lepší menší prúd? Vraj sa baterka lepšie nabije ako veľkým prúdom. Ale pri nabíjaní menším prúdom má zase nabíjanie menšie napätie. Tak neviem. Mám v tom guláš. Elektrike vôbec nerozumiem.
Idem to teda nastaviť na tých zhruba 4A. Napätie bude asi 13,5-14 V. Snáď to pôjde v pohode.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Ešte by som sa chcel spýtať k tomu rádiu. Tých 60 mA pre rádio sa mi stále zdá moc. Nemôže to byť tým, že je napojené, aby mohlo hrať aj bez klúča? Keby som to nejako prepojil na klúč, zmešil by sa odber? A ako môžem premerať samotné rádio, či je v poriadku? Napríklad nejaké odpory, alebo čo ja viem čo.
Diky za rady a sorry, že stále otravujem ale elektrika nie je môj kamarát:)
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

60mA je celkem dost. Prakticky všechna rádia mají dva dráty na plus. Jeden živí paměti, hodiny... a ten druhý je pro normální chod. Zkus se podívat a změřit kolik to odebírá přes jeden a přes druhý.
Ten co je pro normální provoz můžeš dát přes klíček.

Mě třeba rádio bralo taky hodně. Když tam byl nasazený panel, tak pořád svítilo tlačítko na zapnutí. Pak jsem kouknul do návodu a zespodu je přepínač, kterým se nastaví jestli je rádio zapojené přes klíček, nebo napřímo. Když se to přepne do polohy napřímo, tak to tlačítko nesvítí a odběr je zanedbatelný.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

60 mA není moc vhledem k paměti rádia.Nabíjet může i 1 Ampérou v tom není problém ,jenom bude nabíjet např.20h místo 10h.menším proudem se nic nezkazí.Když nastartuješ tak nějaký čas z altíku do baterky může téct i 15-20 A a potom postupně klesne podle napětí na baterii regulované regulátorem na altíku,proto by neměly být pokud možno žádné přechodové odpory ve spojích altík --baterie.
Luboš

Příspěvek od Luboš »

S tím vybíjením je to jednoduchá matematika:
80 mA x 24 hodin = 1,92 Ah za den.
45 Ah : 1,92 = 23,43 dní, za které tento mizivý odběr vybije baterii 45 Ah.
Pokud se zapomenou hlavní světla (cca 10A, 2x 60W), tak je to 45 : 10 = 4,5 hodiny a hotovo.
Vše počítáno z plného nabití, jinak je to méně.

U starých aut to bylo jednoduché, vypnul se klíček a nic to nebralo. Dnešní auta jsou dělaná na trvalý provoz, ne na stání v garáži. Chce to alespoň jednou za týden projet (ale ne pouze jednou kolem sídliště, to by bylo málo) nebo dobít.
smazany clen - FK

juro111 píše:Práve som to bol skontrolovať. Nabíjačka sa ohriala a prúd sa zvýšil na 2,24 A a napätie na 12,8 V. Nie je náhodou lepší menší prúd? Vraj sa baterka lepšie nabije ako veľkým prúdom. Ale pri nabíjaní menším prúdom má zase nabíjanie menšie napätie. Tak neviem. Mám v tom guláš. Elektrike vôbec nerozumiem.
Idem to teda nastaviť na tých zhruba 4A. Napätie bude asi 13,5-14 V. Snáď to pôjde v pohode.
K plynování dochází až po překročení napětí 14,4 V.Pokud ji budeš nabíjet proudem okolo 1A,nic se nestane,naopak je to ve prospěch baterie.Nabíjení by mělo skončit,pokud napětí při nabíjení dosáhlo hodnoty 15,6-16,8 V a po dobu 2hodin už se nemění.Pokud při nabíjení baterie velkým proudem překročí její teplota 50 stupňů,může dojít k jejímu trvalému zničení.Možná tu baterii budeš malým proudem nabíjet i několik dní,ale vyplatí se to.Mě to trvalo 5 dní proudem 0,8 A.Nabíjení skončilo na hodnotě 16V a dále už nestoupalo.Samozřejmě,že to je možné pouze za předpokladu,že máš ještě druhou baterii nebo si ji můžeš pújčit.Já měl baterii ve stavu,že už se v hustoměru ani nezvedla kuželka,svorkové napětí 9,8 V.Teď je hustota na max(1280mg/l) a napětí 12,6V.Taky to byla Perionka.Vlastně nám to udělaly po roce Perionky dvě,což o něčem svědčí.
Takže pokud jseš běžnej uživatel nebo potřebuješ ráno odjet,musíš nechat baterku vařit desetinou (4A) proudu.Jestli ale nespěcháš a mášji rád,tak dej volume doleva. :) :lol:
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Tak som ju včera večer odstavil a od rána má 12,72 V aj keby plne nabitá mala mať len 12,6V. Neviem prečo má viac. Po nabíjaní mala okolo 13 V. Tak myslím, že to je nabité.
16V by bolo moc, to už by vrela. A pri tejto bezúdržbovej nemôžem otvoriť žiadne zátky, tak sa bojím aby nevybuchla.
Ja jazdím raz za týždeň asi tak 20-50 km. Ale to je asi tiež málo. Asi dám rádio na vypínač a vydrží to dlhšie.
smazany clen - FK

