Výměna ložiska zadního kola
-
smazany clen - FK
zlobí ložisko,či co??
Zdravím,v poslední době si všímám divného zvuku ze zadních kol,jedu cca nad 70kmh a ozývá se divný zvuk,jako když by byla prázdnější pneu a měla větší odpor v§či silnici,mohlo by to být ložisko? ale je fakt,že když jedu pomaleji,je to v pohodě a žádnej zvuk a kdyby to to ložisko bylo,na kolik přijde nové? 
- davidek75
- Kontaktovat uživatele:
Re: zlobí ložisko,či co??
Je to 14 dní co jsem to dělal , koukni jestli ve vazelíně kolem ložiska nemáš takové jako kovové šupinky . Jinak se mění toto : http://autodilykrc.cz/eshop/detail/lozi ... 5f57754d51 .
Máš-li momenták tak se to utahuje momentem 70Nm jinak to utahuj s citem - ne na krev .
vnější i vnitřní ložisko jde ven vcelku dobře ale pouzdro vnitřního si rozumý s kladivem . Když to nepujde silou tak to půjde větší silou . Když tam budeš dávat nové pouzdro tak ho tam klepej pomalu a rovnoměrně , ať se ti nezkroutí .
Máš-li momenták tak se to utahuje momentem 70Nm jinak to utahuj s citem - ne na krev .
vnější i vnitřní ložisko jde ven vcelku dobře ale pouzdro vnitřního si rozumý s kladivem . Když to nepujde silou tak to půjde větší silou . Když tam budeš dávat nové pouzdro tak ho tam klepej pomalu a rovnoměrně , ať se ti nezkroutí .
-
majkl - FK
U mě hučení bylo ložiskem. Ale poznal jsem to až po jeho výměně.
Na utahování pozor. Utahuje se tak, aby se podložkou pod maticí dalo pohybovat. Volné ložisko mj. klepe a moc utažené mu taky neudělá dobře.
Na utahování pozor. Utahuje se tak, aby se podložkou pod maticí dalo pohybovat. Volné ložisko mj. klepe a moc utažené mu taky neudělá dobře.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Normálně se vůle ložiska seřizuje tak, že točíš kolem a utahuješ matici. Utahneš jí s citem, nesmíš jí dorvat, jinak hned ložiska zničíš. Stačí to dotáhnout fakt lehce. Přestaneš kolem otáčet a matici kousek povolíš, aby bylo možné šroubovákem pod maticí ztuha posouvat podložkou. Ne páčit šroubovákem, musí to jít posouvat když se jenom šroubovákem opřeš. Když pak kolem zase zatočíš, tak už s podložkou zase nehneš. Ono se ložisko trochu rozleze a opře se o podložku.
Když vezmeš za kolo, tak je citná malá vůle. Když to dotáhneš moc, tak ložisko odejde za padesát kilometrů. Lepší je snad mít ho utažené málo, než hodně.
Když vezmeš za kolo, tak je citná malá vůle. Když to dotáhneš moc, tak ložisko odejde za padesát kilometrů. Lepší je snad mít ho utažené málo, než hodně.
-
sowwwa - FK
davidek75 píše:Máš-li momenták tak se to utahuje momentem 70Nm jinak to utahuj s citem - ne na krev .
Ja to delam tak ze tocim kolem, golou to utahnu nadoraz, povolim a znova dotahnu uz jenom lehce rukou. Jinak se mi totiz stavalo, ze si to po chvili jizdy sedlo, a musel jsem dotahovat znova.
- davidek75
- Kontaktovat uživatele:
sowwwa píše:Kde jsi vzal to cislo? To mi prijde hrozne moc
Nema se to pak jeste povolit o urcity pocet stupnu?
Ja to delam tak ze tocim kolem, golou to utahnu nadoraz, povolim a znova dotahnu uz jenom lehce rukou. Jinak se mi totiz stavalo, ze si to po chvili jizdy sedlo, a musel jsem dotahovat znova.
Je to z knížky Jak na to
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
To dočti do konce. V některé knížce jsem četl dotáhnout momentem XY a pak o nějaký úhel povolit.
Ale i v servisní příručce píšou otáčet kolem, citně dotáhnout a povolit aby šlo pohnout podložkou.
Ale i v servisní příručce píšou otáčet kolem, citně dotáhnout a povolit aby šlo pohnout podložkou.
Naposledy upravil(a) Atnarfus dne sob 13. zář 2008 19:56:19, celkem upraveno 1 x.
