chod motoru 1,9D
-
Tom1
chod motoru 1,9D
Uvažuji o koupi Felicie 1,9D, proto bych se chtěl zeptat, jestli je tento motor velmi hlučný při vyšších otáčkách a při rychlosti 100 km/h nebo je to skoro stejný jako u motorů 1,3 MPI a 1,6 MPI?
Nejspíš si koupím ročník 1997, jsou tyto Felicie 1,9D se starší maskou hlučnější než ty modernizované od roku 1998?Děkuji za každou informaci
Nejspíš si koupím ročník 1997, jsou tyto Felicie 1,9D se starší maskou hlučnější než ty modernizované od roku 1998?Děkuji za každou informaci
-
Zbysek - FK
Re: chod motoru 1,9D
Hlučnost starých a nových je stejná, záleží ale na stavu motoru. Při správně seřízeném motoru není motor nijak hlučný (samozřejmě při studeném startu je hlučnější než benzín dokud se neohřeje). Řekl bych že ve většině diesel feld je ideální cestovní rychlost 90-100, kdy vzhledem k rychlosti je motor krásně tichoučký (tedy spíše celkově auto je tichoučké). Při vyšších rychlostech jde slyšet hlavně aerodynamický hluk než motor, pokud ho člověk nepřetáčí.
-
nebulus - FK
No neviem, zvonku mi teplý motor ide prekvapivo potichu na jeho traktorovú povesť. Ale v kabíne to je riaden rachot, hlavne pri voľnobehu. A diesel by som po skúsenostiach už nekupoval hneď z niekoľký dôvodov:
- hlučnosť
- lenivosť
- drahé súčiastky ( za cenu pár bežných drobností do diesela spravíš GO motora 1.3
- interval výmeny oleja 7500km
- vyššia zákonná poistka
Podľa mňa toto všetko nestojí za trocha ušetreného paliva. Ako rozumnú motorizáciu vidím 1.3 50kW MPi, na bežné jazdenie to stačí a na dlhé trasy by som volil iné auto ako feldu.
- hlučnosť
- lenivosť
- drahé súčiastky ( za cenu pár bežných drobností do diesela spravíš GO motora 1.3
- vyššia zákonná poistka
Podľa mňa toto všetko nestojí za trocha ušetreného paliva. Ako rozumnú motorizáciu vidím 1.3 50kW MPi, na bežné jazdenie to stačí a na dlhé trasy by som volil iné auto ako feldu.
-
Zbysek - FK
Pokud je motor tichý zvenku a vevnitř je hlučný, pak je buď už hodně strávená hluková izolace, nebo pokud jde o vibrace, tak je něco špatně. Když už, tak má jít slyšet zvenku. Tedy já bych mu hlučnost nepřisuzoval, ale samozřejmě každý diesel bude vždy mít jiný zvuk než benzín a benzín v dobrém stavu by měl být tišší o něco.
Lenivost motoru záleží na celkovéms tavu motoru a jeho nastavení, protože na dobrý motor 1,9d se chytá jedině 1,6MPi a 1,3 nemá šanci (samozřejmě pokud to není nějaká upravená).
Drahé součástky jsou ale smozřejmě pravda. Prostě to není motůrek od škodovky a tak motorové díly jsou dražší, ač třeba většinou ne nějak moc. Pokud někdo musí nakupovat dorbnosti v ceně GO 1,3 motoru, je asi něco špatně a ten motor bude před smrtí.
Interval výměny oleje jde samozřejmě s kvalitním olejem prodloužit alespoň an deset, ale více nedoporučuji ani náhodou (ostatně olejáři kteří ví o čem mluví vyměni po 7-8tkm olej i v benzínu).
Vyšší pojistka je jasná.
Právě proto bych tenhle motor také doporučil pouze člověku, který má přístup k levné naftě, nebo nejlépe tak jako většina lidí tady co je má, k naftě zadarmo. Potom se není o čem bavit, protože pokud budou benziňáci jezdit na benzinku a vy tam lít naftu zadarmo, jste na tom i přes ty "neduhy" mnohem lépe.
