teplota motoru v zime..?

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: teplota motoru v zime..?

Příspěvek od 103457 »

Na značce nezáleží, prostě to musíš zkoušet, dokud netrefíš dobrej.
Mates
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mates »

no tak doufam, ze nad tim nestravim sto let :D
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Tak koukam ze je tu jeden odbornik vedle druhyho proto se ptam primo a jasne kde je problem . Klasicky nastartuju a jedu to ze rucicka neukazuje teplotu me moc netrapi (ale dulezity je ze fungujezkouseno v jinem aute) to ze teplota vzduchu v zime v aute je nevalna to uz je horsi a to me trapi ale kde je problem cidlo teploty snimac vymeneny za nove a porad nic dalsi problem nad kterym si lamu hlavu ze ani po ujeti 100km se nezahreje motor je porad vlazny coz nechapu nevite kde by mohl byt problem budu vdecny jsem uplne bez radny a bez napadu predem dik...........
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

tak já už vyměnil dva, a pořád se na provozní teplotu nedostanu
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

medwed píše:Tak koukam ze je tu jeden odbornik vedle druhyho proto se ptam primo a jasne kde je problem . Klasicky nastartuju a jedu to ze rucicka neukazuje teplotu me moc netrapi (ale dulezity je ze fungujezkouseno v jinem aute) to ze teplota vzduchu v zime v aute je nevalna to uz je horsi a to me trapi ale kde je problem cidlo teploty snimac vymeneny za nove a porad nic dalsi problem nad kterym si lamu hlavu ze ani po ujeti 100km se nezahreje motor je porad vlazny coz nechapu nevite kde by mohl byt problem budu vdecny jsem uplne bez radny a bez napadu predem dik...........
Asi ti vysí otevřený termostat nebo jezdíš bez vody :D
stefi - FK

Příspěvek od stefi - FK »

Čaute lidi..ségra má s felinkou problém:-/ na místě se auto ohřeje krásně..ale jak jede,tak padne ani ne na čtvrtku :shock: úplně teplota spadne :o termostat funkční a komplet novej i ten plast atd :cry: má felicii s klimou..zjistil jsem,že pod ventilátorem topení je voda a dle sladké chuti :D možná teče..nevíte co by s tím mohlo být?
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

No to co popisujes vypadá na vednej termostat .

Když nastartuje studený auto a necháš ho ohřívat . Měla by teplota vylíst k devadesáti . Po tuhle dobu by ta tlustá hadice co vede od termostatu k chladiči , měla zustat studená . Pokud ne , je vadnej termostat .
Tohle ozkoušej .

Ne vždy novej termostat znamená, že je funkční.

A kapání pod ventilátorem, bud prorezlej chladič ,nebo spoj na hadici . Musis omrknout .
stefi - FK

Tak teď jsem ho měnil a furt děs..zkoušel jsem ho ve vodě a šel v pohodě..prdnu ho tam a furt stejný :( moje felda mi tohle nikdy nedělala :shock: fakt už nevím cooo :?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Vyzkoušet další termostat, už je tu psáno, že nový neznamená dobrý. Tenhle normálně reklamuj a zkus jinej. Na potřetí už se ti to podaří. ;) :P
stefi - FK

ale oni oba byly právě nový :-D a vyzkoušený ve vodě skoro vroucí :-D
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Stefi: a co takhle,že ti ukazuje špatně rafička,protože by to tomu odpovídalo.Jestli se termostat otevírá kousek před varem tak stejně se bude chovat i v motoru.Jestli je ta tlusta hadice horká po pádu té rafiky na minimum tak,že na ní jde sotva udržet ruku tak je teplota v pohodě a ukazuje ti špatně ukazatel.Tam je pak chyba přímo v budíku,nebo v čidlu na motoru.
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Pokud by mu špatně ukazovalo čidlo nebo budík, tak by to nereagovalo na jízdu či stání. Pokud mu ručička spadne při jízdě, je to jasně termostat. Kontrola otevření v hrnci je orientační. To že termostat začne otevírat už třeba při 70C nemusíš postřehnout...
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
Smells
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smells »

Pawlick: právěže jsem to myslel tak,že když auto stojí tak se zahřeje mnohem víc než při jízdě.Např. při stojícím autě mu to ukazuje 80 C ale ve skutečnosti tam má 100 C.Při jízdě ma na budíku 60 C ale ve skutečnosti ma 80 C.Tak to bylo míněno.Byl to jen návrh.
btw.nevím jakej má vliv na termostat jestli auto stojí nebo ne.Ten se otevírá pořád při stejné teplotě. ;)
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Tak teoreticky by to čidlo mohlo být, ale tohle vypadá spíš na ten termostat. Ideálně pracující termostat by samozřejmě měl držet stále těch 90, ale když budeš stát v koloně, tak se to samozřejmě vyšplhá na víc. Když bude termostat blbej, na místě se ti to postupně ohřeje, ale jakmile vyjdeš, teplota půjde okamžitě dolů. Při normálním popojíždění po městě ta teplota bude furt skákat, což by měl dobrej termostat celkem udržet.
marcenz007