Vybuchnout nemůže...nemá zátky, ale má odvětrávání...
smazany clen - FK

juro111 píše:Tak som ju včera večer odstavil a od rána má 12,72 V aj keby plne nabitá mala mať len 12,6V. Neviem prečo má viac. Po nabíjaní mala okolo 13 V. Tak myslím, že to je nabité.
16V by bolo moc, to už by vrela. A pri tejto bezúdržbovej nemôžem otvoriť žiadne zátky, tak sa bojím aby nevybuchla.
Ja jazdím raz za týždeň asi tak 20-50 km. Ale to je asi tiež málo. Asi dám rádio na vypínač a vydrží to dlhšie.
Vře to od 14,4V nahoru.Čím větší nastavíš proud,tím bouřlivěji dochází ke Kypově reakci-rozklad na vodík a kyslík a šíleně vzrůstá teplota.Ty hodnoty,co jsem uváděl platí pouze pro nabíjení.Po minimálně dvou hodinách po odpojení z nabíječky to spadne na cca 12,7V.Ty máš nabíječku se zdrojem konstantního proudu,tam platí hodnoty a kritéria,která jsem uváděl.Další kategorie nabíječek jsou nabíječky se zdrojem konstantního napětí.Tam se udržuje napětí 14,4 V po celou dobu nabíjení,které je však časově omezené anebo se po dosažení 14,4V přepíná na menší nabíjecí proud.Tyto nabíječky nabíjejí efektivně rychle,ale pokud už jsou články zasulfatované,tak už se s tím moc parády nenadělá. :x
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Atnarfus píše:60mA je celkem dost. Prakticky všechna rádia mají dva dráty na plus. Jeden živí paměti, hodiny... a ten druhý je pro normální chod. Zkus se podívat a změřit kolik to odebírá přes jeden a přes druhý.
Ten co je pro normální provoz můžeš dát přes klíček.
Tak som to dnes skúšal zmerať, ale nepodarilo sa. Keď budem mať viac času, tak to ete skúsim. Ako by som to mohol najlepšie premerať? Dajú sa tie kábliky nejako z toho ISO konektora vybrať?
Pozeral som sa na to zapojenie. K uzemneniu mám privedený hnedý drôt z toho velkého zväzku. Ku konaktu na 12 V pre normálny chod mám privedený taký červený drôt tiež z toho zväzku. A kontakt na 12 V pre pamäť mám takým krátkym drôtom prepojený s kontaktom kde je zapojený ten červený, teda ten, čo by mal byť cez spínciu skrinku. Snáď som to popísal zrozumitelne. Z toho mi vyplýva, že ten čo má ísť cez spínaciu skrinku, má trvale 12 V.
Je to originál takto robené? Alebo to niekto prerobil? (nie som prvý majitel).
Akú farbu by mal mať drôt, ktorý ide cez spínaciu skrinku?
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Dnes som chcel pomerať tie odbery cez jednotlivé prívodné káble. Ale nemohol som ich nijako vytiahnuť z toho konektora. Tak som meral odber rádia cez poistku na rádiu a zistil som, že mi berie asi 22 mA. Ale keď som to meral predtým na baterke, tak to bralo asi 60 mA. Môže byť v rádiu zapojené niečo mimo poistku?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

To je jednoduché na baterii se měří všechny možné odběry ,žárovičky a pod.Na pojistce se měří přímo místo odběru.22mA je bez problému.40mA zřejmě bere něco jiného.Jinak to je asi 0 .5W.Nenapadá mně žádný spotřebič s takovým odběrem.Je to možné také měřit přímo v pojistkových spodcích v pojistkové desce.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Dnes som pomeral tie odbery cez jednotlivé poistky a zistil som nasledovné:
poistka číslo 16 (centrál) berie asi 0,75mA - to je v pohode.
poistka číslo 15 (hodiny) - tam mám napojený aj alarm, preto som to nemohol zmerať. Lebo po odpojení alarmu a po opätovnom pripojení začne húkať alarm, čo by mi odpálilo poistku v multimetri pri rozsahu 200mA a pri rozsahu 10 A by som potom nič poriadne nezmeral. Viem že som to mohol len prepojiť káblom a potom po ukludnení pripojiť merač, ale to by trvalo dlho kým by som tam napojil káble a potom by mi alarm zblbol (raz pri výmene baterky, som ho zabudol vypnúť vypínačom a nefungoval dobre).
Takže som potom premeral odber na baterke. Bralo to 17 mA (to by mohol byť ten alarm). Keď som pripojil rádio, tak som nameral 68 mA. A odber cez poistku na samotnom rádiu som nameral 22 mA. Ešte som potom skúsil vybrať z rádia poistku, pripojiť ho normálne a zmerať odber na baterke. Bol asi 48 mA.
To znamená, že niekde v rádiu sa mi tratí 30 mA, ktoré idú mimo jeho poistky. Nemôže to byť chyba v rádiu? Napríklad nejaký skrat.
A ešte by som vás chcel poprosiť o radu, ako vyberiem jednotlivé káble z toho ISO konektora. Chcel by som zmerať, cez ktorý prívodný kábel mi ode koľko mA. Dnes som sa s tým hral asi 2 hodiny, ale nepodarilo sa.
Vopred ďakujem.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Takže konektor ISO spodní zásuvka od zámku:horní řada--1-běžně nebývá zapojená;3-nezapojená;5-napájení antény;7-napájení rádia
dolní řada--2-tel.mute;4-paměť;6-podsvícení;8-kostra
V běžném provozu je zapojeno--7 a 4 (+),8--kostra.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