Ale pokud někdo přemýšlí o tom, že si to koupí, bude jezdit za 4,5 litru a tím tedy proti benzínu ušetří tak litr, maximálně dva, tak ty prachy zase vrátí zpět na pojistce a těch cenách.
Lenivost motoru záleží na celkovéms tavu motoru a jeho nastavení, protože na dobrý motor 1,9d se chytá jedině 1,6MPi a 1,3 nemá šanci (samozřejmě pokud to není nějaká upravená).
Drahé součástky jsou ale smozřejmě pravda. Prostě to není motůrek od škodovky a tak motorové díly jsou dražší, ač třeba většinou ne nějak moc. Pokud někdo musí nakupovat dorbnosti v ceně GO 1,3 motoru, je asi něco špatně a ten motor bude před smrtí.
Interval výměny oleje jde samozřejmě s kvalitním olejem prodloužit alespoň an deset, ale více nedoporučuji ani náhodou (ostatně olejáři kteří ví o čem mluví vyměni po 7-8tkm olej i v benzínu).
Vyšší pojistka je jasná.
Právě proto bych tenhle motor také doporučil pouze člověku, který má přístup k levné naftě, nebo nejlépe tak jako většina lidí tady co je má, k naftě zadarmo. Potom se není o čem bavit, protože pokud budou benziňáci jezdit na benzinku a vy tam lít naftu zadarmo, jste na tom i přes ty "neduhy" mnohem lépe.
Ale pokud někdo přemýšlí o tom, že si to koupí, bude jezdit za 4,5 litru a tím tedy proti benzínu ušetří tak litr, maximálně dva, tak ty prachy zase vrátí zpět na pojistce a těch cenách.
-
nebulus - FK
Izolácie som vyspravil nalepením izolácie z vzduchotechnického potrubia v hrúbke min 3cm, ale bez nejakého efektu. Vibrácie sú v norme. Tiež je možné, že búda na pikape bez vnútorného okna hlučnosť iba zvyšuje. A čo sa týka ceny súčiastok: napr. tesnenie olejovej vane 1200sk, drobnosti do štartéra 900sk, ventil volnobehu 1200sk ( nakoniec z vrakoviska za 100sk ). To sú veci podliehajúce bežnému opotrebeniu. Nehovoriac o takých veciach ako vstrekovacie čerpadlo
, dvojhmotová remenica, ktoré tiež hocikedy môžu dať pápá a nové stoja viac ako celá felda. Motor samotný iste prežije 500 000km, ale ani benzínové 1.3 na to nie sú až tak zle.
-
Zbysek - FK
No jo, u tebe by ten hluko docela mohla zvyšovat opravdu ta bouda, to je pravda.
-
nebulus - FK
Keď idem 110 po diaľnici a pustím si rádio ( tak primerane aby som počul ), tak nepočujem zvoniť mobil položený na vedľajšom sedadle. Nebol by problém nasadiť okienko, ale predošlý majiteľ tvrdí, že s ním je v tej malej kabíne na nevydržanie. A je tam nedostatok odkladacích priestorov, takže batoh a pod iba hodím dozadu... Teraz som ale hlavne zvedavý na výkon auta po repase čerpadla. V doterajšom stave by ma obehla aj 40kW felda 
-
Zbysek - FK
Dělají ti jen repas, nebo jsi rovnou nechal přiadt dávku na zvýšení výkonu?
-
nebulus - FK
Pretesnenie, nastavenie a výmena súčiastok podľa potreby. O nejakom zvyšovaní výkonu sme sa nebavili.
-
smazany clen - FK
Mám to taky tak jako Nebulus. Zvenku je motor na diesela relativně tichý o to horší je to v kabině. A taky hlavně při volnoběhu. Při jízdě to je v poho.
Mám combi. Jinak bych nesouhlasil s tím srovnáváním 1.3 Feldy. Spotřeba není rozdílná o nějaký ten litr, ale min. o 1/3 v lepším případě i o polovinu.
Samozřejmě, že všechno má své pro i proti . Felda 1.3-nižší pojistku atd. Ty rozdíly v cenách ND bych při množství těchto aut neviděl až tak hrozně.