Re: topi ale neukazuje teplotu

Příspěvek od marcenz007 »

cau prosim vas o radu mam felici 1,3mpi topi ale neukazuje teplotu cidlo na termostatu sem menil ale nic raficka se ani nehne nevym uz co stim,diky.
Alf

Příspěvek od Alf »

DuDe píše:Tomas6 : Pozor na to ja motor neuvařil , to byl nadpis s otazníkem . Zavada byla uplně někde jinde . A motor tet šlape dál a bez problémů .
Ja beru prostě fakt že i při těch - 10 jak jsi psal se termostat otevírá až na 90 . (z vlastní zkušenosti a né jen mojí - vyjádřilo se tu víc lidí )
Asi nemá cenu to tu dál rozebírat . Ať si teda každej , kdo si přečte tohle téma sám udělá závěr v tom jaká má být teplota motoru v zimně .

Já mám 1.3 MPI a origo termostat, v zimě normálně drží na prostřední rysce, úplně stejně jako v létě a nikdy jinak.
A to mám chladič z 1.9 ;)
1.3 Mpi, 50kW, 2000, Special,
Servo, klima, ABS, 2x Airbag,

Výroba Tripplingu pro vozidla se sériovým přerušovačem v kladné větvi...Felicia, Octavia
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... &start=150
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Zdravim, mam "zavadu" do pranice, nastartuju a vyrazim teplota leze na 90C otevre termostat teplota pada dolu na cca 80C jedu jedu dal zas leze nahoru na 90C a zase otevre a pada na cca 80C a takto seto vse stale opakuje cele dokola, at jedu 90km/hod nebo 130km/h , kdyz poskakuju po Praze tak to doleze na 90C a tam se drzi ale jak se rozjedu tak se to zase opakuje 90C/80C...... typuju ze pravdepodobne termostat pomalu zavira ci nedovira uplne.... nebo napada nekoho neco jineho??? jen dodam ze voda nemizi, oleje je stale stejne. Diky
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
only My car... :) -> MotorExcel
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Může za to určitě termostat, ale takovýto malý výkyv bych neřešil.
Stoupa1980 - FK

Příspěvek od Stoupa1980 - FK »

Zdravím. Mám to samé a myslím si že ikdyž bylo na termostatu vyraženo 88stup. tak otvírá při nižší teplotě a drží ti to na nějakejch 83. Jsou dva druhy termostatů. Nadruhou stranu byť rád že ti to funguje - jinak si pročti mou story http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 20&t=22847
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Některé termostaty se tak chovají,jelikož v chladiči je studená kapalina a ta po otevření termostatu vletí do motoru a termostat není tak rychlý ,aby zavřel.Kdyby nedovíral ,tak to neohřeješ.
Danous - FK

Příspěvek od Danous - FK »

Nevíte jestli teplota okolí nějak ovllivnuje termostat? Otevíral na nějakých 83 a ted jak se ochladilo otevře tak milimetr nad prostřední čarkou takže tak 92, už začíná stávkovat nebo je to normalni? :)
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Coz oto, taky jsem si rikal ze to nebu resit, ale uz jen to ze mi ta teplota kolisa me stve, stale cucim na budik jak to leze nahoru a zase dolu, a nehlede nato ze kdyz jedu dalku ted v zime tak to topi lip pak zase min, furt stim vexluju jelikoz kvili moc teplo pak se to zacne mlzit a furt dokola... dnes jsem se rozhodnul ze vyrazim pro novej-prijedu do Autokelly do vysocan a ejhle ty mrzaci tam maj ceduli INVENTURA tak me trochu nakrklli... a sezehnat nekde jinde v nedeli termostat je docela problem..
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
thepromise - FK

Příspěvek od thepromise - FK »

někdo nemá ani těch 80°C :) tak jako ty koukáš na teplotu, tak já koukám na palivoměr jak mi to lítá dolu...a když to jde nahoru tak je moje peněženka o litr lehčí:-( a pořád dokola..
sry za OT
jarda.vysocina - FK

Příspěvek od jarda.vysocina - FK »

