teplota motoru v zime..?
-
smazany clen - FK
Re: teplota motoru v zime..?
tu hadici tam mam od svodu do sani, ale spíš co je mi divný, dal sem velkej karton pred chladič a teplota je malinko nad 70, fakt nechapu...
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem hadici neoddělával, jen jsem měl zajištěnou klapku proti otevření. Ale ta tvoje teplota si myslím je jedině termostatem. Buďto otevírá brzy, nebo je otevřený pořád.
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Není důležité vyhrát, ale nasrat toho kdo tě porazil.
-
smazany clen - FK
evidentne otevira brzy, s kartonem, je videt ze cca na 80ti stupnich najednou razem spadne teplota na 70, a pak se zas vysplha a drzi kolem 80... ted je to viz jine tema, dost o stesti sehnat spravny termostat s dobrou teplotou otvirani 
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Ja tam tu hadici od svodů do sání nemám vůbec a motor si drží krásně 90 . I při dnešních teplotách -15 .
-
Honza9007 - FK
Normálně se stal zázrak...
Před mrazama držel motor i s nově koupeným termostatem cca 75°C, udeřily silné mrazy a ejhle, už to pěkně při jízdě drží 90ku... Tak bych chtěl vědět, čím to je? Že by se nade mnou slitovala Feldí, že mi je vevnitř zima a víc se zahřála???

pokud tu hadici ke svodum na nasani vzduchu chci dodatečně přidělat, potřebuju něco spešl k montáži? popřípadě kam se umistuje, kdyby někdo dal fotku, budu moc vděčnej... A ten karton k chladiči, moc se mi libi plast na masku, ale to ne na novej typ a na starej se nic nedela, co vim, tak ho tam vrazim taky... Ale moc přístup tam neni teda 
Díkec za rady
Díkec za rady
-
smazany clen - FK
nahodou pristup k chladici je akorat, zevnitr z motorovyho prostoru z leva, kdyz sto¨jis pred autem ho nasunes ¨mezi chladic a kastli, pred nandavanim ho naohybas aby byl ohebnej a slo toMates píše:pokud tu hadici ke svodum na nasani vzduchu chci dodatečně přidělat, potřebuju něco spešl k montáži? popřípadě kam se umistuje, kdyby někdo dal fotku, budu moc vděčnej... A ten karton k chladiči, moc se mi libi plast na masku, ale to ne na novej typ a na starej se nic nedela, co vim, tak ho tam vrazim taky... Ale moc přístup tam neni teda
Díkec za rady
tak supr... No jinak zase k termostatu, mám ho vyměněnej a změna nic moc. Občas to stále vyleze na 110
pak zas klesne na 80. Jinak nekdy to topi hned snad po pul kilometru a jindy az po tom, co se to vrati ze 110 na 80. proste asi spatnej termostat. kua fix 
-
Honza9007 - FK
Tak teď vážně nevím, co si o tom mám myslet. Minulý týden (až do pondělí) s teplotou vše OK (viz předchozí pčíspěvek), ale včera se to zase "pojebalo". Ani po ujetí 150 km po okreskách kolem MB (+ nějáký kravení na sněhu) se teplota nedostala nad 75°C. Po přijetí domů jsem udržel tlustou hadici vedoucí k chladiči normálně v ruce a ani nebyla moc horká; odhadem cca 40-50°C. Tak fakt nevím... Zřejmě se stavím v autorizáku pro termostat originál...
nebo může být i něco s čidlem teploty

-
moskvic - FK
Už jsem to tady někde psal..je možné že v zimě uchladím motor jenom topením?..teplota se mi začně zvedat až tak po 100 km..pokud vypnu topeni tak jde teplota uplně v klidu nahoru normálně...
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Jako uchladíš,ale ne 100 km.Mi se taky termostat prvních 10-12 km neotevře.Ale auto topí docela dobře.A teplota motoru je kolem 70-75 stupňů.Záleží jak jedeš.Pokud pojedeš z kopce,nebo po rovině a nebudeš skoro vůbec šlapat na plyn tak se ti to nezahřeje ani kdyby ses pos....Ale naopak když budeš autu nakládat a držet ho v točkách tak tomáš zahřáté raz dva.