Měl jsem možnost porovnat jak benzín tak naftu a myslím, že nafta má nesrovnatelně lepší jízdní vlastnosti ať už pro ten tolikrát zatracovanej těžkěj
předek (velká výhoda), nebo standartně montované servo.
Mám combi. Jinak bych nesouhlasil s tím srovnáváním 1.3 Feldy. Spotřeba není rozdílná o nějaký ten litr, ale min. o 1/3 v lepším případě i o polovinu.
Samozřejmě, že všechno má své pro i proti . Felda 1.3-nižší pojistku atd. Ty rozdíly v cenách ND bych při množství těchto aut neviděl až tak hrozně.
Měl jsem možnost porovnat jak benzín tak naftu a myslím, že nafta má nesrovnatelně lepší jízdní vlastnosti ať už pro ten tolikrát zatracovanej těžkěj
předek (velká výhoda), nebo standartně montované servo.
-
Zbysek - FK
No ty spotřeby beru tak, že většina lidí jezdí s dieselem ve feldě za 4,5 až 5 litrů a s benzínovými 1,3 tak za 6-7 litrů. Samozřejmě v obou případech jsou i výjimky jak s menší, tak s větší spotřebou (to je ale většinou chyba auta, nebo řidiče). Takže Myslím že tam zase takový velký rozdíl ve spotřebě nebude. Právě proto je naftová felda vhodná hlavně pro lidi s přístupem k naftě. Sice se na tom motoru nic nesere běžně, což se o 1,3 říct nedá, ale zase někteří lidi dokážou spíše opravit benzín než diesel, protože mají zkušenosti se stejnými motory ještě ze škodovek.
A právě pro takové lidi, co by si neuměli něco na dieselu opravit aktuálně sepisuju články na novém webu pro diesel feldy
A právě pro takové lidi, co by si neuměli něco na dieselu opravit aktuálně sepisuju články na novém webu pro diesel feldy
-
Chavier - FK
taková kritika na tak skvělé auto jako je Felda Pickup Diesel.nebulus píše:No neviem, zvonku mi teplý motor ide prekvapivo potichu na jeho traktorovú povesť. Ale v kabíne to je riaden rachot, hlavne pri voľnobehu. A diesel by som po skúsenostiach už nekupoval hneď z niekoľký dôvodov:
- hlučnosť
- lenivosť
- vyššia zákonná poistka
Nicméně, pokud mi někdo nekoupií Caddynu, tak nehlodlám Pickupka prodávat, najeto mám 300 a 400 se nebojim.
- DonSalieri
Přesně tak, souhlasím s každým slovem..Taky bych diesel nevyměnil za benzín už jen z lásky k motoruChavier píše: taková kritika na tak skvělé auto jako je Felda Pickup Diesel.Musím uznat že motor je od benzínu malinko hlučnější, ale pro mě je "tkladla tkadla" koncert, narozdíl od chrastění řetězu vyplešeného motoru z Favoritu. Jediné co mě mrzí je zbytečně drahé pojištění, i při zohlednění výkonu motoru. Jako milovník značky VW/Škoda mi rukama prošlo pár motorů VW a musím říct že tahle 1,9D s Lucasem je taková vyběhová, kdyby do Felin dali 1,6D z Golfa, či 1,9D (AEY, 1Y) udělali by mnohem lépe.
Nicméně, pokud mi někdo nekoupií Caddynu, tak nehlodlám Pickupka prodávat, najeto mám 300 a 400 se nebojim.![]()
1.9TD Passat Variant....
-
nebulus - FK
Ono aj záleží od sprevodovania a hneď to jazdí úplne ináč. V práci mám Renault Kangoo 1.5dCi 47kW a predtým som mal Logan MCV 1,5dCi 50kW. Kangoo lieta slušne, ale ten Logan nebol taký svižný, aj keď mal o nejakého toho koňa pod kapotou viac. Ale Logana som mal radšej, to bolo také rumuské SUV 
-
Zbysek - FK
Zpřevodování si na feldě může člověk měnit celkem libovolně buď výměnou převodovek, nebo jejich přestavbou, protože je na to spousta dílů. Ale pro diesel je stávající z výroby celkem ideální.
