Zapojení rádia

dotazy a rady na vše kolem hudby
Odpovědět
Collin - FK

Re: zapojeni radia

Příspěvek od Collin - FK »

A myslíš že tohle jsem nikdy nedělal? Když je nové tak se testuje... Zatím mě to nikdy baterku nevzalo.. A to auto v zimě stojí jen v garáži!
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Jen raguji, na to, že u to rádio tolik vybíjí baterku. Jeví se mi to jako nesmysl. Sám si reagoval stim ať to změří, což dotyčný nějak odmítá, tak jsem ho chtěl donutit, aby to opravdu provedl, protože se mi fakt nezdá, že je to tim radiem.
Collin - FK

Zase ale nenapsal jak mu to auto stojí dloho.. Podle mého je nejjednoduší to proměřit a hotovo..
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Stejně to chci pro jistotu takhle zapojit, takže jaký jsou návrhy?

Buďto napojit přes klíček nebo přes nějakej vypínač - ale tak aby to rádio po vypnutí nezapomělo nastavení ani stanice ;)

Kdyby mi s tim mohl někdo nezištně pomoci byl bych velice rád.

//nechci to měřit, páč na to nemám věci a to bych musel změřit zasejc někdy až budu v Pardubicích, kde by to tchán měl mít. Prostě to rádio chci dát na vypínač nebo na klíček ;) A to auto třeba stálo tejden bez pohybu a bylo vybitý jenom když tam bylo to rádio, alarm jsem ani nezapínal když jsem věděl, že s tim dýl nepojedu a centrální zamykání ani nic takovýho tam nemám...to rádio je snad jedinej žrout kterej by to mohl být. Páč tam po vyndání panelu furt bliká taková červená žárovka - tak třeba ta to vybije. Mám tam baterku 55 Ah a po tejdnu sem nenastartoval. Alternátor byl repasovanej v létě takže dobíjet by měl v pohodě.
Díky za hlasy
FUNice TADY
Z důvodu žabomyších válek a přístupu některých expertů spíše v pozadí.
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Tak ještě jednou a snad naposledy, žlutý vodič musíš zachovat na trvalém napětí, zajišťuje to, aby ti rádio nezapomělo stani, nastavení atd. Červený vodič si zapoj buď na klíček nebo na spínač. Tim docílíš toho, co chceš. Ovšemže rádio stejně bude odebírat proud pro jeho paměť.
Zbysek - FK

Příspěvek od Zbysek - FK »

Necháš zapojený žlutý drát (trvalých plus 12V) a pouze přerušíš červený, který budeš spínat jak chceš. Tím ti zůstane paměť rádia v pořádku, ale nebude to žrát baterku. Zapojit to pak můžeš buď přes vypínač, nebo přes spínačku (podle toho co je pro tebe lepší), nebo dokonce na oboje. Na spínačce je jeden volný kontakt špínaných 12V na kontaktu 15), kde můžeš rádio napojita bude se ti to tedy spínat klíčkem. Pokud stáváš často někde jen tak a chceš tedy, aby ti rádio hrálo i bez klíčku, tak si tam dej spínač a to buď samostatný že rádio půjde zapnout jen ním a ne spínačkou, nebo ho paralelně přidej k té spínačce a buď si zapneš rádio automaticky po otočení klíčku, nebo i bez klíčku cvakneš vypínačem a bude hrát. Ideální varianta je přivést pořádnou kabeláš přímo od baterky až k rádiu a pomocí řádného relátka teprve spínat proud pro rádio. Ovšem jelikož máš pouze sencora a asi to nějak nehulíš, tak to bude i tak stihat na obyčejnou kabeláž. Jo a ještě doporučení - pokud budeš dávat ten spínač, tak je dobré dát si tam podsvícený, aby jsi ho nezapomínal vypínat a upozorňoval tě na to.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Hazi díky, ale teďka to mám řešený tak že to hraje furt. A žlutej i červenej (ISO) se spojují v jeden kabel a ten vede asi do spínací skřínky...černej je kostra. Můžu ten červenej (ISO) napojit tak že bude brát proud dál z toho červenýho kabelu (kde je teď i se žlutym) akorát bych mezi něj hodil vypínač?
Takhle to vypadá teď:
http://img20.imagevenue.com/img.php?ima ... _238lo.JPG
A bude to takhle fungovat? Že ten vypínač dycky vypnu a bude:-)
http://img46.imagevenue.com/img.php?ima ... 2_67lo.JPG
Díky za hlasy
FUNice TADY
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

jj takhle to můžeš udělat
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Super díky:-)
Díky za hlasy
FUNice TADY
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Opakující se diskuze stále dokola... :)
kirneu - FK