-
moskvic - FK
Tak jako když mám zapnuté topení na max a jezdím po městě třeba dvě hodiny tak se mi ručička ani nehne...ale jakmile přepnu na studený vzduch tak během 5 minut teplota 90..jinak hladina kapaliny asi 1 cm pod minimem...
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
A topí to jak?Nevím.To je nějaký divný.
-
moskvic - FK
Jako že slušně,ale ani málo ani moc..když zvednu otačky tak tam neudržím dlouho ruku..taky se mi to zdá divné..ale nevaří to..
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Pokud nevaří,topí a všecko funguje jak má tak bych to neřešil.Ještě může být problém v budíku nebo čidlu že ukazuje jen vyšší teplotu.
jinak zase k termostatu, mám ho vyměněnej a změna nic moc. Občas to stále vyleze na 110
-slyším bublání...pak zas klesne na 80. Jinak nekdy to topi hned snad po pul kilometru a jindy az po tom, co se to vrati ze 110 na 80. proste asi spatnej termostat. kua fix
Dá se teda usoudit hned na zacatku, jestli bude vrit... pokud topi hned, teplota bude ok, pokud netopi, vyleze postupne na 110, chvilinku vre, vrati se z5 a pak topi jak blazen... Kdyby mi to nic nedelalo, neresim to. Ale ono pri tom vreni nejede topeni a vzdycky vychcije trocha vody-tak deci.. v oleji voda neni a olej ve vode taky ne, tak predpokladam, za v hlave a tesneni problem neni.
Co s tim sakra, jsem bezradnej
a co nemrznoucí směs, mám červenej fridex, nemá nějaký účinky to třeba?
když teplota motoru vylízá nad požadovanou, je normální, že přestává topit a poté, co teplota klesá na normál se topení zase rozehřeje?
Mates píše:jinak zase k termostatu, mám ho vyměněnej a změna nic moc. Občas to stále vyleze na 110-slyším bublání...pak zas klesne na 80. Jinak nekdy to topi hned snad po pul kilometru a jindy az po tom, co se to vrati ze 110 na 80. proste asi spatnej termostat. kua fix
Dá se teda usoudit hned na zacatku, jestli bude vrit... pokud topi hned, teplota bude ok, pokud netopi, vyleze postupne na 110, chvilinku vre, vrati se z5 a pak topi jak blazen... Kdyby mi to nic nedelalo, neresim to. Ale ono pri tom vreni nejede topeni a vzdycky vychcije trocha vody-tak deci.. v oleji voda neni a olej ve vode taky ne, tak predpokladam, za v hlave a tesneni problem neni.
Nemáš naprsaklou nádobku na kapalinu? Začne trošku prskat, když to "vře" a trochu uteče kapalina...
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
dělal jsem před rokem komplet chlazení, chladič, kapalina, čidla, termostat..... je jedno zda je zima či teplo, prostě má motor udržet teplotu do nebo kolem těch 88*C - 90*C. V zimě, např včera: jedu, a do cca 10minut jízdy, žádné kolony je teplota na 88*C, kdy sepíná okruh, pak se teplota při delší jízdě, udržuje na prostřední čáře, topení krásně hřeje, udržuju na cca 80% topení, jinak je moc teplo
- pokud je větší zima, třeba k -10*C tak to trvá samozřejmě déle, třeba 15minut, ale nesmí se auto zahřát za 100km, jak tu bylo psáno. . .
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
ale kdyz termostat eventuelne pozde spina, tak prece topeni musi valit...
to teceni kapaliny je prec vicko-pochopitelne, kdyz je teplota 110-je tam tlak. mozna vodni pumpa, muze to byt?
-
Hanz - FK
mě teplota vyleze kousiček nad druhou čarku... na provozní čárku se ani nedostane
a teplota stoupá doost pomalu
Naprostý nesmysl.Pokud máš v pořádku termostat tak ti žádnej karton před chladičem nepomůže k rychlejšímu zahřátí motoru,jelikož při záhřívání motoru kdy je termostat zavřenej kapalina proudí v malým okruhu a tudíš se ti teplá voda vůbec nedostane do chladiče.Tomas6 píše:Myslím že je to normál.Mi se teplota drží tak kolem 80 v létě a 75 v zimě.Není nic jednoduššího než hodit kus kartonu před chladič.Dřív se ti ti zahřeje a líp to topí.Jinak termostat je ok.Motor zahřátý na 75 za zhruba 6 km.