- davidek75
- Kontaktovat uživatele:
Tak v té knížce jsem se dál nic nedočetl , jen v přehledů momentů bylo toto číslo .
Strana 236, v kapitole Brzdy, oddíl 7 - Brzdový buben - demontáž, kontrola a montáž.
Píše se tam - lehce utáhnout, pak po kouscích povolovat, aby šlo podložkou pod matkou určitou silou pomocí šroubováku pohybovat.
Píše se tam - lehce utáhnout, pak po kouscích povolovat, aby šlo podložkou pod matkou určitou silou pomocí šroubováku pohybovat.
-
Boro.18 - FK
Výměna ložiska zadního kola
Zdravím kluci, chci se jen zeptat, jak na výměnu zadních ložisek?? Je to složié? ještě jsem to nedělal, ale vzadu mi hučí v kole a mám v něm "vůli" asi 2mm když s tím zahýbu, takže je na čase to vyměnit. Zmáknu to??
Díky za rady
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Re: Výměna ložisek
Zmákneš, není to nic těžkého, lze je lehce vyklepnout a zpětně nové nasadit, pokud nekoupíš celou sadu, ale budeš kupovat jednotlivá ložiska, nezapomeň na gufero
-
stifler1 - FK
Chcel som sa vas opytat ake maju tie loziska oznacenie podla normy a velkosti, keby som chcel kupovat len cisto lozisko ktore by ma aj mozno vyslo lacnejsie pretoze by som si ho mozno aj zohnal niekde inde? Chcel by som oznacenie prednych aj zadnych lozisk diky.
-
stifler1 - FK
Lenze do zahranicia nezasiela a ked si pripocitam naklady za dopravu ked tak na Slovensko tak mi to vyjde cenovo asi rovnako ako tu u nas. A neviete tie oznacovania tych lozisk?
- 103457
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Přijdeš do mototechny a řekneš ložiska na felicii na zadek oni už budou vědět. Nevím co řešíš 
třeba tohle pomůže
http://www.elitecat.sk/ArticleDetail.as ... eId=100579
je to sada na obě zadní kola
http://www.elitecat.sk/ArticleDetail.as ... eId=100579
je to sada na obě zadní kola
-
stifler1 - FK
Na zadne aj na predne kolesa su rovnake loziska alebo su rozdielne?
nejsou stejný
-
smazany clen - FK
Ložisko-momentový klíč
Zdravím , tak jsem si po dlouhé době sehnal momenťák tak bych rád vzměnil zadní ložisko ale mam takový menší problém ještě jsem s ním nedělal tak nevím jak ho mam nastavit nemá s tím někdo zkušenost dík za rady 
- hromyblesky
- Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ložisko-momentový klíč
nepotrebujes momentak,je to blbost ho tam pouzivat,nasadis buben dotahnes az se zacne tocit trochu hur,a pak povolis aby zase lital volne malililinko pritahnes ,zajistis,a mas hotove
synku lampy tu pálí,,,, neony blikaj na cestu...
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
za vsim hledej pravidlo 7 a 15VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
Todle je blbej postup!!! Musis se dotahnout nadoraz poklepat jeste na buben opet dotahnout aby lozisko poradne sedlo!!! a pak teprve povolit tak aby se volne kolo - buben otacel a nebyla v nem vule!! Pote zajistit zavlackou.
- hromyblesky
- Bydliště: Region razovitý ,tam někdo primo uprostřed mesta Ostravy,bo je to tu fajne cyp.
- Kontaktovat uživatele:
ty ses taky blbej postup, po ujeti 100 km si to stejne sedne s mym postupem a stejne tak s tvym a melo by se to prekontrolovat,nevim co hned z nekoho musis delat vola ale ona se jedna vec da delat vice zpusobama,delam svuj zpusob asi 8 let po servisech od vsech VW koncernu(maji zadni loziska stejny jak ne felde)a nikdy ale nikdy zadnej problem
navic kuzelove lozisko(to zadni)se na doraz ani dotahovat nesmi protoze se takhle nici,ono by slo dotahovat do nekonecna protoze nema svuj doraz ale drzi to ty sikme plochy se zajistenim zavlackou
navic kuzelove lozisko(to zadni)se na doraz ani dotahovat nesmi protoze se takhle nici,ono by slo dotahovat do nekonecna protoze nema svuj doraz ale drzi to ty sikme plochy se zajistenim zavlackou
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
za vsim hledej pravidlo 7 a 15VAUXHALL píše:Me by zajimalo kde bys to chtel jeste snizovat,kdyz motor je 12cm nad zemi
- hromyblesky
- Kontaktovat uživatele:
a taky by sis mel uvedomit ze laikovy rict dotahni to na doraz, znamena ze on si na to vezme metrovou trubku 
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
- Tweety
- Kontaktovat uživatele:
JJ souhlas s hromy, já jsem taky lajk a pod pojmem nadoraz bych to dotáhl na krev a ložisko by bylo v pr**li.