To rozmiestnenie, ktorý kábel je na čo, to viem. Len mám problém tie kábliky z toho ISO konektora vybrať von. Asi tam sú nejaké uchytávacie poistky na to, ale neviem ako ich uvolniť.
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

ze strany konektoru ,strana co se zasunuje do rádia silnější jehlou nebo slabounkým šroubovákem se musí přihnout plíšek ke konektoru a vytáhnout konektor za kablík ven.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Takže kábliky sa konečne podarily vybrať. Tá poistka bola na oboch stranách toho kontaktu. A zistil som, že na pamäť rádia mi ide asi 22 mA a na napájanie rádia ide až 32 mA. Nechápem, prečo tam vôbec niečo ide, keď je rádio vypnuté (myslím to napájanie, nie pamäť). Cez víkend to už snáď konečne dokončím a napojím to na klúč. Potom by som mal mať odber asi okolo 40 mA. A snáď to už nebude robiť problémy.
juro111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od juro111 »

Takže rádio už je napojené skoro tak ako som chcel. Napojil som to z tej zelenej svorkovnice pri poistkách pin číslo 5. Rádio sa dá pustiť len keď svietia kontrolky, čiže keď je klúč v polohe 1. Myslel som, že to pôjde už v polohe 0. Dalo by sa to, aby to šlo už v polohe 0?
Keby nie, tak nevadí, hlavne že už to nežere tak moc. Nameral som odber asi 23 mA. To je v pohode.
Ďakujem všetkým za pomoc:)
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

Niekde sa to tu písalo,že z polohy 0 u Feldy to nefunguje.Dané asi spínačkou.Asi to zostane tak ako máš teraz.Ak sa mýlim,tak opravte.
Mescalero - FK

Příspěvek od Mescalero - FK »

Jozefj píše:To je jednoduché na baterii se měří všechny možné odběry ,žárovičky a pod.Na pojistce se měří přímo místo odběru.22mA je bez problému.40mA zřejmě bere něco jiného.Jinak to je asi 0 .5W.Nenapadá mně žádný spotřebič s takovým odběrem.Je to možné také měřit přímo v pojistkových spodcích v pojistkové desce.
20mA je proud odpovídající jedné klasické LED diodě.
hardkon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hardkon »

Atnarfus píše:Bezúdžbová baterka musí mít odvod plynů bezpečně zvládnutý.
Jestli ti to na nabíječce vaří nějak moc, tak tou bych to raději nenabíjel. Když ale do baterky pošleš nějaké 4A, tak se nemůže nic stát.

Proč se baterky vybila, to netuším. Nepíšeš, kolik jsi toho na nové baterce najezdil a jak dlouho auto stálo. Jestli jsi tam dal baterku před měsícem a nejezdil, tak není divu, že jsi nenastartoval.
Uzavrene olovene, gelove nebo baterie s jinym mediem se nabijeji pouze nabijeckama k tomu urcenym,
nabijeni starou "varici" nabijeckou muze vest k vybuchu baterie, proto nedoporucuju;)

A jeste moje osobni zkusenost na Felde. Domontoval jsem k centralu dalkove ovladani a po nekolika
tydnech odesla baterka(stari 5let). Koupil jsem novou a asi po mesici (s autem se moc nejezdi) se
uz nenastartovalo. Po nabiti zhruba za 3 tydny zas vybita.
Mereni: celkem 44mA
-bez dalky a radia 4mA
-dalka-ridici jednotka 10mA (spravne dle navodu)
-radio Daewoo (oba draty natvrdo bez klicka) 30mA

A I u jinyho radia a opel corsa pokud bylo radio natvrdo a nova baterie, tak byly se startovanim problemy.
takze resume, pokud se vybiji bezduvodne baterie, je na vine vecinou radio, ktere v klidu proste moc bere;)
Ty pocty vyse jsou totiz spravne a aby se nenastartovalo nemusi byt nutne baterka uplne na nule:)
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

čau chci se zeptat taky na altík já myslím že je v cajku měřil jsem dobíjení tak se pochlubím jesi budete souhlasit
klidový odběr auta 18mA
Alternator magneton 70A
volnoběh vše vyplé 13,95V
volnoběh světla 13,70V
volnoběh vše zaplé 12,20V
1500ot.z.min vše zaplé 13,50V

Je to OK?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Je to OK bez problému.