No podle mě, by klidně mohla být pětka ještě o maličko delší. Valit 130 při 2500 ot. by bylo fajn ne. SIce by to bylo na úkor pružnosti, ale myslím,že by to většině zas až tak nevadilo.
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
U ostatních se evoluce projevuje stylem: Chodítko, odstrkávadlo, kolo, fichtl, mašina, auto......
no a já jdu zase pozpátku...Auto, motorka, kolo.... ale nebojte, protože stejně se zase sejdem u toho chodítka...
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
Jezdil jsem různé úpravy 1,3 - od vačky až po objem 1490ccm + MPI. Teď mi v garáži stojí 1,6 + vačka+chip. A nejradši jezdím stejně starým škaredým pikapem 1,9D
). Hlučný mi nepřijde. Pozoruju že vliv na hlučnost má asi i nafta
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
-
Zbysek - FK
Ano, nafta je jedním ze základních zdrojů hluku, protože ta břečka, kterou prodávají v ČR pod názvem diesel vyvolává tak nedokonalé vzněcování, že to pak dělá hluk, který by normálně nemělo. Samozřejmě je pak rozdíl kde člověk natankuje. A když pak někdo jede do Německa kde nabere nádrž jejich nafty (nejlépe Aral), tak kouká co se mu to stalo s autem, jelikož je mnohem živější a hlavně tichoučké.
-
Lars1 - FK
Že by byla 1,9D ve feldě lenošná to bych netvrdil. Pravdou je že se musí trochu rozjet oproti benzínu nebo proti TD ale s feldou si 1,9 dobře poradí to i s kombíkem. Kde kterému autu ujedu a to máji i víc KW.
-
Diablo - FK
No felda 1,9 D je jasna volba, pokud ne tak 1,6 MPI ale 1,3 fakt ne, jinak naftova feli na obyc naftu dokaze jezdit i nalozena za 4 litry pokud vis jak na to a to jsem jezdil couracky. Musis jen vedet jak na to, pokud to upravis aditivy ci kapkama tak se budes divit co ta felid okaze, jinak ano za studena je feli hlucnejsi, ale pokud neni ten moter vybehanej od nejakyho prasete co an to slape
( ja nic ja muzikant
) tak je tichounkej, po uprave ala diablo a postelovani rozvodu by zbysek a nastaveni potenciometru by kovi a uvidis jak tohle auto nedas z ruky
ja jsem sice presel na OII, ale dodnes na feldu dobre vzpominam a cas od casu se sni projedu, nikdy nebylo predjizdeni tak zabavny jako prave s ropackem
ty kysele xichty co nechapali nezapomenu 
-
Zbysek - FK
Já bych cr zase tak nezatracoval. Většina aut co jsou s ním jsou dělány spíše na výdrž a tichost než na výkon, takže tohle porovnávat pak nejde. Bohužel je tenhle systém strašně citlivý na kvalitu nafty a to je u nás dost problém.
-
Diablo - FK
no vydrz
heh na ceskou naftu tomu davam tak 150tis vic ne
a o ty tichosti bych se taky hadal, mame spolecnou garaz 2,9 TDI 5v E290 Mercedes pak ML 270 CDI 5v a OII 1.9 PD a jsem znich nejtizsi, pak Ecko a pak posledni ML. je to hnus ten motor, mozna je plynulej, ale me se jeho vlastnosti vubec nelibej, znamej ma 2.0 CR od skodovky a nadava na to jak muze. Prej to vrni jak sici stroj a nema to ten zatah jako stary, blby, hlucny, zravy, netahavy PDcka
ted se musim jen smat, jak vsichni brecej, ze uz se nedelaji, btw pokud jsou tak spatny, proc vsichni brecej a zacinaji delat PD kity
ano pravda, CR ma plynulejsi krivku KM, ale milovnici TDIcek maji radi ten aztah, to uz si rovnou muzu koupit TFSI
-
Zbysek - FK
Vždycky se bude brečet po starých technologiích, protože už byly vychytané. Rozumný člověk nedá dopustit na mechaniku, nebo rotačku. Když už to musí být, tak pak pd, ač už má dost chyb no a nakonec cr, který prostě ještě třeba škodovka nemá vychytaný, kdežto řada jiných automobilek už řadu let ano. Hold koncern je pořád řádně pozadu.