Taky přidám zajímavý poznatek; letos z jara jsem zapojil na kontrolku směrovek vozíku ventilátor a v letě jsem pozoroval, kdy sepne - v 30 °C je to normální a někdy se mi zdálo, že to spíná často ale vždy se to dobře uchladilo.
Včera jsem jel do JIhlavy a když jsem se vracel domů, tak byla silnice místy pořádně zavátá a když jsem jel asi 15 minut na dvojku a okolo fičel sníh, teplota venku - 1.5 °C a najednou se mi rozběhl ventilátor ... nějak jsem to nechápal, teplota držela přesně na rysce celou dobu a stalo se to 3x za jízdu . Pak jsem to pochopil . Vítr v tu chvíli foukal zezadu na auto a v předu na chladiči byla několik cm vrstva zmrzlého sněhu - proto se to nedokázalo uchladit náporem .
Jel jsem to, co jezdím normálně 40 minut 1h 20 a byl jsem rád, když jsem to postavil před dům . Zamrzlá okna , blatníky nacpaný ledem a všude samej sníh .
Jarda
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

To může být klidně tím,že ty nebo někdo tam dal čidlo,které spíná už při 92*,názor některých jednotlivců tady--čím častěji spíná--tím líp----přece tam tu 90 musím udržet,přece to nenechám zahřát na 95,co na to chudinka motor.Normální čidlo spíná při 96* ,to je kousek nad prostřední čárkou.Jinak motor ´´vaří ´´cca při 115*,o tuto teplotu se stará tlaková zátka na vyrovnávací náržce,pokud je vadná,tak se tam ten tlak neudrží,ale to v zimě nikdy za normálních podmínek nedocílíš.Já jsem rád, když mi to vůbec v mrazu s topením vyleze na otevření termostatu. Podstatnou část vezme LPG,část topení a je kapalina studená.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Tak po nejake dobe a skusenostech :evil: s 2termostaty znacky Wahler oba na 88C, mam dost a zitra jedu koupit Vernet, oba Wahlery na prd, vrazil jsem tam termostat nachal ohrat skoro na 90C vyrazil jsem a behem par Km(do 10Km) teplota zacala haprovat, lezeme na cca 88C a pustime na cca 80C leze nahoru na cca 88C a hura dolu tentokrat skoro k 70C, takze zejtra tam skusim dat ten Vernet a pokud to bude zase naprd tak uz nevim, zakreju chladic asi nakym kartonem nebo tak neco a :puker: nato. Jen jedna otazka: termostat se tam dava "tou pruzinkou" smerem k motoru?? ja jen nak uz premyslim o vsem moznym a nemoznym... tak jen abych se ujistil ze nejsem uplne blbej, nic jineho se na vymene termostatu snad podelat neda. Termostatum zdar a studenymu motoru nazdar :lol: .
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
Chose

Příspěvek od Chose »

Kdybys tam ten termostat dal opačně,tak ten motor uvaříš :salut:
Felicie 1.3 BMM 50kw,romantická červená
Stoupa1980 - FK

Neni to pravda že ho uvaříš. Logicky ano ale za své zkušenosti viz má story http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 20&t=22847 jsem zjistil že mi voda držela sotva na 70tce.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Tak zase nejake info, dal jsem Verneta a zase spatne :puker: , uz premyslim cim jinym to muze bejt, pres pul chladice mam danej koberec( ve spodni casti) a stale spatne, ten uz tam mam celou dobu co laboruju s termostatama... jediny co me napada je jeste cidlo a to ze mam jinou masku milotec- vetsi napor vzduchu :?: :?: :?:, dnes zakreju masku kartonem a uvidim, zitra to jeste pichnu na vag abych prekontroloval cidlo...
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
Stoupa1980 - FK

Jen technická. Jak tam dáváš termostat? Pružinkou k motoru nebo od motoru?
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Pruzinkou do motoru...
no design car...
no tuning car...
no style car...
no city car...
Martinho - FK

Příspěvek od Martinho - FK »

Dnes jsem koupil novej termostat, zkousel jsem ho v hrnci a trochu se pootevrel uz asi v 50°C , pak naplno okolo bodu varu.
Znamena to, ze je spatnej?? v aute se motor nezahreje ani na 70 stupnu....
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Tak to bude špatnej, otevírat má až kolem těch 88°
Martinho - FK

Dobre, diky, pujdu ho zkusit vymenit....
Stoupa1980 - FK

Mám dotaz. 90stupňů by měla být ta prostřední čárka. Mě se drží cca 3-4mm pod touto čárkou. Čidlo nové a termostat kde bylo vyraženo 88stup. taktéž nový.Má cenu se tím zabývat?
Martinho - FK

Presne tak, ta prostredni je 90°C , pokud je 3-4 mm pod ni,je to tak na 80°C , takze bych to neresil....
Stoupa1980 - FK

JJ. Jezdím vlažně a v klídku a z kopca nechávám většinou kvalt takže motor nemá ani čím ohřívat( nejde palivo).
xXxTRA - FK

Příspěvek od xXxTRA - FK »

palivo sice nejde, ale stlaceny vzduch ma vysokou teplotu, dale treni, motor se trochu ohriva i tak
Odpovědět