Po zahřátí už si termostat hlídá teplotu sám,tak že se postupně během jízdy otvírá a zavíra podle potřeby.
Dávat si karton před chladič = stání v koloně a může to udělat jen naprostej mantynel
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!
MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Smells : Moje řeč
.
Vždit termostat je dělanej na to aby se otevřel u nějakých 87-90 stupnů . Tudíž pokud to někomu drží nějkých 75 a prodí mu voda pres celej okruh - to znamená že je termostat v háji .
Ale už se to tu omílá pořád dokola . . . A vždycky se najde někdo kdo řekne že má teplotu 70 a že je to v pořádku .
Vždit termostat je dělanej na to aby se otevřel u nějakých 87-90 stupnů . Tudíž pokud to někomu drží nějkých 75 a prodí mu voda pres celej okruh - to znamená že je termostat v háji .
Ale už se to tu omílá pořád dokola . . . A vždycky se najde někdo kdo řekne že má teplotu 70 a že je to v pořádku .
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Smells: tak mantynel si možná ty!!!A urážky si nechej pro sebe!!!Jestli se tu se mnou chcete dohadovat o funkci termostatu a o kolování vody v motoru,tak prosím.Já vím jak termostat funguje a kdy otvírá.Učil jsem se to 3 roky ve škole a 11 let praxe.A věř že mi pod rukama prošlo hafo felicií.Pokud je chladič studený a hadice taky tak to je asi termostat špatný.Pokud je venku minus dvacet a termostat jen lehce pootevře,což se děje už od zhruba 75°C,tak se ten motor prostě ochladí a teplota zákonitě spadne.S kartonem před chladičem nemám problém ani teď když je venku kolem +10°C.Protože nejsu takový debil abych ho zakryl celý.A ty DuDe bych radši být tebou nenarážím.Já motor neuvařil.Asi ti moc termostat nefunguje když ti drží 90 a motor šel skoro do sraček.
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Tomas6 : Pozor na to ja motor neuvařil , to byl nadpis s otazníkem . Zavada byla uplně někde jinde . A motor tet šlape dál a bez problémů .
Ja beru prostě fakt že i při těch - 10 jak jsi psal se termostat otevírá až na 90 . (z vlastní zkušenosti a né jen mojí - vyjádřilo se tu víc lidí )
Asi nemá cenu to tu dál rozebírat . Ať si teda každej , kdo si přečte tohle téma sám udělá závěr v tom jaká má být teplota motoru v zimně .
Ja beru prostě fakt že i při těch - 10 jak jsi psal se termostat otevírá až na 90 . (z vlastní zkušenosti a né jen mojí - vyjádřilo se tu víc lidí )
Asi nemá cenu to tu dál rozebírat . Ať si teda každej , kdo si přečte tohle téma sám udělá závěr v tom jaká má být teplota motoru v zimně .
- Tomas6
- Kontaktovat uživatele:
Termostat se nezačne otvírat v 90°.To je nesmysl.Na zadní straně je napsáno 88°a to je teplota kdy je termostat plně otevřen.Otvírat začíná tak kolem 75°.Je to docela logické.Má totiž nějaké zpoždění a kdyby měl zčít otvírat až v 90 tak se motor přehřeje.A co teda byla závada na tvém motoru?Mám pocit že jsi naplákal že se ti uvařil...
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Ja prostě říkám že motor má držt teplotu těch 90. Ja se tady z nikym hádat nebudu . Pokud říkáš že těch 75 je OK tak prosim . Nerozvíjejme to dál .
Můj problém v motoru byl ten že byla ucpaná ta přetlaková hadice co jde z víka ventilů do sání , tudíž vystřelila ta zátka na plnění oleje a proto byl olej pocrndanej od oleje . Voda co byla na motoru stíkala od spoje hadice u topení . Asi to byla zhoda náhod že se tohle stalo najednou .
Hadici co jde do sání jsem oddělal , dotáhl sponku na hadici od topení a vše běží bez problémů . Prostě můj první dojem byl že se mohl uvařit motor . Tímto se omlouvám že jsem tu šíříl mylnou zprávů .