-
Diablo - FK
no common rail co davaji do zabozroutu je taky peknej rumpal
to je felda hadr zastudena 
-
Lars1 - FK
Sem dneska protáhl ropačka po D1 a po 100km sem zjistil že sem většinu km letěl jen v levém pruhu a předjížděl snad všechno co se dalo průměr 140km/ hod. plně naloženej - 5 lidi a kufr za 5 l na 100. Jak ropačka rozjedeš tak dokáže letět jak drakDiablo píše:No felda 1,9 D je jasna volba, pokud ne tak 1,6 MPI ale 1,3 fakt ne, jinak naftova feli na obyc naftu dokaze jezdit i nalozena za 4 litry pokud vis jak na to a to jsem jezdil couracky. Musis jen vedet jak na to, pokud to upravis aditivy ci kapkama tak se budes divit co ta felid okaze, jinak ano za studena je feli hlucnejsi, ale pokud neni ten moter vybehanej od nejakyho prasete co an to slape( ja nic ja muzikant
) tak je tichounkej, po uprave ala diablo a postelovani rozvodu by zbysek a nastaveni potenciometru by kovi a uvidis jak tohle auto nedas z ruky
ja jsem sice presel na OII, ale dodnes na feldu dobre vzpominam a cas od casu se sni projedu, nikdy nebylo predjizdeni tak zabavny jako prave s ropackem
ty kysele xichty co nechapali nezapomenu
-
LIBORBUSDRIVER
Felda 1,9 je super .až na ty studené starty. Mam perfektní tlaky,perfektní vstřiky.I žhavení v pořádku.
Jak se udělá trochu chladno chytá na dva válce a kouří jak LIAZ
Nikdo nemuže přijít na to co jí je!!!Jine auto mě takhle nikdy nepotrápilo.
Némáte s tím někdo zkušenosti? Jinak dálku dělám za 3,9 litru nafty takže čerpadlo bude asi ok!
Némáte s tím někdo zkušenosti? Jinak dálku dělám za 3,9 litru nafty takže čerpadlo bude asi ok!
-
LIBORBUSDRIVER
Muj první zážitek kdy mě naftová felda okouzlila byl,když mi muj šéf v práci řekl.LIBORBUSDRIVER píše:Felda 1,9 je super .až na ty studené starty. Mam perfektní tlaky,perfektní vstřiky.I žhavení v pořádku.
Běžte prosimvás dát do provozu feliciji tamhletu na dvoře co už tam měsíc stojí doporučuji dvakrát nažhavit,je to diesel.
Bylo v tu dobu mínus 13 pod nulou.Použil jsem horkovzdušnou pistoli, abych se do ní dostal.
Jak jsem se do ní dostal, myslel jsem si,že to nemá ani smysl startovat!
Myslel jsem,že jí budeme muset v dílně rozehřát,abychom se dostali aspon k baterce.
Muj udiv byl ten,že když jsem v ní zapnul klíček tak jsem počkal do shasnutí žhavící kontrolky.
otočil jsem z ním a sotva to zním zamotalo.No ale motor v zápětí chytnul hned na všechny čtyři válce!
Měl najeto 480000
NO ja mam rok 2000 najeto 250000.je v plné výbavě neprodejné auto ani zadarmo.
POMUŽE MI NĚKDO?DOJEDU KAMKOLIV A ZAPLATÍM VŠE.
-
Diablo - FK
LIBORBUSDRIVER píše:Felda 1,9 je super .až na ty studené starty. Mam perfektní tlaky,perfektní vstřiky.I žhavení v pořádku.
opravdu zhavej vsechny 4?
- Vici
- Kontaktovat uživatele:
taky bych to videl na jeden nebo dva spatne zhavice...
O1 Combi ASZ 204PS/461Nm, Galaxy AUY 149PS/368Nm, Sharan AUY 4motion série, Favorit Silver Line 50kW
-
LIBORBUSDRIVER
když byli sundané trysky!Tak bylo na ně vydět jak se krásně rozžhavěj po celé délce.