Příspěvek od kirneu - FK »

takový začarovaný "o"kruh :lol: :lol:
papaja5

Re: zapojeni radia na klicek

Příspěvek od papaja5 »

tak mi poradte,pripojim zluty a cerveny drat k sobe jako proud a pamet a potom spojim hnedy drat s cernym,nebo cerny s cernym,no proste zem a autoradio hraje,jako u predchozich aut,ale jeden hacek,vzdycky kdyz to takhle zapojim,se mi rozviti svetla a sviti furt dokud zase nerozpojim draty,jak je to mozne
papaja5

Příspěvek od papaja5 »

no jo zacarovany kruh,ale jak napsal ze ten cerveny a zluty muze spojit v jeden to jo,to jsem delal na peti autech a jelo to ale mam velky problem a to ,ze kdyz to udelam na svoji feline tak se mi vzdycky rosviti svetla a sviti furt dokud ten cerveny se zlutym zase nerozpojim a jinak to zapojit nejde
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Tak máš nějakou prasečinu v zapojení elektroinstalace.
papaja5

Příspěvek od papaja5 »

tam byly normalne iso konektory,jeden na napajeni a druhy na repro,takze se to ucvaknul a propojil normalne bez iso
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Ale kdo ví, kdo dělal ty iso konektory před tebou. By to chtělo projít to zapaojení celkově.
papaja5

Příspěvek od papaja5 »

takhle sem to zapojil podle obrazku a radio hraje ale zaroven furt sviti svetla i pri vypnuti radia
http://img20.imagevenue.com/img.php?ima ... _238lo.JPG
ale zkusim to projit,jen je problem ze to vede do palubovky pod volant takze nevim kde a kudy to vychazi ven
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

propoejení je v pohodě. Musíš jít prostě po kabelu a k promlemu se dostaneš.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Propojení je vpohodě,jo?No ani bych neřekl.Kostra na iso konektoru je jinde.
Mrkni třeba sem...

http://chrudim.cz/tuning/interier/in_audio.html
Collin - FK

Mě ten odkaz nejede sakra..
kirneu - FK

Příspěvek od kirneu - FK »

mě to jde tak to máš aspoň tady...:-)
Obrázek
Hazi - FK

Příspěvek od Hazi - FK »

Hmm jenže ten obrázek je od smrčka a on ho kreslil, kvuli tomu propojení červeného a žlutého. Proto to nesedí. A papaja5 použil jen heho obrázek, aby sdělil, jak to má propojenej právě žlutej a červenej. A propo odkaz jde, jen když na něj klikneš po prve, tak naskoči jen odkaz pro zobrazení, tak na něj musíš kliknout, nebo použít odkaz od smrčka.
papaja5

Příspěvek od papaja5 »

Ok,diky,zitra se na to mrknu
smazany clen - FK

V autě mám taky Sencor a taky vybíjí. Proměřil jsem to přímo na baterce. S plně odpojeným rádiem auto žralo 10mA. Se zapojeným rádiem (ale nehrálo, jen zapojený konektor) auto žralo 90 mA. Takže kdo máte rádio zapojený ne přes zapalování, tak radši víc jezděte nebo si kupte lepší rádio, který nebude ve stavu spánku tolik žrát.
http://www.mojeelektro.cz/Files/SENCOR_SCD5155MR.pdf
Návod k rádiu Sencor a hlavně popis ISO konektoru. Zapoj to podle toho. Netuším, kde vedou dráty k zapalování. Ale už v jiném fóru někdo psal, že má u rádia extra vypínač, kterým přerušuje 12V pro rádio. Před vypínačem si ještě bere 12V pro paměť v rádiu (paměť skoro nic nepapá, potřebuje jen napětí). Takže to udělám podobně.
smrcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od smrcek »

Už jsem to zapojil tak že jsem na ten červenej iso kabel dal spínač, kterej mám na středovym panelu a dycky když jdu od auta tak spínač vypnu ale stanice a anstavení zůstane stejné...díky pánové ;)
Díky za hlasy
FUNice TADY
smazany clen - FK

staré vs. nové

Zdravím, nedávno jsem si pořídil nové autorádio SONY CDX-GT828U, avšak po demontáži starého radia jsem byl nemile prekvapen, kdyz sem videl jakym konektorem bylo pripojeno stare radio.
Asi se jedna o nejakeho predchudce ISO konektoru, stare radio je ROADSTAR RC-867RD. Prosim o radu jak zapojit noveho mazla.
pivas to dal.jpg
Collin - FK