Můj problém v motoru byl ten že byla ucpaná ta přetlaková hadice co jde z víka ventilů do sání , tudíž vystřelila ta zátka na plnění oleje a proto byl olej pocrndanej od oleje . Voda co byla na motoru stíkala od spoje hadice u topení . Asi to byla zhoda náhod že se tohle stalo najednou .
Hadici co jde do sání jsem oddělal , dotáhl sponku na hadici od topení a vše běží bez problémů . Prostě můj první dojem byl že se mohl uvařit motor . Tímto se omlouvám že jsem tu šíříl mylnou zprávů .
Tomas6: Sry nemyslel jsem to jako urazku a nevedel jsem ze si to vezmes osobne.
btw. jsem take vyuceny automechanik,takze o tom taky neco vim.
Kdybych ovsem prijel k tobe do servisu a rekl ti ze se me nedostatecne zahriva motor a ty bys me tam naistalovali tvuj karton tuning misto toho aby me vymenil termostat tak bych se asi opravdu divil.

btw. jsem take vyuceny automechanik,takze o tom taky neco vim.
Kdybych ovsem prijel k tobe do servisu a rekl ti ze se me nedostatecne zahriva motor a ty bys me tam naistalovali tvuj karton tuning misto toho aby me vymenil termostat tak bych se asi opravdu divil.
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!
- Zdenda19895
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy neříkej že něco nejde. Vždy se najde nějaký blbec který neví že to nejde a udělá to.
Borci, poradte púrosim me s problemem. TErmastat mam po vymene a problem stale stejny... Pri zacatku jizdy mi teplota stoupa normalne a po par metrech topi krasne. Jak se teplota dostane nad 70, tak zacne prudce stoupat a po asi 4 km jizdy mam 110. Podotykam, ze mezi 70 a 110 mi úprestava uplne topit topeni. na 110 to je par vterin, potom klesne a pak teprve zase zacne topit. Nevim, co to je-pumpa nebo zas termostat na howno? Pokud by termostat neotviral-az pri tech 110, tak nechapu, ze to nejprve topi a pak ne.
Dikec
Dikec
-
Hopity - FK
Prosím chlapi, po jak dlouhý době se vám motor ohřeje na těch 90°? Já dneska vyměnil termostat, po cca 2 km je teplota někde kolem 70-75° najel jsem jen asi 5 km ale teplota nad těch 75 nevylezla (Termostat je Wahler 88°) ale když jsem sáhl na hadici k chladiči tak jsem na ni neudržel ruku jak byla teplá. Je možný že třeba špatně ukazuje budík? Jo a venkovní teplota -4°
-
Hanz - FK
Zkus koupit novej termostat. já koupil 3 než sem našel funkčníMates píše:Borci, poradte púrosim me s problemem. TErmastat mam po vymene a problem stale stejny... Pri zacatku jizdy mi teplota stoupa normalne a po par metrech topi krasne. Jak se teplota dostane nad 70, tak zacne prudce stoupat a po asi 4 km jizdy mam 110. Podotykam, ze mezi 70 a 110 mi úprestava uplne topit topeni. na 110 to je par vterin, potom klesne a pak teprve zase zacne topit. Nevim, co to je-pumpa nebo zas termostat na howno? Pokud by termostat neotviral-az pri tech 110, tak nechapu, ze to nejprve topi a pak ne.
Dikec
zkontroluj spínač ventilátoru na chladiči, a podívej se na víčko oleje. Jestli na něm neni nějaký sajrajt.
-
Hanz - FK
já ti teda nevim, ale ani na 75° neudržíš dlouho ruku. budík muže být špatný. ale taky i termostatHopity píše:Prosím chlapi, po jak dlouhý době se vám motor ohřeje na těch 90°? Já dneska vyměnil termostat, po cca 2 km je teplota někde kolem 70-75° najel jsem jen asi 5 km ale teplota nad těch 75 nevylezla (Termostat je Wahler 88°) ale když jsem sáhl na hadici k chladiči tak jsem na ni neudržel ruku jak byla teplá. Je možný že třeba špatně ukazuje budík? Jo a venkovní teplota -4°
- DuDe
- Kontaktovat uživatele:
Hopity : Ta hadice by měla být skoro studená dokud motor nedosáhne teploty okola 88-90 stupnů . Každopádně si pročti tohle téma cely a dozvíš se víc . I novej termostat může být špatnej . Stálo se to už hodně lidem tu na FK .