V servise Bosch mi řekli že poslední možnost je přezkoušet čerpadlo ve zkušebně.
Bojím se zbytečné investice do čerpadla.Za případnou radu děkuji.
V servise Bosch mi řekli že poslední možnost je přezkoušet čerpadlo ve zkušebně.
Bojím se zbytečné investice do čerpadla.Za případnou radu děkuji.
-
Diablo - FK
uznej sam, pokud mas tlak, kompresy, zhaveni a trysky OK tak co chces vice resit? jedine cetanovy cislo nafty a popr vycistit trysky protecem, nafta ma cetanovy cislo v cr 50 - 53 coz moc neni, felda ma psany min 49 a muj stroj v praci 35 aa kdyz tam dam shitku naftu tak je to fakt znat.
-
LIBORBUSDRIVER
Já jsem kvuli tomuhle problému nechal přehodit motor z bouračky ve které při chladném počasí chytnul solidně.
Stál mi ten motor doma odstavený asi pul roku problém při přehození motoru je stejný.
Podle mích informací není nikde v autě žádnej mozek který by při studeném startu vyhodnotil informace o motoru krom
čidla teploty které bylo dobré.Když jsem auto koupil je to rok 2000 tak měl v pátých dveřích vyzkratovanou elektryku
proseklej kabel ve dveřích.Hledám detail po detailu a modlím se aby zima přišla až za hodně dlouho.
Stál mi ten motor doma odstavený asi pul roku problém při přehození motoru je stejný.
Podle mích informací není nikde v autě žádnej mozek který by při studeném startu vyhodnotil informace o motoru krom
čidla teploty které bylo dobré.Když jsem auto koupil je to rok 2000 tak měl v pátých dveřích vyzkratovanou elektryku
proseklej kabel ve dveřích.Hledám detail po detailu a modlím se aby zima přišla až za hodně dlouho.
A máš nastavenej dobře předvstřik?
I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi: tvůj prut a tvá hůl mě konejší.
-
Diablo - FK
dymuje ti to po startu a jaka barva? pokud bila tak je to predvstrik
-
LIBORBUSDRIVER
dymuje modře a olej nežere.Nechával jsem dělat komplet i rozvody.Diablo píše:dymuje ti to po startu a jaka barva? pokud bila tak je to predvstrik
Muže byt díky tomu předvstřik rozhozen?Jak je hodně zima,tak ji musim nastartovat s plně sešlaplím plynem
vypnout ihned motor znovu nastartovat a to se semtam chytne na čtyři valce čistě.
No ale dokud se na volnoběh sama neohřeje tak nesmim šlápnout na plyn.
Jak na něj šlápnu rozhodí se a jde opět na dva a dost hulí.
Pokud bych na ní tenhle fígkl zkusil znova nemam šanci.
Pak mi nezbyde nic jiného než jet ve velkých otáčkách a čekat až se ohřeje.
Mimochodem aditivum do nafty dávám dost často.
No modře,záleží na tom pro koho už je to modrá a pro koho ještě bílá
Já bych to viděl na předvstřik. Chtělo by to pořádně doladit, kdo ti dělal rozvody?
-
Diablo - FK
no s tema otockama, zanmej tohle taky resil a byla to zapadana nafta a pricpanej filtr
-
jurajj
moja skusenost je, ze ked som do motoru 1.9D zacal davat castrol, tak hlucnost isla dole asi o 15-20 percent...pricom pri 140 kmh boli otacky uz take jednoliate, ze bolo pocut iba take nenapadne dunenie z priestoru motoru, ktore skor pripominalo zvuk silneho vozu, ako otravovalo sluch.
-
nebulus - FK
Prezraďte mi prosím aké sú otáčky motora na 3. stupeň pri rýchlosti 100km/hod....
něco kolem 4000 jestli si dobře pamatuju
-
nebulus - FK
Kovi: Díky, potreboval som trochu vyhnať pavúkov z výfuku a uvažoval som či som to neprehnal
.
Ty ,máš hodiny? 
-
nebulus - FK
Pikapy otáčkomer nemali. Dokonca nemali ani new face.... Keby som otáčkomer mal, tak sa tak hlúpo nepýtam
.
Prepac to som nevedel