Re: staré vs. nové

Jde to přes iso kostku kterou máš u rádia ne?
favo

Příspěvek od favo »

Co mám zkušenosti tak dřív měl každý výrobce svůj konektor (v tom lepším případě, v tom horším trčeli dráty rvnou z rádia) a zněj už trčeli jen dráty které se napojili na stávající elektroinstalaci (pokud v autě nějaká byla , když ne musela se udělat) . Takže pokud máš feldu a konektor který jsi vytáhnul z rádia není na druhém koci ukončen ISO konektorem který je připjený na originál přípravu pro autoradio tedy přes iso konektor tak máš asi starši typ felicie kde příprava pro radio ještě nebyla a původní majitel si rozvody dělal sám . V tom případě tě čeká hodně práce s nataháním nové elektroinstalace nejlépe s využitím ISO konektoru a nebo můžeš vše napojit na stávající instalaci s tím že si koupíš na krámě ISO konektor a piny a nasadíš jej na stávající dráty aby jsi v budoucnu už mohl jen měnit rádia a né celou elektriku kolem .
Moje felda 1.4 MPi
Golf IV 1.9 TDi 164 PS 393 Nm - už je tam zase něco navíc, ale kolik netuším.
T-ROC 2.0 TSI 4MOTION 190 PS 320 Nm - zatím - tak zatím už neplatí nově 282 PS 431 Nm
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

Collin píše:Jde to přes iso kostku kterou máš u rádia ne?
to co je na obrázku zrovna nevypadá jako ISO...,
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

jinak jak píše Fávo, kup si ISO konector, stojí okolo 100kč a přepojit to ze starého na nový... Dá to práci, ale není to nic strašně náročného, teda pokud bys nedělal celou kabeláž znova, od repro, k rádiu apod...
Collin - FK

No dyt ne, však píšu at to udělá přes kostku.. A ty mu píšeš to stejné..
smazany clen - FK

takze jestli tomu dobre rozumim, akorat odstrihnu koncovku ktera byla zapojena do toho staryho radia, koupim si iso konektor tam spravne nasazim draty a hotovo?
jinak mam felicii rok vyroby 1996 a priprava pro radio uz tam byla
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 11. bře 2009 18:10:43, celkem upraveno 1 x.
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

jj, přesně tak...
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

...je to tady trošku zmatečné... :roll:
...to na obrázku není zadek rádia Sony :!:
...proboha jenom nic nestříhej :!: :!:
....v elektroinstalaci Felicie by měl být již ISO konektor :!: :!: ...ty jsi jen vytáhnul kabel z rádia jako všichni neznalí...a pak se diví že nemůžou rádio napojit do jiného auta když ten co patří k rádiu ho nechali v autě kde bylo instalované.
V krabici od Sony máš kabel, který je na jednom konci zakončený ISO konektorem a na druhém konektorem, který je pro každou značku JINÝ :!: :!: :!: :!:
Jen rozpoj ten od starého rádia a na jeho místo napoj nový od SONY.Nic jinýho v tom není.
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
Collin - FK

Fan: Ta fotka néní Sonka ale je to staré rádio.. A napadá mě že pokud nemá Sonku od nového, tak mu iso k temu třeba někdo neposlal..
slegrusik - FK

Re: Problém zapojení radia

Příspěvek od slegrusik - FK »

Tak fakt nevím co s tím! :( elektrice nerozumím. Vyfotil jsem to tak snad mi někdo s tím helfnete. Pořád se mi po zapnutí rádia nebo při nastartování asi za 10s radio přepne na telefon svítí CALL! Když zmáčknu zapnout ještě jednou tak už to pak neudělá.

Kabely vedoucí od rádia:
žlutý-baterie
modrobílý-napájení(není připojen)
červený-zapalování
černý-ukostření

Na svorce vedoucí z auta jsou kabely:
červený+červený(zapalování)
červený+žlutý(baterie)
černý-nepřipojen
hnědý+černý(ukostření)

Kabel MUTE není vůbec připojen
Ropzluštíte to někdo? Díky, kdyžtak udělám co by bylo potřeba dál ;)

PS: zapojoval mi to elektrikář takže nevím jaký kabel vedoucí z auta je který :?
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Proč máš dycky ty dráty vedoucí z auta zdvojený?Třeba ta kostra...černý + hnědý?
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Hele já nevím. Zapojoval mi to elektrikář a já jsem na elektriku levej jak šavle. On to bude nějakej divnej člověk tak už jsem k němu nejel :(
DJTOYO69

poradte uz si nevim rady se zapojenim radia

Příspěvek od DJTOYO69 »