Když jsem sundaval buben, tak jsem matku povolil i rukou
. Asi to nebylo optimálně dotáhnuté, ale přežilo to i slalomy a bez újmy.
Mně bylo řečeno s citem dotáhnout a pak o 1/6 povolit a taky to funguje.
Když jsem sundaval buben, tak jsem matku povolil i rukou
Mně bylo řečeno s citem dotáhnout a pak o 1/6 povolit a taky to funguje.
Moje bejvalá skorozávodnička http://www.feliciaklub.cz/Tweety http://tweety5004.rajce.idnes.cz/felda/
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport
- už taky vše pryč 
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
Momentálně Pašík 1.9TDi chro chro a Clio II 2.0 16V Sport
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... 16&t=25423
-
Rex - FK
dotáhnout a pak o 1/8 povolit. dělám to tak už 8 let každý rok a je to v cajku
- hromyblesky
- Kontaktovat uživatele:
kazdej to dela jinak s stejne to maj vsichni v cajku,to je nejaky divny 
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
-
Kuladmin
- Kontaktovat uživatele:
OK ale tos mu nerekl ze to ma po nejaky dobe dotahnout a zkontrolovat!!!!! Pac to kdyz neudela tak si taky to lozisko znici a samozdrejmne ze sem nemyslel dotahovat 2m tyci ale normal racnou napr.
PS: o tom zvireti tu nebyla zminka to sis napsal sam
-
Nonamed - FK
já ji taky povolil rukou... prostě to dotahuju dokud se to netočí "divně" a pak malinko povolím....
- hromyblesky
- Kontaktovat uživatele:
a ja to ani nekontroluju a je to dobry,jen zaviklam kolem a orotocim a temer vzdy OKKuladmin píše:OK ale tos mu nerekl ze to ma po nejaky dobe dotahnout a zkontrolovat!!!!! Pac to kdyz neudela tak si taky to lozisko znici a samozdrejmne ze sem nemyslel dotahovat 2m tyci ale normal racnou napr.
FAKJU BIČ
FAKJU BIČ
-
Jurka - FK
Já to dělám tak, že nasadím kolo... nějak to dotáhnu, že když tím zavýklám není cítit vůle pak položím na zem a pořádně vyklám a dycky je cítit vůle tak to normálně na zemi kousek dotáhnu až se to nevyklá a pak malilinko povolím zvednu kolo a zatočím jestlůi se točí v poho a zatím dyvcky super... Ale stačí málo a trochu to víc utáhnout a ložisko se začne drobit postupně a později pískat. Chce to hlavně dobře namazat. Když se koupí ta sada tak toho tuku je tam málo podlě mě...
-
Josh123456 - FK
já to dělám dle citu = s nepatrnou vůlí i třeba na deset otočení si sem tam kola
žádný 1/6 nebo 1/8 nepoužívám, protože to je nepřesný (jako např. když to porovnám míchání u dvoutakta benzínu s olejem.. Ono jde to míchat "od oka", ale po čase se pozná, že to byla chyba, když odejde motor
...)
žádný 1/6 nebo 1/8 nepoužívám, protože to je nepřesný (jako např. když to porovnám míchání u dvoutakta benzínu s olejem.. Ono jde to míchat "od oka", ale po čase se pozná, že to byla chyba, když odejde motor
Správný postup udávaný škodovkou je že se ložisko silně dotáhne, ale musí se při tom otáček kolem či bubnem jak chcete potom se opět začne povolovat a to do té míry kdy broušená podložka co je pod maticí jde s větším odporem posunovat pomocí šroubováku a prsty. Nesmí se vynakládat moc velká síla. S tou podložkou lze hýbat jen minimálně, ale ke zjištění vůle to stačí. 
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
-
Tondo - FK
Re: Výměna ložiska zadního kola
chcem sa spytat zadne lave kolo..ma volu a okolo naboja je vytecena vazelia cim to moze byt ?