- Mildacaso
- Kontaktovat uživatele:
prisavani tepleho vzduchu mam odpojeny a zadne problemy necitim.. mozna spotreba ale tu nejak moc nehlidam.. Teplota motoru stejne jako v lete.. za chvili 90 a drzi.. bmm 40kw at uz couram po meste kratke trasy.. ci jedu delsi po dalnici porad 90
-
Honza9007 - FK
Taky jsem tu měl problém s termostatem; ten jsem vyměnil a teplota se zdála být OK. Pak jednou najednou při jízdě teplota lezla nad 110°C(!!!), ale nikde žádná pára ani to nevařilo... Nakonec !závada! odstraněna výměnou čidla teploty v tělese termostatu. Takže i to je možnost; položka za 150,- u Havexu v MB.
čidlo teploty u termostatu i na chladici mam nový-original. termostat je polskej. Asi bude stat za prd... Ale nechapu to moje topení-kdyz teplota leze hodne vysoko, tak auto musi prece topit. jakoby v malym okruhu nechtela proudit voda-zeby pumpa? Da se to nejak poznat, aniz bych ji demontoval?
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Odpověď použitá od 103457.
Když to netopí, tak je tam buď vzduch nebo je líná vodní pumpa. Nic jinýho by to nemělo být.
Dolej kapalinu na maximum a odvzdušnit by se to mělo samo jízdou ve vyšších otáčkách. A jestli dělá pumpa dostatečný tlak poznáš, že ti do expanzky přitéká od termostatu tou malou hadičkou kapalina.
Když to netopí, tak je tam buď vzduch nebo je líná vodní pumpa. Nic jinýho by to nemělo být.
Dolej kapalinu na maximum a odvzdušnit by se to mělo samo jízdou ve vyšších otáčkách. A jestli dělá pumpa dostatečný tlak poznáš, že ti do expanzky přitéká od termostatu tou malou hadičkou kapalina.
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

zkusim to tak udelat a uvidim, pokud by to nepomohlo, tak pumpu hodim hodne daleko
jak dlouho trva cca jeji vymena?
Dikec
Dikec
- emilio52
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda

a to cakani hadickou zpet do expanzky by melo byt pri normalnim chodu motoru na neutrál? to mam pocit, ze mi dela jen pri teplote 110 
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Na volnoběh, to cákat nemusí, ale už při zvýšených otáčkách by mělo dojít k cirkulaci. Je to nejvyšší místo motoru a cirkulací zpěněné kapaliny se defacto chladící soustava odvzdušňuje
tak jsem dolil vodu neco pres max a po ujeti aci 5 km jsem otevrel kapotu a voda tekla pres vicko expanzky. vsechno bylo natlakovany a voda mela cca 100°C Tak nevim, hadice od termostatu do chladice byla skoro studena a natlakovana-tzn, ze asi termostat neotevrel. Ale spodek chladice byl vcelku teplej
a emulze na vicku oleje neni a olej ve voode taky ne. Nechci jen kupovat a na nic neprijit. Mam ten termostat s tim plastovym telem jeste doma(starej) tak z nej vytahnu termostat a zkusim to tam dam uplne bez nej.
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Dej to teda bez termostatu a zjistíš, jestli to tlakuje jen vlivem stoupající teploty nebo je problém někde jinde.
tak termostat jsem vytahl, ujel par kilometru a zaver je: Teplota na budiku se nehla, topeni topi tak na 60%-to je tim, ze motor je studenej... A hadickou od termostatu do expanzky voda plynule tekla...
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Tak je ten termostat špatnej, reklamovat a dát jinej.
ještě se raději zeptám na těsnění pod hlavou...kdyby bylo buchly, tak to tlakuje a vrelo by to i bez termostatu, ze? ale pak je druha varianta, ze by to vodu poziralo, ale to by byla v oleji a cmudilo to bíle, ne? obcas mala emulze na vicku je, ale to je tim, ze jezdim kratky trate a v tomto pocasi...No doufam, ze to je jen termostat. Neznas nejakou znacku, se kterou by nebyli problemy jak tady ctu?