Uz sem sem jednou psal ohledne zapojeni napajecich kablu na radio!!ale vubec si nevim rady!ted sem se dival jak je to napojene a je tam zluty na zlutem cerveny na cervenem a cerny na cernem,jenomze kdyz vytahnu antenu tak se radio uplne vypne!a kdyz je antena napojena tak staci kdyz je zapojeny jen cerveny s cervenym a uz to hraje protoze sem odpojil aj zluty aj cerny a stejne to hraje tak to zapojeni proste nechapu!!a chcu to totiz napojit tak jak se to ma protoze kdyz radio zesilim tak se mi vypne tak si myslim ze je to spatne zapojene!!auto z radiem uz sem tak koupil takze uz to tak bylo!!poradte prosim nekdo!!!predem moc diky
emilio52
Kontaktovat uživatele:

Re: poradte uz si nevim rady se zapojenim radia

Příspěvek od emilio52 »

nahoře je hledej, tak hledej šmudlo :lol:
zadej :zapojení rádia a klik na hledej je toho tam habakuk třeba toto
http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... r%C3%A1dia
Každé ráno, když vstanu, prohlédnu si seznam 50 nejbohatších lidí na světě. Když na něm nejsem, jdu do práce moje felda
ObrázekObrázek
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Podle všeho ti tam chybí nebo je špatná kostra,jelikož když zapojíš anténu tak to rádio ukostříš přes anténu.Takže mrkni na kostry,u tebe zřejmě černý drát.
Bez toho žlutého ti to hrát bude ale nebudou ti držet stanice v paměti rádia,tzn vypneš autorádio a uložení se ti smaže.
Goofy - FK

Příspěvek od Goofy - FK »

takže pokud máš v autě origo ISI konektor a draty nikdo nepřecvakal tak tady maš pořadi na konektoru co je v autě:

1.
smart volume - ztlum. radia
2.
mute / ztlum. při hovoru jen při použiti HF
3.
nezapojen
4.
12V + / červená nebo oranž. barva/ staly přivod od baterky /
5.
antena / modra /
6.
12V + / žlutá / pamět pro ul. stanice
7.
12V + / červena nebo oranž. / při zapnutem zapalovani...
8.
zem / hnědá nebo černá

snad ti to pomuže....ale problem bude asi v ty kostře...
pokud ale nemaš už iso konektor ani v autě ani na radiu tak:
tak červeny + žluty od radia spojiš k sobě a daš na přivod 12V + od bateky
pak už je jen na tobě zda si to daš na staly přivod / zapneš radio kdykoli / nebo na přivod přes spin. skřinku / což by zapl jen při otočeni kličkem/ a samozřejmě kostra...a antenu zapojiš klasicky jen do radia..zesilovač anteny nemusiš zapojovat :D
DJTOYO4

Příspěvek od DJTOYO4 »

no jo ale kde to je ukostrene ta antena??
Mildacaso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mildacaso »

Ja mel ten stejny problem. Prvni co jsem udelal natahnul poradne + , problem pretrval a zjistil jsem ze radio se nejak kostrilo pres antenu, po odopejeni anteny radio nehralo ,- od radia jsem mel napojene k kabliku kterej byl tazenej s koaxem od anteny , takze jsem k radiu privedl - a je po problemu.
DJTOYO6

Příspěvek od DJTOYO6 »

tak ja sem si spojil zluty a cerveny od radia a napojil na cerveny od auta a skousel sem napojit cerny ke kostre a stejne to bez anteny nehralo!takze vubec nevim
DJTOYO7

Příspěvek od DJTOYO7 »

stacilo by me to nejak natahnut aj bez anteny ja stejne radio neposlucham jenomze bez te anteny se to totiz nezapne
fancarhifi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fancarhifi »

...musíš udělat pořádně elektroinstalaci k rádiu...a bude ti to hrát i s anténou :!: :!:
www.fancarhifi.cz vše co potřebujete pro ozvučení vašeho miláčka
DJTOYO8

Příspěvek od DJTOYO8 »

to by bylo dobre jenomze ja se v tom vubec nevyznam a neznam ani nikoho kdo by mi to napojil :(
smazany clen - FK

Odkud jsi? Mohli bychom se Ti na to podívat..
DJTOYO9

Příspěvek od DJTOYO9 »

z Dolních bojanovic okr.Hodonín
Odpovědět